Kuulleensa sellaisen tarinan, jonka isältäni kuulin, joka tunsi tarinan päähenkilön- ja jonka tapahtumat ajoittuivat melko pian sotiemme jälkeiseen aikaan,jolloin kansanhuolto oli vielä toiminnassa, että muistaakseni Järilässä vaikuttanut henkilö, jonka nimikirjaimet olivat FK,oli tympääntynyt kansanhuollon evätessä häneltä jonkinlaisen ostolipukkeen, mahtoiko olla kyse ruoasta, en muista. Tämä henkilö sitten tarinan mukaan meni ko.kansanhuollon virkailijan luokse, mahtoiko olla kirkkoherrana Harjavallassa, laittaen pistoolin kirkkoherran otsalle sanoen, että on kymmenen sekuntia aikaa laittaa nimi paperiin, taikka muutoin Harjavallassa ei ole enää kirkkoherraa. Nimi kuulemma tuli paperiin. Tästä juohtui aivan teoreettisesti mieleeni nykyaika.. Miten mahtaisi olla, jos joku tympääntyisi johonkin virkailijaan, joka olisi esimerkiksi kirjoitellut perättömiä asiapapereita, ja menisi virkailijan vastaanotolle, tarttuisi käteen kiinni, toisessa kädessä vaikka vesuri taikka retkikirves, nostaisi kätensä lyöntiin, uhaten katkaista tuo käsi, ettei sillä enää vääristeltäisi asioita allekirjoituksin.. Miten kävisi.. Tulisiko tuolle virkailijalle mieleen, että olisiko kuitenkin liennyt viisainta noudattaa lakeja, ja lupaisiko tuo virkailija muuttaa toimintamallejaan säästääkseen kätensä toimintakuntoisena..Hmm. Taidampa kirjoittaa asiasta novellin.. Ja tosiaan, mikäli joku muistaa tuon edellä kertomani tapauksen, niin kirjoittaisitko tarinan minulle sähköpostiini. Aikomkseni on tallentaa vanhoja tarinoita ennen kuin ne painuvat täysin unholaan. Joitakin minulla tallessa jo onkin, joita olen saanut aikoinani nyt jo kuolleilta henkilöiltä.
Muistaako kukaan Kokemäkiläisistä..
4
1509
Vastaukset
- kauppamiehen perillinen
Ihan mielenkiinnosta tässä jäin pohdiskelemaan sekä tarinaa että teoretisointiasi.
Tuntuu erikoiselta, jos kansanhuollon johtajana on ollut harjavaltalainen kirkkoherra. Ja sitten nämä ostokortit jotka mainitset. Oli kuponkeja ja oli ostolupia. Jos kuponkilevy meni hukkaan, oli työlästä saada todistetuksi, että kupongit ovat hukassa eivätkä lähteneet ns. mustaan pörssiin kiertoon = eli että joku maksoi niistä.
Sotien aikana ja jälkeen mustanpörssin, keinottelun ja vilpistelyn määrä oli suuri, samoin väkivallan yleensäkin. Melkein joka ukolla oli ase ja paljon aggressioita.
Luin hiljakkoin, montako ihmistä tuomittiin Suomessa säännöstelyrikkomuksista. Tuomitut olivat tietysti murto-osa filunkeista. Ja köyhyydessä elävä kansa ei pitänyt säännöstelyrikkomusta oikeana rikoksena - ymmärrettävistä syistä.
Kansanhuollon pomolla oli tuolloin tietty aikamoinen valta päättää, kenelle kirjoittaa ns. ostoluvan milloin mitäkin tarvetta varten. Vaikka oli lupa ja rahaakin, tavaraa ei ollut saatavilla muuta kuin tiskin alta.
Ai niin. Eräät vaihtoivat ruokakuponkeja esim. tupakkakuponkeihin, jolloin helposti perhe jäi niukalle ruualle. Näistä tuli helposti kärhämää kansanhuollon tiskillä.
Entä nykyisin?
En suosittele virkamiehen väkivaltaista vastustamista. Mainitset esimerkkinä virkailijan, "joka olisi esimerkiksi kirjoitellut perättömiä asiapapereita". Eppäilen, ettei virkailija paljon enää uskalla niin tehdä, koska valittaja saa valituksensa yksinkertaisestikin käsittelyyn.
Usein on epäselvissä tilanteissa kyse siitä, että rahan tms. hakija ei osaa selittää uskottavasti tarvettansa. K - mäen kaltaisissa köyhissä kunnissa rahakirstu on kroonisesti tyhjä.- Von Lagerbom
Kun en asiaa tarkalleen muista, ja koska aikeenani on kirjoitella tarinoita muistiin, pitäisi asiasta saada tarkempaa tietoa. Juuri tästä nimenomaisesta tapauksesta.. En muista mistä lupalapusta oli kyse, mutta sen muistan oikein, että Harjavallan kirkkoherrasta siinä oli kyse, eli häneltä tämä henkilö meni jotain lupaa hakemaan.
- nimim.erkin.paluu
Eipä ole montaakaan vuotta aikaa kun tässä maassa vesurin kanssa heiluneelle ja virkavaltaa vastustaneelle kävi ns. kylmät. Mielenterveysongelmista kärsinyt keski-ikäinen mieshenkilö riehui rauhallisessa maalaispitäjässä sen verran, että sai poliisin ja koiran pysäyttämään touhunsa. Koira sai vissiin vesurista ja sen jälkeen katkesi vesurimiehen reisivaltimo. En tiedä, ammuttiinko varoituslaukauksia ilmaan tai harkittiinko muunlaista lähestymistapaa ongelmakäyttäytyjän rauhoittamiseksi.
Jostain kumman syystä ei hälytyskeskuksella ollut kovaa kiirettä lähettää ambulanssia, ja paikalla olleiden poliisiviranomaistenkin ensiaputaidot unohtuivat joksikin aikaa. Verenhukkaan taisi menehtyä ammuttu vesurimies. Yhteiskunta on armoton kone. Joka miekkaan tarttuu, se miekkaan hukkuu. Kirjoitellaan me vaan, sana on vapaa. Mutta varotaan yllyttämästä ketään rikollisiin tekoihin.- tuo yläoleva kirjoittaja
Ihan samaa mieltä kuin Erkki. Pääsikö meistä kumpikaan (toinen?) valtuustoon? Ainakin lautakuntapaikan on saava. Niinpä edes jossain määrin yhteiskunnan vaikuttajana voi(n) vaikuttaa esim. palvelujen saatavuuteen.
Mielenterveysongelmainen voi olla arvaamaton, samoin työtön, köyhä, syrjäytynyt - mikäli hänellä ei ole muuta väylää kuin heiluttaa käden jatkona kättä pidempää.
Tietenkään siitä ei seuraa mitään hyvää, ei edes sille heiluttajalle.
Olisiko muita keinoja vaikuttaa?
Vai kiinnostaako enää ketään?
Käsitin ketjun avaajaa kiinnostavan enemmän väkivalta asioitten hoitokeinona kuin sotien jälkeisen kansanhuollon virkailijan ja tämän asiakkaan henkilöhistoria. Vai olinko väärässä?
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Mies vinkkinä sulle
Jos pyytäisit kahville tai ihan mihin vaan, niin lähtisin varmasti välittämättä muista857465- 965404
- 2584612
- 444515
- 623257
- 492695
Olet oikeasti ollut
Niin tärkeä mulle ja kaikki meidän väliltä on pilattu ei yksistään sinun toiminnalla vaan minun myös.222358- 492333
Kuuluu raksutus tänne asti kun mietit
Pelkäätkö että särjen sydämesi vai mikä on? En mä niin tekisi mies koskaan 😘292332- 412184