meillä on neitsikalla sulkasato. yhdeltä linnuista on toisesta siivestä lentosulatkin vallan pudonneet pois, on vaan pieni tynkä jäljellä. Nyt se ei pääse lentämään kun vaan lyhyitä matkoja, niin hyvä lentäjä kun se on tähän asti ollut. Sitten olen huomannut että meidän lutino herralla ei ole sulkasatoa ollut ollenkaan koko kahden vuoden aikana, eikä toinen harmaistakaan noin paljon ole höyheniään tiputellut. Vai vaivaako tuota yhtä lintua jokin tauti kun noin sulkiaan pudottelee, muuten se on ihan terve ja pirtsakka lintu. Kysymys kuuluukin mahtaako noi lentosulat vielä kasvaa takaisin vai jääkö se siipirikoksi loppuiäkseen.
Neitsikan sulkasato
1
709
Vastaukset
- -M-
Todennäiköisesti neitonen on vähän satuttanut siipeään johonkin niin että sulkia on katkennut tai vääntynyt ja pudonnut tai poistanut huonot itse. Normaalissa sulkasadossa ei yleensä siipisulkia niin paljoa kerralla tipu että lentokyky kokonaan menee tai siipeen tulee selvä isompi aukko, eikä etenkään vain toisesta siivestä. Sulat yleensä vaihtuvat yksi tai kaksi kerrallaan symmetrisesti molemmista siivistä, luonnossa kun lentokyvytön lintu on yleensä kuollut lintu...
Tutki vähän sitä huonoa siipeä onko sulat kokonaan pudonneet vai vain poikki. Jos sulissa on kanta jäljellä uusiutuvat ne vasta kun kantakin on pudonnut normaalissa sulkasadossa (jos linnun haluaa nopeammin lentäväksi voi tyngät nyppäistä pois, mutta tietysti se on vähän ikävä toimenpide linnulle ja on tehtävä varovasti ettei siipi vahingoitu). Jos sulat ovat lähteneet kokonaan alkavat ne heti kasvaa uudelleen mikäli sulkatupet eivät ole vaurioituneet. Tällöin sulat ovat ennallaan muutamassa viikossa (huolehdi proteiinia ja kalsiumia yms sulankasvatukseen tarvittavia ravinteita riittävästi tarjolle ruokinnassa)
Ikävin vaihtoehto sulkien katoamiselle on sitten PBFD-virus, joka tuhoaa höyhenystön peruuttamattomasti ja tarttuu helposti muihinkin lintuihin, mutta onneksi se on Suomessa melko harvinainen. (Onko tuo "viallinen" lintu hiljattain tullut, mahdollisesti tuontilintu tai ovatko linnut äskettäin olleet kosketuksissa muihin lintuihin jolloin tartunta teoriassa voisi olla mahdollinen)
Sitäkin voisi sitten tietysti miettiä miksei muilla linnuillasi ole sulkasatoa, onko se vain niin huomaamatonta ja pikkuhiljaa tapahtuvaa että et sitä sulkasadoksi tajua vai onko esim ruokinnassa jotain korjailtavaa. Ikinähän lintu ei tosiaankaan normaalissa sulkasadossa sulkia ja höyheniä niin paljoa pudoa että sille tulisi paljaita laikkuja tai näkyviä aukkoja, lähinnä se vain vähän "harsuuntuu" ja oleskelualueille irtoilee normaalia enemmän höyheniä ja höyhenystön seassa näkyy enemmän kasvavien höyhenten piikkimäisiä sulkatuppia. Olosuhteista (ruokinta, valaistus, kosteus, lämpötila jne), lajista ja jonkun verran yksilöstäkin riippuu onko sulkasato suht selkeä vaihe vai tapahtuuko höyhenten uusiminen pikkuhiljaa lähes ympäri vuoden.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 692653
- 632604
- 681772
- 241597
- 201530
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä91460- 151372
- 381223
Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko81187- 251096