Alumiinikanooteista en ole juuri huomannut kirjoitettavan ja sellaista tuossa pohdiskelin.
Katselin Linderin kanootteja ja vastaavasti Royalexista (tai Tuf-weave) tehtyjä kanootteja. Samassa hintaluokassa 5m alumiininen on 7..12kg painavampi. Tuolla painoerolla on jotain merkitystä kantaessa ja auton katolle laittaessa. Eli siinä miinus sille.
Alumiinisen paras etu on kestävyydessä(?), jos nyt mikään on ikuinen & niitä voi käyttää väärissä paikoissa... siellä mihin soveltuu huonosti.
Miten on sitten alumiinin kestävyys I-luokan jokien laskussa? Alumiinen ei kai ole siinä parhaimmillaan, vai miten on? Luulisin "muovi-ihmeen" palautuvan alkuperäiseen muotoonsa kiven ylityksen jälkeen. Vastaavasti taas se alumiinen ei kai noteeraa pientä hiekalle rantautumista -- naarmuuntumista vastaan kestävämpi. Onko yhtään tukevampi?
Linderin mallistossa on lisätarvikkeissa airoille soututeline. Onkohan se ja useimmat muut lisävarusteet enemmän mielikuvamarkkinointia kuin todellista käyttöä?
Luulisin että ponttooniteline ja ponttoonit sivuille tuo lisää tukevuutta (jos ne voi helposti ottaa pois tarvittaessa). Airojen tai _purjeen_ lisääminen ei sitä tee. Vesillä kun on niin sitä kai on aina syytä olla valmis uimaan... & siinä suhteessa ne ei tätä vesiurheilun luonnetta ratkaisevasti muuta.
Valmistajan sivut referenssinä niin tietää mitä tarkoitin http://www.linder.se/ suomalaiset maahantuojat.
Avokanootin materiaali
5
3592
Vastaukset
- Ludwig II
Alumiini on kyllä kestävää mutta koskessa tarttuu kiviin kuin hitsipuikko. Ja hyvinkin nopeasti alumiinilaidat venyvät kivillä keinuessa. Ja kanootista tulee hieman muodoton. Royalex liukuu suht hyvin kivien yli ja ei ainakaan hitsaudu kiveen. Ja se royalex on kyllä vähintään yhtä kestävää kuin alumiini. Silloin tällöin voit paikkailla naarmuja pohjasta vaikka plasting paddingilla. Vaihdoin alumiinisen kanootin 5 vuotta sitten royalexsiseen ja en ole katunut.
- atlatl
...täältäkin.
Sanovat,että ainoa hyvä puoli alumiinikanootissa on se, että sinne voi hätätilassa tehdä nuotion! - Nuoruudessani
atlatl kirjoitti:
...täältäkin.
Sanovat,että ainoa hyvä puoli alumiinikanootissa on se, että sinne voi hätätilassa tehdä nuotion!50 luvulla kanadalaiskanootin, eli inkkarin. Kanootti oli viitisen metriä pitkä ja vajaa metri leveyttä. Rakennusaineena 15x40mm oksaton mäntyrima ja 2 mm lentokonevaneri taivutettuna kaariksi. Runko koottiin jigin päällä ylösalaisin ja myös päällystettiin siinä. Päällysaineena käytin ns. jokamiehen lakanakangasta, joka kiinnityksen jälkeen käsiteltiin pellavaöljyllä pariin kertaan ja sitten maalattiin pintavärillä. Väri oli muistaakseni ensimmäisiä lateksimaaleja ja nimeltään "spred satin". Kanootti oli hyvin kevyt ja siis helppo yhden miehen (pojan) maissa kannettavaksi, mutta ei kovin liukas vedessä ja äärettömän altis reikiintymään vähäisestäkin pohjakosketuksesta. Mutta oli kaikesta huolimatta mukava kokemus meloa omatekoisella kangasinkkarilla! Onko muilla samantapaisia kokemuksia ja muistoja?
- yläkemijoenhumu
"Linderin mallistossa on lisätarvikkeissa airoille soututeline. Onkohan se ja useimmat muut lisävarusteet enemmän mielikuvamarkkinointia kuin todellista käyttöä?"
http://www.sukellusvalo.com/alasivu soututeline.html
Tuolta löytyy todellista käyttöä kestävät RST:stä valmistetut soututelineet liukuvalla jakkaralla.- melomaan
Tein itse wenonah Espacadeen (tuffina) sekä hankaimet että airot. Sirot on, mutta soutaminen on yhtä juhlaa, lyhyt on airo johtuen kapeasta kanootista mutta tuulella sortaa pahasti, koska köliä ei ole.
Royalex matskuna olettaisin olevan hyvä, jos on kaveri jonka kanssa aina liikkuu, paino oikein merkkaa niin paljon. Jos soolona käyt melomassa niin silloin kevyemmät materiaalit puoltaa paikkaansa.
50 luvulla....
Sillä menetelmällä on paljon tehty kanootteja... Amerikan palstoilla niitä näkyy ja maksavat aivan maltaita.
Lueskelin jostain aikaa sitten... "Puuvilla kankaalla pinnoitettu rimakanootti kestää yllättävän hyvin käyttöä".
Jos oikein muistan niin on oikein tehtaassa tehneet näitä sarjana, itse olen tilannut kaksi kirjaa Ted Moores Canoecraft ja Cayakcraft, mielen kiinnosta, jos ei muuta niin kirjastoon katselemaan. On ne hienoja kanooteja.
En viitsi katsoa, mutta kirjojen alussa taitaa olla myös tuosta juttua (puuvilla)? Niin... Noi kevyemmät materiaali antaa mahdollisuuden tehdä terävämpiä ja jyrkempiä muotoja kuin Royalex (jos muistan oikein lukeneeni). Eli saman mallin, erimateriaalista valmitettu kanootti ei ole täysin identtinen? Korjatkaa jos muistan väärin.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 732785
- 632684
- 681792
- 241637
- 201560
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä101505- 151402
- 481257
- 381233
Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko91219