Olen yrittänyt päästä selville onko vesissämme roskakaloja. Toistaiseksi en ole löytänyt. Määritelmäni on, jotta jos kalasta saa suhteellisen pienellä vaivalla herkullista ruokaa, niin se ei ole roskakala.
Esimerkiksi muutama pilkkiahven ja särki. Nehän tuomitaan herkästi roskakaloiksi. Särjet piikkisiä ja ahvenet työläitä. Vaan kun olen menetellyt niin, että suomustan särjet ja nyljen ahvenet sekä paistan kypsäksi. Tähän asti varmaankin aivan selvä juttu. Mutta sen jälkeen irrottelen isosta ruodosta lihat välittämättä pienistä piikeistä ja heitän lihamyllyyn. Pieniä piikkejähän on särjessä tuhannen ja ahvenesta tulevat vatsapuolen piikit mukana. Vaan kun kerran myllystä laskee, niin ei ole tietoakaan piikeistä.
Myllyyn perään sipuli ja porkkana. Ja sen jälkeen tuohon massaan lisukkeet kuten munaa ja jauhelihaa. On ihme jos tuosta saa paistamalla roskaruokaa. Tuossa on sekin hyvä piirre, että raaka kalapullataikina voi sisältää lapamadon esiasteita j jokainen kalapulla pitää varmasti saada kypsäksi. Kertaalleen kypsäksi paistettu ei vaadi ainakaan kalojen takia ylikypsentämistä.
Jos pikkukalat kypsentää savustamalla, tulee kalapulliin mainio savuaromi. Moni on varmasti kyllästynyt pienien savuahvenien syöntiin kun ei niistä oikein saa irti mitään. Lihamyllyyn heittely on joutuisaa kun ei tarvitse välittää ruodoista.
Pienet lahnat ja hauet ovat aivan yhtä mainioita tuolla tavalla käsiteltynä. Kokorajoitusta ei ole. On tullut kokeilluksi sorvasta ja ruutanastakin. Tosin ruutanat olivat puolikiloisia. Aivan mainiota tavaraa tulee noistakin. Sorva kannattaa terästää tillillä. Se vie mudan maun.
Eli mitä tässä yritin opastaa. Lyhyesti: Kypsennetään ensin ja sitten isot ruodot pois ja myllyyn.
Roskakalat
4
955
Vastaukset
- surkea kalastaja
Joskus otin talteen verkosta sulkaviakin. Niistä tulee vallan mainio mureke. Mieto ja maukas.
Pitäisi päästä joskus parannuskalastajien nuotalle. Ottaisin kyllä roskakaloja enemmänkin. Jutut meren jäälle jätetyistä lahnoista tuntuvat törkeiltä, kun tietää tekniikat. Ja toutaimista. Niistähän uutisoitiin Aamulehdessä muutama vuosi sitten. Verkkokalastaja jätti toutaimet jäälle kun eivät ne käy kaupaksi. Näin pari vuotta sitten toutaimen Tampereella Tammelan torilla. Hintaa kyselin parin kilon kalalle. Kymmenen euroahan se kilolta. En ihmettele ettei roskakala käy kaupaksi. Vanhassa rahassa sisäfileen hinta.
Porin torilla oli takavuosina isoa särkeä ja pientä kampelaa. Ostelin mielelläni opiskelijabudjetilla gourmet-aineksia. Siellä hinnat olivat kohdallaan ainakin 80-luvulla. - surkea kalastaja
Tein muuten sorvasta niin, että suomustin ja sitten savustin. Ja ravistelin lihat myllyyn. Eivät säilyneet kalapullat kunnolla pannulta lautaselle. Säilyvyys oli täysi nolla. Hyvä että itselle sain piilotettua muutaman.
- nomoom
salakka, kolmipiikki, kiiski ===> sorsille
- surkea kalastaja
Isot kiisket kannattaa nylkeä kuten ahvenet ja paistaa. Aivan ahvenen veroinen tai jopa maukkaampi.
Sain joskus nuorukaisena Parkanojoesta aivan hyvän kokoisia kiiskejä ja tulipahan kokeilluksi. Limaisuus ei haittaa kun nahat kiskoo pois taiten. Pelkkä nahaton kalapuikko on aivan kuiva limasta.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 742982
- 682857
- 681832
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä171689- 241657
- 261622
- 201610
- 481307
- 381283
Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko91269