Osaisiko kukaan kertoa hyvän Lanttukukon ohjeen.
Kiitos etukäteen.
LANTTUKUKKO
6
1910
Vastaukset
Lieneekö tällaiselle perinneruoalle monia ohjeita olemassa - ruistaikinakuori, sisälle lanttua ja lihaa, suolaa ja eiköhän se ole siinä?
Tarkemmat ohjeet vaikka seuraavasta linkistä
http://www.kookas.fi/articles/read/803Unohdin korostaa tuon jälkihaudutuksen merkitystä - vasta sillä saadaan kuori pehmeäksi ja syötäväksi. Entiset uunit hoitivat lämmön pudotessa tuon jälkihaudutuksen, mutta nykyiset sähköuunithan eivät siihen oikein pysty. Siksi kääräise kukko sanomalehtiin, folioihin tai mihin vain sopivaan, koko komeus vaikka vanhaan kummisaappaaseen ja sadetakki vielä ympärille.
Kyllä kuori näinkin pehmenee.- Vanha kokki
crudo kirjoitti:
Unohdin korostaa tuon jälkihaudutuksen merkitystä - vasta sillä saadaan kuori pehmeäksi ja syötäväksi. Entiset uunit hoitivat lämmön pudotessa tuon jälkihaudutuksen, mutta nykyiset sähköuunithan eivät siihen oikein pysty. Siksi kääräise kukko sanomalehtiin, folioihin tai mihin vain sopivaan, koko komeus vaikka vanhaan kummisaappaaseen ja sadetakki vielä ympärille.
Kyllä kuori näinkin pehmenee.Ainakin minä kääräisen tai vähintään peitän liinasella uunista otetun ja voisulalla sivellyn kukon.
Vaikka tuo lämpö puu-uunissa hiljalleen laskeekin, niin kyllä kukon kuori silti tuppaa kovettumaan, kostuttavista sivelyistä huolimatta, ellei sitä jotenkin suojaa.
Joskus kääräisen miltei valmiin kukon alumiinifolioon ja jatkan sitten hauduttamista uunissa.
Tämä nyt lähinnä koskee tekemiäni muikkukukkoja.
Kuten edellä olevassa kirjoituksessa korostettiin jälkihaudutusta, se pätee myös kalakukkoihin, jos aikoo kukon kuortakin nauttia.
- tiedä ...
... mikä sinusta on "hyvä kukko", niin annampa ohjee siihen mikä on MINUSTA hyvän kukon tunnusmerkki:
EI HIIVAA
EI SOKERIA
EI VEHNÄJAUHOJA
EI HAUDUTUSTA MUOVISSA - pyyhkeeseen voi kääriä
ruisjauho, suola, vesi
sianliha (kylki - voi olla kevyyesti suolattu)
lanttu
(ainakaan taikinan suolassa ei pihistellä - kunnon kukko on "pikkusuolanen" ei nykyajan terveysherkku
uuniin ensin täysi tehoja sitten ensin nopeammin ja sitten pikkuhiljaa vähennetään lämpöä - lopulta haudutellaan n. 75 asteessa
Aikaa uunissa kuluu yhteensä helposti 6 tuntiakin.
HYVÄÄ on , pikkusen tuppaa pierettämään, MUTTA MITÄ SIITÄ ilmaahan täällä riittää.- Vanha kokki
Noilla neuvoilla syntyy minunkin mieleiseni kukko ja lanttu on totta tosiaan erinomainen pierunjuuri!
Tosin suolan kanssa olen vähän varovainen ihan vain omista syistäni.
- Paavo.Olavi
Kiehauta lanttuja n.1cm siivuina minkä ajatteles tarvitsevas. Anna jäähtyä. Murjase taikina,Vettä,kohokeaine,ruisjauho(riihiruisjauho),1/3 ruissihtijauho (tai vehnäjauho).Alusta taikina,paa vähä öljyä. Anna vähän kohota. Jaa taikna kahtia ja kaulitse ensin toinen puoli. Laita siirappia pohjalle.
Sitten keittämäsi lantut. Muista ripotella suola aina kerroksittain. Ja sitten päälimäises sianliha(mieluumin vähän läskistä(lapaa tai etuselkää) en tiedä nykyisin niitä nimiä. Liha kuin liha. Kääntele sitten aluskuoresta reunat ylös. Laita päälyskuori. Sit ota lasillinen vettä ja rupee hioramaan,meinaan sitä kukkoo. Kun oot suana tarpees silleen,laita uuiin kuorutumaan250C.Sulje folio kukon ympärille ja laita uuniin 3-5 tuntiin en tiiä oikeeta lämpöö(teen puu uunissa) Ehkä 150-170C. Sitten uunista pois ja pari pyyhettä päälle hautumaan.2-3tuntia.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 732785
- 632684
- 681792
- 241637
- 201560
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä101505- 151402
- 481257
- 381233
Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko91219