"Onko teillä sokeritonta jälkiruokaa?"

Kokki alacarte

Voisiko joku arvon ihminen selvittää, että mitä asiakas tarkoittaa, kun esim. buffet -pöydässä kysyy, että onko teillä sokerittomia jälkiruokia.

Mihin se sokeri tai sokerittomuus perustuu? Mikään sairaus ei tietääkseni kehota välttämään sokeria.

14

1438

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • arvon ihminen

      tästä maailmasta löytyy joku niin tyhmä ettei ole kuullut diabeteksestä vai onko tuo
      muuten vammainen

      • kokkialacarte

        Diabetes ei vaadi sokeritonta ruokavaliota. Sokerittomalla käsitän lisätyn valkoisen sokerin. Kyllä diabeetikko voi syödä vaikka munkin, jos se sopii ruokasuunnitelmaan.

        Vanhanaikainen käsitys on tuo, että sokeria pitäisi välttää, koska hiilihydraatti on sokeria, joten ainoa ruoka mitä voisi syödä, on liha, koska siinä on vain proteiineja ja rasvaa.


      • pro since 1975
        kokkialacarte kirjoitti:

        Diabetes ei vaadi sokeritonta ruokavaliota. Sokerittomalla käsitän lisätyn valkoisen sokerin. Kyllä diabeetikko voi syödä vaikka munkin, jos se sopii ruokasuunnitelmaan.

        Vanhanaikainen käsitys on tuo, että sokeria pitäisi välttää, koska hiilihydraatti on sokeria, joten ainoa ruoka mitä voisi syödä, on liha, koska siinä on vain proteiineja ja rasvaa.

        Olen itse miettinyt tuota samaa. Usein ryhmien tilauksiin ilmestyy erikoisruokavalioihin diabeetikkoja. Liekö tilauksen tekijän hyvää tarkoittava huomiointi? Ammatin puolesta se pitäisi huomioida tai olla ainakin huomioivinaan...varsinkin kun esim. buffeissa on lähes jokaisella sokeroimatonta tuorehedelmäsalaattia tarjolla.


    • jadessan

      esimerkiksi jos on diabetes ,niin silloin ei voi syödä sokerista tehtyjä jälkiruokia.

      • tyui

        Diabeetikko voi syödä aivan samaa ruokaa kuin muutkin, myös sokerisia jälkiruokia.
        Nykyisin insuliinia voidaan pistää sen mukaan mitä syö. Noi sokerittomat ruokavaliot diabeetikoille on jonninjoutavia.


      • on myrkky
        tyui kirjoitti:

        Diabeetikko voi syödä aivan samaa ruokaa kuin muutkin, myös sokerisia jälkiruokia.
        Nykyisin insuliinia voidaan pistää sen mukaan mitä syö. Noi sokerittomat ruokavaliot diabeetikoille on jonninjoutavia.

        Insuliini on myrkky, jolla on tehty paljon murhia... syö sokeria ja piikittää ihan rauhassa vaan


      • HalooNiilo22
        tyui kirjoitti:

        Diabeetikko voi syödä aivan samaa ruokaa kuin muutkin, myös sokerisia jälkiruokia.
        Nykyisin insuliinia voidaan pistää sen mukaan mitä syö. Noi sokerittomat ruokavaliot diabeetikoille on jonninjoutavia.

        Nyt haloo. Jos sulla on diabetes niin insuliinia laitetaan sulle että se säätelee sun verensokeria kun sun haima on kokonaan tuhoutunut. Kaikki sokeriset jälkiruuat mm. Karkit, suklaat, sokeriset juomat yms on melkeinpä myrkkyä diabeetikolle. Vaikka sitä insuliinia laittaa niin se ei paranna diabetestä ja eikä se tarkota että voit mielin määrin mässäillä kaikkea normaaliin tapaan mistä on saanu diabeteksen. Jos jatkaa samaa rataa ja syö samanlailla kuolee yli 6 vuotta aiemmin (sokeutuu, raajoja pitää amputoida) ja sairaus vaan pahenee. Että nyt herätyssss :D


    • valio ruoka

      nykyään hyvin monet "terveet" noudattavat ns. vähähiilihydraattista ruokavaliota, jossa vältetään erityisesti nopeita hiilareita, eli ensisijaisesti viljaa ja sokeria (myös pitkälti hedelmiä ja juureksia). Monet näistä henkilöistä välttävät myös keinomakeutusaineita.
      Asiakashan saa kysyä mitä haluaa, buffetpöydässä sitten tekee omat päätöksensä, mitä suuhunsa laittaa. Se, että noinkin yksinkertaista asiaa kysytään, kertoo siitä, että asianomaisen tietotaito ei välttämättä ruokien suhteen ole kovin korkealla. Mitäs siitä, kokki tai emäntä sitten vaan kertoo, onko sokerittomia vai ei. Jos ei ole, jättäköön syömättä. Ruuanvalmistajan ei siis pidä sortua änkyttämiseen (tai valehteluun) vaan ammattiylpeydellä kertokoon, mitä jälkkärit sisältää. Syömispäätös on asiakkaan.
      Jos kyse on ollut ns. vhh-ruokavaliosta, useimmat meistä syövät esim. kotimaisia marjoja (marjojen omasta hedelmäsokerista huolimatta) mutta emme halua marjoihin lisättyä sokeria. Sokerihan voi olla erikseen pöydällä, josta jokainen lisää sitä oman tarpeensa mukaan. Jälkkäriksi siis saatamme hyvinkin nauttia vaikka juustoja, jopa leipäjuustoa marjojen kera. Tosin omasta kokemuksestani voin kertoa, että tällaisella ruokavaliolla ei juurikaan jälkiruokia kaipaa. Hyvä liha/kala/kana-annos sekasalaatilla tai höyrytetyillä kukka- ym. kaaleilla jne riittää täyttämään vatsan, ja jälkkäriksi maistuu kahvi (ja konjakki?)
      Nyt on tietysti vaikea sanoa, mikä kyseisessä tilanteessa on ollut perimmäinen syy sokerikyselyyn, mutta omaan kommenttiini lisäten, toivon että buffetpöydän suunnittelijat huomioisivat sen asian, että valinnanvaraa olisi, ja mm. marjat jätettäisiin ennalta sokeroimatta ja ruoka-aineet olisivat muutoinkin mahdollisimman pitkälle itse valittavissa, mitä lautaselleen kerää. mm. salaattikastikkeet erikseen lisättävinä jne.
      Ja jos joku ravintoloitsija sattuu tätä lukemaan, ruokalistaan kaivattaisiin perunalisäkkeen vaihtoehdoksi tuoresalaattia, höyrytettyja vihanneksia ym. Ja tarkkuutta mm. pihvien nimityksiin. Leivitys ei aina tule esiin ruokalistan nimityksistä (buffé tietysti eri asia, koska ruoka on ennalta näkyvissä) Pihvi on pihvi ja leike on leike...

      • valio ruoka

        edelliseen vielä lisäten asian vierestä... Mikään häpeä ei ole ravintolalle/kokille, että pöydässä on tarjolla "maustehylly" pippureineen, ketsuppeineen, sinappia, sokeria, suolaa jne. Hiljakkoin olin melko nimekkääseenkin ruokaravintolaan järjestetyissä juhlissa, jossa paperilla ruokalista oli varsin hieno ja antoi valinnanvaraa. Ruoka kuitenkin oli NIIN suolaista, ja asiaan kiinnitti huomiota niin lihan, kuin kalansyöjät... mm. tilaamastani lohiannoksesta parsalisukkeineen jäi iso osa kalaa syömättä, koska oli niin suolainen, että kielellä kirveli! (ravintola Savu, Tervasaari)


      • savoy77
        valio ruoka kirjoitti:

        edelliseen vielä lisäten asian vierestä... Mikään häpeä ei ole ravintolalle/kokille, että pöydässä on tarjolla "maustehylly" pippureineen, ketsuppeineen, sinappia, sokeria, suolaa jne. Hiljakkoin olin melko nimekkääseenkin ruokaravintolaan järjestetyissä juhlissa, jossa paperilla ruokalista oli varsin hieno ja antoi valinnanvaraa. Ruoka kuitenkin oli NIIN suolaista, ja asiaan kiinnitti huomiota niin lihan, kuin kalansyöjät... mm. tilaamastani lohiannoksesta parsalisukkeineen jäi iso osa kalaa syömättä, koska oli niin suolainen, että kielellä kirveli! (ravintola Savu, Tervasaari)

        Täällä taas joku "oikea kokki" valittaa kun joku ei halua syödä sokeria. Ootteko urpot kuulleet esimerkiksi sairaudesta nimeltä fruktoosi-intoleranssi?
        Sitä paitsi onko se ravintolalta pois jos joku haluaa sokeritonta ruokaa!? Ottakaa asiasta selvää ennen kuin tulette haukkumaan jonkun ruokavaliota.


    • Fazerin sininen

      Itselläni hiiva ongelma ja sokerihan sitä hiivaa ylläpitää!
      Joten minä en voi sokeria syödä vaikka kuinka tekisi mieli!!

      • Prinsesssa

        Ai,täällä on joku muukin hiiva ongelmainen:))
        Luulin painivani yksin ongelman kanssa.Söisin tuota Fazerin sinistä levyllisen,jos vaan
        voisin:)))))


    • Raflanomistaja

      Tietenkin keittiöissä pitäisi olla aina raaka aineita joilla valmistaa sokeriton jälkkäri jos asiakas ei pysty syödä jälkkäriä jossa on sokeria. Eikä sellaisen valmistaminen vie paljoa aikaa.

    • Tätätarkoittaa

      Kakkostyypin diabetes on nykyään vain harvoin insuliinihoitoinen. Kakkostyyppi on se yleisin diabetes, jossa keho tuottaa insuliinia, mutta ei riittävästi. Hoitona on varsin usein ruokavalio, jonka kulmakivenä suurimpien hiilarihuippujen välttäminen. Lisäksi käytetään omaa insuliinituotantoa tukevia lääkkeitä, mutta ei varsinaista insuliinia. Kakkostyypin diabeetikoista valtaosa hyötyy myös painon pudottamisesta, sillä kun keho pienenee, niin oma insuliinikin riittää paremmin. Lisätyn sokerin välttäminen on siis ihan järkevää, koska se on turhaa energiaa ja nostaa helposti painoa.

      Insuliinihoitoa ei nykyään käytetä ylipainoiselle kakkostyypin diabeetikolle kuin pakottavaan tarpeeseen, koska insuliini kuuluu niihin lääkkeisiin, jotka nostavat painoa.

      Hyviä jälkiruokia kakkostyypin diabetikolle ovat vähäkaloriset hedelmät, esim. mandariini tai pieni omena, mehukeitot, marjakiisselit tai kevyet mousset.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      68
      2600
    2. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      62
      2562
    3. Muutama syy

      Sille miksi IRL kohtaaminen on hänelle vaikeaa
      Ikävä
      68
      1752
    4. Onko kaivatullasi

      Hyvä vai huono huumorintaju?
      Ikävä
      24
      1577
    5. Estitkö sä minut

      Oikeasti. Haluatko, että jätän sun ajattelemisen? :3
      Ikävä
      20
      1500
    6. Tykkään susta

      Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä
      Ikävä
      9
      1440
    7. Onko kaikki hyvin, iso huoli sinusta

      Miten jakselet? Onko sattunut jotain ikävää. Naiselta
      Ikävä
      15
      1362
    8. Millainen meno

      Viikonloppuna? Mulla hirvee vitutus päällänsä. Onko muilla sama tunne??
      Ikävä
      38
      1213
    9. Onko meillä

      Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko
      Ikävä
      8
      1167
    10. Tiedätkö tykkääkö

      Kaivatustasi siinä mielessä joku muukin kuin sinä itse
      Ikävä
      25
      1086
    Aihe