Voiko kilju pilaantua?

kilju-alokas

Niin elikkäs kun kiljun (näillä välineillä) valmistusaika näillä välineillä on n. 7-9 päivää niin on mietityttänyt että voiko kilju pilaantua/kuinka nopeasti pilaantuu? Että pystyykö pistämään esimerkiksi nyt kiljut käymään ja juo vasta kahen, kolmen, neljän viikon päästä?

6

3973

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Gruube

      Kilju voi pilaantua jo ennen kuin se on edes "valmista" saati sitten säilytyksessä.
      Puhtaat astia ja ympäristö, vesilukko ja hieman malttia - kyllä hyvin tehty kilju muutaman viikon säilyy, jos sitä ei kukaan ehdi sitä ennen juomaan. Tosin kiljua eivät juo kuin amisteinit ja spurkut.

      • ggggggg

        Tarkoitinkin, että kun kilju on tehty oikein ja puhtailla välineillä niin miten säilyy. Pitäisikö jääkaapissa säilyttää vai riittääkö jos huoneenlämmössä?

        Eikä se kilju niin pahaa ole, se on makuasia. Ja sitäkin voi olla niin paljon erilaista, tosin en ole ikinä juonut kiljua joka ei olisi maustettu millään.


      • kkkjjjj
        ggggggg kirjoitti:

        Tarkoitinkin, että kun kilju on tehty oikein ja puhtailla välineillä niin miten säilyy. Pitäisikö jääkaapissa säilyttää vai riittääkö jos huoneenlämmössä?

        Eikä se kilju niin pahaa ole, se on makuasia. Ja sitäkin voi olla niin paljon erilaista, tosin en ole ikinä juonut kiljua joka ei olisi maustettu millään.

        Pikahiivalla tehty happamoituu nopeasti. Katsoin pH-paperilla valmiin kiljun ja siitä 4 päivän kulutta. Valmiin oli n. 5 ja 4 päivän kuluttua 3 eli erittäin hapanta. Tuolla pilaa vatsansa ellei ota esim. neutraloivaa kalsiumkarbonaattia samalla.


      • Anonyymi
        ggggggg kirjoitti:

        Tarkoitinkin, että kun kilju on tehty oikein ja puhtailla välineillä niin miten säilyy. Pitäisikö jääkaapissa säilyttää vai riittääkö jos huoneenlämmössä?

        Eikä se kilju niin pahaa ole, se on makuasia. Ja sitäkin voi olla niin paljon erilaista, tosin en ole ikinä juonut kiljua joka ei olisi maustettu millään.

        Ja sitten toisekseen maustettu ei ole kiljua.
        Kilju on itsessään aine mikä on syntynyt pelkästään vedestä hiivasta ja sokerista. Kaikki muu on viiniä tai hifistelyä.

        Jos esim käymisvaiheessa on seassa mehua , hedelmiä yms reilusti on kyseessä enemmänkin viini kuin kilju.

        Teininä tuli pelkkää kiljua juotua. Vasta vanhempana tajusi että parempi se on laittaa sekaan esim tuoremehua paljon.

        10l satsiin vähintään 2.5l mehua
        20l satsiin 5l ja niinpoispäin.

        Muuttuu juoma kummasti ja kylmänä on jopa erinomaista kun kunnolla loppuun käynyt.

        Pikahiivalla tekevät myös huom.
        Vaikka siinä paketissa lukee nopeimmillaan jopa 24h ja useassa 3vrk. Niin suosittelen silti pitämään vähintään 5vrk.

        Itse pidän pikahiivalla tasan viikon. Ja on loppuun käynyt.
        Meinaan olen tarkkaillut käymistä nopeilla hiivoilla ja se on aina että se käy kun häkä 3vrk mut ei se siihen lopu. Vaan hidastuu ainoastaan. Meinaan alkoholi se suurin määrä syntyy ensimmäisen 2-3vrk kohdalla ja hidastuu seuraavat päivät. Mutta sitä alkoholia tulee tasan niin kauan kun sokeria riittää tai hiivaa on tarpeeksi syömään sen sokerin. Jokainen tietää ihan perus maalaisjärjellä että esim 7-10kg sokeria ei käy loppuun 2-3 vrk. Ei se vie vähintään sen 5vrk. Sit alkaa itsestään laskeutua lopulta.

        Kokeilkaapa vaikka huvikseen tehkää kaksi samanlaista satsia. Mutta otatte toisesta lasiin 3vrk kuluttua ja toisesta 5vrk kuluttua.

        Se mikä on ollu pari päivää pidempään lämmittää mukavasti suussa.


    • Anonyymi

      Vesikilju siis sokeri hiiva vesikilju ei mee mikskään,jos sinne sotkee jotain mehuja/marjoja niin sit kyllä menee vituiks jo kuukaudessa,mut eihän se ookkaan sit enään kiljua !

    • Anonyymi

      Kilju ei pilaannu sen on pilalla jo käymisvaiheessa
      Aika kauan saa pöntössä olla huoneen lämmössä että olisi pahaa.
      Yli kaksi viikkoa ja ei mennyt miksikään.

      Pikahiivoissa on kaiken maailman ravinteet ja säilöntäaineet samassa

      Mutta ainahan se kannattaa yrittää pullottaa ajoissa ja pitää kylmässä.
      Mut esim näin viikon käy. Ja viikon on paikallaan (EI OLE PILALLA).

      Toki jos sinne liemeesi pääsee jotain sinne sopimatonta voi se olla nopeastikin juomakelvotonta.

      Itsellä ollut joskus kylmä kaapissa useamman viikon pulloissa eikä ole pahaksi mennyt. Muovi pullo ei ole hyvä säilöntään (pitkäaikaiseen). Mutta kyllä siinäkin useamman viikon voi pitää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sun ja kaivattusi

      ikäero? Kumpi vanhempi, m vai n?
      Ikävä
      88
      1517
    2. Kesän odotuksia hyrynsalmella

      Kyllä kesällä hyrynsalmellakin on mahdollisuus osallistua kylän menoon monella tavalla . On kaunislehdon talomuseolla
      Hyrynsalmi
      10
      1380
    3. Kai sä näät

      Ku sua katson et olen aika rakastunut. Rakkaus ei vain ole aina niin yksinkertaista
      Ikävä
      75
      1146
    4. Mikä on ollut

      Epämiellyttävin hetki sinun ja kaivattusi romanssissa?
      Ikävä
      115
      1109
    5. Katsotko mieluiten

      Kaivatussasi mitä?
      Ikävä
      68
      1085
    6. Tämän hetken

      Terveiset kaivatullesi ⬇️
      Ikävä
      75
      981
    7. Vieläkö sä toivot

      Meidän välille jotain?
      Ikävä
      68
      905
    8. Anne Kukkohovi ei myykkään pikkuhousujaan

      Kyseessä oli vain markkinointitempaus. Anne höynäytti hienosti kaikkia ja Onlyfans-tilinsä tilaajamäärä lähti jyrkkään n
      Maailman menoa
      255
      900
    9. Voi Rakas siellä

      Olet ollut mun ajatuksissa taas koko päivän. Olet ihmeellinen kertakaikkiaan ja arvostan sinua niin paljon❤️Minulla ei o
      Tunteet
      12
      831
    10. Pidätkö kaivatustasi

      Minkä vuoksi erityisesti? Mikä hänessä vetoaa?
      Ikävä
      33
      813
    Aihe