Soijatuotteet ja haitalliset aineet

soijaakovaiei

Soijapavuissahan (kuten muissakin pavuissa) on luonnostaan niitä haitallisia aineita, jotka pitää ottaa pois liottamalla keittämällä, tai fermentoimalla. Olenko missannut jotain, kun en keksi, miten ne haitta-aineet ovat poistuneet nykyään kaupassa myytävistä soijatuotteista, kuten soijajauho, soijarouhe jne.? En löydä mistään mainintaa siitä, että soijapapuja olisi em. tuotteiden valmistuksen yhteydessä liotettu tai fermentoitu.

Esimerkiksi Soyolk soijajauhoista sanotaan näin: "Soyolk soijajauho valmistetaan soijapavuista mitään lisäämättä ja mitään poistamatta. Ennen jauhamista pavut kuumennetaan höyryssä, jotta säilymistä haittaavat entsyymit tuhoutuvat." Liottamista ei siis ole tehty ja "mitään poistamatta" = haitta-aineitakaan ei ole poistettu? Vai onko jotain jätetty kertomatta? Soijarouhe taas valmistetaan soijajauhosta.

Tietääkö joku tarkemmin, onko näissä tuotteissa vielä ne haitta-aineet jäljellä vai onko ne jollain muulla tavalla saatu pois?

1

1209

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jomaki

      Kyllä niitä haitta-aineita on vielä jäljellä. Soijapavussahan haitta-aineita eli antinutrientteja ovat ainakin trypsiini-inhibiittorit, goitrogeenit ja fytiinihappo.

      Trypsiini-inhibiittorit, jotka estävät erään ihmiselle tärkeän entsyymin toimintaa, muuttuvat tehottomiksi vain fermentoimalla, ja liotusveteen liukenee niistä suuri osa muttei kaikki.

      Goitrogeeniä eli struumaa aiheuttavia aineita on soijan lisäksi mm. kaalikasveissa, joista se inaktivoituu keittämällä, mutta joidenkin lähteiden mukaan soijaan (ja hirssiin) sekään ei auta. Goitrogeenit toimivat estämällä jodin hyväksikäyttöä, joten niistä ei ole haittaa, jos jodin saanti on runsasta. Esimerkiksi Japanissa käytetään soijan lisäksi merilevää ja merikaloja, joista saadaan paljon jodia. Vegaaniliittokin suosittelee merilevän käyttöä ja kirjoittaa erääseen tutkimukseen viitaten näin: "Soijatuotteiden runsas käyttö puolestaan saattaisi vaikuttaa siihen, että vegaaneilla jodin puutos kehittyisi muita herkemmin" [1]

      Fytiinihappo, jota on soijan lisäksi muidenkin siemenien kuorissa (etenkin vehnän), voidaan neutraloida joko hapattamalla (miso, natto, soijakastike), riittävällä liottamisella (tofu) tai paahtamalla kokonaiset siemenet (kuten pähkinöille perinteisesti tehdään). Fytiinihappohan heikentää kivennäisaineiden (esim. rauta, sinkki, kalsium) imeytymistä muodostamalla niiden kanssa vaikealiukoisia suoloja.

      [1] http://www.vegaaniliitto.fi/vegaia/2007/talvi/jodi.html

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sun ja kaivattusi

      ikäero? Kumpi vanhempi, m vai n?
      Ikävä
      104
      1791
    2. Kesän odotuksia hyrynsalmella

      Kyllä kesällä hyrynsalmellakin on mahdollisuus osallistua kylän menoon monella tavalla . On kaunislehdon talomuseolla
      Hyrynsalmi
      15
      1571
    3. Tämän hetken

      Terveiset kaivatullesi ⬇️
      Ikävä
      144
      1529
    4. Kai sä näät

      Ku sua katson et olen aika rakastunut. Rakkaus ei vain ole aina niin yksinkertaista
      Ikävä
      99
      1465
    5. Katsotko mieluiten

      Kaivatussasi mitä?
      Ikävä
      79
      1397
    6. Mikä on ollut

      Epämiellyttävin hetki sinun ja kaivattusi romanssissa?
      Ikävä
      119
      1239
    7. Vähäjärven koululla kouluampuminen/puukotus, 23 loukkaantunutta

      Tekijä ilmeisesti mamu onko lisätietoa kellään
      Pirkkala
      20
      1177
    8. Anne Kukkohovi ei myykkään pikkuhousujaan

      Kyseessä oli vain markkinointitempaus. Anne höynäytti hienosti kaikkia ja Onlyfans-tilinsä tilaajamäärä lähti jyrkkään n
      Maailman menoa
      275
      1158
    9. Vieläkö sä toivot

      Meidän välille jotain?
      Ikävä
      69
      1041
    10. Voi Rakas siellä

      Olet ollut mun ajatuksissa taas koko päivän. Olet ihmeellinen kertakaikkiaan ja arvostan sinua niin paljon❤️Minulla ei o
      Tunteet
      18
      1015
    Aihe