Apuva tutkimukseen.

Seregi85

Minä tien Turun Yliopiston Savo-Karjalaisen osakunnan alaiseen kulinaariseen tiedekuntaan leikkimielistä väitöskirjaa Kalakukoista ja niiden johdannaisista. Minua kiinnostaa millainen suhde nykyimmeisellä on kukkoruokiin (kalakukko, lanttukukko, mustikkakukko, kukkoset...) ja mitä muistitietoa teillä on niistä. Syöttekö niitä? Teettekö itse? Sovellatteko? Esim eräs kaverini teki Hallowee-bileisiin kurpitsakukkosia.

Lisää kulinaarisesta tdk:sta
http://sko.utu.fi/index.php?id=13&cat=2

6

625

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ihan perushuttua

      Kukkoruokaa syödään itse. Kun töitten jälkeen mennään puolison kanssa nälkäisinä kauppaan, niin ostetaan usein Valintatalosta valmis pienehkö muikkukukko ja syödään se kylmiltään alkupaloina samalla kun kokkailaan perheelle varsinaista iltaruokaa.

      Valmiista ruis-peruna-taikinasta olen tehnyt patakukkoa, jossa on ollut sisällä padassa milloin mitäkin, sitä sun tätä. Tämä on yleensä mökkiruoka, joka valmistuu vaivatta uunissa. Tarvitaan siis paketti valmista taikinaa, savikuppi ja jotain täytteeksi sopivaa. Patakukon täytteeksi sopii mm. sienet, kesäkurpitsat, lihat, kalat tai juurekset.

      Kotona meillä ei koskaan ollut mitään kukkoruokia; olen länsisuomesta kotoisin, tiettävästi ilman mitään suurempia savolais- tai karjalaiskytköksiä. Nämä kukot ja piirakat on opittu ystäviltä ja kavereilta.

      • paras on

        LANTTUKUKKO.


      • Patakukko!
        paras on kirjoitti:

        LANTTUKUKKO.

        Jota valmistankin melko usein, kun sattuu sopivan kokoista tuoretta muikkua hollille.
        Valmiit kukot ovat suorastaan järkyttävän hintaisia, kuitenkaan kukossa ei maksa kuin kala, eikä sekään hirveitä. Kannen leivon ruis,ohra,vehnäjauhoista, johon lisään joskus hieman kauraryyniä. Maustan taikinan suolalla ja sekoitan taikinaan tilkan sulatettua voita. Padan vuoraan ohuilla silavaviipaleilla ja sen jälkeen ladon puhkottuja ja nopeasti huuhdottuja kaloja vieriviereen kerroksen tai pari, sitten ripottelen sinne suolaa ja hieman ruisjauhoja sekä kerroksen silavaa. Näin edetään kerros kerrokselta kunnes viimeiseksi koko padallinen katetaan silavalla ja sen päälle leivotaan 2-3 sentin taikinakansi. Taikinan päälle nokare voita ja pata 175 asteiseen leivinuuniin. Kannen ruskistuttua nätisti, laitetaan pataan oikea kansi, jonka alla taikinakuori pysyy mehevänä ja patakukko saa hautua hiljkaiin 5-6 tuntia. Parasta patakukko on kylmänä, pala kantta, sipaistuna voita pintaan ja kukon sisustaa kasa viereen lautaselle ja kyytipojaksi jääkylmää maitoa! Siinäpä herkkujen herkku, joka ei koreudella keikaroi, mutta maku on maailman huipulta!


    • lanttuva

      No tota meillä on semmonen sunnuntaiperinne että joka sunnuntaille lanttu-lihakukkoa.
      Paikallinen pikkukauppa on auki sunnuntaisin ja sieltä saa maan mainiota kotileipomon kukkoa,
      siitä vedetään paksut siivut, lämmitetään mikrossa ja päälle ehtaa voita. Margariini ei käy !
      Kukon pitää olla sen verran kuuma että voi sulaa pinnalle, lanttukerroksen riittävän paksu ja
      liha isoina ja mureina kuutioina.
      Joskus kun tekee itse niin koittaa jäljitellä tuota vaan koskaan ei ole tullut niin hyvää kun tämä leipomon kukko on.

    • kysyy kun ei tiedä

      Vaan kysyy kun pitäisi vastata: Osaisiko joku teistä oppineista ja tietävistä kertoa mikä on ripakukko? Semmoinen sana vilahti tuolla alempana olevassa ketjussa ja se kiinnostaa. Onko niin kuin arvelen että kalakukkoon tai muuhun kukkoon leivottiin taikinasta ripa? Eikös se mennyt rikki kun sitä kannettiin?

      • Historijoitsija!

        Enää muistavat ripakukkoa, joka oli muinoinen takaniittyjen eväs. Ripa ei ole suinkaan taikinasta, vaan se on tuoreen puun, yleensä lepän oksan pätkä, joka leivotaan kukon kuoren sisään, jolloin kukosta muodostuu kädensijallinen kantamus!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      73
      2785
    2. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      63
      2684
    3. Muutama syy

      Sille miksi IRL kohtaaminen on hänelle vaikeaa
      Ikävä
      68
      1792
    4. Onko kaivatullasi

      Hyvä vai huono huumorintaju?
      Ikävä
      24
      1637
    5. Estitkö sä minut

      Oikeasti. Haluatko, että jätän sun ajattelemisen? :3
      Ikävä
      20
      1560
    6. Tykkään susta

      Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä
      Ikävä
      10
      1505
    7. Onko kaikki hyvin, iso huoli sinusta

      Miten jakselet? Onko sattunut jotain ikävää. Naiselta
      Ikävä
      15
      1402
    8. Tiedätkö tykkääkö

      Kaivatustasi siinä mielessä joku muukin kuin sinä itse
      Ikävä
      48
      1257
    9. Millainen meno

      Viikonloppuna? Mulla hirvee vitutus päällänsä. Onko muilla sama tunne??
      Ikävä
      38
      1233
    10. Onko meillä

      Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko
      Ikävä
      9
      1219
    Aihe