mun polle oli syksyn kuivalla heinällä, ja laihtui hirveesti talvea vasten ja yski kuivasta heinästä.. no sitten tallille tuotiin aiv rehua ja kysyin että voisinko kkokeilla hepalleni sitä kun olin kuullut että entinen omistaja oli syöttänyt myöskin tätä aiv:ta. (ei tämä kai yhtä happamaa ole kuitenkaan kuin nautojen aiv-rehu? )
ekaa kertaa kun annoin yöksi hevonen innostui hirvittävästi. korvat höröllään ja oli niin rehun perään.. nyt oon antanuy pää asiassa vain aiv:ta koko talven ja lihonut huomattavasti mitä oli syksyllä ja yskäkin on poissa ja hevonen näyttää voivan hyvin heti siirryttyämme rehuun ! hevoseni on selvästi teräsvatsainen, ei ole aiv tehnyt vielä haittaa vatsalle. en kyllä tarkkaan muista, oliko alkutalvesta vielä hetken aikaa laihtunut, sitten ruvennut lihomaan terveesti :)
Tiedän kyllä että AIV-rehu on tarkoitettu pelkästään nautojen ruokintaan. Mutta omalle hevoselleni tämä rehu teki vain pelkästään hyvää, kovemman tekoinen maha. :)
aiv-rehua hevoselle
2
3528
Vastaukset
- Agrologi AMK
Siis ihan uteliaisuuttani kysyn: Mitä hevosesi syö?
AIV:llä säilötystä rehusta ei ole mitään haittaa hevoselle. Hevosen mahalaukun mahahapot ovat paljon happamampia kuin happaminkaan säilörehu. Yleensä säilörehujen ongelmaksi tulee niiden aikaisesta korjuu ajankohdasta johtuva korkea valkuais- ja matala kuitupitoisuus. Toki hevonen on totutettava säilörehuun hitaasti ihan niinkuin mihin tahansa uuteen rehuun.
Aika monilla hevosen omistajalla tuntuu olevan käsitteet näissä rehuasioissa sekaisin.
Siispä lyhyt oppimäärä.
Säilörehu: Nuorena kaadettu heinä viedään heti kaatamisen jälkeen siiloon tai aumaan. Johon se poljetaan tiiviiksi ja peitetään ilmatiiviisti. Rehuun kosteus on 50-70%. Rehuun lisätään lähes aina AIV-happoa (näitä happoseoksia on useita erillaisia). Joskus voidaan säilöä myös ilman happoa tai maitohappobakterin avulla. Siilossa rehu käy, siten että sen ph laskee ja rehuun muododtuu maitohappoa (siitä rehun hapan makea haju). Jos siiloa ei onnistu sulkemaan ilmatiivisti muodostuu rehuun voihappoa ja rehu voi homehtua, silloin rehu on pilaantunutta. Rehu on käytettävä muutaman päivän sisällä siilosta ottamisen jälkeen (säistä riippuen).
Esikuivattu säilörehu: Nuorehkona kaadetun heinän annetaan kuivua pellolla ennen säilöntää 6-24h, siten että sen kosteus on 30-50%. Heinä säilötään pyöröpaaliin (yleisempi) tai siiloon hapon, maitohappobakteerin tai ilman säilöntäainetta. Oikein säilötty paali säilyy avattuna 7-10pv talvella, 4-7pv kesällä. siilorehu kuten yllä.
Esikuivattu säilöheinä: Heinä kaadetaan vasta myöhemmin kesällä (kuten kuivaheinä). Säilötään aina pyörö tai kanttipaaleihin, muuten kuten yllä. Kosteus yleensä 25-40% maitohappobakteerilla tai ilman säilöntäainetta, mutta paras laatu saadaan hapolla. Tätä annetaan yleensä hevosille ja useimmat hevosihmiset kutsuvat tätä virhellisesti säilörehuksi tai AIV:ksi. - aloittajaaloittajaa
ohoh.. kyseessä taitaapi olla esikuivattu säilörehu. Tätä ollaan ainakin kutsuttu AIV:ksi täällä.
Hevonen ei ole yskinyt koko talvena rehun ansiosta. Mä oon ainakin hyvin tyytyväinen tähän rehuun. Ei ole ollut ongelmia massussakaan heinän takia.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 692673
- 632614
- 681772
- 241607
- 201530
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä91460- 151372
- 381223
Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko81187- 251106