hämeen perinneruoka

loveu-

eli pitäisi teehdä esitelmä hämeen perinneruoasta. En löytänyt mistään tietoa joten kysyn sitten täältä :)
eli mitkä on/oli alueelle tyypilliset
-raaka-aineet?
-ruoanvalmistusmenetelmät?
-ruokalajit?
- mistä alue on saanut vaikutteita?

iso kiitos :)

16

5205

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Panhandle

      Onko kirjasto tuttu paikka? Sieltä löytyvät esimerkiksi Jaakko Kolmosen pitäjänruokakirjat, joissa on varmaan aineksia tarpeeksi esitelmääsi.

    • loveu-

      ei löytynyt muita kuin reseptejä :(

    • joku tyyppi

      Tässä tietoa hämäläisestä ruokaperinteestä: tiedot kirjasta "Perinteinen suomalainen keittiö".

      Hämäläisessä keittiössä yhdistyvät itäinen ja läntinen ruokakulttuuri, johon hämäläinen luonne antaa oman ilmeensä.
      Maakunnan ruoista tunnetuimpia olivat erilaiset laatikot eli loorat. Hämeessä valmistettiin lanttu-, peruna- porkkana- ja myöhemmin vielä maksa- ja makaronilaatikkoa. Piimä- ja munajuustot tehtiin koristeellisissa juustokehissä. Juustot voitiin myös paistaa olkien päällä uunissa. Paistaminen lisäsi juustojen säilyvyyttä. Hämäläinen kesäruoka oli talkkuna. Kaurasta, ohrasta ja herneistä valmistettua talkkunaa sekoitettiin aluksi piimään, myöhemmin viiliin. Talkkunasta ja marjoista valmistetut pöperöt, puolukka-, mustikka- tai mansikkapöperö, olivat marja-ajan ruokia.
      Mämmiä oletetaan ensimmäiseksi valmistetun Hämeessä. Pitoihin leivottiin piimälimppua, imellettyä perunalimppua ja juhlanäkkiä. Arkioloissa syötiin varsinkin läntisessä Hämeessä kovaa ruisleipää.
      Perinteinen verimakkara tunnetaan tänä päivänä mustanamakkarana, joka puolukkahillon kanssa maistuu Tammelantorilla yhtä hyvin kuin Finlandia-talon lämpiössä.
      Hämäläiseen juhlakestitykseen kuului juomana sahti. Sahtiperinne on vuosisatoja vanhaa. Hyvä sahti toi emännälle kunniaa. Suurissa pidoissa sahtikokit olivat erikseen. He valmistivat sekä makeaa naisten sahtia että voimakasta miesten sahtia.

      Toivottavasti tuosta oli jotain hyötyä, ja voit tosiaan käydä kirjastossa etsimässä lisää tietoja ;)

      • hätä on

        ei ole tuollaseta esitelmän tekoon mitään hyötyä. Pitäisi saada linkkejä joista löytyy tosissaan tietoa.


      • Amanuenssi!
        hätä on kirjoitti:

        ei ole tuollaseta esitelmän tekoon mitään hyötyä. Pitäisi saada linkkejä joista löytyy tosissaan tietoa.

        Kirjasto on paras linkki, jos et osaa etsiä, niin kerro kirjastohenkilökunnalle mitä etsit, niin he auttavat. Mitä hyötyä on meille noin typeristä opiskelijoista, joilla ei sen vertaa säteile, että osaisivat avata suunsa ja kysyä?


      • Panhandle
        hätä on kirjoitti:

        ei ole tuollaseta esitelmän tekoon mitään hyötyä. Pitäisi saada linkkejä joista löytyy tosissaan tietoa.

        Tarkoitat kai, että pitäisi saada linkkejä, joista voisit kopioida koko esitelmäsi?

        Koulussa teetetään esitelmiä siksi, että oppilaat oppisivat etsimään tietoa eri lähteistä, yhdistelemään löytämiään tietoja, arvioimaan läteiden luotettavuutta ja esittämään tietonsa jäsennellysti, selkeästi ja kiinnostavasti. Tarkoitus on siis itse tutkia, minkälaisia tietolähteitä on saatavilla ja mitä tietoa ne antavat.

        Tuosta edellä olevasta viestistä pääset jo hyvin alkuun, ja jos tuo ei riitä, käy kirjastossa lainaamassa viestissä mainittu kirja. Jaakko Kolmonen on tehnyt muistaakseni sellaisen kirjan kuin "Suomen pitäjäruoat".

        Pelkistä resepteistäkin jo löytyy tietoa siitä, mitä raaka-aineita on käytetty ja millä tavalla ne on valmistettu ruuaksi. Kirjaston informaatikot auttavat löytämään lisää lähteitä, myös netistä, jos kirja tuntuu liian antiikkiselta käyttöliittymältä.


      • Panhandle kirjoitti:

        Tarkoitat kai, että pitäisi saada linkkejä, joista voisit kopioida koko esitelmäsi?

        Koulussa teetetään esitelmiä siksi, että oppilaat oppisivat etsimään tietoa eri lähteistä, yhdistelemään löytämiään tietoja, arvioimaan läteiden luotettavuutta ja esittämään tietonsa jäsennellysti, selkeästi ja kiinnostavasti. Tarkoitus on siis itse tutkia, minkälaisia tietolähteitä on saatavilla ja mitä tietoa ne antavat.

        Tuosta edellä olevasta viestistä pääset jo hyvin alkuun, ja jos tuo ei riitä, käy kirjastossa lainaamassa viestissä mainittu kirja. Jaakko Kolmonen on tehnyt muistaakseni sellaisen kirjan kuin "Suomen pitäjäruoat".

        Pelkistä resepteistäkin jo löytyy tietoa siitä, mitä raaka-aineita on käytetty ja millä tavalla ne on valmistettu ruuaksi. Kirjaston informaatikot auttavat löytämään lisää lähteitä, myös netistä, jos kirja tuntuu liian antiikkiselta käyttöliittymältä.

        Sinulla leikkaa hyvin Penhaligon vai onko kotoa tai töistä kokemuspohjaa asiaan? Tätähän tämä luojanluoma tässä kärttikin. Vaan joissain maissa näistä tulee puolustusministereitä ja täällä meillä pääsevät vaikka suurlähettiläiksi.

        Ties mikä Hans Välimäki tästäkin kärttäjästä tulee.


      • lähe kuule menee
        crudo kirjoitti:

        Sinulla leikkaa hyvin Penhaligon vai onko kotoa tai töistä kokemuspohjaa asiaan? Tätähän tämä luojanluoma tässä kärttikin. Vaan joissain maissa näistä tulee puolustusministereitä ja täällä meillä pääsevät vaikka suurlähettiläiksi.

        Ties mikä Hans Välimäki tästäkin kärttäjästä tulee.

        Jos ei kerta sinulla ole kykyä auttaa, niin mitä panet nokkasi koko asiaan?
        Itseäsi ylennät jonkinlaiseksi arvostelijaksi, onko kukaan kysynyt tuollaista tähän keskusteluun?
        Oman pienuutesi vain toit tuolla esiin.


      • Tiedonvälittäjä
        hätä on kirjoitti:

        ei ole tuollaseta esitelmän tekoon mitään hyötyä. Pitäisi saada linkkejä joista löytyy tosissaan tietoa.

        Hätäsi on jo ohi, mutta en todellakaan ymmärä miksi et aloittanut kirjastosta???

        Todellinen tieto löytyy sieltä, ei internetistä.

        Tällä palstalla ei kukaan maininnut Hämeen matalouskeskuksen julkaisua vuodelta 1989 "Hämäläistä ruokaperinnettä". Se sisältää tietoa nimenomaan PERINTEISTÄ ja on tehty hämäläisin voimin.


    • Vastauksia ...

      Hei,
      Hämeen alueelle tyypilliset raaka-aineet on maanviljely- ja karjatalouskulttuurin omavaraisia raaka-aineita: maito, munat, viljat ja juurekset.

      Ruuanvalmistusmenetelmät tulevat rakennusperinteestä: kun oli uuni talossa niin ruokaa tehtiin uunissa. .

      Ruokalajeja ovat munajuusto, rievä, laatikot ja sallatti.

      Alue on saanut vaikutteita eniten lännestä Ruotsin suunnalta mutta sodan jälkeen myös siirtokarjalaisilta idästä.

      • Kotitalous

        kiitoksia noista vastauksista ;)


      • (Crudo)

        Nam! Varsinkin tuo munajuusto kuulostaa varsin herkulliselta...

        T: Crudo


    • ehstbf

      et ainakaan Orimattilan yhteiskoulust oo ku tämmösii kyselet :D ite etin tietoo hämeestä täl hetkel ku pitäs se esitelmä tehä -.-

    • Schweizerin

      Hei,

      jos Hämeen perinneruuat kiinnostavat, niin kannattaa etsiä käsiinsä kirja nimeltä Ruokamaisemia Hämeestä, jonka on toimittanut Pirjo Poutanen. Kyseisestä opuksesta löytyy hyvin tietoa ja reseptit ovat toimivia. Itse olen löytänyt tästä kirjasta paljon inspiraatiota etsiskellessäni sopivaa suomalaista tarjottavaa kavereille ja naapureille, jotka aina silloin tällöin toivovat suomalaisia maistiaisia.

    • hitaat hämäläiset

      Jos aloittaja on kysynyt asiasta vuotta aiemmin, esitelmäänsä varten, niin tomppelikin tajuaa, että se kiinnostus asiaa kohtaan on mennyt ohi aikapäivää sitten.
      Olisi kiva nähdä miten tyhmältä tuollainen ihminen näyttää, joka nostaa tällaisen vuotta vanhan jutun esiin-

      • amis2

        Tuliko mieleen, että joku muukin tarvitsee tietoa? Tekemässä juuri nyt esitelmää täysin samalla aiheella ja kysymyksillä..:)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      68
      2640
    2. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      62
      2582
    3. Muutama syy

      Sille miksi IRL kohtaaminen on hänelle vaikeaa
      Ikävä
      68
      1772
    4. Onko kaivatullasi

      Hyvä vai huono huumorintaju?
      Ikävä
      24
      1597
    5. Estitkö sä minut

      Oikeasti. Haluatko, että jätän sun ajattelemisen? :3
      Ikävä
      20
      1520
    6. Tykkään susta

      Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä
      Ikävä
      9
      1460
    7. Onko kaikki hyvin, iso huoli sinusta

      Miten jakselet? Onko sattunut jotain ikävää. Naiselta
      Ikävä
      15
      1372
    8. Millainen meno

      Viikonloppuna? Mulla hirvee vitutus päällänsä. Onko muilla sama tunne??
      Ikävä
      38
      1223
    9. Onko meillä

      Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko
      Ikävä
      8
      1177
    10. Tiedätkö tykkääkö

      Kaivatustasi siinä mielessä joku muukin kuin sinä itse
      Ikävä
      25
      1096
    Aihe