Hei!
Teen pro gradu tutkielmaa lasten kasvun ja kehityksen tukemisesta leikin avulla. Lisäksi tarkastelen toiminnallista matematiikkaa esi- ja alkuopetusikäisten lasten kehitystä ja kasvua tukevana toimintana sekä opetusstrategiana, joka motivoi lasta oppimaan.
Toivoisin, että voisitte edesauttaa tutkimustani vastaamalla seuraaviin kysymyksiin (muistathan perustella vastauksesi):
1) Mikä on mielestäsi leikin TÄRKEIN merkitys lapsen/lapsesi oppimisen kannalta?
2) Millaiset leikit tukevat/ovat tukeneet lapsesi matematiikan taitojen oppimista?
3) Millaiset toiminnalliset menetelmät esi- ja alkuopetuksessa ovat edistäneet lapsesi matematiikan taitojen oppimista?
3.1) Millaisia, matematiikan oppimisen taitoja edistäviä, toiminnallisia menetelmiä toivoisit käytettävän esi- ja alkuopetuksessa?
Toiminnallisella oppimisella tarkoitan seuraavaa: "Toiminnallisella oppimisella tarkoitetaan matematiikan opetus- ja oppimistilanteita, joissa aktiivisena toimijana on lapsi. Lapsi työskentelee erilaisten välineiden ja konkreettisten esineiden parissa. Toiminnalliselle oppimiselle tyypillistä on myös se, että lapsella on mahdollisuus liikkua tilassa paikasta toiseen. Oppiminen tapahtuu osallistumalla ja tekemällä."
Kiitos vastuksestasi! Lisätietoja saat halutessasi sähköpostiosoitteestani.
Sanni Ojala
Turun yliopisto
sjojal@utu.fi
Lapsen kasvun ja kehityksen tukeminen leikin avulla
1
182
Vastaukset
- poika 4 v
Poikani on nyt 3 kuukautta vaille neljä vuotias ja ollaan opeteltu leikin varjolla laskemaan yhteen ja vähennyslaskuja, hän nautti niistä mielettömästi. Olemme kahden-kolmen vuoden ikäisestä lukeneet numeroaiheisia kirjoja, joista hän piti ja pyysi toistuvasti lukemaan, osasi kolme vuotiaana laskea kymmeneen juuri tällaisten kirjojen ja muiden arkipäivän lomassa tehtyjen leikkimielisten harjoitusten vuoksi.
Meillä on muutama laskutehtäväpalapeli, joita hän tykkää rakentaa ihan itsekseenkin. Eli ensimmäisessä palassa on esineitä, jotka lasketaan yhteen ja siihen etsitään numero, joka sopii palaan. Eri paloja kokeilemalla siis oikea vastaus voi löytyä, jos ei itse vastausta ensin saa oikein.
Myös dominoa, noppapelejä ja muita laskemista vaativia pelejä olemme paljon pelailleet, myös kelloa olemme opetelleet ja sitä kautta numeroita on oppinut.
Tärkeimmäksi leikissä katsoisin vanhemman mukana olemisen ja ohjauksen sekä 'sopivasti' haastelliset tehtävät ja pelit. meidän tapauksessa lapsi itse oikein janoaa lisää mielekästä tekemistä ja silminnähden ilostuu oikeiden vastausten keksimisestä. Tärkeää myös se, että lapsi itse juuri näitä tehtäviä haluaa tehdä, pakottamisessa ei ole mitään järkeä. Eli oppiminen on oltava mielekästä lapselle.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 682560
- 612506
- 681742
- 211522
- 201470
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä91410- 151332
- 381193
Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko81137- 251066