Jouluruokien hintojen optimointi

Aloittelen tässä pientä projektia, että miten paljon voi säästää jouluruokien kuluissa, kunhan ostaa järkevästi.

Ensimmäinen havainto on että halvinta graavilohta saa ostamalla D-leikkuuna merilohta, itse sain n. 1,4 kg viipaleen hintaan 8.40 €. Jotkut ostavat fileroitua lohta suoraan lihatiskiltä, joka maksaa varmaan lähes kaksin verroin kilolta. Erona on että muutaman ruodon joutuu nyppimään pois itse, koska D-leikkuu ei poista kaikkia ruotoja kalasta. Se menee kuitenkin muutamassa minuutissa.

Tai sitten vieläkin tyhmemmin, jotkut ostavat valmiiksi graavattua lohta kolmin-nelinkertaisen hintaan! Itse graavaus on kuitenkin todella helppoa, menee sekin muutamassa minuutissa, ja saa sitten itse valita suolaisuusasteen.

Seuraavaksi olisi etsinnässä mistä saa halvinta joulukinkkua suklaata tarjouksessa. Yhdessä paikassa myytiin Fazerin 300 g rasioita 2,50 € kappaleelta x 4, kun standardihinta on 3,25 € kappaleelta.

Muuten kannattaa suurin osa suklaista ostaa 24.12 tai 27.12, jolloin niitä myydään usein puoleen hintaan ainakin joissakin kaupoissa. Säästö on siis melkoinen siinäkin.

Lisää _hyviä_ säästövinkkejä otetaan vastaan.

28

186

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • käytetty martta

      Kinkku olisi kannattanut jo ostaa. Pakastekinkuthan ne niitä halvimpia ovat, etkä kyllä pakastamatonta saa enää mistään.
      Häviät kilohinnassa ja sähkölaskussa jos pukkaat uuniin puolijäisen lihakimpaleen.

      Laatikot saa halvimmalla kun teet itse. Paremman makuisia myös.

      • "Kinkku olisi kannattanut jo ostaa. Pakastekinkuthan ne niitä halvimpia ovat, etkä kyllä pakastamatonta saa enää mistään."

        En tarvitse niin isoa kinkkua - tuollainen 3-4 kg riittää hyvin sinkulle. Se sulaa päivässä, joten vielä ehtii hyvin. Kyse oli lähinnä siinä, että mikä kauppa Helsingissä myy niitä halvimpaan hintaan.

        Laatikkoja voisi tehdä itsekin, mutta en tiedä saako esim. lanttuja niin halvalla, että homma kannattaisi. Porkkanalaatikko taas ei kelpaa.


      • käytetty martta
        m36-intj kirjoitti:

        "Kinkku olisi kannattanut jo ostaa. Pakastekinkuthan ne niitä halvimpia ovat, etkä kyllä pakastamatonta saa enää mistään."

        En tarvitse niin isoa kinkkua - tuollainen 3-4 kg riittää hyvin sinkulle. Se sulaa päivässä, joten vielä ehtii hyvin. Kyse oli lähinnä siinä, että mikä kauppa Helsingissä myy niitä halvimpaan hintaan.

        Laatikkoja voisi tehdä itsekin, mutta en tiedä saako esim. lanttuja niin halvalla, että homma kannattaisi. Porkkanalaatikko taas ei kelpaa.

        Hidas sulatus on kinkulle A ja O. Hae siis kinkkusi viimeistään tänään.

        Lanttuja saa 3kg pusseissa todella edullisesti. Mausteet, munat ja vähän kermaa, siinä se, iso läjä lanttulootaa.


    • työtönATM

      Noin lukeneella miehellä luulisi olevan varaa syödä ravintolla aamiaisenkin.

      • Kyse ei nyt ole siitä - vaan miten paljon pystyy säästämään. Muutenkaan en pidä ravintoloista, huonoa ruokaa ylihintaan, ovat näes siirtyneet puolivalmistuotteisiin, kuten "mieskommentoi" sanoi.


    • ,,,,,,

      Joulusuklaat olis kannattanu ostaa alkuvuodesta, kun kaupat poistavat vanhenevat ylijäämät halvalla. Jostain Saiturinpörssistä tai Robinhoodista saattais nytkin löytyä.

    • sillitrooli

      En onneksi joudu ostamaan jouluruokia itse, vaan voin pummia ne vanhemmilta. Anyways,,, mistä ihmeestä saat merilohta noin halvalla? Merilohihan on lohikalojen kuningas, ei mitään kassi-kirjolohta. Luulisi, että se olisi fileeraamattomanakin vähintään parikymppiä kilo.

      • käytetty martta

        Kyllä se on kassissa kasvatettua norjalaista merilohta.


      • käytetty martta kirjoitti:

        Kyllä se on kassissa kasvatettua norjalaista merilohta.

        Niin se on. Niitä kasvatetaan kyllä meressä (eli siitä se nimi, ehkä harhaanjohtava?) - laadussa ei kuulemma pitäisi olla suurempaa vikaa. Tai no, samaa laatua myydään ihan lihatiskilläkin. Aidosta villilohesta saa kyllä maksaa huomattavasti enemmän - en tiedä onko se sen arvoista. Olen kyllä syönyt aitoa merilohtakin, mutta en enää edes muista makueroa.


      • käytetty martta
        m36-intj kirjoitti:

        Niin se on. Niitä kasvatetaan kyllä meressä (eli siitä se nimi, ehkä harhaanjohtava?) - laadussa ei kuulemma pitäisi olla suurempaa vikaa. Tai no, samaa laatua myydään ihan lihatiskilläkin. Aidosta villilohesta saa kyllä maksaa huomattavasti enemmän - en tiedä onko se sen arvoista. Olen kyllä syönyt aitoa merilohtakin, mutta en enää edes muista makueroa.

        Nimi tulee siitä, että kys. kala on lajiltaan merilohi.

        Kasvatetaan kirjolohtakin meressä samanlaisissa kasseissa.

        Katsopas joskus kalatiskillä kirjolohta ja merilohta vierekkäin, niin huomaat että ne ovat kaksi eri kalalajia.

        Minä erotan ulkonäöltä myös villin merilohen kasvatetusta, mutta se onkin jo toinen juttu...

        Kalojen laatu marketin tiskillä on näin jättimäisen myynnin päivinä tosi hyvä.
        Kauppahallista ei saa yhtään sen tuoreempaa lohta, jos on kasvatetusta lohesta kyse.


      • käytetty martta kirjoitti:

        Nimi tulee siitä, että kys. kala on lajiltaan merilohi.

        Kasvatetaan kirjolohtakin meressä samanlaisissa kasseissa.

        Katsopas joskus kalatiskillä kirjolohta ja merilohta vierekkäin, niin huomaat että ne ovat kaksi eri kalalajia.

        Minä erotan ulkonäöltä myös villin merilohen kasvatetusta, mutta se onkin jo toinen juttu...

        Kalojen laatu marketin tiskillä on näin jättimäisen myynnin päivinä tosi hyvä.
        Kauppahallista ei saa yhtään sen tuoreempaa lohta, jos on kasvatetusta lohesta kyse.

        "Kasvatetaan kirjolohtakin meressä samanlaisissa kasseissa."

        Mutta ei aina, joskus niitä kasvatetaan järvissä, ja muissa mutalammikoissa. Norjan merivesi nyt on puhdasta, verrattuna esim. Itämereen tai Suomenlahteen noin yleensä. Haittana on tietysti kalojen kuljetus Norjasta asti, mutta nyt siitä ei ole niin suurta haittaa kun menekki on suurta.

        "Katsopas joskus kalatiskillä kirjolohta ja merilohta vierekkäin, niin huomaat että ne ovat kaksi eri kalalajia."

        Tottakai. En vaan ole hirveän tarkka näissä asioissa. Tuleekohan graavatusta aidosta merilohesta parempaakaan?


      • m36-intj kirjoitti:

        "Kasvatetaan kirjolohtakin meressä samanlaisissa kasseissa."

        Mutta ei aina, joskus niitä kasvatetaan järvissä, ja muissa mutalammikoissa. Norjan merivesi nyt on puhdasta, verrattuna esim. Itämereen tai Suomenlahteen noin yleensä. Haittana on tietysti kalojen kuljetus Norjasta asti, mutta nyt siitä ei ole niin suurta haittaa kun menekki on suurta.

        "Katsopas joskus kalatiskillä kirjolohta ja merilohta vierekkäin, niin huomaat että ne ovat kaksi eri kalalajia."

        Tottakai. En vaan ole hirveän tarkka näissä asioissa. Tuleekohan graavatusta aidosta merilohesta parempaakaan?

        Jotkut osaavat sitten olla rasittavia näiden pikkujuttujen kanssa. Mutta on olemassa -kolme- eri tavallista lohilajia, eikä ostamani lohi ole kirjolohta, vaan norjan lohta, jota kutsutaan myös norjalaiseksi meriloheksi:

        "Kirjolohi on usein kotimaista, mutta sitä tuodaan myös muualta pohjoismaista. Kirjolohi on viljelty kala, jotaviljellään sekä järvissä että meressä. Kaikessa kalassa on dioksiinia, mutta kirjolohessa pitoisuus on pienempi kuin Norjan lohessa ja lohessa."

        "Norjan lohi on myös kasvatettua kalaa, norjalaista merilohta ei Suomessa tiettävästi myydä."

        "Lohi, jota kutsutaan myös villiloheksi. Käytännössä nämä lohet ovat joko meri- tai järvilohia. Tämän lohen tunnistaa väristä, meressä vapaana kasvatettu lohi ei ole punalihaista vaan vain aavistuksen punertavaa. Maultaan nämä lohet ovat herkullisia, mutta sisältävät valitettavasti myös dioksiinia eniten."


      • käytetty martta
        m36-intj kirjoitti:

        "Kasvatetaan kirjolohtakin meressä samanlaisissa kasseissa."

        Mutta ei aina, joskus niitä kasvatetaan järvissä, ja muissa mutalammikoissa. Norjan merivesi nyt on puhdasta, verrattuna esim. Itämereen tai Suomenlahteen noin yleensä. Haittana on tietysti kalojen kuljetus Norjasta asti, mutta nyt siitä ei ole niin suurta haittaa kun menekki on suurta.

        "Katsopas joskus kalatiskillä kirjolohta ja merilohta vierekkäin, niin huomaat että ne ovat kaksi eri kalalajia."

        Tottakai. En vaan ole hirveän tarkka näissä asioissa. Tuleekohan graavatusta aidosta merilohesta parempaakaan?

        No, muutaman päivän(melkein viikon) kestää norjan lohella tulla kassista Suomeen.
        Myöskin hiljaisempina aikoina.
        Mutta kylmäketju on täydellisen toimiva tässä toimitusketjussa. Laatu on hyvä.

        Samaa ei voi aina sanoa kotimaisesta kirjolohesta, sen kanssa kannattaa olla tarkkana.

        En osaa sanoa, onko villi graavattu lohi parempaa kuin kasvatettu.
        Mutta itse graavattu kala on aina parempaa kuin valmis graavi.
        Varsinkiin vakuumiin pakattu valmis graavikala on kyllä tosi pahaa, maistuu suorastaan muovilta.


      • Matkaileva lohi
        käytetty martta kirjoitti:

        No, muutaman päivän(melkein viikon) kestää norjan lohella tulla kassista Suomeen.
        Myöskin hiljaisempina aikoina.
        Mutta kylmäketju on täydellisen toimiva tässä toimitusketjussa. Laatu on hyvä.

        Samaa ei voi aina sanoa kotimaisesta kirjolohesta, sen kanssa kannattaa olla tarkkana.

        En osaa sanoa, onko villi graavattu lohi parempaa kuin kasvatettu.
        Mutta itse graavattu kala on aina parempaa kuin valmis graavi.
        Varsinkiin vakuumiin pakattu valmis graavikala on kyllä tosi pahaa, maistuu suorastaan muovilta.

        http://maailma.net/artikkelit/miksi_norjalainen_lohi_fileoidaan_thaimaassa


      • käytetty martta
        Matkaileva lohi kirjoitti:

        http://maailma.net/artikkelit/miksi_norjalainen_lohi_fileoidaan_thaimaassa

        Finduksen pakkauksissa on pakastettua norjalaista merilohta.
        Kaikki sielläpäin maailmaa jalostettu kala ja broileri tulee Suomeen pakasteena. Samoin kuin esim. tuossa linkissä mainittu brasilialainen broileri.

        Norjasta tulee Suomeen tuoreena kokonaisia lohia ja lohifilettä.


    • paha lutka

      Hintojen optimoimmin ajatteleminen on niin tylsää, että mieluummin maksan viisinkertaisen hinnan kuin käytän aiheen ajatteluun yhtään sen enempää kuin tämän viestin kirjoittaminen kestää.

      Sinkun kulutus on kuitenkin niin pientä.

    • Tosi mastermind joo

      Tämä siis INTJ:n eli "Mastermindin" tekstiä.

      Jos noin tarkkaan miettisin hintoja niin ampuisin itteni.

      Itse mietin sitä että miten helvetissä nykyaikana ihmiset ostaa erikseen herkulliset jouluruuat jota arkena muina aikoina ei syödä. Miksei? Siis jos ovat niin hemmetin herkullisia.

      Itse syön ainakin suurin piirtein samaa kuin aina ennenkin.

      • "Jos noin tarkkaan miettisin hintoja niin ampuisin itteni."
        Ikävä kuulla. Ehkä kärsit masennuksesta?

        "Itse mietin sitä että miten helvetissä nykyaikana ihmiset ostaa erikseen herkulliset jouluruuat jota arkena muina aikoina ei syödä. Miksei? Siis jos ovat niin hemmetin herkullisia."

        Ei jouluruokaa pidä syödäkään joka päivä, jouluruuan hyvyys perustuu juuri siihen, ettei sitä syödä joka päivä.


    • Höpsiss

      "Jos noin tarkkaan miettisin hintoja niin ampuisin itteni."

      Tottakai pitää olla tarkkana mitä mistäkin maksaa. Pienellä vaivannäöllä säästää vuoden aikana valtavasti ja kauppareissuissakin on enemmän mielenkiintoa kuin jos vain robottina ostaisi mitä ensiksi eteen sattuu.

    • miehenkuvotus

      Viime vuonna olin joulun yksin, kinkun ostin pari päivää ennen ( 1e/ kg) ja laatikot aattona ( 0,33 e / kpl). Oli mielestäni melko edullinen joulupäivällinen. Kallein oli punaviinipullo.

    • 6+13

      Ei ole ihme että olet sinkku.

    • joulumuori_!2

      Kinkun ja monen muunkin tarvikkeen voi ostaa jonkun kaverin tai sukulaisen kanssa kimppaan. Esimerkiksi porkkanoita jne voi ostaa sen 3 kg:n pussin ja säilyttää kellarissa, jos jollakulla on sellainen. Niitä voi myös kevyesti kiehauttaa ja laittaa pakastimeen. Tai porkkanat ja lantut voi myös kiehauttaa ja tehdä valmiiksi soseeksi. Sosetta voi sitten lisätä esim. ensi vuoden puolella vaikka perunamuussiin tms.

      Kinkun jämäthän on perinteisesti käytetty hernesoppaan, johon se sopiikin hyvin. Hernekeitolle pakastaminen sopii mainiosti.

      Jos tykkää puuroista, niin riisipuuroa tai perinteisempää suomalaista puuroa ohrasuurimopuuroa saa edullisemmin, kun ostaa -30 % alennettuja maitopurkkeja. Niihin käy esim. hyla-maitokin mainiosti, vaikka normaalisti itse joisi normimaitoa. Sekahedelmät/rusinakeitto/luumukeitto on myös edullista ja siihen tulevat "sattumat" voi vertailla kaikessa rauhassa, koska säilyvät hyvin.

      Imelletty perunalaatikko on hyvää, kun malttaa hauduttaa matalassa lämpötilassa. Siihenkään perunat eivät maksa juuri mitään, kun ostaa 25 kg:n säkissä. Vaatii tosin sen säilytystilan.

      Jos on kaverissa/sukulaisessa hyvää ruoanvalmistajan vikaa, niin ruoat voi tehdä kimpassa tai jakaa kokkaustehtävät niin, että esim. toinen paistaa kinkun ja toinen laatikot. Laatikot voi myös tehdä jo aiemmin paistamista vaille valmiiksi ja pakastaa, jolloin aaton tehtäväksi jää pelkkä paistaminen. Maku ei kärsi pakastamisesta.

      • Joo.
        Huomasin nyt tosin raaka-aineita katsellessani, ettei ainakaan tuosta käsintehdystä lanttulaatikosta tule mitään. Esim 2 kg:n lanttupussi maksaa noin 2 €, sillä saa kyllä ison laatikon, mutta en minä niin paljon yksin syö, ja siihen laatikkoon tulee myös paljon muita aineksia. Kun valmiin laatikon hinta on vain noin 2.80 €/700 g, ja se riittää.

        "Jos tykkää puuroista, niin riisipuuroa tai perinteisempää suomalaista puuroa ohrasuurimopuuroa saa edullisemmin, kun ostaa -30 % alennettuja maitopurkkeja."

        No niinpä tietysti. Tuossa tuli tehtyä virhe, ehdin jo ostaa maitoa, joka säilyy hyvin joulun yli. Puuroriisiä löytyy jo kaapista, eikä se ole niin kallista, että siitä tarvitsisi tinkiä. Ei kuitenkaan isoja menetyksiä.

        Noita kauppoja selatessani löysin tällaisen ruokatukkuliikkeen(?), joka toimittaa tavaraa suoraan kotiovelle. Tietysti kallista, jos ostaa vain vähän, mutta kunnon erissä saattaa olla hyvä idea. Myös noutopiste löytyy.
        https://www.ruoka.net/cgi-bin/nph-cgi/~r8rpx0000001/?Y999=MAI&Y209=1

        Ainakin kuivamuonaa olisi hyvä voida ostaa halvemmalla suurissa erissä, jos maailmanloppu tulee :)


      • m36-intj kirjoitti:

        Joo.
        Huomasin nyt tosin raaka-aineita katsellessani, ettei ainakaan tuosta käsintehdystä lanttulaatikosta tule mitään. Esim 2 kg:n lanttupussi maksaa noin 2 €, sillä saa kyllä ison laatikon, mutta en minä niin paljon yksin syö, ja siihen laatikkoon tulee myös paljon muita aineksia. Kun valmiin laatikon hinta on vain noin 2.80 €/700 g, ja se riittää.

        "Jos tykkää puuroista, niin riisipuuroa tai perinteisempää suomalaista puuroa ohrasuurimopuuroa saa edullisemmin, kun ostaa -30 % alennettuja maitopurkkeja."

        No niinpä tietysti. Tuossa tuli tehtyä virhe, ehdin jo ostaa maitoa, joka säilyy hyvin joulun yli. Puuroriisiä löytyy jo kaapista, eikä se ole niin kallista, että siitä tarvitsisi tinkiä. Ei kuitenkaan isoja menetyksiä.

        Noita kauppoja selatessani löysin tällaisen ruokatukkuliikkeen(?), joka toimittaa tavaraa suoraan kotiovelle. Tietysti kallista, jos ostaa vain vähän, mutta kunnon erissä saattaa olla hyvä idea. Myös noutopiste löytyy.
        https://www.ruoka.net/cgi-bin/nph-cgi/~r8rpx0000001/?Y999=MAI&Y209=1

        Ainakin kuivamuonaa olisi hyvä voida ostaa halvemmalla suurissa erissä, jos maailmanloppu tulee :)

        Huhhuijaa, mitkä hinnat. Ei muuten tietenkään ollut mikään tukkukauppa. Onkohan suomalainen ruokamonopoli ihan täydellistä, eli tavallisilla kansalaisilla ei ole mahdollisuutta hankkia ruokansa halvemmalla, vaikka eivät kauppojen palveluja tarvitsisikaan?


      • käytetty martta
        m36-intj kirjoitti:

        Huhhuijaa, mitkä hinnat. Ei muuten tietenkään ollut mikään tukkukauppa. Onkohan suomalainen ruokamonopoli ihan täydellistä, eli tavallisilla kansalaisilla ei ole mahdollisuutta hankkia ruokansa halvemmalla, vaikka eivät kauppojen palveluja tarvitsisikaan?

        tukkuliikkeissä harvemmin on mitään halpaa, ei edes ravitsemusalan yrittäjille.
        On yleinen harhaluulo että näin olisi.

        Maataloustuottajien vähittäismyyntiä tiloilta yritettiin juuri vapauttaa, mutta hankkeen torppasivat evira ja ministeriö. Monopoli ilmeisesti sanelee paljonkin...

        Mieluummin maksaisin tuottajalle vaikka saman kuin kauppaan, jäisi ahneet tukut ja osuusliikkeet välistä pois.


      • käytetty martta kirjoitti:

        tukkuliikkeissä harvemmin on mitään halpaa, ei edes ravitsemusalan yrittäjille.
        On yleinen harhaluulo että näin olisi.

        Maataloustuottajien vähittäismyyntiä tiloilta yritettiin juuri vapauttaa, mutta hankkeen torppasivat evira ja ministeriö. Monopoli ilmeisesti sanelee paljonkin...

        Mieluummin maksaisin tuottajalle vaikka saman kuin kauppaan, jäisi ahneet tukut ja osuusliikkeet välistä pois.

        Niin, näinhän se on. Ei ole olemassa mitään alaa Suomessa, missä ei vedätettäisi rajusti hintojen suhteen, tarjoamalla kalliita ja ala-arvoisia tuotteita/palveluja. Tuonkin ruokapalvelun pilaa rahanahneus. Ajatteleva ihminen huomaa heti, että tulee paljon halvemmaksi lähteä lähimpään supermarkettiin, ostaa niin paljon kuin jaksaa kantaa ulos kaupasta, ja taksi tilataan kaupan ulkopuolelle, ja siitä kotiovelle.


    • Eilen kävin kaupungilla, ja monissa kaupoissa tuli käytyä, esim. Stockmann, Lidl, Valintatalo, K-marketti, S-marketti ja Tarjoustalo.

      Kukaan ei vielä 23.12 halunnut myydä pakastekinkkua alennettuun hintaan paitsi Lidl, josta löytyi sievä pieni laatukinkku (ilman luuta tai rasvaa) tarjoushintaan alle 5€/kg. Stockmannin hinnat olivat ihan omassa luokassaan, siellä ei saanut kinkkua kai alle 7 euron kilohintaan, ja möivät mm. ihan sikakalliita savustettuja kirjolohiviipaleita. Jonot olivat kyllä isot, ilmeisesti ihmisillä on halua tuhlata rahaa turhuuksiin.

      Myös Valintatalo on kallis paikka. Lidlissä oli selvästi halvimmat hinnat, ja sieltä ostin isomman erän. Punajuuret, tölkkivihannekset, laatikot, ja juomat. Tarjoustalossa ei ollut mitään kiinnostavaa, eivät suklaatkaan olleet sen halvempia.

      Tänään S-marketissa oli muuten -30% hintaan isoja kinkkuja joissa luu, ne eivät kuitenkaan ehdi sulamaan joulupöytään, mutta varastoon voi ostaa. Nämä kinkut olivat kuitenkin jo vetisiä, eli olivat puolittain sulaneita, joten en ostanut.

      • Säästö kannattaa!

        Lidlissä oli tänään kaikki laatikot (700 g) 1,99. Muutenkin oli paljon aletavaraa, mm. kaikki leivät -50%.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oletko tyytyväinen viime tapaamiseemme?

      Vai toivoitko sen menevän toisella tavalla? Miten?
      Ikävä
      72
      3023
    2. Nyt se sit loppuu

      Et ei enää nähdä ja yhteyttä pidetä.
      Ikävä
      55
      2675
    3. Kuoleman pelko katosi

      Olen pelännyt koko elämän ajan kuolemaa mutta yhtäkkiä kun hindut paljastivat totuuksia uskonnoista noin aloin yhtäkkiä
      Hindulaisuus
      432
      2275
    4. Viikonloppu terveiset kaivatulle

      tähän alas ⬇️⬇️⬇️
      Ikävä
      79
      2168
    5. Jos sitä keittelis teetä

      Ja miettis mitä mies siellä jossain touhuilee... ☕️
      Ikävä
      95
      1976
    6. Myötähäpeä kun näkee sut,

      tekisit jotain ittelles. Ihan hyvällä tämä!
      Ikävä
      35
      1775
    7. Huomenta ........

      Huomenta 💗 Tiedän, että tuntuisit hyvälle.
      Ikävä
      12
      1556
    8. Kuhmolainen on selvästi kepun lehti

      Kuhmolaise etukannessa oli Kuva kun Jaskalle annettiin karhu patsas.mutta kukmolaislehti oli niin kepulainen että Jaskan
      Kuhmo
      17
      1507
    9. Ei mun tunteet

      ole mihinkään kadonnut. Enkä mä sua inhoa tai ole kyllästynyt. Mä ymmärsin, ettet ole kiinnostunut minusta, ainakaan sil
      Ikävä
      30
      1350
    10. Mitä nämä palautteet palstalla ovat?

      Joku uusi toimintatapa rohkaista kirjoittajia vai mistä on kyse?
      Ikävä
      29
      1329
    Aihe