Fidesz-puolue - Unkarin pelastus vai turmio?

Olen viime aikoina tutkinut unkarilaisen Fidesz-puolueen ohjelmaa ja historiaa sen takia, että Fidesz puhuu monia minua kiinnostavista asioista ja sen takia että puolue sai vuoden 2010 parlamenttivaaleissa 52,73 %:n äänimäärän, joka johti Unkarin erikoisen vaalijärjestelmän takia siihen, että Fidesz sai huikean kahdenkolmasosan enemmistön Unkarin parlamentissa. Tämä selvä enemmistö on antanut Fideszille suuret mahdollisuudet muuttaa radikaalisti Unkarin lainsäädäntöä.

Kirjoitan Fideszistä myös sen takia, että tästä Unkarin poliittisen elämän suuresta jytkystä ei ole raportoitu paljoakaan Suomessa.

Fidesz on unkarilainen konservatiivinen ja kristillisdemokraattinen oikeistopuolue, joka on Euroopan kansanpuolueen EPP:n jäsen. Fideszin puheenjohtajana ja pääministerinä toimii 48-vuotias Viktor Orbán.

Unkarin Fidesz-johtoinen Parlamentti äänesti 18.4.2011 uuden perustuslain hyväksymisen puolesta, mikä merkitsi selvän pesäeron tekemistä Unkaria aikoinaan hallinneeseen kommunistisen puolueen menneisyyteen ja kommunistien vuoden 1949 perustuslakiin.

Unkarin uudessa perustuslaissa on monia kohtia, joista olen samaa mieltä ja toivon samanlaista lainsäädäntöä myös Suomeen. On myös kohtia, joissa olen eri mieltä tai ainakin kyselevä.

Perustuslaissa korostetaan Unkarin kristillisiä juuria. Perustuslaissa mainitaan Jumala. Toivon että näin olisi Suomenkin perustuslaissa. Tulee mieleen taannoinen kiista EU:n perustuslaista, johon ei lopulta otettu sanaakaan Jumalasta.

Unkarin uuden perustuslain mukaan avioliitto on miehen ja naisen välinen instituutio. Homoseksuaaleille riittää parisuhteen rekisteröinti. Toivon, että Suomi pysyy samoilla linjoilla eikä hyväksy homojen avioliitto-oikeutta.

Abortin kohdalla uusi perustuslaki ei tee mitään muutoksia jo olemassa olevaan vuoden 1992 lakiin, joka suojelee voimakkaasti sikiön oikeuksia.

Perustuslakituomioistuimesta tulee kansalaisten viimeinen vetoomuspaikka. Perustuslakituomioistuin ei voi enää puuttua verotuksellisiin ja budjettiasioihin, jotka kuuluvat vain valitulle parlamentille.

Uuden perustuslain mukaan tuomareiden eläkeikää pudotetaan 70 vuodesta 62 vuoteen. Uudet tuomarit nimittää uusi elin, jossa politiikoilla on suuri valta. Eläkeiän alentaminen on sinällään OK, mutta jos uusi järjestelmä merkitsee poliitikkojen liian suurta valtaa ja jopa puuttumista liikaa tuomioistuinten toimintaan, niin se on ongelmallista, koska ihanteena olisi, että eri valtaelimet olisivat erillään ja toimisivat itsenäisesti.

Uudet johtajat asettivat Unkarin finanssipolitiikan valvontansa alle. Tämä on hyvä asia, jos pitää yksityis- ja keskuspankkien riippumattomuutta huonona asiana. Viime aikoina on tullut esiin paljon syitä ajatella niin, että täysin itsenäinen ja yksityispankkiomisteinen pankkilaitos on itse asiassa kaikkien nykyisten ongelmien äiti.

Uusi perustuslaki suojelee Unkarin asukkaiden etnistä, kulttuurista ja uskonnollista monipuolisuutta. Perustuslain mukaan kaikki Unkarissa asuvat eri kansallisuudet ovat osa Unkarin poliittista yhteisöä. Perustuslaki suojelee heidän kielensä ja kulttuurinsa, heidän oikeutensa käyttää omaa kieltään ja oikeutensa saada koulutusta omalla äidinkielellään, heidän oikeutensa perustaa omia yrityksiä ja heidän oikeutensa asettua ehdokkaiksi paikallisiin ja kansallisiin vaaleihin.

Uusi medialaki, joka antaa viestintävirastolle ja medianeuvostolle oikeuden valvoa sanomalehtiä ja sähköistä mediaa sekä asettaa rajoituksia ja rangaista loukkaavaksi katsotusta sisällöstä ja poliittisen tasapuolisuuden puutteesta, on yksi kiistanalainen asia. Uudessa järjestelmässä on hallituksen asettama lautakunta, joka valvoo tv:tä, radiota ja lehdistöä. Tästä asiasta minulla ei ole tarpeeksi tietoa, joten en osaa sanoa siitä sen enempää.

Unkarin uusi hallitus on alkanut myös määritellä sitä, mitkä uskontokunnat ovat virallisesti hyväksyttyjä. Joidenkin outojen lahkojen, kuten skientologia, kohdalla voin tämän ymmärtää, mutta yleisesti ottaen valtiovallan ei pitäisi puuttua uskonnollisten yhdyskuntien toimintaan.

Unkari on tällä hetkellä talousvaikeuksissa, kuten kaikki muutkin Euroopan ja maailman maat. Unkari on pyytänyt IMF:ltä lainaa. On kyseenalaista, saako Unkari lainaa, koska Unkari ei haluaisi alistua kaikkiin IMF:n lainaehtoihin, jotka ovat yleensä melko lailla maan itsenäisyyttä kuristavia ja luonnonvaroja ryöstäviä.

Herää kysymys, voisiko Suomessa syntyä Fidesz-ilmiötä eli että jokin puolue saisi yli 50 prosentin kannatuksen. En tarkoita kysymykselläni sitä, että tulisi olla samaa mieltä kuin Fidesz, vaan sitä, että voisiko Suomessa koskaan mikään puolue saada yli 50 %:n kannatusta.

Luultavasti yksikään nykyisistä puolueista ei siihen kykene. Ei nyt eikä ikinä.

Tarvitaanko siis uusi puolue?

1

102

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Juuri mistään

      ei ole samaa mieltä kuin mainitsemasi puolue.

      - Kristinuskoa ei tarvitse nostaa erityiasemaan. Eurooppalaisten maiden on syytä olla sekulaareja ja monikulttuurisia. Suomessakaan ei saisi mielestäni olla valtionkirkkoa vaan uskonnollisten yhteisöjen olisi oltava tasavertaisessa asemassa toisiinsa nähden. Uskontoihin en sinänsä suhtaudu mitenkään kielteisesti.

      - Aborttimahdollisuus on säilytettävä. Aborttikysymykseen ei voi ottaa tiukkaa kielteistä linjaa, koska kaikki tapaukset ovat erilaisia.

      - Tuomareiden eläkeiän pudottaminen merkitsee käytännössä vallankaappausta. Vihdetaan vanhat tuomarit hallitukselle myötämielisiksi. Tässä kohtaa puolue muutenkin tekee suurimman virheen. Tuomio- ja lainsäädäntövalta sekoittuvat ja niin ei saa tapahtua vallan kolijako-opin mukaan.

      - Perustuslaki voi suojata eri väestöryhmiä. Tässä kohtaa olisin kiinnostunut enemmänkin käytännöstä ja siitä miten monia vähemmistöjä sorretaan Unkarissa.

      - Medialaki merkitsee sensuuria.

      Toivon siis, että mikään suomalainen puolue ei ala ajaman samanlaisia asioita Suomessa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oletko tyytyväinen viime tapaamiseemme?

      Vai toivoitko sen menevän toisella tavalla? Miten?
      Ikävä
      87
      3237
    2. Nyt se sit loppuu

      Et ei enää nähdä ja yhteyttä pidetä.
      Ikävä
      62
      2957
    3. Kuoleman pelko katosi

      Olen pelännyt koko elämän ajan kuolemaa mutta yhtäkkiä kun hindut paljastivat totuuksia uskonnoista noin aloin yhtäkkiä
      Hindulaisuus
      432
      2465
    4. Viikonloppu terveiset kaivatulle

      tähän alas ⬇️⬇️⬇️
      Ikävä
      80
      2293
    5. Myötähäpeä kun näkee sut,

      tekisit jotain ittelles. Ihan hyvällä tämä!
      Ikävä
      74
      2199
    6. Jos sitä keittelis teetä

      Ja miettis mitä mies siellä jossain touhuilee... ☕️
      Ikävä
      95
      2026
    7. Toiselle puolikkaalleni

      Sinulla ei taida olla kaikki nyt ihan hyvin? Minua itketti eilen kauheasti, sinunko itkuja itkin? Kyllä kaikki selviää j
      Ikävä
      36
      1753
    8. Huomenta ........

      Huomenta 💗 Tiedän, että tuntuisit hyvälle.
      Ikävä
      12
      1626
    9. Kuhmolainen on selvästi kepun lehti

      Kuhmolaise etukannessa oli Kuva kun Jaskalle annettiin karhu patsas.mutta kukmolaislehti oli niin kepulainen että Jaskan
      Kuhmo
      20
      1613
    10. Ei mun tunteet

      ole mihinkään kadonnut. Enkä mä sua inhoa tai ole kyllästynyt. Mä ymmärsin, ettet ole kiinnostunut minusta, ainakaan sil
      Ikävä
      30
      1450
    Aihe