Heippa
Muutammae ulkomaalaisen puolisoni kanssa Suomeen. Ajattelimme hakea ol vasta Suomesta, koska viisumi on jo olemassa. Onko kokemusta käsittelyajoista pk-seudulla, ja haastatellaankohan jo monet vuodet naimisissa olleita? Voiko hetun hakea vasta kun ol päätös on tehty? Voiko työkkäriin ilmoittautua vasta hetun saamisen jälkeen? Tuleeko mieleen muuta huomioitavaa?
Ja koska täällä pitää näköjään selittää taustoja miksi asioita kyselee, olemme asuneet 10 vuotta Suomen ulkopuolella, joten nämä asiat eivät ole automaattisesti minullakaan tiedossa, ja täältä soitteleminen 10 eri virastoon olisi kallista. Kiitän siis kovasti jo niitä jotka asiallisesti viitsivät vastailla :)
OL, hetu ja muut
9
182
Vastaukset
- Koska viisumi
kerran on, niin voitte jättää oleskelulupahakemuksen Suomessa.
Muusta pääkaupunkiseudusta ei ole kokemusta, mutta ainakin Helsingissä saattaa kestää pitkäänkin. Siitäkään ei nyt ole aivan tuoretta omakohtaista kokemusta, sillä puolisolla on ollut pysyvä ol jo viidettä vuotta.
Me olimme olleet naimisissa vajaan vuoden jättäessämme ensimmäisen hakemuksen. Kumpaakaan ei haastateltu. Hetun saa tosiaankin vasta sitten kun on ensin saanut myönteisen päätöksen oleskeluluvasta. Eikä työkkäriinkään pääse kirjoille ennen kuin on saanut hetun.
Muuta huomioitavaa: Töitä kannattaa ruveta hakemaan heti. Ja jos natsaa, niin työantajan kirjallinen kiirehtimispyyntö nopeuttaa käsittelyä kummasti. Työkkärin avun varaan ei juuri kannata heittäytyä. Omaehtoista kielikoulutusta luvan käsittelyaikana, aktiivista työnhakua, ne ovat parhaimmat tavat integroitua mahdollisimman nopeasti yhteiskuntaan. Kotouttamisohjelma on harvinaisen tehoton ja turhauttava, verrattuna vaikka Ruotsin vastaavaan. Eikös olisi huomattavasti järkevämpää anoa oleskelulupaa jo lähtömassa jos ei ole hirveää kiirettä tänne Suomeen?
Jos hän tulee viisumilla, hän ei pääse sen paremmin Kelan piiriin kuin kotoutuskoulutukseenkaan ennenkuin hänelle on oleskelulupa myönnetty.
Sen lisäksi hän tarvitsee matkavakuutuksen koska sairastaminen myös Suomessa on erittäin kallista jos ei ole Kela-korttia.
Jos taas hänellä on oleskelulupa jo valmiina, mitään ongelmia ei synny Suomeen saapumisesta ellei sitten katso ongelmaksi sitä, että jos lupa tulee nopeasti, osa ensimmäisestä 1v oleskeluluvasta menee ns. "harakoille" kuten meidän tapauksessa aikoinaan kävi ja melkein heti Suomeen saavuttua vaimoni joutui jättämään jatkolupa-hakemuksen sisään.- Noin yleisestiottaen
oleskelupahakemuksen hoitaminen lähetystön kautta kestää huomattavasti kauemmin kuin mitä jos sen jättää Suomessa. Arviot perheenyhdistämistarkoituksessa haettujen oleskelulupien käsittelyajoista vaihtelevat 6kk:sta aina 2 vuoteen. Suomessa käsittelyajaksi on määritelty 2 kk, mutta se saattaa olla yhtä hyvin lyhyempi kuin pitempikin. Meille sanottiin suoraan Malmilla, että he pahoittelevat tilannetta, mutta ruuhkan takia käsittely kestää kauemmin kuin 2 kk. Käsittelyaika oli vajaat 4 kk.
Viisumipäätöksen sen sijaan saa maasta riippuen 7-15 arkipäivässä.
Kun kerran viisumi on jo myönnetty, ei enää tarvitse hankkia kuin lentolippu. Kuten jo tuossa edellisessä kirjoituksessani mainitsin, niin oleskeluluvan odotteluaikaa ei kannata heittää hukkaan. Suomenkielen opiskelu ei ole kiinni kotottamissuunnitelman tekemisestä, eikä se KELA:n asiakkuuskaan pitäisi niin tärkeää olla. Motivoitunut maahanmuuttaja pystyy kyllä opiskelemaan kieltä halutessaan - toki omalla kustannuksellaan. Ja töitäkin voi hakea, vaikka oleskelupa olisi vielä käsittelyssä.
Matkavakuutus max. 90 pvän turistiviisumia varten ei nyt pitäisi olla kaksinen kustannus, jos on kerran varaa matkustaa tänne.
Jatkolupahakemus suositellaan jätettäväksi n.
kuukausi ennen ed. oleskeluluvan umpeutumista. Käsittelyajan voi jatkaa aivan normaalisti työntekoa. - uutta tietoa
Mitä, jos pariskunta ei halua asua erossa toisistaan.
Ja jos ja kun tulee viisumilla, ei naimisissa oleva ulkolainen tarvitse matkavakuutusta, vaikkakin se hyvä on olla olemassa.
Nykyäänhän ei enää kukaan muu kuin ao. hakija voi jättää oleskelulupahakemusta.
- jantsazxcv
Kiitos laadukkaista vastauksista kaikille. Koska viisumi tosiaan jo on, haluamme hakea lupaa Suomesta koska se luultavasti tulee nopeammin (ja on näköjään paljon edullisempaakin). Vakuutuksen summa ei ole kovin suuri, aikaisemmille matkoille olemme sen jo useasti hankkineet, eikä onneksi ole tullut tarvetta sitä edes käyttää.
Mahtavatko rajalla kysellä menopaluulippuja, joka on viisumilla saapumisen peruste (vai onko myös suom. kansalaisen plsolle? Tällä kertaa tulisimme vain yhdensuuntaisella lipulla, emmekä enää kumpikaan muista kyselivätkö tai tarkistivatko lippuja saapuessa.
Olemmekin jo katselleet omakustanteisia suomenkielenkursseja, niille pääsee jo ennen ol ja hetua.- Meillä ei
ainakaan rajalla kyselty paluulippua, mutta viisumihakemukseen piti liittää matkatoimiston antama kopio varauksesta. Tämä siis vaikka kysymyksessä olikin suomen kansalaisen aviopuoliso, eli kuuluu turistiviisumin hakuehtoihin. Mutta kun teillä kerran on jo viisumi, niin en uskoisi tuon olevan ongelma.
Niihin matkavakuutuksen ehtoihin kannattaa muuten tutustua etukäteen. Esim. jatkuva matkavauutuus on voimassa yleensä vain tiettyyn aikarajaan asti. Jos matka kestää pitempään, niin vakuutus ei enää korvaakaan esim. mahdollisia sairuaskuluja. Tämä vaan siksi ettei tule ylläreitä.
- jantsazxcv
Kiitos vastauksesta. Tietääkö joku vielä sellaisen seikan, että pitääkö poliisi hallussaan passin oleskelulupahakemuksen käsittelyn ajan, vai saako hakijan sen pitää itse? Nythän on ne uudet ol kortit tulossa (tulleet?) tarran sijaan...
- hakijan vaimo
Meillä ei rajalla 2 viikkoa sitten kyselty paluulippua, mutta kysyttiin aikooko mieheni olla Suomessa koko tämän 1 kuukauden viisumin oikeuttaman ajan, johon minä vastasin, että hän aikoo jäädä Suomeen, haemme oleskelulupaa Suomessa. Tämä riitti ja pääsimme jatkamaan matkaa.
Meidän ei siis tarvinnut viisumihakemukseen toimittaa vakuutustietoja tai lentolippuja tai niiden varauksia.
Passi jää poliisin haltuun hakuajaksi, mutta jos tarvitsee passia esim. työmatkalle, voi kiirehtiä oleskeluluvan hakumenettelyssä. Meillä tosin viisumi on kertaluonteinen, joten maasta ei voi poistua, tai ei pääse enää takaisin. - Passin voi
jättää poliisille, mutta välttämätöntä se ei ole. Jos ei halua jättää niin sieltä annetaan mukaan todistus, josta käy ilmi että passi on poliisilla oleskelupahaemuksen käsittelyn vuoksi. Ja jos passia syystä tai toisesta tarvitsee hakuaikana, niin sen voi käydä sieltä noutamassa. Todistus on hyvä esim silloin kun hakee jatkolupaa, ja vaikka esim. vaihtaa työpaikkaa käsittelyn aikana. Työnteko-oikeus kun ei katkea hakuaikana, ja uusi työnantaja on velvollinen tarkastamaan että lupa-asiat ovat kunnossa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1023539
- 623197
Kuoleman pelko katosi
Olen pelännyt koko elämän ajan kuolemaa mutta yhtäkkiä kun hindut paljastivat totuuksia uskonnoista noin aloin yhtäkkiä4342694- 812479
- 852458
Toiselle puolikkaalleni
Sinulla ei taida olla kaikki nyt ihan hyvin? Minua itketti eilen kauheasti, sinunko itkuja itkin? Kyllä kaikki selviää j422134- 962096
Ei mun tunteet
ole mihinkään kadonnut. Enkä mä sua inhoa tai ole kyllästynyt. Mä ymmärsin, ettet ole kiinnostunut minusta, ainakaan sil501742Kuhmolainen on selvästi kepun lehti
Kuhmolaise etukannessa oli Kuva kun Jaskalle annettiin karhu patsas.mutta kukmolaislehti oli niin kepulainen että Jaskan221720- 121706