Karkausvuodet ja gregoriaaninen kalenteri

votelo

Gregoriaanisessa kalenterissahan karkausvuosia eivät ole ne sadalla jaolliset vuodet, jotka eivät ole jaollisia 400:lla. Esim. 1600 ja 2000 olivat karkausvuosia, mutta 1700, 1800 ja 1900 eivät olleet eikä 2100 tule olemaan. Ja ennen gregoriaanisen kalenterin ottamista käyttöön vuonna 1582 käytettiin juliaanista kalenteria, josta Venäjä luopui vasta 1918. Juliaanisessa kalenterissa taas kaikki neljällä jaolliset vuodet ovat karkausvuosia. Onko siis niin, että kaikki sadalla jaolliset vuodet ennen vuotta 1600 ovat karkausvuosia eivätkä pelkästään vuodet 400, 800 ja 1200, jotka ovat jaollisia 400:lla? Ja kun esimerkiksi Leonardo da Vincin syntymäajaksi on ilmoitettu 15.4.1452, niin onko se siis juliaanisen vai gregoriaanisen kalenterin mukainen? Hänhän on siis syntynyt 140 vuotta ennen gregoriaanisen kalenterin käyttöönottoa. Ja esim. Vladimir Lenin on syntynyt gregoriaanisen kalenterin mukaan 22.4.1870 mutta juliaanisen kalenterin mukaan 10.4.1870 kun Venäjällä oli tuolloin vielä juliaaninen kalenteri käytössä. Jos siis haluan laskea, montako päivää Leonardo da Vincin syntymästä on kulunut, niin miten saan oikean vastauksen?

4

857

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • votelo

      Korjaan: Leonardo da Vinci syntyi 130 vuotta ennen gregoriaanisen kalenterin käyttöön ottamista.

    • meeuksen kirjat OK

      Minkä tahansa päivän voi ilmoittaa missä tahansa kalenterissa. Jos on kyseessä aika ennen sitä kun _katolisissa_ maissa otettiin käyttöön gregoriaaninen kalenteri, tarkoitetaan yleensä juliaanista kalenteria, sellaisenakin aikana ja paikassa jonka kalenteri on tuntematon tai täysin erilainen, ellei muuta mainita.

      Huomaa kuitenkin että esim. Suomessa gregoriaanista kalenteria vastaava ns. parannettu kalenteri (jota tarkoin varottiin nimittämästä gregoriaaniseksi koska meidän kirkko ei tottele katolisia paaveja ja heidän määryksiään) otettiin käyttön vasta 1700-luvun puolivälissä ja Ruotsi-Suomessa on erään virheen vuoksi hetken ollut käytössä kalenteri jota ei ole käytetty missään muualla.

      Voit laskea ajan kalenterinvaihdokseen juliaanisessa kalenterissa ja siitä eteenpäin gregoriaanisessa kalenterissa.

      Juliaanisen kalenterin mukainen 5 päivä lokakuuta 1582 ja gregoriaanisen kalenterin mukainen 15.päivä lokakuuta 1582 ovat yksi ja sama päivä. Kymmenen päivää siis tavallaan hypättiin yli siirryttäessä kalenterista toiseen. Katolisissa maissa 4.10.1582 oli viimeinen juliaanisen kalenterin mukainen päivä ja 15.10.1582 oli seuraava päivä ja gregoriaanisen kalenterin eka päivä.

    • simppeli JD -luku

      Kannattanee tutustua käsitteeseen Juliaaninen päivä eli JD (Julian Day).

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Juliaaninen_päivä

      JD ilmaisee päivän yhdellä luvulla. Kun lasket juliaanisen kalenterin päiväyksen laskurilla joka toimii juliaaniselle kalenterille ja gregoriaanisen kalenterin päiväyksen laskurilla joka toimii gregoriaaniselle kalenterille niin päivien ero on suoraan JD.-arvojen erotus eli yksinkertainen vähennyslasku tarvitaan.

      • paavi ei erehdy!

        Vaikka ajanlasku Suomessa ja muissa luterilaisissa maissa ei olekaan mennyt ihan tämän kaavan mukaan, on kuitenkin jonkinlainen globaaii standardi noudattaa katolisten maiden virallista käytäntöä siirryttäessä juliaanisesta kalenterista gregoriaaniseen.

        Niinpä on ihan kohtuullista olettaa että jos JD-laskuri sallii juliaanisen kalenterin päiväykset, niin se noudattaa tuota katolista perua olevaa käytäntöä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oletko tyytyväinen viime tapaamiseemme?

      Vai toivoitko sen menevän toisella tavalla? Miten?
      Ikävä
      87
      3217
    2. Nyt se sit loppuu

      Et ei enää nähdä ja yhteyttä pidetä.
      Ikävä
      62
      2917
    3. Kuoleman pelko katosi

      Olen pelännyt koko elämän ajan kuolemaa mutta yhtäkkiä kun hindut paljastivat totuuksia uskonnoista noin aloin yhtäkkiä
      Hindulaisuus
      432
      2435
    4. Viikonloppu terveiset kaivatulle

      tähän alas ⬇️⬇️⬇️
      Ikävä
      80
      2273
    5. Myötähäpeä kun näkee sut,

      tekisit jotain ittelles. Ihan hyvällä tämä!
      Ikävä
      74
      2179
    6. Jos sitä keittelis teetä

      Ja miettis mitä mies siellä jossain touhuilee... ☕️
      Ikävä
      95
      2026
    7. Huomenta ........

      Huomenta 💗 Tiedän, että tuntuisit hyvälle.
      Ikävä
      12
      1616
    8. Kuhmolainen on selvästi kepun lehti

      Kuhmolaise etukannessa oli Kuva kun Jaskalle annettiin karhu patsas.mutta kukmolaislehti oli niin kepulainen että Jaskan
      Kuhmo
      19
      1593
    9. Ei mun tunteet

      ole mihinkään kadonnut. Enkä mä sua inhoa tai ole kyllästynyt. Mä ymmärsin, ettet ole kiinnostunut minusta, ainakaan sil
      Ikävä
      30
      1440
    10. Toiselle puolikkaalleni

      Sinulla ei taida olla kaikki nyt ihan hyvin? Minua itketti eilen kauheasti, sinunko itkuja itkin? Kyllä kaikki selviää j
      Ikävä
      32
      1423
    Aihe