Miksi hallitus ja poliitikot haluavat nopeuttaa opiskelijoiden valmistumista? Ymmärtäisin kyllä jos Suomessa olisi työvoimapula ja aito tarve osaavasta työvoimasta, mutta tällä hetkellä nopeasti valmistuvat opiskelijat päätyvät lähes automaattisesti kortistoon. Toista se oli joskus parikymmentä vuotta sitten, jolloin opiskelijoita tultiin suorastaan hakemaan koulunpenkiltä yrityksiin töihin.
Sovitaanko vaikka niin että jos valmistun puolta vuotta nykyistä opiskelutahtia nopeammin, niin sitten saan takuuvarmasti myös koulutustani vastaavan työpaikan? Muussa tapauksessa en näe syytä valmistumisajan nopeuttamiselle.
Opintojen valmistumisaikoja tulisi nopeuttaa
10
334
Vastaukset
- Samaa ihmetellyt
Tätä minä olen aina ihmetellyt. Etenkin, jos opiskelujen viivästyminen johtuu siitä, että opiskelija on oman alansa töissä. Ei opiskelijan tietojen pitäminen oppilaitoksen tietokonerekisterissä voi millään aiheuttaa merkittäviä ylimääräisiä kustannuksia.
Tämä taitaa taas olla yhteiskuntatieteilijäin merkillisiä kuvitelmia.- Juurikin näin
Ei ne aiheutakaan merkittäviä ylimääräisiä kustannuksia. Kyse onkin siitä, että valtio haluaa opiskelijat aikaisemmin töihin, jotta valtio saa lisää rahaa valtionvelan maksamiseen ja hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseen.
Tässä sitä nyt ollaan, kun on tukipaketteja lähetetty miljardien eurojen edestä ulkomaille. Valtio alkaa sen vuoksi olemaan peeaa ja kaikki tarvitaan mukaan taloustalkoisiin. Samasta syystä myös työllisyystilanne on heikko. Näissä taloustalkoissa suurimman vastuun haluavat päättäjät sysätä kaikkein vähävaraisimmille ihmisille, joista yksi joukko on opiskelijat. - Samaa ihmetellyt
Juurikin näin kirjoitti:
Ei ne aiheutakaan merkittäviä ylimääräisiä kustannuksia. Kyse onkin siitä, että valtio haluaa opiskelijat aikaisemmin töihin, jotta valtio saa lisää rahaa valtionvelan maksamiseen ja hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseen.
Tässä sitä nyt ollaan, kun on tukipaketteja lähetetty miljardien eurojen edestä ulkomaille. Valtio alkaa sen vuoksi olemaan peeaa ja kaikki tarvitaan mukaan taloustalkoisiin. Samasta syystä myös työllisyystilanne on heikko. Näissä taloustalkoissa suurimman vastuun haluavat päättäjät sysätä kaikkein vähävaraisimmille ihmisille, joista yksi joukko on opiskelijat.Mutta jos ne opiskelijat ovat jo töissä opintojensa ohella, ja parhaillaan jopa oman alansa töissä. Silloinhan valtion voitto nopeasta loppututkinnon suorittamisesta on erittäin marginaalinen: vain se ero verotuksessa, minkä loppututkinnon suorittanut mahdollisesti maksaa verona enemmän. Eikä se varmastikaan ole millään muotoa niin merkittävä, että loppututkinnon suoritusaikaa kannattaisi kiilata lyhemmäksi.
- Joustokoulutus
Opiskelun aikana työtä tekevät pääsee keskimäärästä paremmin töihin kun valmistuvat. Jos opinnot vähän venyy, niin mitä välii. Se on sitten tietysti ikävä, jos jää kokonaan valmistumatta, mutta nyt ei ollu siitä kyse.
- Juurikin näin
Muutama päivä sitten tuli uutinen, että 2000-luvulla eivät opiskeluajat ole juuri muuttuneet, vaikka vuonna 2005 poistettiin ikuinen opiskeluoikeus.
http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/korkeakouluista-valmistutaan-6-7-vuodessa/2013/08/1795988
http://img.mtv3.fi/mn_kuvat/mtv3/uutiset/grafiikat/stt/2013/08/1722876.jpg
Mitä tuosta kuvasta äkkiseltään katsoin, niin useammilla aloilla opiskeluajat ovat 2000-luvulla pidentyneet.
Jos opintoja halutaan todella nopeuttaa, niin miksi ei ole kiinnitetty ollenkaan huomiota siihen vaihtoehtoon, että miten voisi opiskella kesällä? Mahdollisuutta opiskella kesäisin voisi kehittää. Työllisyystilanne on nykyään mikä on, moni opiskelija ei saa edes kesätyötä. Sama kai se olisi silloin opiskella. Nykytilanteessa monella ei tosin ole mahdollista suorittaa tutkintoonsa liittyviä opintoja kesäisin, joten sekään vaihtoehto ei silloin sovi kaikille.
Sen sijaan, että päättäjät patistavat koko ajan opiskelijoita kiristämään tahtia varsinaisena opiskeluaikana, voitaisiin myös selvittää mahdollisuus kehittää opiskelun mahdollisuuksia kesäisin. Ei sitä omaa opiskelutahtia voi kukaan kuitenkaan loputtomiin kiristää. Koko opiskeluaikana voisi aktiivisella kesäopiskelulla helpostikin voittaa ainakin vuoden nykyiseen tilanteeseen verrattuna.
Opintotukiaika muuttuu rakenneuudistuksen seurauksena siten, että opintotukikuukausia on vähemmän kuin ennen. Tuossa on vain sellainen asia opiskelijan suhteen, että jos opintotukikuukaudet loppuvat ja opinnot ovat vielä kesken, eikä ole mitään tuloja, niin silloin opiskelija voi hakea rahaa toimeentulotuen ja asumistuen muodossa. Yhdessä nuo ovat reilustikin suurempia kuin opintotuki, eikös opiskelija silloin vain rahallisesti voita?
Hieno uudistus kertakaikkiaan."... voitaisiin myös selvittää mahdollisuus kehittää opiskelun mahdollisuuksia kesäisin."
Niin, ja voisi myös kehittää opiskelun mahdollisuuksia ylipäätänsä; joidenkin opiskelu venyy siitä yksinkertaisesta syystä, että heidän tutkintoonsa vaadittavia pakollisia kursseja ei järjestetä joka vuosi, ei välttämättä edes joka toinen vuosi.
- tuleva tupla m...
Itse olisin saanut ensimmäisen tutkintoni varmaan yli vuoden nopeammassa aikataulussa kasaan jos vain opetusta/kursseja olisi olla tarjolla muulloinkin kuin vain 1.10-1.12 ja 15.1-15.5 välisinä aikoina vuodesta.
Jos valtio haluaa ihan tosissaan nopeuttaa tutkintojen suoritus aikaa, tulee yliopistot velvoittaa järjestämään myös ns. kolmas lukukausi kesäajalle. Ei vain paria rästitenttiä tai jotain yhtä peruskurssia, vaan ihan täysipäiväistä opetusta. Kesälomaksi riittää ihan hyvin vaikka pelkkä heinäkuu, ei opiskelija tarvitse 4kk kesälomaa ja 1.5kk talvilomaa, varsinkaan enää nyt opintotuen kk-erän korotuksen ansiosta. - Triviaaliratkaisu
Tähän on erittäin hyvä keino: fuksien informaatiopäivän lopuksi jaetaan loppututkintotodistukset. Näin opintoajat ovat varmasti minimissään, sillä toisaalta en ole huomannut kenenkään olevan huolissaan loppututkinnon suorittaneiden osaamisesta.
- Mikrobiologi
Itse olisin saanut tutkintoni lähes vuoden nopeammassa aikataulussa kasaan, jos virkamiesruotsin suorittamisesta olisi jo täysin turhana ajan hukkana luovuttu.
Ruotsalaiset ovat itsekin todenneet ja sen on oikeuskanslerikin päätöksellään vahvistanut (Kokkola -päätös), että suomenkielinen ei milloinkaan voi oppia niin hyvää pakkoruotsia edes palkallisella vuoden lisäkoulutuksella (Oulun virkamiehet), että he kelpaisivat palvelemaan olemattomia ruotsinkielisiä. - Säästetään hengiltä?
Yliopistoissakin on henkilöstöä pistetty pellolle. Siis käytännössä opetushenkilöstöä (ja kansliahenkilöstöä) on vähemmän kuin ennen. Saattoi yliopistossa olla siihen vähän varaakin, mutta jossain se raja tulee vastaan, kun esimerkiksi omalta vanhalta laitokselta on pistetty pois tietääkseni neljä tai jopa viisi opettajaa, niin kyllä opetuksen järjestäminen kärsii pakosti. Tosin on siellä sitten näköjään kehitetty yhteisiä kursseja muiden kanssa.
Ihan selvästi on jouduttu tinkimään opiskelun laadusta.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nainen, yrittäessäsi olla vahva olet heikoksi tullut
Tiedätkö mitä todellinen vahvuus on? Selviätkö, kun valtakunnat kukistuvat? Miten suojaudut kun menetät kaiken? :/1911234Miettimisen aihetta.
Kannattaa yrittää vain niitä oman tasoisia miehiä. Eli tiputa ittes maan pinnalle. Tiedoksi naiselle mieheltä.1221088- 48814
- 70810
Just nyt mä
En haluais sanoa sulle mitään. Voisi vaikka istua vierekkäin hiljaa. Ehkä nojaten toisiimme. Tai maata vierekkäin, ilman53760Nainen miltä tuntuu olla ainoa nainen Suomessa, joka kelpaa ja on yheen sopiva minulle
Sydämeni on kuin muuri, valtavat piikkimuurit, luottamusongelmat, ulkonäkövaatimukset, persoonavaatimukset ja älykkyysva49677- 33662
- 60659
- 52627
- 50615