Kotitekoinen jamakka, eli rahka

Utu

Kaikissa lukemissani kotitekoisen rahkan ohjeissa käytetään piimää ja lämmitetään uunissa. Mummoni opetti, että jamakka tehdään näin:
Hapanta maitoa (kunnolla hapanta, ihan kokkareista) lämmitetään kattilassa, mutta ei saa kiehua. Siitä herra pikkuhiljaa erottuu ja sen voi poimia reikäkauhalla ja annetaan valua sideharson läpi murumaiseksi rahkaksi.
Sitten sekaan munaa, sokeria, vaniljasokeria, raastettua sitruunankuorta ja rusinoita.
Ja sitten vaan pullataikinalevyn päälle ja uuniin. Parempaa ei voi olla!

13

5096

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Noin minullekin on opetettu lapsena. Eteläkarjalaista rahkaa (suku Muolaasta) tehdään kattilassa. Sanaa jamakka ei siinä käytetty koskaan, olen kuullut sen vasta viime aikoina!

      Rahka käytettiin meillä tavallisesti rahkapiirakan täytteeksi: pullataikinapohja, maustettiin rahka makeaksi ja joukkoon rusinoita. Jos oli sitruuna, niin laitettiin kuoriraastettakin mausteeksi.

      Rahkapiirakkaa leivottiin lauantaisin, lähinnä lauantai-illan herkuksi. Ja sunnuntain pyhäaamuna sitä oli aamukahvilla.

      • Uunjpiimeä

        Hyväst tiijen. Meil tehtii uunjpiimeä nii kauva ku olj vielj lehmä eli vuostuhannen loppuun. Ja vielä senkin jälkeen joskus ostettiin tinkimaitoa, jotta saatiin viiliä, (hapan)kermaa ja uunpiimää (rahkaa/jamakkaa). Nyt ei kyllä ole enää muutamaan vuoteen tehty.
        Maito kaadetaan uuniastiaan - meillä paksumahaiseen saviruukkuun. Annetaan piimiä. Kerman voi sitten kuoria päältä pois jos on smetanalle käyttöä.

        Sitten viili ruukussa viillellään veitsellä ikäänkuin kuutioiksi. Eli veitsellä päältäpäin leikellään viili n. 4 4 cm suuruisiin ruutuihin. Siitä vaan sitten leivinuunin jälkilämpöön tai sähköuuniin. Sähköuunissa mieluusti alle sataankin asteeseen.

        Kun herran on erottunut ja rahkakuutiot tiivistyneet ruoka on valmis.

        On kuulkaa parempaa kuin kaupan rahkat. Monikäyttöistä - saa hyvää piirakkaa ynnä muuta. Itse tykkään syödä sitä maidon kera: rahkakuutioita lautaselle ja kylmää maitoa päälle. Kyll on hyvveä.


      • 60-luvun nuori
        Uunjpiimeä kirjoitti:

        Hyväst tiijen. Meil tehtii uunjpiimeä nii kauva ku olj vielj lehmä eli vuostuhannen loppuun. Ja vielä senkin jälkeen joskus ostettiin tinkimaitoa, jotta saatiin viiliä, (hapan)kermaa ja uunpiimää (rahkaa/jamakkaa). Nyt ei kyllä ole enää muutamaan vuoteen tehty.
        Maito kaadetaan uuniastiaan - meillä paksumahaiseen saviruukkuun. Annetaan piimiä. Kerman voi sitten kuoria päältä pois jos on smetanalle käyttöä.

        Sitten viili ruukussa viillellään veitsellä ikäänkuin kuutioiksi. Eli veitsellä päältäpäin leikellään viili n. 4 4 cm suuruisiin ruutuihin. Siitä vaan sitten leivinuunin jälkilämpöön tai sähköuuniin. Sähköuunissa mieluusti alle sataankin asteeseen.

        Kun herran on erottunut ja rahkakuutiot tiivistyneet ruoka on valmis.

        On kuulkaa parempaa kuin kaupan rahkat. Monikäyttöistä - saa hyvää piirakkaa ynnä muuta. Itse tykkään syödä sitä maidon kera: rahkakuutioita lautaselle ja kylmää maitoa päälle. Kyll on hyvveä.

        Tämähän on kuin kokkelipiimän teko-ohje. Meillä äiti teki sen kyllä kuoritusta maidosta eli kurrista. Valmisti sen hellan perälämmöllä. Todella hyvää kylmän maidon kanssa.


    • Mitä se jamakka muuten on? Millaista? Mihin käytettiin?

      • Utu

        Jamakka on happamasta maidosta tehtyä rahkaa (tai piimästä). Se muistuttaa Ingmannin raejuustoa, on siis murumaista koostumukseltaan. Sellaisenaan ei mitenkään erityistä, mutta juuri kuten edellisessä Sannnnnas ja minä kuvasimme mausteetuna piirakan täytteenä, ihanaa.
        Minä jätän hieman kosteaksi sen valutettaessa, niin siihen jää vähän happaman maku, jos haluaa vähemmän maksua kannattaa valuttaa kuivemmaksi.


      • Utu
        Utu kirjoitti:

        Jamakka on happamasta maidosta tehtyä rahkaa (tai piimästä). Se muistuttaa Ingmannin raejuustoa, on siis murumaista koostumukseltaan. Sellaisenaan ei mitenkään erityistä, mutta juuri kuten edellisessä Sannnnnas ja minä kuvasimme mausteetuna piirakan täytteenä, ihanaa.
        Minä jätän hieman kosteaksi sen valutettaessa, niin siihen jää vähän happaman maku, jos haluaa vähemmän maksua kannattaa valuttaa kuivemmaksi.

        ..nniin ja vielä lisäksi Jamakkapiirakkaa kutsuttiin toisella nimellä Piimäpiirakaksi...


      • Utu kirjoitti:

        ..nniin ja vielä lisäksi Jamakkapiirakkaa kutsuttiin toisella nimellä Piimäpiirakaksi...

        Juu, tosiaan piimäpiirakasta puhuttiin. Se taisikin olla tavallisempi nimi sille rahkapiirakalle. Rahkasta tehtiin piimäpiirakkaa :)


      • utu
        sannnnnas kirjoitti:

        Juu, tosiaan piimäpiirakasta puhuttiin. Se taisikin olla tavallisempi nimi sille rahkapiirakalle. Rahkasta tehtiin piimäpiirakkaa :)

        Juu, näin Uudellakirkollakin ! :)


    • Katselin tuossa kaupan rahkoja. Tuntui olevan uusi keksintö tuo "pehmeä rahka" - sitä oli montaa merkkiä. Tuli mieleen, että sitähän saadaan kun sekoittaa vettä joukkoon ja vatkaa tasaiseksi, sellaiselta ne ainakin näyttivät ja maistuivat. Maku muuttuu miedommaksi vedellä laimennettaessa, sitä keinoa käytettiin piimäänkin!

      Saadaan sillä keinolla maku pehmeämmäksi/miedommaksi ja parempi katekin kun vesi on niin edullinen raaka-aine...

      • Utu


      • Utu

        Just niin. Ja maistuu laimennetulta erikeeperiltä.
        Alkoi tehdä taas mieli piimäpiirakkaa, joten taidan mennä hapantamaan vanhat maidot jääkaapista...


      • Mummovm1890teki
        Utu kirjoitti:

        "Alkoi tehdä taas mieli piimäpiirakkaa, joten taidan mennä hapantamaan vanhat maidot jääkaapista... "
        Älä hyvä ihminen yritä tavallista kaupanmaidosta. Ei piimäydy. Siitä tulee vain jotain haisevaa litkua - ei piimää. Jostain kaupoista on saanut pastoroimatonta, siitä onnistunee.


    • piirakka piia

      no hyi saatana!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, yrittäessäsi olla vahva olet heikoksi tullut

      Tiedätkö mitä todellinen vahvuus on? Selviätkö, kun valtakunnat kukistuvat? Miten suojaudut kun menetät kaiken? :/
      Ikävä
      214
      1819
    2. Miettimisen aihetta.

      Kannattaa yrittää vain niitä oman tasoisia miehiä. Eli tiputa ittes maan pinnalle. Tiedoksi naiselle mieheltä.
      Ikävä
      150
      1550
    3. Sun ja kaivattusi

      ikäero? Kumpi vanhempi, m vai n?
      Ikävä
      78
      1418
    4. Kesän odotuksia hyrynsalmella

      Kyllä kesällä hyrynsalmellakin on mahdollisuus osallistua kylän menoon monella tavalla . On kaunislehdon talomuseolla
      Hyrynsalmi
      9
      1311
    5. Mitkä on 3 viimeistä sanaa

      sun ja kaivattusi viesteilyssä? Ensin sun, sitten kaivatun?
      Ikävä
      57
      1256
    6. Kai sä näät

      Ku sua katson et olen aika rakastunut. Rakkaus ei vain ole aina niin yksinkertaista
      Ikävä
      74
      1125
    7. Mikä on ollut

      Epämiellyttävin hetki sinun ja kaivattusi romanssissa?
      Ikävä
      109
      1049
    8. Nainen miltä tuntuu olla ainoa nainen Suomessa, joka kelpaa ja on yheen sopiva minulle

      Sydämeni on kuin muuri, valtavat piikkimuurit, luottamusongelmat, ulkonäkövaatimukset, persoonavaatimukset ja älykkyysva
      Ikävä
      55
      1000
    9. Katsotko mieluiten

      Kaivatussasi mitä?
      Ikävä
      62
      997
    10. Just nyt mä

      En haluais sanoa sulle mitään. Voisi vaikka istua vierekkäin hiljaa. Ehkä nojaten toisiimme. Tai maata vierekkäin, ilman
      Ikävä
      53
      890
    Aihe