Potilaan asema ja oikeudet Suomessa

Aluehallintovirasto

"Aluehallintovirasto

Aluehallintoviraston (AVI) toiminta tähtää väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen, sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämiseen sekä syrjäytymisen ehkäisemiseen. AVI ohjaa ja valvoo asuinkunnassasi tarjottavia julkisia ja yksityisiä terveyspalveluja.

Suomalaisen terveydenhuoltojärjestelmän perusta on valtion tuella toteutettu kunnallinen terveydenhuolto.

Potilaan asema ja oikeudet

Aluehallintovirasto ohjaa ja valvoo alueensa perusterveydenhuoltoa (terveyskeskukset), erikoissairaanhoitoa (sairaalat, poliklinikat), yksityisiä terveydenhuollon laitoksia sekä terveydenhuollon ammatinharjoittajia.

Potilaan oikeuksiin kuuluvat mm:

hoitoon pääsy

kiireettömän hoidon hoitopaikan valinta

potilasasiamiesjärjestelmä

muistutus ja kantelu

Hoitoon pääsy

Aluehallintovirasto valvoo hoitotakuulain mukaista hoitoon pääsyä sekä siitä tiedottamista väestölle terveyskeskuksissa sekä yksittäisillä erikoisaloilla.

Kaikki kiireellistä hoitoa tarvitsevat saavat Suomessa apua välittömästi terveyskeskusten ja sairaaloiden päivystysvastaanotoilla, riippumatta potilaan asuinkunnasta. Arkisin terveyskeskuksen aukioloaikana sinne on saatava välittömästi puhelinyhteys tai sinne on voitava mennä käymään.

Kiireetöntä hoitoa tarjotaan kunnan asukkaille terveyskeskuksissa. Hoitoon pääsylle on annettu määräajat.

Kiireettömän hoidon hoitopaikan valintaoikeus

Potilaana voit valita, mistä kuntasi terveyskeskuksen terveysasemalta saat terveydenhuoltolain 2 ja 3 luvussa tarkoitetut terveydenhuollon palvelut. Valintaoikeuden piiriin kuuluvat: terveysneuvonta ja terveystarkastukset, seulonnat, neuvolapalvelut, koulu- ja opiskeluterveydenhuolto, työterveyshuolto, iäkkäiden neuvontapalvelu, todistukset, sairaanhoito/tutkimus/hoito /hoitotarvikkeet/ lääkinnällinen kuntoutus, kotisairaanhoito, suun terveydenhuolto, mielenterveystyö, päihdetyö ja lääkinnällinen kuntoutus.

Terveysaseman vaihtamisesta on tehtävä kirjallinen ilmoitus sekä sille terveysasemalle, jota henkilö käyttää että sille, jonka hän valitsee. Vaihdon voi tehdä vuodeksi kerrallaan eikä sitä voi keskeyttää kesken vuoden.

Asiakas/potilas joka asuu tai oleskelee säännönmukaisesti tai pidemmän aikaa kotikuntansa ulkopuolella esim. opiskelun, työn, vapaa-ajan vieton tai muun vastaavan syyn vuoksi, voi käyttää hoitosuunnitelmansa mukaisen hoidon toteuttamiseen myös muun kuin kotikuntansa perusterveydenhuollon palveluja hoidosta vastaavan terveyskeskuksen muuttumatta.

Asiakkaan/potilaan on tehtävä tällöinkin kirjalliset ilmoitukset terveysaseman vaihtamisesta ja toimitettava hoitosuunnitelma omalta terveysasemalta sille terveysasemalle, johon hoitosuunnitelman mukainen hoito siirretään.

Potilasasiamies

Potilaslaki takaa sinulle potilaana tietyt oikeudet.

Näitä ovat:

oikeus hyvään hoitoon ja kohteluun,

hoidon tapahtuminen yhteisymmärryksessä potilaan kanssa,

tiedon saantioikeus,

tietosuoja sekä potilasasiamiesjärjestelmä.

Potilaiden yhdenvertaisuus edellyttää, että riippumatonta ja laadukasta potilasasiamiespalvelua on saatavillasi paikkakunnasta tai terveydenhuollon toimintayksiköstä riippumatta.

Potilasasiamiehen tehtävänä on:

neuvoa potilaita potilaslain soveltamiseen liittyvissä asioissa
avustaa potilasta muistutuksen ja kantelun tekoon liittyvissä asioissa
avustaa potilasta potilasvahinkoon liittyvissä asioissa
tiedottaa potilaan oikeuksista
toimia potilaan oikeuksien edistämiseksi ja toteuttamiseksi

Potilasasiamies ei ota kantaa potilaan taudinmääritykseen tai hoidon sisältöön. Hänen yhteystietonsa saat hoitopaikasta.

Muistutus tai kantelu

Jos potilaana tai hänen omaisenaan olet tyytymätön terveydenhuollossa saatuun hoitoon tai kohteluun, asia kannattaa heti ottaa puheeksi hoitohenkilökunnan kanssa. Jos ongelmaa ei saada tyydyttävästi selvitettyä tai ratkaistua, potilaalla tai hänen omaisellaan on oikeus tehdä kirjallinen muistutus hoitavan yksikön johtajalle tai ääritilanteessa kannella asiasta. Muistutukseen on saatava vastaus kohtuullisessa ajassa (noin 1 kk).

Terveydenhuoltoa koskeva kantelu tehdään vapaamuotoisesti tai kantelulomakkeella siihen aluehallintovirastoon, jonka alueella potilas on ollut hoidettavana. Jos hoitovirhe-epäily koskee hoidossa menehtyneen tai vaikeasti vammautuneen potilaan hoitoa, kantelu tehdään Valviraan.

Kantelusta tulee käydä ilmi se laitos tai ammattihenkilö, jonka toimintaan kantelija on tyytymätön, sekä ne perusteet, joiden takia hoito tai menettely on koettu epäasian-mukaisena. Myös kantelijan nimi, osoite ja muut mahdolliset yhteystiedot tulee mainita selvästi.

Kantelun tutkiminen on maksutonta ja se käsitellään puolueettomasti. Aluehallintovirasto antaa kanteluun kirjallisen päätöksen."

Lähdeaineisto:

Aluehallintovirasto

Potilaan Asema ja Oikeudet

https://www.avi.fi/web/avi/potilaan-asema-ja-oikeudet#.VrCujn06jT8

1

157

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • potilas_on_potilas

      Kuka valvoo potilasasiamiehen toimintaa? Kanta.fi:ssä olevat tiedot on tarkoitettu "ammattilaisille" ei potilaalle!

      Sairaanhoitajien, joskus eri kulttuureista tulleilta, ulkoiseen olemukseen ja muihin yhtä tärkeisiin hoidon kannalta tärkeisiin asioihin tekemiä huomioita lukee sitten toinen yhtä ammattitaitoinen hoitaja tms. jne. Siinä sitten kaksi, kolme, neljä....ammattilaista tekee viisaita päätelmiä POTILAASTA. Vuosien päästä törmää näihin "huomioihin"!


      Miksi näitä kirjauksia vaaditaan tekemään. Täysin turhaa ajan tuhlausta. Tärkeät asiat toko kirjattava, mutta "kommentit"POIS.

      Ei ihme, että hoitajat muu hoitohenkilökunta on stressaantunutta, turhautuneita, kiukkuisia, väsyneitä jne.
      Kuuntelin huutamista, kiroilemista ja muuta erittäin epäasiallista käyttäytymistä eräässä Helsinkiläisessä sairaalassa n. vuosi sitten.
      Topakka ja tomera saa ja täytyy olla tietyillä osastoilla, mutta tuollainen sivistymätön käytös ei kyllä kuulu ainakaan hoitotyöhön.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, yrittäessäsi olla vahva olet heikoksi tullut

      Tiedätkö mitä todellinen vahvuus on? Selviätkö, kun valtakunnat kukistuvat? Miten suojaudut kun menetät kaiken? :/
      Ikävä
      191
      1274
    2. Miettimisen aihetta.

      Kannattaa yrittää vain niitä oman tasoisia miehiä. Eli tiputa ittes maan pinnalle. Tiedoksi naiselle mieheltä.
      Ikävä
      122
      1118
    3. Kai sä näät

      Ku sua katson et olen aika rakastunut. Rakkaus ei vain ole aina niin yksinkertaista
      Ikävä
      70
      840
    4. Mitkä on 3 viimeistä sanaa

      sun ja kaivattusi viesteilyssä? Ensin sun, sitten kaivatun?
      Ikävä
      48
      834
    5. Just nyt mä

      En haluais sanoa sulle mitään. Voisi vaikka istua vierekkäin hiljaa. Ehkä nojaten toisiimme. Tai maata vierekkäin, ilman
      Ikävä
      53
      770
    6. Nainen miltä tuntuu olla ainoa nainen Suomessa, joka kelpaa ja on yheen sopiva minulle

      Sydämeni on kuin muuri, valtavat piikkimuurit, luottamusongelmat, ulkonäkövaatimukset, persoonavaatimukset ja älykkyysva
      Ikävä
      50
      715
    7. Kuinka hyvin tunnet mut?

      Kerro musta mies jotain.
      Ikävä
      33
      682
    8. Piristä mua ystävä

      Hyvä💫...
      Ikävä
      60
      679
    9. Nainen, mitä ajattelet minusta?

      Mitä tuntemuksia saan aikaan sinussa? :/
      Ikävä
      52
      647
    10. Hakeudu hoitoon.

      En oo kiinnostunut susta.
      Ikävä
      50
      645
    Aihe