kevät tulee -valmistaudu

vesikieli

Nokkosmuhennos
Nokkosia
2 dl kermaa
Ripaus vehnäjauhoja
Suolaa
Mustapippuria

Parhaita ovat aivan nuoret nokkoset, jotka ovat vasta noin 15 cm korkeita. Menevät keitettäessä kasaan, joten niitä pitää olla aika iso kipollinen neljän hengen ateriaa varten. Pinaattia voi käyttää samaan tapaan, jos ei löydä nokkosia.

Nokkoset huuhdotaan hyvin monessa vedessä ja ryöpätään kiehuvassa vedessä. Valutetaan lävikössä ja silputaan saksilla. Nokkoset kasariin tai pannuun, päälle ripotellaan vähän vehnäjauhoja ja lisätään kermaa vähitellen. Muhitetaan kermassa ja maustetaan suolalla ja mustalla pippurilla. Sopii hyvin kalan kanssa tarjottavaksi. Kananmunalohkot sopivat koristeeksi ja täydentävät kala-ateriaa.

Paistetut kuhafileet
1-2 kuhafilettä/ruokailija
Voi / mariinia
Suolaa

Fileet paistetaan molemmin puolin pannussa. Maustetaan kevyesti suolalla, ei kaipaa muita mausteita, että tilaa jää kalan ja nokkosten omille mauille.

Timjami-hunajaporkkanat
Porkkanoita
Hunajaa
Voita
(Vähän vettä)
Timjamia

Porkkanat leikataan vinoittain viipaleiksi. Viipaleita haudutetaan pannussa voissa, ei ruskisteta. Lisätään sopiva määrä hunajaa ja kuivattua tai tuoretta timjamia maun mukaan. Tarvittaessa lisätään myös vähän vettä. Muhitetaan kunnes porkkanat ovat saaneet makua ja pehmenneet sopivasti - ei liian pehmeiksi.

Sopii tarjottavaksi kala- tai liharuokien kanssa tai sellaisenaan. Tähän voi käyttää myös pakastettua vihannessekoitusta (esim. porkkanaa, papuja, kukkakaalia, herneitä).

Lapsuuden salaatinkastike
Sinappijauhetta tai hyvää sinappia
Keitetyn munan keltuaista
Kermaa
Väkiviinaetikkaa

Munankeltuainen hienonnetaan haarukalla ja sinappijauhe lisätään. Kermaa lisätään kunnes seos on sopivan sakeaa. Etikkaa lisätään tipoittain kunnes maku ja koostumus on sopiva. Kastike sopii erityisesti miedonmakuiselle lehtisalaatille tai salaatille, jossa on lisäksi tomaattia ja kurkkuja. Munanvalkuaisen voi pilkkoa ja ripotella salaatin päälle koristeeksi.

Tällaista salaatinkastiketta tekivät äiti, mummi ja täti Anna-Liisa - tästä muistuvat mieleen 1960-luvun kesät. Ohje on sovellettu aineiden ja muistikuvien pohjalta. Tämäntyyppisiä ohjeita on muitakin.

Unkarilaistyyppinen rétes-leivonnainen
Paketti fillo-taikinaa
Voisulaa /Ghee
Raparperia (syksyllä omenaa)
Hillosokeria
Hasselpähkinöitä
Rusinoita
Tomusokeria

Tämän leivonnaisen innoittajana on ollut Budapestissa maistettu almas rétes, jonka pohjalta ohje on kehitetty ja kokeiltu. Omena (alma) sopiikin hyvin täytteeksi, keväällä kannattaa kokeilla raparperia. Raparperi pilkotaan pieniksi paloiksi ja kiehautetaan vesitilkassa, lisätään hillosokeria maun mukaan.

Fillotaikinalevyt levitetään yksitellen pyyheliinan päälle (pyyhettä voi vähän kostuttaa) ja voidellaan jokainen taikinalevy voisulalla. Yhdestä taikinapaketista tulee kerroksia aika paljon - luultavasti yhdestä paketista saisi aikaan kaksikin leivonnaista.

Raparperihilloke levitetään levylle, voi käyttää reikäkauhaa, jotta enin mehu jää kattilaan. Pähkinät rouhitaan veitsellä karkeaksi rouheeksi ja ripotellaan täytteen päälle rusinoiden kanssa. Levy kääritään pyyhkeen avulla rullaksi, sauma jätetään alle. Kieräytetään leivinpaperin päälle pellille.

Paistetaan 180 - 200 asteessa noin 30 - 40 minuuttia. Annetaan jäähtyä haaleaksi, päälle ripaus tomusokeria. Leikataan viipaleiksi ja tarjotaan jälkiruuaksi tai kahvipöydässä. Maistuu sellaisenaan tai vaniljakastikkeen, kermavaahdon tai jäätelön kanssa.

4

121

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pilkille

      Kai ennen juhannusta. Täällä on vielä toista metriä lunta ja järvessä kolmen kymmenen sentin jäät.

    • nok_kos
      • kuki_tus

        Hesas krookukset ja leskenlehti -kukkii !!! Turuus lepät urpuilee . Jee


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oletko tyytyväinen viime tapaamiseemme?

      Vai toivoitko sen menevän toisella tavalla? Miten?
      Ikävä
      72
      3053
    2. Nyt se sit loppuu

      Et ei enää nähdä ja yhteyttä pidetä.
      Ikävä
      55
      2705
    3. Kuoleman pelko katosi

      Olen pelännyt koko elämän ajan kuolemaa mutta yhtäkkiä kun hindut paljastivat totuuksia uskonnoista noin aloin yhtäkkiä
      Hindulaisuus
      432
      2315
    4. Viikonloppu terveiset kaivatulle

      tähän alas ⬇️⬇️⬇️
      Ikävä
      79
      2178
    5. Jos sitä keittelis teetä

      Ja miettis mitä mies siellä jossain touhuilee... ☕️
      Ikävä
      95
      1996
    6. Myötähäpeä kun näkee sut,

      tekisit jotain ittelles. Ihan hyvällä tämä!
      Ikävä
      52
      1875
    7. Huomenta ........

      Huomenta 💗 Tiedän, että tuntuisit hyvälle.
      Ikävä
      12
      1576
    8. Kuhmolainen on selvästi kepun lehti

      Kuhmolaise etukannessa oli Kuva kun Jaskalle annettiin karhu patsas.mutta kukmolaislehti oli niin kepulainen että Jaskan
      Kuhmo
      17
      1527
    9. Ei mun tunteet

      ole mihinkään kadonnut. Enkä mä sua inhoa tai ole kyllästynyt. Mä ymmärsin, ettet ole kiinnostunut minusta, ainakaan sil
      Ikävä
      30
      1370
    10. Mitä nämä palautteet palstalla ovat?

      Joku uusi toimintatapa rohkaista kirjoittajia vai mistä on kyse?
      Ikävä
      29
      1339
    Aihe