Aloittava opettaja ja käytännön ongelmat

Opinnot_ei_kerro_kaikkea

Tämä saattaa kuulostaa nyt hieman tyhmältä, mutta olen pohdiskellut pitkään omassa mielessäni muutamaa käytännön asiaa opettajan työstä mitkä mietityttävät ja jotka ammattilainen opettaja osaa taatusti mainita. Olen vasta valmistuva opettaja ja toivottavasti syksyllä olisi kaikki kunnossa ja työnhaku voisi alkaa. Kuitenkin opintojen aikaan on jäänyt muutama asia epäselväksi. Olen siis aineenopettajalinjalla opiskeleva ja kaikki pedagogiset ja kohta pääaineopinnot suorittanut.

1. Kuinka väli- ja ruokatuntivalvonnat jakaantuvat opettajille? Saavatko opettajat tällöin ruan ns. talon puolesta vai joutuvatko he siitä maksamaan?

2. Mistä opettajat hankkivat kirjat opiskelijoille? Lukiolaisethan ostavat kirjat itse, mutta miten peruskoulussa tapahtuu? Vai antaako rehtori päätöksen mitä kirjoja pitää olla. Missä tuo kirjavuori sitten säilötään, jos luokalla on esim 25-30 oppilasta ja on useita luokkia niin voi olla lähes sadan kirjan vuori säilöttävänä.

3. Mitä tapahtuu viikko ennen koulun alkua? Muistan kuinka aikoinaan ohjaava opettaja sanoi, että viikko ennen koulunalkua olisi kuultu mitä tunteja on saanut. Kuitenkin eikö tuo viikko ennen koulun alkua ole vähän turhan pitkä aika kun eikös rehtori tiedä tuntimäärät jo aikaisemmin? Vai tehdäänkö tuossa viikolla vielä jotain muutakin?

Mieluusti kuulisin muitakin vinkkejä aloittelevalle opettajalle, jos teillä niitä on.

7

1089

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • FMFM

      Opetusharjoittelussa pääsee tutustumaan vain osaan opettajan työstä. Tutuksi tulee lähinnä oman aineen opettaminen. Opettajan työhön silti oikeasti kuuluu paljon muutakin.

      Välituntien ja ruokailun valvonta jaetaan mahdollisimman tasapuolisesti. Kaikki vuorollaan. Asioista sovitaan yleensä opettajainkokouksessa. Ruoasta opettaja maksaa aina, vähän.

      Oppikirjoistakin yleensä sovitaan opettainkokouksessa. Niiden hankkimisesta ja säilytyspaikasta ei opettajan tarvitse huolehtia. Kirjat tilaa koulusihteeri ja koulussa kuin koulussa on varmasti paikka riittävälle määrälle kirjoja ja muita koulutarvikkeita. Isossa koulussa sadan kirjan vuori on pieni, puhutaan pikemminkin tuhansista. Lukukausien aikana kirjat ovat tietysti oppilaiden hallussa.

      Viikko ennen koulun alkua opettajat ja oppilaat lomailevat vielä. Rehtori on töissä. Koulun alkua edeltävä päivä on opettajien suunnittelu- ja koulutuspäivä koululla. Silloin pannaan kaikki kuntoon seuraavaa päivää varten.

      Työn todellinen luonne ja määrä selviää uudelle opettajalle työn alettua. Rohkeasti vaan joukkoon!

    • Eiopettaja_mutta_utelias

      Mitä tuossa suunnittelu- ja koulutuspäivässä käytännössä sitten tehdään?

    • Aika pelottavaa uusavuttomuutta tässä aloituksessa. Tekis mieli sanoa, että ryhdistäydy ja ota itseäsi niskasta kiinni. Sinun PITÄISI olla se auktoriteetti ja henkilö joka näyttää niille lapsille missä mennään. Nyt tuntuu kuin olisit yksi heistä!! Joko olet se opettaja tai sit et, aina voi vaihtaa alaa. Keskity siihen opetukseen , nuo kysymyksesi koskivat asioita joita sinun ei tarvitse edes miettiä, muut hoitavat ne. Täältä tulee POTKU perseesees ja onnea uralle.

      • Idiootit_netissä

        Henkilö ei kysynyt mitään neuvoja kuinka toimia auktoriteettinä lasten kanssa, mutta ilmeisesti lukeminen on joillekin "äijille" hankalaa. Toivottavasti et itse ole minkään sorttinen opettaja, sillä sinun opetuksesi pohjalta ei saada aikaan mitään muuta kuin potkuja perseisiin omien lainauksiesi mukaan.

        Itsellänikin oli ensimmäisinä päivinä opettajana hieman vierasta miten käytännöt toimivat koululla ja tätä ei kannata sotkea mitenkään opettajan pätevyyteen tai auktoriteettiin. Aloittajalle neuvoksi niin asiat järjestyvät kyllä ensimmäisten päivien aikana ja muilta kollegoilta voi aina kysyä neuvoa ja heillä on toivottavasti enemmän järkeä päässä kuin joillakin "äijillä", joilla opettajan kuvaan on tainut sekoittua johonkin muutakin.


    • Sekulaaristi

      Opetushallituksen tammikuussa antaman ohjeen mukaan koulu voi päättää, että se ei sisällytä lukuvuoden ohjelmaan uskonnonharjotustilaisuuksia. Samoin päiväkodit. Se on tietenkin paras ratkaisu koko asiaan, sillä sitten ei tarvitse järjestää kahta rinnakkaisfa ohjelmaa, uskonnonharjoitusta ja samanaikaista ei-uskonnolllista ohjelmaa.

      OPS:n mukaan koulun toiminnan tulee olla uskonnollisesti, puoluepoliittisesti ja kaupallisesti sitouttamatonta. Harva koulu nostaa esiin vain yhden puolueen tai yrityksen näkemyksiä.. Lopetetaan siis myös evl kirkon suosiminen.

      Jos jumalanpalveluksia kuitenkin ympätään, kannattaa alusta asti ilmoittautua ei-uskonnollisen ohjelman valmistelijoiden ja toteuttajien työryhmään.

      En haluaisi käyttää ilmaisua vaihtoehtoinen ohjelma, koska ops:n mukainen uskonnollisesti sitouttamaton ohjelma ei ole vaihtoehtoissta, vaan pikemminkin usknnollinen tilaisuus on jonkinlainen extra-vaihtoehto (joka jäänee pian historiaan, tai siis yksilöille, perheille ja seurakunnille omaehjtoiosesti).

      • OpeKans

        Jonkin kiihkoateistin piti tunkea tännekin. Mielestäni "iso kirja" on mainio sosiaalipsykologian kooste. Erityisesti varttuneemmille opettajille ja publikaaneille. "Kansa napisi erämaassa". Pelko ja kaverin hylkääminen pääsiäisyönä. Juoruilua ja juonia opettajanhuo.... ei kun Salomon hovissa. Oppikirjakauppiaat... ei kun siis rahanvaihtajat tunkemassa temppeliin. Täyttä asiaa.


    • Anonyymi

      Vasta muutaman vuoden työ opettaa hyvät ja huonot puolet parhaiten selviää kun seuraaoppilaitta ja suhtautuu jokaiseen oikealla tavalla. teoriaopetuksen voit unohtaa käytäntö on aivan toinen ja jos sattuu poliittisin perustein valittu rehtori voi homma mennä todella pieleen koemusta on

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, yrittäessäsi olla vahva olet heikoksi tullut

      Tiedätkö mitä todellinen vahvuus on? Selviätkö, kun valtakunnat kukistuvat? Miten suojaudut kun menetät kaiken? :/
      Ikävä
      188
      1351
    2. Miettimisen aihetta.

      Kannattaa yrittää vain niitä oman tasoisia miehiä. Eli tiputa ittes maan pinnalle. Tiedoksi naiselle mieheltä.
      Ikävä
      122
      1158
    3. Mitkä on 3 viimeistä sanaa

      sun ja kaivattusi viesteilyssä? Ensin sun, sitten kaivatun?
      Ikävä
      48
      874
    4. Kai sä näät

      Ku sua katson et olen aika rakastunut. Rakkaus ei vain ole aina niin yksinkertaista
      Ikävä
      70
      870
    5. Just nyt mä

      En haluais sanoa sulle mitään. Voisi vaikka istua vierekkäin hiljaa. Ehkä nojaten toisiimme. Tai maata vierekkäin, ilman
      Ikävä
      53
      790
    6. Nainen miltä tuntuu olla ainoa nainen Suomessa, joka kelpaa ja on yheen sopiva minulle

      Sydämeni on kuin muuri, valtavat piikkimuurit, luottamusongelmat, ulkonäkövaatimukset, persoonavaatimukset ja älykkyysva
      Ikävä
      49
      753
    7. Hakeudu hoitoon.

      En oo kiinnostunut susta.
      Ikävä
      53
      722
    8. Kuinka hyvin tunnet mut?

      Kerro musta mies jotain.
      Ikävä
      33
      692
    9. Piristä mua ystävä

      Hyvä💫...
      Ikävä
      60
      689
    10. Nainen, mitä ajattelet minusta?

      Mitä tuntemuksia saan aikaan sinussa? :/
      Ikävä
      47
      670
    Aihe