Meillä oli keskikoulussa sellainen köksän oppikirja, jossa lopussa oli suppea reseptikokoelma, mahdollisesti Väänänen - Sorri, punakantinen taisi olla, ja sen kirjan omenapiirakkaa tuli tehtyä aina syksyisin, siinä ohjeessa aika vähän rasvaa ja nesteenä muistaakseni maitoa ja munaa, kohotusaineena leivinjauhetta, päälle tuli vain omenia, sokeria ja kanelia, mutta kirjaa ei ole nyt likimaillakaan, jotta voisiko joku ystävällisesti kaivaa kirjahyllystään esille, olisin ikuisesti kiitollinen reseptistä.
kuivan omenapiirakan resepti hukassa
17
345
Vastaukset
- Entinen.keittäjä
Vispaa kolme munaa ja puoli lasia sokeria. Laita desi sulaa voita tai öljyä. 1,5 lasillista jauhoja, jossa sekoitettuna 1,5 tl leivinjauhoa.
Kaada uunipellin tai laakean vuoan pohjalle leivinpaperin päälle ja veistele runsaasti omenasiivuja limittäin päälle. Ripottele hieman kanelia, sokeriakin voi hieman ripotella.
Itsellä ainakin 15. menossa, on ravitseva aamupala, voi syödä isommankin lohkareen lihomatta.- Entinen.keittäjä
Niin laita pelti kylmään uuniin. Asteet 150 n. tunniksi, uuni pois päältä ja voi jättää vaikka yöksi sinne luukkua avaamatta. Kissistyy sopivan kuivaksi ja omenat kypsyvät.
Kiitos ohjeesta, kokeilenpa minäkin josko onnistuisin tuon teossa.
Luuletko että gluteenittomat jauhot käyvät myös, samalla desimäärällä laitettuina?- Bengalitikku
Olen viimeksi tehnyt näin: lasillinen munaa, reilu puoli lasia sokeri ->a nämä vaahoksi, reilu ruokalusikallinen voisulaa sekoitetaan joukkoon, sitten lasillinen vehnäjauhoja, johon reilu teelusikallinen leivinjauhetta ja lopuksi puoli lasillista maitoa. Taikina laitetaan voideltuun ja jauhotettuun vuokaan. Omenalohkoja, kanelia ja vähän sokeria (ja pikku voinokareita pinnalle). Kardemummaa tai vanilijasokeria voi testata jauhojen sekaan n. tl. Paistoaika n. 35-40 min 200 C° , kuitenkin niin, että piiras irtoilee reunoilta ja vähän ruskistuu. Kokeile puutikulla, että taikina on kypsä keskeltä.
Omenainen kiitos. Kokeilen kaikkia omenapiirakkareseptejä, jotka tänne laitatte.
Tavalisesti teen vain sitä yhtä ja samaa kermaviiliomenapiirakkaa, ei tarvitse vatkailla, senkun nyppii sekaisin.
Vaihtelu virkistää yhteen ja samaan reseptiin jumittunutta piirakanpaistajaa.- Parasohje
Kuin myös kiitos! Omenat on rupuisia, mutta vaklaamalla saa pellillisen. Olin myös unohtanut tämän reseptin ja kaikenmoista kait. Amerikkalaistyyppistä piirasta hilloketäytteellä tehnyt.
- kylmätotuus
Tässä kaipaamasi ohje.
Kuoritaikina:
½ litraa vehnäjauhoja
2 tl. leivinjauhetta
2 rkl. sokeria
100 g margariinia
4 rkl. maitoa tai kermaa
1 muna
Täyte:
3 keskikokoista omenaa
Voiteluun: munaa
Pinnalle: sokeria, kanelia
Kuivat aineet sekoitetaan ja margariini nypitään joukkoon. Viimeksi lisätään neste ja muna
Taikina kaaviloidaan kahdeksi 10 cm:n levyiseksi levyksi, joitten keskusta peitetään limittäin asetetuilla omenaviipaleilla. Levyn reunat käännetään päälle niin, että omenaviipaleet jäävät näkyviin. Reunat voidellaan munalla ja omenaviipaleille ripotellaan sokeria ja kanelia. Paistetaan (250 astetta) Kypsänä piirakka leikataan vinoiksi viipaleiksi.
Tässä Väänänen/ Sorri kotitalouden oppikirjassa on paljon hyviä reseptejä.- PalaKakkuaSuussa
Pst. Tuo ylempi resepti kyllä pesee tän mennen tullen. Tei just muunnellen. Vaikka ei tämäkään paha ole.
Voi ei, hyppäsin kysymyksestä suoraan vastaamaan, enkä lukenut vastauksia, anteeksi, kirjoitin saman reseptin. Tekevälle sattuu ;-)).
Kaivoin tuosta vierestäni keittokirjahyllystä sen köksän kirjan, Tellervo Väänänen - Rauni Sorri. Saman kirjan avulla olen opetellut ruokaa laittamaan.
Tässä se omenapiirakka s. 240:
Kuoritaikina: 1/2 l vehnäjauhoja, 2 tl leivinjauhetta, 2 rkl. sokeria, 100 g margariinia, 4 rkl. maitoa tai kermaa, 1 muna
Täyte: 3 keskikokoista omenaa. Voiteluun: munaa. Pinnalle: sokeria, kanelia.
"Kuivat aineet sekoitetaan ja margariini nypitään sormenpäillä joukkoon. Viimeksi lisätään neste ja muna. Taikina kaaviloidaan kahdeksi 10 cm:n levyiseksi levyksi, joitten keskusta peitetään limittäin asatetuilla omenaviipaleilla. Levyn reunat käännetään päälle niin, että omenaviipaleet jäävät näkyviin. Reunat voidellaan munalla ja omenaviipaleille ripotellaan sokeria ja kanelia. Paistetaan (250 astetta). Kypsänä piirakka leikataan vinoiksi viipaleiksi."
Olepa hyvä! :-)- Tuulettaa
https://openkahvila.vuodatus.net/lue/2008/09/hunajainen-omenaraitakakku
Kävin tämän vohkimassa jostain blogista. Minulla on tämä Roinisen kirja ja usein teen tätä kakkua kun tykkään hurjasti. Pakastaakin voi. Roinisella on hyviä ohjeita.- Tuulettaa
Olen muuttanut ohjetta siten, että jätän sokerin pois väliomenista kun on humajaa. Päälle laitan ennen paistoa joko rouheena tai lastuina mantelia. Se antaa mukavan lisämaun.
Tämä ei ole pyytämäsi piirakkaohje, mutta omenasta kuitenkin.
- Myrna
Voi miten onnellinen olen nyt, alan heti leipomaan kunhan macronit katsottu.
- hytinäx1
On kotona se punakantinen kotitalouden oppikirja painosvuosi 1969 ja toinen jonka nimi on nuorten Kotitalouskirja vuodelta 1964. Ovat olleet kovassa käytössä reseptejä lukiessa .
Niissä on myös oivia ohjeita esimerkiksi luteita ja kärpäsiä vastaan. Neuvotaan käyttämään DDT valmisteita , huh- pilsneriaDDTeellä
Ei se DDT ihan niin vaarallista ollut, kuin monet ymmärtää. Rikastuihan se ravintoketjussa, mutta kohtuudella käytettynä tehokas myrkky.
Ja ei kait se nyt niin vaarallista ollut, kun meidän nurkilla rakennettiin työllisyystöinä 50-luvun lopulla kantatietä, niin sinne työmaalle tuotiin kaupungista jotain ihan pultsareita. Nää pultsarit asui läheisessä parakissa ja kävivät ostamassa paikalliselta kyläkaupalta pilsneriä ja DDT:tä, niistä tekivät coctailia. Ei niistä pultsareista kuulemasti kukaan kuollut sen talven aikana, vaikka pilsnerin ja DDT:n menekki oli melkoinen siellä kyläkaupalla. Eihän nää pultsarit oikein mitään siellä työmaalla saanneet aikaan, lapioiden kanssa lunta ja sammallia kaivoivat koko talven, mutta olivathan siinä työmaalla jotenkin mukana DDT-pöllyssä, siihen aikaan ei työttömiä paapottu.
- Kuivakkaa-ajatellakin
Minua kyllä kiinnostaisi märkä piirakka.
Siis omena tietenkin, mitä te nyt hupsuja ajattelette.
Jos tahtoo kuivaa, voi laittaa omenat uuniin kuivumaan.
Sitten ne muussataan piirakkavuokaan ja maustetaan. Kuka tykkää mustapippurista kuka mistäkin.- AlmaBälase
Kuori:
2 dl maitoa
50 gr voita
25 gr hiivaa
0,5 tl suolaa
N. 4 dl vehnäjauhoja
Sulata voi. Lisää lämmin maito. Lisää hiiva ja suola. Lis. Vehnäjauho. Anna taikinan levähtää liinan alla. Jaa taikina 2/ 3 ja 1/3 osaan. Leivo pyöreiksi levyiksi.
Täyte:
8 omenaa pieniksi kuutioiksi.
2 dl sokeria.
N. 1 dl vettä
1 sitruunan mehu (jo paloitteluvaiheessa. Eivät tummu) kiehauta pehmeiksi. Ota ylim. Neste pois.
Murupinta
40gr voita
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja.
Sekoita keskenään ja nypi.
Pohjalevy paistinvuokaan. Reijitä pohja.Esipaista n10 min. Lisää täyte ja kansitaikina.pistele taas reijät. Lopuksi peitä murotaikinalla. Paista n. 20- 25 min 200 astetta, kunnes pinta on kauniin ruskea.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Saako kaunis ihminen parempaa kohtelua?
Onko kauniin ihmisen elämä "helpompaa" kuin tavallisen näköisen ihmisen? Olen kuullut väittämän, että kaunis ihminen saa1273565- 122366
En rehellisesti usko et oisit
Sekuntiakaan oikeasti mua kaivannut. Tai edes miettinyt miten mulla menee. Jotenkin todennäköisesti hyödyt tästäkin jos371945Suomennettua: professori Jeffrey Sachs avaa Ukrainan sodan taustat luennollaan EU parlamentissa
Jeffrey Sachs on yhdysvaltalainen ekonomisti. Sachs toimii Columbian yliopiston The Earth Instituten johtajana. Aiemmin4141899Näin sinusta taas unta!
Unessa olin pakahtuneesti rakastunut sinuun. Olimme vanhassa talossa jossa oli yläkerran huoneissa pyöreät ikkunat. Pöly211711Nainen, olet jotenkin lumoava
Katselen kauneuttasi kuin kuuta, sen loistoa pimeässä. Sen kaunis valo on kaunista sekä herkkää ja lumoavaa. Olet naisel681527Paljonko aikaa on kulunut siitä kun viimeksi tapasit hänet?
Päiviä? Viikkoja? Kuukausia? Vuosia?301473- 1241438
En muuttaisi sinusta mitään
Ensin olit etäinen ja yritin pysyä tutkan alapuolella. Mutta ei silmiltäsi jää mitään huomaamatta, kuten minulla ei kuul101301- 141246