Naseva tiivistys - voipi olla että 20% jää haaveeksi.
Kulmuni aloittaa työnsä profiloitumalla aluepolitiikan tekijänä.
Se puhuttelee keskustalaisia, mutta ei ole viehe, johon kaupunkilaiset äänestäjät tarttuvat.
Keskustan suurin uhka onkin maantiede ja ihmisten liikkuvuus.
Koko Suomi asuttuna ja elinvoimaisena on keskustalainen iskulause, mutta vaalit ja Suomen menestys ratkaistaan väkirikkailla alueilla. -IL
Aluepolitiikan tekijät
17
<50
Vastaukset
Kulmuni on muistaakseni maininnut viitisenkymmentä kaupunkia, joitten asukasluvut ovat 20.000-50.000 haarukassa. Siitä kertyy ympäripyöreästi laskeskeltuna suuruusluokaltaan puolentoista miljoonan verran väkeä. Ja kun siihen vielä lisätään ympärillä olevan maaseudun haja-asutusalueen väestö, niin Kulmunin luotailussa on pari miljoonaa suomalaista. Ja he kaikki siis maakuntien keskuskaupunkien ulkopuolella. Kyllä siinä mittakaavassa potentiaalia löytyy jo suurellekin vaalipärjäämiselle ilman Helsingin valloitustakin. Olennaista on tietysti ihmisten asioitten hoitaminen ja sitä haluavat totta kai myös helsinkiläiset niin kuin riorisoi kaikkien isojen väestökeskusten asujamisto. Ihan tässä mieli tekee pitää peukkua Katrille.
- Anonyymi
Kumotaan kristinusko ja korvataan tämä kansa äkkiä mamuilla että kansanmuisti vaipuisi ikuiseen unholaan. Tämä on YK:n todellinen tavoite. Onko se myös Kulmunin tavoite?
- Anonyymi
Kepu on lujilla tulevaisuudessa.
- Anonyymi
kepuilu on nykyän niin hölmöä taitavat olla pelkkä heittopussi hallituksessa tärkeintä on voittaa paljon rahan keräämisaikaa rahhhoo meille
Käytäntö pätenee edelleen kaiken teoretisoinnin mittana. Suomen Keskustan uunituoreen puheenjohtaja Katri Kulmunin kiitettävällä tavalla esiinnostaman maakuntakeskusten ulkopuolisten alueitten tärkeyden hyväksi tehtävän päätöksenteon täytyy näkyä todellisina ratkaisuina. Semmoista konkretiaa olisi osuvimmillaan erikoisterveydenhoidon surullisen kuuluisan keskittämisasetuksen (päivystysasetuksen) pikainen kumoaminen. Esimerkiksi synnytysten paikkojen pitää saada olla maantieteellisesti lähempänä synnyttäjien kotipaikkoja kuin mitä keskussairaalat ovat. Aikaisempina aikoina mm. aluesairaalat ovat palvelleet erittäin hyvin synnytyssairaaloina ja erikoisterveydenhoidon paikkoina ylipäätään, mutta Sipilän onneton hallitus keksi jostain ihmeen syystä pyrkiä jästipäisesti keskittämään synnytykset keskussairaaloihin ja niillekin asetettiin tuhannen synnytyksen alaraja vuodessa.
- Anonyymi
olisikohan leikkausasialla jotain tekemistä alati nousevien kustannusten kanssa?
Useimmissa maakunnissa ei ole selvää jakoa maakuntakeskukseen ja sen ulkopuoliseen alueeseen. Ei myöskään näin ollen keskinäisiä ristiriitoja. Euroopan unionin aluetuetkin päätetään kuntien kesken yhdessä maakuntien liitoissa. Maakuntakeskukset eivät tulisi toimeen ilman muita kuntia, eivätkä muut kunnat ilman maakuntakeskusta ammattikorkeakouluineen, yliopistoineen tai yliopistokeskuksineen ja muine tutkimuslaitoksineen.
Aluesairaaloita Suomessa on hyvin vaihtelevasti. Kaikissa maakunnissa sellaisia ei ole ollenkaan. Ymmärrän kuitenkin, että siellä missä on totuttu toimivaan aluesairaalaan, keskitykset keskussairaaloihin kismittävät. Synnytyksiä ei kai lähtökohtaisesti oltu keskittämässä keskussairaaloihin, mutta alarajan asettaminen synntytysten määrälle johtaa keskussairaalavaihtoehtoon käytännössä.
- Anonyymi
Keskustan ongelma on että se ei voi tehdä mitään sellaisia "avauksia" mitä sen kannatuksen lisääminen edellyttäisi koska Kepun kädet on sidottu hallitusohjelmaan!
Jos taas pyöritellään ympäripyöreitä asioita aluepolitiikasta, tasa-arvosta yms. niin eihän se johda mihinkään KOSKA kaikki muutkin puolueet ajavat näitä asioita.
Nyt pitäisi profiloitua jollain alueella ja saada ns. keihään kärjeksi sellaisia asioita jotka samalla ovat tärkeitä suomalaisille mutta ovat syystä tai toisesta jääneet paitsioon muiden puolueiden ohjelmissa!- Anonyymi
noh mitäs ehdotat?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
noh mitäs ehdotat?
Olisiko perin keskustalainen ehdotus aluepolitiikan näkövinkkelistä ratkoa työn kohtaanto-ongelmaa alkamalla joko vapaehtoisuudella tai viime kädessä pakkohajauttamalla kaikenlaista yritystoimintaa ympäri maata? Väyrynenhän on puhunut pääkaupunkiseudun kasvun rajoittamisen puolesta. Kepulandia uuteen kukoistukseen!
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Olisiko perin keskustalainen ehdotus aluepolitiikan näkövinkkelistä ratkoa työn kohtaanto-ongelmaa alkamalla joko vapaehtoisuudella tai viime kädessä pakkohajauttamalla kaikenlaista yritystoimintaa ympäri maata? Väyrynenhän on puhunut pääkaupunkiseudun kasvun rajoittamisen puolesta. Kepulandia uuteen kukoistukseen!
Eli houkuttelit ytai jopa pakoottaisit ritykset sijoittumaan maaseudulle. Miten?
Julkishallinmon siirtäminen on kuin kantaisi vettä kaivoon. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Eli houkuttelit ytai jopa pakoottaisit ritykset sijoittumaan maaseudulle. Miten?
Julkishallinmon siirtäminen on kuin kantaisi vettä kaivoon.Nimenomaan. Kysyttiin ehdotusta, johon vain Keskusta profiloituisi.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Nimenomaan. Kysyttiin ehdotusta, johon vain Keskusta profiloituisi.
Kysyin että miten?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kysyin että miten?
Eikös se lukenut tuossa esityksessäni? Vapaaehtoisuuteen perustuen tai viime kädessä pakkohajauttamalla, jos vapaaehtoisia ei ala löytymään tarpeeksi.
- Anonyymi
Niinpä...vapaa-ehtoisuus ei toimi vetovoimatekijöiden puuttuessa.
Mitkäköhän olisivat ne pakkokeinot?
Vaikka maakunnat ovat keskenään erilaisia, niin väestölliseltä ja asutukselliselta rakenteeltaan niissä on kaupunkeja, taajamia, kyliä ja haja-asutuksen alueita "portaattomana asteikkona". Virheenä niin Sipilän hallituksen tekemänä kuin jo aikaismpienkin hallitusten "aikaansananoksina" on ollut valtiojohtoinen keskittämisen suosiminen maakuntien sisällä keskuskaupunkeihin. Erikoisterveydenhoidon (aluesairaalat) lisäksi on keskitetty paljon muutakin kuten poliisitointa ja oikeushallintoa sekä pelastustointa. Sitten on keskitetty myös maakuntien välillä.
Lääninuudistuksestahan se mylläkkä alkoi Jouni Backmanin käynnistämänä ja Lippos-Paavon pääministerinä siunaamana 1990-luvulla. Muistamme hyvin, kuin demarijuristi ja entinen ministeri Matti Louekoski luonnehti koko lääniremonttia (siis puoluetoverinsa Backmanin aikaansaannosta) turhaksi ja tarpeettomaksi operaatioksi.
Maakuntien sisäisen keskittämisen haitat näkyvät laajalti kokonaisuuksissa. Vieremäläinen konepajavalmistaja Ponsse kertoi taannoin, että yhtiön on työvoimapulaansa vaikea rekrytoida uusia työntekijöitä. Ylä-Savossa ei ole tarjolla riittävästi Ponsseen mahdollisesti hakevien miesten puolisoille työtä esim. Iisalmessa, kun Pohjois-Savossa on päämäärätietoisesti keskitetty hallintoa Kuopioon, jonne on Vieremältä kovin pitkä matka verrattuna vaikkapa juuri Iisalmeen.Lääniuudistus eli vain kuuteen lääniin siirtyminen oli tosiaan turha välivaihe. Vanhasen pääministerikaudella toteutettu avi- ja ely-keskusuudistus oli huomattavasti järkevämpi. Katsotaan nyt, korvautuuko se puolestaan maakuntahallinnolla.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 702952
- 462564
Kuoleman pelko katosi
Olen pelännyt koko elämän ajan kuolemaa mutta yhtäkkiä kun hindut paljastivat totuuksia uskonnoista noin aloin yhtäkkiä4322225- 792128
- 951956
- 321702
- 121526
Kuhmolainen on selvästi kepun lehti
Kuhmolaise etukannessa oli Kuva kun Jaskalle annettiin karhu patsas.mutta kukmolaislehti oli niin kepulainen että Jaskan171487Mitä nämä palautteet palstalla ovat?
Joku uusi toimintatapa rohkaista kirjoittajia vai mistä on kyse?271302Ei mun tunteet
ole mihinkään kadonnut. Enkä mä sua inhoa tai ole kyllästynyt. Mä ymmärsin, ettet ole kiinnostunut minusta, ainakaan sil191175