Suomen 102 vuotta

Köyhästä maatalousmaasta tuli moderni hyvinvointivaltio.
mm Suomessa on ollut maksuton kouluruokailu vuodesta 1948. Se toiminut yhtäjaksoisesti, nyt juuri olleisiin kahteen lakkoon saakka, jossa AY johtajat määräsi keittäjät lakkoon. Siitä selvittiin lasten ruokailuun tuli apuja mm yrittäjiltä, jota SDP paheksui, ettei lakko pidä. Lapsiakin jo käytetään hyväksi lakoissa ?

Suomi Venäjän vallan alla = autonomian aika Vuonna 1809 Venäjän hallitsijaksi tuli keisari Aleksanteri 1. Venäjä halusi valloittaa Suomen. Vuonna 1808 syttyi sota. Sotaa sanotaan Suomen sodaksi. Ruotsi-Suomi hävisi sodan ja Suomi liitettiin Venäjään vuonna 1809. Suomi sai autonomian eli itsehallinnon. Setarkoittaa, että suomalaiset saivat itse päättää monista asioista. Venäjän keisari oli kuitenkin myös Suomen hallitsija.Aleksanteri I:n jälkeen Venäjän keisariksi tuliNikolai I. Kun Nikolai I kuoli, hänen jälkeensä keisariksi tuli Aleksanteri II vuonna 1855. KunAleksanteri II oli keisarina, suomalaisten elämä kehittyi paljon. Jopa edelleen Suomalaiset kunnioittaa Aleksanteri 2, jolla on monumentaalinen patsaskokonaisuus, joka sijaitsee Helsingin Senaatintorilla. Patsaan päähahmo kuvaa Suomen suuriruhtinas Aleksanteri II:sta pitämässä puhetta kokoonkutsumillaan Helsingin säätyvaltiopäivillä vuonna 1863 Suomen Kaartin upseerin univormussa. Toinen Suomen kansaa edistänyt Marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsas Helsingissä, jossa Suomen marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheim istuu hevosensa selässä. Se sijaitsee marsalkan nimikkokadulla Mannerheimintiellä Helsingissä. Patsas paljastettiin 4. kesäkuuta 1960 Mannerheimin syntymäpäivänä.

Torppari -eli vuokraa toiselta maanomistajalta maata viljeltäväksi. Koko perhe osallistuu töiden tekoon, myös lapset pienestä pitäen.
Köyhyys on yleistä. Monilla ihmisillä on jokapäiväinen huoli ruoasta.
Lapsikuolleisuus on suurta. Yhteiskunnallinen asema on heikko: Suomalaiset äänestää ensimmäisissä eduskuntavaaleissa 1906. Tätä ennen ei ole ollut oikeutta olla mukana päättämässä Suomen asioista. Suomen suuriruhtinaskunta oli Venäjän keisarikunnan autonominen osa pääosin nykyisen Suomen valtion alueella vuosina 1809–1917. Se oli nykyisen Suomen itsenäisen tasavallan edeltäjä, joka täytti jo osan itsenäisen valtion kriteereistä.

Keisari-suuriruhtinas oli muista riippumaton suvereeni itsevaltias, mutta hän tarvitsi avustajia. Elokuussa 1809 perustettiin hallituskonselji, josta vuonna 1816 tuli Keisarillinen Suomen senaatti. Senaatti oli Suomen suuriruhtinaskunnan korkein siviilihallintoelin ja tuomioistuin. Turussa toiminut senaatti siirrettiin vuonna 1819 Helsinkiin, josta oli tullut pääkaupunki vuonna 1812.

Maataloushallinnon keskittämiseksi perustettiin 19.3.1892 annetulla asetuksella Senaatin maanviljelystoimituskunnan alaisuuteen kuulunut maanviljelyshallitus. Se luotiin päällikkövirastoksi, jossa käsiteltävät asiat ratkaisi ylitirehtööri. Maanviljelyshallituksen tehtävänä oli seurata ja edistää maataloustuotannon ja sen menetelmien kehitystä, maanomistus- ja hallinto-olosuhteita, maatalousväestön yhdistys- ja osuustoimintaa, maatalousneuvontaa, maataloustuotteiden kauppaa ja hintasuhteita sekä maataloustyöväen oloja.

Maanviljelyshallitus johti kotieläinjalostustyötä ja toimi yhteistyössä maanviljelysseurojen kanssa maatalouden etujen edistämiseksi. Sille kuului myös maanviljelys- ja meijerioppilaitosten yleinen johtaminen sekä vuodesta 1907 alkaen maataloustilastojen laadinta.
Maanviljelyshallituksen alaisuudessa toimivat vuonna 1898 perustettu maanviljelystaloudellinen koelaitos sekä valtion haltuun vuonna 1906 otetut maanviljelys- ja kauppakemiallinen laboratorio sekä siementarkastuslaitos.
Itsenäisessä Suomessa maanviljelyshallituksen työtä jatkoi maataloushallitus, jonka toiminnasta määrättiin asetuksella 10.12.1917. 1800-luvun lopussa valtio alkoi toimia tilattoman väestön aseman parantamiseksi. Vuonna 1898 perustettiin Tilattoman väestön lainarahasto, josta varoja saivat kunnat, maanviljelysseurat ja muut yhdistykset. Nämä muodostivat kassoja, joista lainoja annettiin edelleen tilojen ja tonttien ostamiseen sekä raivaamiseen ja viljelemiseen.

Vuonna 1906 perustettiin kamaritoimituskunnan alainen tilatonta väestöä varten annettujen valtiolainojen tarkastajan virka, joka vuonna 1915 nimettiin asutustarkastajaksi. Toimi lakkautettiin lokakuussa 1917, jolloin alan hallinto organisoitiin uudelleen nimellä asutushallitus.

6

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Odotahan kun kapi todistaa sinulle, etteivät sosiaalidemokraatit osallistuneet vapaussotaan eikä Kuusinen johtanut puoluetta.

    • Anonyymi

      Ja se kouluruoka on pelkkää sairastuttavaa sinunkin suoltamaa paskaa. Kohta joka toisella vähintään syöpä kiveksissä kepujen suoltaman haisevan paskaruoan takia.

      • Avaus on pelkkää Trollipajan paskaa.


    • Anonyymi

      Keskustasta huolimatta Suomi on hyvivointivaltio!Eikä mikään turvetta seipäälle haaliva takapajula!

    • Anonyymi

      Kuusinen ja Manner siinä pari demari puheenjohtajaa. Jäljellä yhteiskunta vastaiset lakot.

      • Anonyymi

        Niin, talonpoikaismarssijat oli AY-toimintaa kieltämässä kokonaan 1930 kaikilta muilta paitsi MTK:n tukijusseilta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oletko tyytyväinen viime tapaamiseemme?

      Vai toivoitko sen menevän toisella tavalla? Miten?
      Ikävä
      87
      3277
    2. Nyt se sit loppuu

      Et ei enää nähdä ja yhteyttä pidetä.
      Ikävä
      62
      3037
    3. Kuoleman pelko katosi

      Olen pelännyt koko elämän ajan kuolemaa mutta yhtäkkiä kun hindut paljastivat totuuksia uskonnoista noin aloin yhtäkkiä
      Hindulaisuus
      433
      2530
    4. Myötähäpeä kun näkee sut,

      tekisit jotain ittelles. Ihan hyvällä tämä!
      Ikävä
      80
      2323
    5. Viikonloppu terveiset kaivatulle

      tähän alas ⬇️⬇️⬇️
      Ikävä
      80
      2313
    6. Jos sitä keittelis teetä

      Ja miettis mitä mies siellä jossain touhuilee... ☕️
      Ikävä
      96
      2056
    7. Toiselle puolikkaalleni

      Sinulla ei taida olla kaikki nyt ihan hyvin? Minua itketti eilen kauheasti, sinunko itkuja itkin? Kyllä kaikki selviää j
      Ikävä
      36
      1913
    8. Huomenta ........

      Huomenta 💗 Tiedän, että tuntuisit hyvälle.
      Ikävä
      12
      1656
    9. Kuhmolainen on selvästi kepun lehti

      Kuhmolaise etukannessa oli Kuva kun Jaskalle annettiin karhu patsas.mutta kukmolaislehti oli niin kepulainen että Jaskan
      Kuhmo
      20
      1643
    10. Ei mun tunteet

      ole mihinkään kadonnut. Enkä mä sua inhoa tai ole kyllästynyt. Mä ymmärsin, ettet ole kiinnostunut minusta, ainakaan sil
      Ikävä
      31
      1499
    Aihe