Peruna ja suolainen kylmävesi rektio

Anonyymi

Kouluajoista on pitkäaika , en muista mikä tuo reaktio peruna suikaleella ja suolaisella kylmällä vedellä on.. mikä sen aiheuttaa.. ??

Koulussa kerrottiin se on unohtunut ajan saatossa..
Miksi peruna kypsyy tasasemmin ja rapeaksi kun käsitelyn tekee???

4

128

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Reakoiko siinä perunan rauta ja suola, kun perunassahan on paljon mikä voisi tehdä reaktion. Kumiperunat saa valmistettua kun kuoritut perunat laittaa kylmään veteen liian pitkäksi aikaa. Siinä se pinta vain reakoi. Mutta kun suikaloi ja nopeuttaa reaktiota suolalla. Saa hiton rapeita perunoita, jos kypsentää ne uunissa tai pannulla. Keittäminen tekee ne kumisiksi. Mutta mikä on tuo juttu miksi koostumus muuttuu n.15-30min aikana kylmässä vedessä?

      • Anonyymi

        Jäätyy ja rapeutuu?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jäätyy ja rapeutuu?

        Ei jäädy, mitä lämpöä hanasta tulee kylmältäpuolelta. vesi menee sameaksi ja kirkastuu noin 30min päästä. joten jonkin lainen reaktio tapahtuu.

        ihan kätevä juttu, mutta kysyn mikä tuon tekee? kemiallinen reakstio on kyseessä.
        ravintola alan koulussa opetetiin tuo mutta en vaan muista mikä juttu tuo on ?

        vähän olen googlettanut:

        selitys 1.
        peruna toimii myös paristona :D joten kylmävesi ja suola poistaa ioneita perunnan rakenteesta, tapahtuu niin sanottu kylmä kypsyminen. rakenne kiehuu molekyyli tasolla ja kypsentää "vähän" ( sama tapahtuu kun pariston navat yhdistää oikosulkuun)..


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei jäädy, mitä lämpöä hanasta tulee kylmältäpuolelta. vesi menee sameaksi ja kirkastuu noin 30min päästä. joten jonkin lainen reaktio tapahtuu.

        ihan kätevä juttu, mutta kysyn mikä tuon tekee? kemiallinen reakstio on kyseessä.
        ravintola alan koulussa opetetiin tuo mutta en vaan muista mikä juttu tuo on ?

        vähän olen googlettanut:

        selitys 1.
        peruna toimii myös paristona :D joten kylmävesi ja suola poistaa ioneita perunnan rakenteesta, tapahtuu niin sanottu kylmä kypsyminen. rakenne kiehuu molekyyli tasolla ja kypsentää "vähän" ( sama tapahtuu kun pariston navat yhdistää oikosulkuun)..

        Suola jäädyttää vaikka saunassa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, yrittäessäsi olla vahva olet heikoksi tullut

      Tiedätkö mitä todellinen vahvuus on? Selviätkö, kun valtakunnat kukistuvat? Miten suojaudut kun menetät kaiken? :/
      Ikävä
      214
      1809
    2. Miettimisen aihetta.

      Kannattaa yrittää vain niitä oman tasoisia miehiä. Eli tiputa ittes maan pinnalle. Tiedoksi naiselle mieheltä.
      Ikävä
      148
      1539
    3. Sun ja kaivattusi

      ikäero? Kumpi vanhempi, m vai n?
      Ikävä
      78
      1418
    4. Kesän odotuksia hyrynsalmella

      Kyllä kesällä hyrynsalmellakin on mahdollisuus osallistua kylän menoon monella tavalla . On kaunislehdon talomuseolla
      Hyrynsalmi
      9
      1301
    5. Mitkä on 3 viimeistä sanaa

      sun ja kaivattusi viesteilyssä? Ensin sun, sitten kaivatun?
      Ikävä
      57
      1246
    6. Kai sä näät

      Ku sua katson et olen aika rakastunut. Rakkaus ei vain ole aina niin yksinkertaista
      Ikävä
      74
      1125
    7. Mikä on ollut

      Epämiellyttävin hetki sinun ja kaivattusi romanssissa?
      Ikävä
      109
      1039
    8. Nainen miltä tuntuu olla ainoa nainen Suomessa, joka kelpaa ja on yheen sopiva minulle

      Sydämeni on kuin muuri, valtavat piikkimuurit, luottamusongelmat, ulkonäkövaatimukset, persoonavaatimukset ja älykkyysva
      Ikävä
      55
      1000
    9. Katsotko mieluiten

      Kaivatussasi mitä?
      Ikävä
      62
      987
    10. Just nyt mä

      En haluais sanoa sulle mitään. Voisi vaikka istua vierekkäin hiljaa. Ehkä nojaten toisiimme. Tai maata vierekkäin, ilman
      Ikävä
      53
      890
    Aihe