Parjattu maataloustuki hillitsee hintojen nousua kuluttajille

Tilastokeskus Julkaistu: 17.5.2021;
Maailmanmarkkinatilanne veti viljan hinnan reippaaseen nousuun.

Maatalouden tuottajahinnat nousivat 2,6 prosenttia vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä verrattuna vastaavaan ajankohtaan vuosi sitten. Ilman turkistuotantoa nousua oli 1,4 prosenttia. Kasvituotteista viljelijä sai 5,5 prosenttia sekä lihasta ja eläintuotteista 0,8 prosenttia korkeampaa hintaa kuin vuotta aiemmin. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen tuoreimmasta maatalouden tuottajahintaindeksistä. Indeksi kertoo, kuinka paljon maataloustuotteiden hinnat ovat muuttuneet vuodesta 2015.
https://www.stat.fi/til/mthi/2021/01/mthi_2021_01_2021-05-17_tie_001_fi_001.gif

Viljojen hinnat nousivat keskimäärin reilun kymmeneksen – vehnän hinta kipusi viidenneksen, ohran 14 prosenttia ja rukiin hinta reilun prosentin vuoden takaiseen hintatasoon nähden. Kauran hinta laski hieman. Edelliseen hintapiikkiin vuosina 2018–2019 vaikutti heikko satovuosi, mutta tällä kertaa hintojen nousua selittää maailmanmarkkina- ja varastotilanne sekä maailmanlaajuiset satonäkymät. Rapsin ja rypsin hinta nousi 6,5 prosenttia ja oli korkeimmillaan sitten vuoden 2013. Hedelmien tuottajahinnat olivat reilut 13 prosenttia kalliimmat, mutta suuri osa hintamuutoksesta periytyy marjojen hinnan noususta jo loppukesällä 2020. Loput selittyvät varasto-omenan hinnan 5,9 prosentin nousulla.

Sianlihan hinta laski 5,1 prosenttia. Vienti Kiinaan vetää edelleen. Sianlihan alkuvuoden vientimäärä kaksinkertaistui vuodentakaiseen vientiin nähden. Viennin vedosta huolimatta suomalaisen lihan tuottajahinta on palautunut afrikkalaista sikaruttokriisiä edeltävälle tasolle. Tuottaja saa 15 prosenttia parempaa hintaa lihastaan kuin EU:ssa keskimäärin. Naudanlihan hinta laski hieman ja siipikarjan liha halpeni 2,8 prosenttia. Maidon tuottajahinnassa ei ole nähty suuria muutoksia sitten vuoden 2014 hintaromahduksen, jonka jälkeen maidon tuottajahinta jäi selvästi aiempaa alemmalle tasolle. Suomalainen maitotilallinen saa tästäkin huolimatta maidostaan lähes EU:n kärkihintaa ja 11 prosenttia EU:n keskihintaa enemmän. Muiden eläintuotteiden (sis. turkisnahat) hinnat elpyivät koronakuopasta reippaaseen viidenneksen nousuun.


Jos tuntuu rahasammolta maanviljelijän työ, ei muuta kuin siirry siihen, niin saat itse kokea sen.

6

108

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Maailmanmarkkinahinnat tosiaan vaikuttavat ensisijaisesti viljelijöiden bruttotuloihin. Voimakas inflaatio heikentää heidän nettotuloja, kun tuotantopanosten hinnat nousevat.

      Globaalissa - ei vain EU-tasolla - maatalouspolitiikassa suurin huolenaihe on Etelä-Amerikan sademetsäkato, josta syyttömiä EU:n viljelijöitä rangaistaan.
      https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/1a59ae4a-c5e2-40c9-949f-efde58f437f5

      Laiduntaminen parantaa puuston kasvua vapauttaessaan metaania kasvien käyttöön, jolloin hiilinielu kehittyy nopeammin. Hiilidioksidia tarvitaan metsäkadon pysäyttämiseksi ja puuston kasvun maksimoimiseksi.

    • Anonyymi

      Kepun on ajanut maataloustukia iät ja ajat, maataloustukien myötä useimmista maatiloista on tullut tuottamattomia hyvien tukien varassa eläviä tiloja
      (poikkeuksena ainakin Närpiön vihannes ja tomaatti viljelijät, jotka tekevät hyvää tulosta, nostavat miljoonien tukia ja sijoittavat rahojaan kiinteistöihin ja muihin sijoituksiin).

      Nyt kun aletaan vaatimaan huoltovarmuutta ja oma varaisuuttaa elintarvikkeiden osalta, ei nämä tuottamattomat tilat pysty viljelemään kun ovat tottuneet elämään tukien varassa.

      Elintarvikkeille markkinahinnat ja tuet pois maataloudelta, matalousväki oikeisiin töihin pois tuki lappujen täytön ääreltä - kyllä lähtee maatalous tuotanto käyntiin, viljelijät tervehtyy ja alkaa heidän vaurastuminen työn teolla eikä tuilla.

      • Anonyymi

        Tähän pitää varmaankin vastata, että se kommunismi on niin paljon helpompaa.


      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tähän pitää varmaankin vastata, että se kommunismi on niin paljon helpompaa.

        Eikös kommari just elä muiden rahoilla, tukien varassa?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oletko tyytyväinen viime tapaamiseemme?

      Vai toivoitko sen menevän toisella tavalla? Miten?
      Ikävä
      87
      3237
    2. Nyt se sit loppuu

      Et ei enää nähdä ja yhteyttä pidetä.
      Ikävä
      62
      2957
    3. Kuoleman pelko katosi

      Olen pelännyt koko elämän ajan kuolemaa mutta yhtäkkiä kun hindut paljastivat totuuksia uskonnoista noin aloin yhtäkkiä
      Hindulaisuus
      432
      2465
    4. Viikonloppu terveiset kaivatulle

      tähän alas ⬇️⬇️⬇️
      Ikävä
      80
      2293
    5. Myötähäpeä kun näkee sut,

      tekisit jotain ittelles. Ihan hyvällä tämä!
      Ikävä
      74
      2199
    6. Jos sitä keittelis teetä

      Ja miettis mitä mies siellä jossain touhuilee... ☕️
      Ikävä
      95
      2026
    7. Toiselle puolikkaalleni

      Sinulla ei taida olla kaikki nyt ihan hyvin? Minua itketti eilen kauheasti, sinunko itkuja itkin? Kyllä kaikki selviää j
      Ikävä
      36
      1753
    8. Huomenta ........

      Huomenta 💗 Tiedän, että tuntuisit hyvälle.
      Ikävä
      12
      1626
    9. Kuhmolainen on selvästi kepun lehti

      Kuhmolaise etukannessa oli Kuva kun Jaskalle annettiin karhu patsas.mutta kukmolaislehti oli niin kepulainen että Jaskan
      Kuhmo
      20
      1613
    10. Ei mun tunteet

      ole mihinkään kadonnut. Enkä mä sua inhoa tai ole kyllästynyt. Mä ymmärsin, ettet ole kiinnostunut minusta, ainakaan sil
      Ikävä
      30
      1450
    Aihe