Välimeren Aamiainen

Anonyymi

Usein kuin lonkalta vetäistään keskusteluun/mainosteluun: Huipputerveellinen Välimeren Dieeetti. Ilman mitään perusteluita, saati yksityiskohtaista erittelyä, vain koska se vaikuttaa niin vetävältä käsiteeltä. Siksi, aloitetaan aamiaisesta: Mitä, ja missä määrin, sisältyy Välimeren Aamiaiseen?

80

2030

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Litra auringonkukkaöljyä.

      • Anonyymi

        Tuo on niin hölmö moläytys että sen kirjoittajan täytyy olla helppoheikki, käärmeöljyntrokaaja.


    • Anonyymi

      Maitokahvi, vehnäsämpylä, marmelaadia, tuoremehua.

      • Anonyymi

        Ninpä, siinä on yksi tavanomainen, terveyttä edistelevän Välimeren Dieeetin, aamiaisen resepti.

        Juoma voi olla latten sijaan esim. cappuccino, espresso tai chocolate kermavaahdolla, varmaa on että kuppi on meikäläisittäin tosipientä miniatyyrikokoa. Meidän mittapuun mukaan juomaan yleensä lisätään runsaasti sokeria (juoman määrään nähden).

        Sämpylää useammin juoman kanssa on pieni pala patonkia, tai croissant, tai puhtaan valkoisen leivän siivu, paakarin aamuöystä leipomia, juureen vaivatusta taikinasta. Niiden kanssa vähän marmeladia, vähän juustoa tai vähän leikkelettä. Tai voi olla pikkuruinen erittäin makea paakelsi, muffinssi tai muu kuppikakku, tai lettujen tapainen pieni juttu jossa tihkuu siirappia/hunajaa, yms. Monenmoisia terveyttä edisteleviä herkkuja siellä nautiskellaan aamiaisella. Tosin, harvinainen ei ole myöskään pieni maksapasteija (hanhen/ankan -maksasta) tai muu pikkusuolainen.

        Pieni lasi tuoremehua on erittäin tyypillinen osa Välimeren aamiaista. Sana tuoremehu saattaa tuoda mieleen meille tutun purkitetun säilytteen, mutta Välimeren maissa hedelmämehut tehdään (lähes poikkeuksetta) tuoreista hedelmistä, niin kahvilassa kuin myös kotona.

        Eikä ole kovin harvinaista, eikä lainkaan kummeksuttavaa, että aamiainen kruunataan pienellä lasilla makeaa shampanjaa tai valkoviiniä.

        Vakiota on se, että mitä tahansa aamiaisella onkaan, niin jokaista osatekijää on suorastaan käsittämättömän pieni määrä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ninpä, siinä on yksi tavanomainen, terveyttä edistelevän Välimeren Dieeetin, aamiaisen resepti.

        Juoma voi olla latten sijaan esim. cappuccino, espresso tai chocolate kermavaahdolla, varmaa on että kuppi on meikäläisittäin tosipientä miniatyyrikokoa. Meidän mittapuun mukaan juomaan yleensä lisätään runsaasti sokeria (juoman määrään nähden).

        Sämpylää useammin juoman kanssa on pieni pala patonkia, tai croissant, tai puhtaan valkoisen leivän siivu, paakarin aamuöystä leipomia, juureen vaivatusta taikinasta. Niiden kanssa vähän marmeladia, vähän juustoa tai vähän leikkelettä. Tai voi olla pikkuruinen erittäin makea paakelsi, muffinssi tai muu kuppikakku, tai lettujen tapainen pieni juttu jossa tihkuu siirappia/hunajaa, yms. Monenmoisia terveyttä edisteleviä herkkuja siellä nautiskellaan aamiaisella. Tosin, harvinainen ei ole myöskään pieni maksapasteija (hanhen/ankan -maksasta) tai muu pikkusuolainen.

        Pieni lasi tuoremehua on erittäin tyypillinen osa Välimeren aamiaista. Sana tuoremehu saattaa tuoda mieleen meille tutun purkitetun säilytteen, mutta Välimeren maissa hedelmämehut tehdään (lähes poikkeuksetta) tuoreista hedelmistä, niin kahvilassa kuin myös kotona.

        Eikä ole kovin harvinaista, eikä lainkaan kummeksuttavaa, että aamiainen kruunataan pienellä lasilla makeaa shampanjaa tai valkoviiniä.

        Vakiota on se, että mitä tahansa aamiaisella onkaan, niin jokaista osatekijää on suorastaan käsittämättömän pieni määrä.

        Olet liikkunut tasokkaammissa piireissä monipuolisista aamiaisvaihtoehdoista päätellen.
        Kuvauksesi sopii paremman tason hotskuihin.
        Havaintojeni mukaan ainakin osa ranskalaisista ja espanjalaisista perusduunareista täydentää aamiaisensa pienellä annoksella viskiä (espanjalaiset) tai calvadosia (ranskalaiset). Tosin otantani ovat alueellisesti suppeita

        Oma välimerellinen aamiaiseni Espanjassa käsittää maitokahvin ja takakuppilan tavan kaataa brandyä vähintään aromilasin leveimpään kohtaan.
        Paikalliset ukot ja myös kalasataman äijät kaatavat naamaansa viskiä. Kalaukot vasta palattuaan mereltä.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Olet liikkunut tasokkaammissa piireissä monipuolisista aamiaisvaihtoehdoista päätellen.
        Kuvauksesi sopii paremman tason hotskuihin.
        Havaintojeni mukaan ainakin osa ranskalaisista ja espanjalaisista perusduunareista täydentää aamiaisensa pienellä annoksella viskiä (espanjalaiset) tai calvadosia (ranskalaiset). Tosin otantani ovat alueellisesti suppeita

        Oma välimerellinen aamiaiseni Espanjassa käsittää maitokahvin ja takakuppilan tavan kaataa brandyä vähintään aromilasin leveimpään kohtaan.
        Paikalliset ukot ja myös kalasataman äijät kaatavat naamaansa viskiä. Kalaukot vasta palattuaan mereltä.

        Omat kokemukset Malagasta niin yleisin aamiainen oli kahvi ja leipä. Joskus myös pulla. Paremmissa hotelleissa englantilainen aamiainen. Itse en aamiaista ota hotellipakettiin vaan syön siellä paikallisen sämpylän ja kahvia jos on kahvinkeittomahdollisuus.

        Huoltoasemat ovat suhteellisen harvinaisia mutta paikalliset ainakin joissain paikoissa käyvät niissäkin. Itsellä ei ole kokemusta mutta seuraavalla keikalla täytyy tarkistaa tilanne koska nuo aukeavat aikaisemmin kuin kahvilat.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Omat kokemukset Malagasta niin yleisin aamiainen oli kahvi ja leipä. Joskus myös pulla. Paremmissa hotelleissa englantilainen aamiainen. Itse en aamiaista ota hotellipakettiin vaan syön siellä paikallisen sämpylän ja kahvia jos on kahvinkeittomahdollisuus.

        Huoltoasemat ovat suhteellisen harvinaisia mutta paikalliset ainakin joissain paikoissa käyvät niissäkin. Itsellä ei ole kokemusta mutta seuraavalla keikalla täytyy tarkistaa tilanne koska nuo aukeavat aikaisemmin kuin kahvilat.

        Riippunee kaupungista? Asuntomme takana oleva kuppila aloittaa palvelunsa joskus klo 7:n jälkeen.
        Läheisen kalasataman kuppila lienee auki ties miten paljon aikaisemmin.
        Kauppahallin yhteydessä oleva kuppila on aina auki noutaessani vaimoni aamiaisrinkeliä. Kasvojen kokoinen rinkeli täytteenä kurpitsahilloa.
        Vaimo liottelee omat teepussinsa parvekkeella luottaen rinkelin tuloon klo 9.

        Varsinaisia lento- hotellimatkoja emme ole juurikaan Välimeren rannoille tehneet. Italian ja Ranskan sisämaan omatoimiasumisia kylläkin. Sieltä nuo calvados havainnot.
        Joskus olemme osuneet hieman tasokkaampaan paikkaan kuten eräällä kiertomatkalla. Mikä kelpasi jenkki Trumpille oli kelvattava suomalaiselle pieneläkeläiselle.
        Trumpi suurikokoinen kuva hotskun aulassa hieman himmensi tunnelmaa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Riippunee kaupungista? Asuntomme takana oleva kuppila aloittaa palvelunsa joskus klo 7:n jälkeen.
        Läheisen kalasataman kuppila lienee auki ties miten paljon aikaisemmin.
        Kauppahallin yhteydessä oleva kuppila on aina auki noutaessani vaimoni aamiaisrinkeliä. Kasvojen kokoinen rinkeli täytteenä kurpitsahilloa.
        Vaimo liottelee omat teepussinsa parvekkeella luottaen rinkelin tuloon klo 9.

        Varsinaisia lento- hotellimatkoja emme ole juurikaan Välimeren rannoille tehneet. Italian ja Ranskan sisämaan omatoimiasumisia kylläkin. Sieltä nuo calvados havainnot.
        Joskus olemme osuneet hieman tasokkaampaan paikkaan kuten eräällä kiertomatkalla. Mikä kelpasi jenkki Trumpille oli kelvattava suomalaiselle pieneläkeläiselle.
        Trumpi suurikokoinen kuva hotskun aulassa hieman himmensi tunnelmaa.

        Riippunee myös kaupunginosasta eli kahvilat aukeavat kun on kysyntää. Kielikoulu on vaan turistirysän vieressä ja turistit eivät taida olla liikkeellä kovin aikaisin. Aamulla ei vaan ehdi kauhean kauas aamukahville. Aeropress mukaan tällä kertaa, tuoretta leipää saa kyllä heti aamusta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olet liikkunut tasokkaammissa piireissä monipuolisista aamiaisvaihtoehdoista päätellen.
        Kuvauksesi sopii paremman tason hotskuihin.
        Havaintojeni mukaan ainakin osa ranskalaisista ja espanjalaisista perusduunareista täydentää aamiaisensa pienellä annoksella viskiä (espanjalaiset) tai calvadosia (ranskalaiset). Tosin otantani ovat alueellisesti suppeita

        Oma välimerellinen aamiaiseni Espanjassa käsittää maitokahvin ja takakuppilan tavan kaataa brandyä vähintään aromilasin leveimpään kohtaan.
        Paikalliset ukot ja myös kalasataman äijät kaatavat naamaansa viskiä. Kalaukot vasta palattuaan mereltä.

        Olen aina karttanut kaikkia kasvottomia "international" -tyylin toimijoita/ketjuja, jopa Suomessa. Ihan paikallisen keskiluokkaisen väen piireissä olen taannoin pyörinyt, Rankassa ja Italiassa.

        Vaikka Espanjalla onkin pitkälti Välimeren rantaviivaa, niin se ei tule koskaan esiin kun helppoheikit mainostelevat terveyttä edistelevää Välimeren Dieeettiä, ehkä siksi että yleisnäkymä Epanjassa, kuten Kreikassakin, on pulskan puoleinen. Espanjalainen Aamiainen ei siksi mielestäni sovellu Välimeren Dieeetin terveydellisyyden edistelevyyden tosiasialliseen kokonaisarviontiin.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Olen aina karttanut kaikkia kasvottomia "international" -tyylin toimijoita/ketjuja, jopa Suomessa. Ihan paikallisen keskiluokkaisen väen piireissä olen taannoin pyörinyt, Rankassa ja Italiassa.

        Vaikka Espanjalla onkin pitkälti Välimeren rantaviivaa, niin se ei tule koskaan esiin kun helppoheikit mainostelevat terveyttä edistelevää Välimeren Dieeettiä, ehkä siksi että yleisnäkymä Epanjassa, kuten Kreikassakin, on pulskan puoleinen. Espanjalainen Aamiainen ei siksi mielestäni sovellu Välimeren Dieeetin terveydellisyyden edistelevyyden tosiasialliseen kokonaisarviontiin.

        Välimeren dieettillä ei viitata Välimerellä tällä hetkellä syötävään ruokaan vaan siihen miten siellä syötiin ennen. Viljaa, kasviksia, hedelmiä, vähän punaista lihaa, kanaa ja kalaa. Unohtamatta oliiviöljyä. Hiukan juustoa.

        Laihuus ei ole tae terveydestä. Suomalaiset ovat lihoneensa valtavasti viimeisen 50 vuoden aikana mutta terveys on parantunut paljon. Kakkostyypin diabetes on lisääntynyt kylläkin paljon mutta sekään ei johdu ruuan laadusta vaan määrästä.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Välimeren dieettillä ei viitata Välimerellä tällä hetkellä syötävään ruokaan vaan siihen miten siellä syötiin ennen. Viljaa, kasviksia, hedelmiä, vähän punaista lihaa, kanaa ja kalaa. Unohtamatta oliiviöljyä. Hiukan juustoa.

        Laihuus ei ole tae terveydestä. Suomalaiset ovat lihoneensa valtavasti viimeisen 50 vuoden aikana mutta terveys on parantunut paljon. Kakkostyypin diabetes on lisääntynyt kylläkin paljon mutta sekään ei johdu ruuan laadusta vaan määrästä.

        "Välimeren dieettillä ei viitata Välimerellä"

        Välimeren dieeetillä viitataan aina siihen mitä kulloinkin helppoheikit ja käärmeöljykauppiaat yrittävät trokailla.


    • Anonyymi

      Aamulla mustaa tököttiä eli vahvaa kahvia ihan pikkukuppi ja kakkua tai vehnästä.

      Lounaalla salaattia, kalaa ja patonkia.

      Ruokaisimmat pastat, moussakat ja muut paellat syödään sitten myöhään illalla juuri ennen nukkumaanmenoa.

    • Tosiaan dieetti tarkoittaa sitä miten vaikka jossain Kreetan kylissä on syöty jotain 70-80 vuotta sitten. Ruoka on ollut tuoretta ja läheltä. On oltu myös fyysisesti aktiivisia. Ruokailu on ollut sosiaalista, on syöty vähän ja hitaasti. Alkoholia voinut mennä 1-2 annosta päivässä. Oliiviöljyä on käytetty kohtuudella. Välillä on oltu nälissäänkin. Aurinkoa on saatu paljon ja ympärivuoden on voitu ulkoilla.

      Tätä mallia on vaikea monistaa toiseen aikaan ja paikkaan ja ihan erilaiseen elämäntapaan.

      • Paikoitellen sitä oliiviöljyä meni paljonkin. Välimeren ruokavalio on kooste siitä kuinka sielläpäin syödään eikä minkään tietyn paikkakunnan/maan ruokavalio. Samalla tavalla sitä voi soveltaa nykyäänkin ja meillä voi olla helpompi noudattaa Itämeren ruokavaliota.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Paikoitellen sitä oliiviöljyä meni paljonkin. Välimeren ruokavalio on kooste siitä kuinka sielläpäin syödään eikä minkään tietyn paikkakunnan/maan ruokavalio. Samalla tavalla sitä voi soveltaa nykyäänkin ja meillä voi olla helpompi noudattaa Itämeren ruokavaliota.

        Oliiviöljyä on käytetty aikoinaan paljonkin paikoitellen, muun muassa öljylampuissa polttoöljynä, voiteluaineena saranoille ja kärrynrattaille, puupintojen hoitoon/kyllästämiseen, nahka-asusteiden ja -jalkineiden hoitoon/kyllästämiseen, saippuan osana, ihonhoitoaineen osana, hiusten ehostusaineen osana, j.n.e.

        Sisäisesti oliiviöljyä ei ole koskaan käytetty paljoakaan missäänkään. Nieltynä sitä on käytetty vasta lyhyen aikaa, välimeren maissa oliiviöljyä pirskotetaan salaatin lehtikasvisten päälle jos ovat päässeet nuutuneet, muutama pirske elävöittää lehtien ulkonäköä. Jos sitä nieltäisiin paljonkin niiin nielijöistä tulisi massivipaksukaisia sillä oliiviöljyssä on energiaa järkyttävät 884kCal / 100g, kuten mussakin öljyissä/rasvoissa: https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet?foodType=ANY&portionUnit=G&portionSize=100&sortByColumn=name&sortOrder=asc&component=2331&ingredientClass=OIL


      • Anonyymi kirjoitti:

        Oliiviöljyä on käytetty aikoinaan paljonkin paikoitellen, muun muassa öljylampuissa polttoöljynä, voiteluaineena saranoille ja kärrynrattaille, puupintojen hoitoon/kyllästämiseen, nahka-asusteiden ja -jalkineiden hoitoon/kyllästämiseen, saippuan osana, ihonhoitoaineen osana, hiusten ehostusaineen osana, j.n.e.

        Sisäisesti oliiviöljyä ei ole koskaan käytetty paljoakaan missäänkään. Nieltynä sitä on käytetty vasta lyhyen aikaa, välimeren maissa oliiviöljyä pirskotetaan salaatin lehtikasvisten päälle jos ovat päässeet nuutuneet, muutama pirske elävöittää lehtien ulkonäköä. Jos sitä nieltäisiin paljonkin niiin nielijöistä tulisi massivipaksukaisia sillä oliiviöljyssä on energiaa järkyttävät 884kCal / 100g, kuten mussakin öljyissä/rasvoissa: https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet?foodType=ANY&portionUnit=G&portionSize=100&sortByColumn=name&sortOrder=asc&component=2331&ingredientClass=OIL

        Kreikassa menee tällä hetkellä noin 20 litraa oliiviöljyä per henki ja vuosi. Aika perkeleellisesti pitää syödä salaattia tuohon. Ennen meni enemmän.

        Tuolla meni ehkä 20-30E% oliiviöljyä ennen. Siis 500-750 kcal eli reilusta 50 g päivässä vajaaseen 100 g päivässä.

        Ihminen lihoo liiasta energiasta eikä rasvasta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Oliiviöljyä on käytetty aikoinaan paljonkin paikoitellen, muun muassa öljylampuissa polttoöljynä, voiteluaineena saranoille ja kärrynrattaille, puupintojen hoitoon/kyllästämiseen, nahka-asusteiden ja -jalkineiden hoitoon/kyllästämiseen, saippuan osana, ihonhoitoaineen osana, hiusten ehostusaineen osana, j.n.e.

        Sisäisesti oliiviöljyä ei ole koskaan käytetty paljoakaan missäänkään. Nieltynä sitä on käytetty vasta lyhyen aikaa, välimeren maissa oliiviöljyä pirskotetaan salaatin lehtikasvisten päälle jos ovat päässeet nuutuneet, muutama pirske elävöittää lehtien ulkonäköä. Jos sitä nieltäisiin paljonkin niiin nielijöistä tulisi massivipaksukaisia sillä oliiviöljyssä on energiaa järkyttävät 884kCal / 100g, kuten mussakin öljyissä/rasvoissa: https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet?foodType=ANY&portionUnit=G&portionSize=100&sortByColumn=name&sortOrder=asc&component=2331&ingredientClass=OIL

        Linkittämäsi kaloritaulukko on inspiroinut sinut hölmöön provoon!
        Tiedät taatusti, että voiniukoissa maissa on oliiviöljy ollut tärkeä osa ravintoa ja ruuan valmistusta.
        Tänä päivänäkin välimerellisten keittiöiden tärkeä osa on oliiviöljy. Eikä se rajoitu keittiöihin.
        Eikä aamupaahtari päälle löträtyllä oliiviöljyllä ja sopivasti suolalla terästettynä hassumpaa olekaan.

        Näiköhän niiden autotkin toimivat oliiviöly voitelulla. Ainakin mammat kantavat marketeista silmiin pistävän paljon haluamiaan oliiviöljyastioita.

        Nykyään siellä on voivalikoima monipuolisempi kuin meillä. Täytyy vaan olla kärsivällisyyttä kun etsii siitä joukosta tavallista suolaista voita.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Linkittämäsi kaloritaulukko on inspiroinut sinut hölmöön provoon!
        Tiedät taatusti, että voiniukoissa maissa on oliiviöljy ollut tärkeä osa ravintoa ja ruuan valmistusta.
        Tänä päivänäkin välimerellisten keittiöiden tärkeä osa on oliiviöljy. Eikä se rajoitu keittiöihin.
        Eikä aamupaahtari päälle löträtyllä oliiviöljyllä ja sopivasti suolalla terästettynä hassumpaa olekaan.

        Näiköhän niiden autotkin toimivat oliiviöly voitelulla. Ainakin mammat kantavat marketeista silmiin pistävän paljon haluamiaan oliiviöljyastioita.

        Nykyään siellä on voivalikoima monipuolisempi kuin meillä. Täytyy vaan olla kärsivällisyyttä kun etsii siitä joukosta tavallista suolaista voita.

        Ei voita ole käytetty missään paljoa ennen. Lehmä on tehoton muuttamaan heinää rasvaksi. Sen vuoksi voita on käytetty paljon vasta vajaa sata vuotta AIV-rehun, lannoitteiden ja koneellisen maatalouden tultua. Ei oliiviöljyäkään ole käytetty Välimeren alueen ulkopuolella paljoa.

        Ennen elettiin pääasiassa leivällä ja puurolla, rasvaa ja lihaa käytettiin hyvin vähän.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Oliiviöljyä on käytetty aikoinaan paljonkin paikoitellen, muun muassa öljylampuissa polttoöljynä, voiteluaineena saranoille ja kärrynrattaille, puupintojen hoitoon/kyllästämiseen, nahka-asusteiden ja -jalkineiden hoitoon/kyllästämiseen, saippuan osana, ihonhoitoaineen osana, hiusten ehostusaineen osana, j.n.e.

        Sisäisesti oliiviöljyä ei ole koskaan käytetty paljoakaan missäänkään. Nieltynä sitä on käytetty vasta lyhyen aikaa, välimeren maissa oliiviöljyä pirskotetaan salaatin lehtikasvisten päälle jos ovat päässeet nuutuneet, muutama pirske elävöittää lehtien ulkonäköä. Jos sitä nieltäisiin paljonkin niiin nielijöistä tulisi massivipaksukaisia sillä oliiviöljyssä on energiaa järkyttävät 884kCal / 100g, kuten mussakin öljyissä/rasvoissa: https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet?foodType=ANY&portionUnit=G&portionSize=100&sortByColumn=name&sortOrder=asc&component=2331&ingredientClass=OIL

        Massiivikaloripelottelijan (engl. Aviation fuel clown) törkeitä ja tarkoitushakuisia tarinoita. Kenenkään ei kannata vaihtaa hyvälaatuisia kasviperäisiä öljyjä kanannahkoihin ja kaaliöljyyn.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Ei voita ole käytetty missään paljoa ennen. Lehmä on tehoton muuttamaan heinää rasvaksi. Sen vuoksi voita on käytetty paljon vasta vajaa sata vuotta AIV-rehun, lannoitteiden ja koneellisen maatalouden tultua. Ei oliiviöljyäkään ole käytetty Välimeren alueen ulkopuolella paljoa.

        Ennen elettiin pääasiassa leivällä ja puurolla, rasvaa ja lihaa käytettiin hyvin vähän.

        Voin historia on yhtä vanha kuin länsimainen sivilisaatio. Muinaisessa Roomassa sen käyttö oli lääketieteellistä -nieltynä yskään tai ulkoisesti kipeisiin niveliin. Intiassa hindut ovat tarjonneet lordi Krishnalle tölkkejä täynnä ghee:tä (kirkastettua voita) ainakin 3000 vuoden ajan. Raamatussa voi on juhla-aines, joka mainitaan ensimmäisen kerran kun Abraham ja Sarah tarjoavat kolmelle vierailevalle enkelille liha-, maito- ja kermaisen keltaisen levitteen juhlan. http://www.butterjournal.com/butter-history/


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Voin historia on yhtä vanha kuin länsimainen sivilisaatio. Muinaisessa Roomassa sen käyttö oli lääketieteellistä -nieltynä yskään tai ulkoisesti kipeisiin niveliin. Intiassa hindut ovat tarjonneet lordi Krishnalle tölkkejä täynnä ghee:tä (kirkastettua voita) ainakin 3000 vuoden ajan. Raamatussa voi on juhla-aines, joka mainitaan ensimmäisen kerran kun Abraham ja Sarah tarjoavat kolmelle vierailevalle enkelille liha-, maito- ja kermaisen keltaisen levitteen juhlan. http://www.butterjournal.com/butter-history/

        Voi on yhtä vanha kuin historia, sen käytöstä on tietoja jo ajalta 2000 vuotta ennen Kristusta. http://www.webexhibits.org/butter/history-intro.html


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Kreikassa menee tällä hetkellä noin 20 litraa oliiviöljyä per henki ja vuosi. Aika perkeleellisesti pitää syödä salaattia tuohon. Ennen meni enemmän.

        Tuolla meni ehkä 20-30E% oliiviöljyä ennen. Siis 500-750 kcal eli reilusta 50 g päivässä vajaaseen 100 g päivässä.

        Ihminen lihoo liiasta energiasta eikä rasvasta.

        Välimeren rannoilla yksityisten öliiviöljyn kulutuksesta menee suurin määrä ehostukseen: Leikkulaudat ja muut puupinnat ja -esineet, jalkineet ja monet nahasta valmistetut tuotteet, marmorin ja muiden kiviesineiden puhdistus/kyllästys. Salaatin ehostamiseen kuluu osapuilleen sama määrä mitä käytetään korvatippoina.

        Suurin öliiviöljyn kuluttaja on säilyke ja säilyte -teollisuus.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Välimeren rannoilla yksityisten öliiviöljyn kulutuksesta menee suurin määrä ehostukseen: Leikkulaudat ja muut puupinnat ja -esineet, jalkineet ja monet nahasta valmistetut tuotteet, marmorin ja muiden kiviesineiden puhdistus/kyllästys. Salaatin ehostamiseen kuluu osapuilleen sama määrä mitä käytetään korvatippoina.

        Suurin öliiviöljyn kuluttaja on säilyke ja säilyte -teollisuus.

        Löytyykö todisteita? Tuo 12 l oliiviöljyä on siis se määrä oliiviöljyä jotka kreikkalaiset syövät. Espanjalaisten rasvan syönti on noin 80 g päivässä ja Suomessa sama. Kreikassa lienee suunilleen sama. Rasvahapot selviävät tällaisesta tilastosta: 'Global, regional, and national consumption levels of dietary fats and oils in 1990 and 2010: a systematic analysis including 266 country-specific nutrition surveys'.

        Kun suomalaiset saavat energiastaan rasvasta 37% ja sitä menee 80 g niin suomalaiset syövät päivässä noin 2000 kcal joka on todennäköisesti alakanttiin joten rasvaakin menee todennäköisesti enemmän.


      • hvp27 kirjoitti:

        Kreikassa menee tällä hetkellä noin 20 litraa oliiviöljyä per henki ja vuosi. Aika perkeleellisesti pitää syödä salaattia tuohon. Ennen meni enemmän.

        Tuolla meni ehkä 20-30E% oliiviöljyä ennen. Siis 500-750 kcal eli reilusta 50 g päivässä vajaaseen 100 g päivässä.

        Ihminen lihoo liiasta energiasta eikä rasvasta.

        Seitsemän maan tutkimuksen mukaan Kreetalla meni liki 40E% rasvaa. Jos oletetaan kulutukseksi 2500 kcal päivässä niin tuosta tulisi noin 110 g eli noin 1.25 dl oliiviöljyä jos kaikki tulisi oliiviöljystä eli yli 40 litraa vuodessa. Aika paljon varmaan meni oliiviöljyä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Välimeren rannoilla yksityisten öliiviöljyn kulutuksesta menee suurin määrä ehostukseen: Leikkulaudat ja muut puupinnat ja -esineet, jalkineet ja monet nahasta valmistetut tuotteet, marmorin ja muiden kiviesineiden puhdistus/kyllästys. Salaatin ehostamiseen kuluu osapuilleen sama määrä mitä käytetään korvatippoina.

        Suurin öliiviöljyn kuluttaja on säilyke ja säilyte -teollisuus.

        "Välimeren rannoilla yksityisten öliiviöljyn kulutuksesta menee suurin määrä ehostukseen."

        Suomessa suurin määrä rypsiöljyn kulutuksesta menee autoihin, juniin ja lentokoneisiin polttonesteeksi. Finnair lennättää nykyisin koneita pelkästään neitsytrypsiöljyllä. VR krakkaa veturiensa rypsiöljyn vedyksi valtavissa veturin sisäisissä padoissa, jonka jälkeen sivutuotteena saatu vesi juotetaan ravintolavaunuissa Kossun kyytipoikana matkustajille.

        Uskotko?


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Seitsemän maan tutkimuksen mukaan Kreetalla meni liki 40E% rasvaa. Jos oletetaan kulutukseksi 2500 kcal päivässä niin tuosta tulisi noin 110 g eli noin 1.25 dl oliiviöljyä jos kaikki tulisi oliiviöljystä eli yli 40 litraa vuodessa. Aika paljon varmaan meni oliiviöljyä.

        Välimeren maissa voi edustaa valtaosaa ruokavalion rasvoista. Italian aivan eletäosassa, jossa väki on varsin köyhää, saatetaan voin korvikkeena osittain käyttää kasviperäisiä öljyjä, koska voi on huomattavasti niitä kallimpaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Välimeren maissa voi edustaa valtaosaa ruokavalion rasvoista. Italian aivan eletäosassa, jossa väki on varsin köyhää, saatetaan voin korvikkeena osittain käyttää kasviperäisiä öljyjä, koska voi on huomattavasti niitä kallimpaa.

        Todista väitteesi, vain höpötätkö omiasi? Taisit kehittää juttusi ihan omasta päästäsi.

        Maailman suurin voin kuluttaja ennen Tanskaa on Ranska, jossa voita käytetään noin kahdeksan kiloa voita vuodessa per capita. Onko Ranska tyypillinen Välimeren maa vaiko Keski-Eurooppalainen vai Läntisen Euroopan maa?

        Vertailun vuoksi Suomessa voin kulutus on noin 3,3 kiloa, kun EU:n keskiarvo on vajaa neljä kiloa. EU:ssa kulutus on laskussa. Espanjassa voin kulutus on reilu puoli kiloa vuodessa per capita, Kreikassa ja Turkissa vajaa kilo ja Italiassa reilu kaksi kiloa.

        Eikös jälkimmäiset ole tyypillisiä Välimeren maita?

        Ei mulla muuta.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Todista väitteesi, vain höpötätkö omiasi? Taisit kehittää juttusi ihan omasta päästäsi.

        Maailman suurin voin kuluttaja ennen Tanskaa on Ranska, jossa voita käytetään noin kahdeksan kiloa voita vuodessa per capita. Onko Ranska tyypillinen Välimeren maa vaiko Keski-Eurooppalainen vai Läntisen Euroopan maa?

        Vertailun vuoksi Suomessa voin kulutus on noin 3,3 kiloa, kun EU:n keskiarvo on vajaa neljä kiloa. EU:ssa kulutus on laskussa. Espanjassa voin kulutus on reilu puoli kiloa vuodessa per capita, Kreikassa ja Turkissa vajaa kilo ja Italiassa reilu kaksi kiloa.

        Eikös jälkimmäiset ole tyypillisiä Välimeren maita?

        Ei mulla muuta.

        KNM uskoo asiaansa kuten karppaajat. Kyseessä on jonkinlainen harha, ei muuta.

        Voita on käytetty paljon vain Suomessa (maitorasvaa noin 40 kg per vuosi) sotien jälkeen. Silloin Suomi johti ylivoimaisesti sydäntautikuolemissa.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        KNM uskoo asiaansa kuten karppaajat. Kyseessä on jonkinlainen harha, ei muuta.

        Voita on käytetty paljon vain Suomessa (maitorasvaa noin 40 kg per vuosi) sotien jälkeen. Silloin Suomi johti ylivoimaisesti sydäntautikuolemissa.

        Se mies on aivan sekaisin.....

        Ymmärrän, että itselleen voi keksiä iltasatuja, mutta miksi pitää keksiä omasta päästään tarinoita myös muille. Satu on satu, mutta fakta on fakta, ja ne on aina tarkistettavissa.

        En ole millään muotoa Ranskan asioiden asiantuntija, mutta suuri voin kulutus selittynee voitaikinoista (kuten croissant), kastikkeista sekä sulan voin lisäämisestä sellaisenaan vaikkapa äyriäisiin ja vihanneksiin. Runsas voi huuhdellaan alas kurkusta punaviinillä. Ranska on voin käytön suhteen poikkeus missä tahansa mittakaavassa vaikkapa naapurimaihan Espanjaan ja Italiaan verrattuna, jossa voita käytetään todella vähän. Tilastojen valossa Välimeren maissa voi ei ole lainkaan suosittua, mutta oliiviöljy on, ja tietenkin varsinkin Kreikassa, joka on aina tunnettu oliiveistaan.

        Suomessa voita käytettiin tilastojen mukaan vielä 1960-luvun alussa lähes 22 kiloa vuodessa henkeä kohti, ja itäisessä Suomessa siis vieläkin enemmän. Ja kuten esitettyä, suolan ja voin käytön palattua siedettävälle tasolle, sydänkuolleisuus on normalisoitunut.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Se mies on aivan sekaisin.....

        Ymmärrän, että itselleen voi keksiä iltasatuja, mutta miksi pitää keksiä omasta päästään tarinoita myös muille. Satu on satu, mutta fakta on fakta, ja ne on aina tarkistettavissa.

        En ole millään muotoa Ranskan asioiden asiantuntija, mutta suuri voin kulutus selittynee voitaikinoista (kuten croissant), kastikkeista sekä sulan voin lisäämisestä sellaisenaan vaikkapa äyriäisiin ja vihanneksiin. Runsas voi huuhdellaan alas kurkusta punaviinillä. Ranska on voin käytön suhteen poikkeus missä tahansa mittakaavassa vaikkapa naapurimaihan Espanjaan ja Italiaan verrattuna, jossa voita käytetään todella vähän. Tilastojen valossa Välimeren maissa voi ei ole lainkaan suosittua, mutta oliiviöljy on, ja tietenkin varsinkin Kreikassa, joka on aina tunnettu oliiveistaan.

        Suomessa voita käytettiin tilastojen mukaan vielä 1960-luvun alussa lähes 22 kiloa vuodessa henkeä kohti, ja itäisessä Suomessa siis vieläkin enemmän. Ja kuten esitettyä, suolan ja voin käytön palattua siedettävälle tasolle, sydänkuolleisuus on normalisoitunut.

        Kyse on uskonvahvistusilluusiosta. Kun ihminen haluaa uskoa johonkin niin hän toistaa valetta (mahdollisesti muiden kanssa "seurakunnassa") jotta oma usko vahvistuisi.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Ei voita ole käytetty missään paljoa ennen. Lehmä on tehoton muuttamaan heinää rasvaksi. Sen vuoksi voita on käytetty paljon vasta vajaa sata vuotta AIV-rehun, lannoitteiden ja koneellisen maatalouden tultua. Ei oliiviöljyäkään ole käytetty Välimeren alueen ulkopuolella paljoa.

        Ennen elettiin pääasiassa leivällä ja puurolla, rasvaa ja lihaa käytettiin hyvin vähän.

        "voita on käytetty paljon vasta vajaa sata vuotta AIV-rehun, lannoitteiden ja koneellisen maatalouden tultua"

        Ensimmäinen maininta voista — Varhaisimmat todisteet voista ovat vuodelta 2000 EAA. Arkeologit ovat löytäneet kalkkikivitaulun joka on noin 4500 vuotta vanha. Se kuvaa kuinka esivanhempamme valmistivat voita. Jotkut historioitsijat kuitenkin olettavat, että tämä leviäminen löydettiin paljon aikaisemmin. https://milkyday.com/blog/2019/09/04/history-of-butter/

        Jos voita joskus olisi nautittu "paljon" niin se tarkoittaisi että ihmisistä olisi tullut paksukaisia. Ehkäpä sitä on nautittu sopivasti/normaalisti.

        Oliiviöljyä ( Olio per Lampade, Lampante Oil) kului aikoinaan öljylampuissa kaikkein eniten.


      • Anonyymi kirjoitti:

        "voita on käytetty paljon vasta vajaa sata vuotta AIV-rehun, lannoitteiden ja koneellisen maatalouden tultua"

        Ensimmäinen maininta voista — Varhaisimmat todisteet voista ovat vuodelta 2000 EAA. Arkeologit ovat löytäneet kalkkikivitaulun joka on noin 4500 vuotta vanha. Se kuvaa kuinka esivanhempamme valmistivat voita. Jotkut historioitsijat kuitenkin olettavat, että tämä leviäminen löydettiin paljon aikaisemmin. https://milkyday.com/blog/2019/09/04/history-of-butter/

        Jos voita joskus olisi nautittu "paljon" niin se tarkoittaisi että ihmisistä olisi tullut paksukaisia. Ehkäpä sitä on nautittu sopivasti/normaalisti.

        Oliiviöljyä ( Olio per Lampade, Lampante Oil) kului aikoinaan öljylampuissa kaikkein eniten.

        Aika harvalla oli ennen varaa käyttää ennen öljyä valaistukseen joten kaivappa taas jostakin lähde jonka mukaan suurin osa oliiviöljystä meni valaistukseen.

        Voita ei käytetty koska se ei säily kun kotitekoisessa voissa on liian paljon vettä eikä ollut kylmäsäilytystiloja. Siksi tehtiin joko gheetä tai juustoa.

        Edelleenkään rasva ei lihota vaan energia. Suomalaiset saivat ravinnostaan maitorasvaa 40 kg per vuosi vuonna 1970 ja olivat siitä huolimatta hoikkia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "voita on käytetty paljon vasta vajaa sata vuotta AIV-rehun, lannoitteiden ja koneellisen maatalouden tultua"

        Ensimmäinen maininta voista — Varhaisimmat todisteet voista ovat vuodelta 2000 EAA. Arkeologit ovat löytäneet kalkkikivitaulun joka on noin 4500 vuotta vanha. Se kuvaa kuinka esivanhempamme valmistivat voita. Jotkut historioitsijat kuitenkin olettavat, että tämä leviäminen löydettiin paljon aikaisemmin. https://milkyday.com/blog/2019/09/04/history-of-butter/

        Jos voita joskus olisi nautittu "paljon" niin se tarkoittaisi että ihmisistä olisi tullut paksukaisia. Ehkäpä sitä on nautittu sopivasti/normaalisti.

        Oliiviöljyä ( Olio per Lampade, Lampante Oil) kului aikoinaan öljylampuissa kaikkein eniten.

        "Oliiviöljyä ( Olio per Lampade, Lampante Oil) kului aikoinaan öljylampuissa kaikkein eniten."

        Tiesitkö, että valasöljyä, valaanrasvaa tai traania käytettiin ennen paljon lampuissa. Kaskelotit (ruots. kaskelot) meinasivat kuolla sukupuuttoon sen vuoksi, ravintona valaat ovat toimineet lähinnä inuiiteille, pyydystys tutkimuskäyttöön on kamalaa pelleilyä.

        Asfaltissa bitumia on tyypillisesti 5 - 10 %. Bitumia ei ole koskaan käytetty lampuissa eikä sitä ole koskaan käytetty elintarvikkeena (engl. food).

        Tiesitkö, että briteistä 27 % on määritelmällisesti lihavia, ja he käyttävät alle 1,5 kiloa oliiviöljyä vuodessa. Millaisena näet brittien lihavuuden ja oliiviöljyn (suom. säilöntä- ja lamppuöljy) välisen syy-yhteyden (engl. causal relation)?

        Auttoiko tämä sinua pääsemään oikeille jäljille henkisissä ongelmissasi?


      • Anonyymi kirjoitti:

        Voin historia on yhtä vanha kuin länsimainen sivilisaatio. Muinaisessa Roomassa sen käyttö oli lääketieteellistä -nieltynä yskään tai ulkoisesti kipeisiin niveliin. Intiassa hindut ovat tarjonneet lordi Krishnalle tölkkejä täynnä ghee:tä (kirkastettua voita) ainakin 3000 vuoden ajan. Raamatussa voi on juhla-aines, joka mainitaan ensimmäisen kerran kun Abraham ja Sarah tarjoavat kolmelle vierailevalle enkelille liha-, maito- ja kermaisen keltaisen levitteen juhlan. http://www.butterjournal.com/butter-history/

        En tiedä pitääkö paiķkansa, mutta tunnetusti tehokkaita hoitoja sairauksiin ei 2000 vuotta sitten juuri ollut. Ihan sama siis mitä poppakonsteja on tuolloin kokeilleet. Voin fysikaaliset ominaisuudet sopii kyllä huonosti nivelten voiteluun. Eikös lämmin voisula valu iholta aika nohevasti lattialle. Itse ainakin mieluiten rasvaisin itseäni vaikka kookosöljyllä.


      • Anonyymi kirjoitti:

        "voita on käytetty paljon vasta vajaa sata vuotta AIV-rehun, lannoitteiden ja koneellisen maatalouden tultua"

        Ensimmäinen maininta voista — Varhaisimmat todisteet voista ovat vuodelta 2000 EAA. Arkeologit ovat löytäneet kalkkikivitaulun joka on noin 4500 vuotta vanha. Se kuvaa kuinka esivanhempamme valmistivat voita. Jotkut historioitsijat kuitenkin olettavat, että tämä leviäminen löydettiin paljon aikaisemmin. https://milkyday.com/blog/2019/09/04/history-of-butter/

        Jos voita joskus olisi nautittu "paljon" niin se tarkoittaisi että ihmisistä olisi tullut paksukaisia. Ehkäpä sitä on nautittu sopivasti/normaalisti.

        Oliiviöljyä ( Olio per Lampade, Lampante Oil) kului aikoinaan öljylampuissa kaikkein eniten.

        Maitotuotteiden historiallisesta käytöstä kertoo paljon laktoositoleranssin esiintyvyys. Esiintyvyys painottuu Eurooppaan ja sielläkin aluille, jotka parhaiten sopii lypsykarjan pitoon. Entisessä Suomessa muuten suuren osan vuotta lehmät ei tuottaneet lainkaan tai vsin hyvin vähän maitoa. Maitotuotteiden yltäkylläisyys ja edullisuus on vain muutamien vuosikymmenien ilmiö.


      • valitim1000 kirjoitti:

        Maitotuotteiden historiallisesta käytöstä kertoo paljon laktoositoleranssin esiintyvyys. Esiintyvyys painottuu Eurooppaan ja sielläkin aluille, jotka parhaiten sopii lypsykarjan pitoon. Entisessä Suomessa muuten suuren osan vuotta lehmät ei tuottaneet lainkaan tai vsin hyvin vähän maitoa. Maitotuotteiden yltäkylläisyys ja edullisuus on vain muutamien vuosikymmenien ilmiö.

        Jeps. Maidon tuotanto helpottui 1930-luvulla mutta sitten tuli sotavuodet. Oikeastaan maidon tuotanto räjähti vasta asutustilojen myötä 1940-luvun lopussa. Samalla räjähti myös sydäntautikuolleisuus.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Oliiviöljyä ( Olio per Lampade, Lampante Oil) kului aikoinaan öljylampuissa kaikkein eniten."

        Tiesitkö, että valasöljyä, valaanrasvaa tai traania käytettiin ennen paljon lampuissa. Kaskelotit (ruots. kaskelot) meinasivat kuolla sukupuuttoon sen vuoksi, ravintona valaat ovat toimineet lähinnä inuiiteille, pyydystys tutkimuskäyttöön on kamalaa pelleilyä.

        Asfaltissa bitumia on tyypillisesti 5 - 10 %. Bitumia ei ole koskaan käytetty lampuissa eikä sitä ole koskaan käytetty elintarvikkeena (engl. food).

        Tiesitkö, että briteistä 27 % on määritelmällisesti lihavia, ja he käyttävät alle 1,5 kiloa oliiviöljyä vuodessa. Millaisena näet brittien lihavuuden ja oliiviöljyn (suom. säilöntä- ja lamppuöljy) välisen syy-yhteyden (engl. causal relation)?

        Auttoiko tämä sinua pääsemään oikeille jäljille henkisissä ongelmissasi?

        "Tiesitkö, että valasöljyä, valaanrasvaa tai traania käytettiin ennen paljon lampuissa. "

        Välimerenmaissa lampuissa ei ole käytetty valasöljyä, valaanrasvaa tai traania. Siellä on käytetty lampuissa öliiviöljyä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Tiesitkö, että valasöljyä, valaanrasvaa tai traania käytettiin ennen paljon lampuissa. "

        Välimerenmaissa lampuissa ei ole käytetty valasöljyä, valaanrasvaa tai traania. Siellä on käytetty lampuissa öliiviöljyä.

        Mielipide, ei perustu faktaan.


    • Anonyymi

      Kreikassa kulutetaan noin 12 litraa oliiviöljyä per capita vuodessa, ja se on ylivoimaisesti eniten maailmassa.

      Tarkoittaa paria ruokalusikallista päivässä.

      Aamupalalla, jos sitä yleensäkään syödään, kahvia, jugurttia, juustoa, munia, oliiveja, hedelmiä, baklavaa sekä leipää. Päivän energia saadaan yleensä ihan muina aikoina kuin aamulla.

      Ylipainoisia ja varsinaisen lihavia on Euroopassa eniten Brittein saarilla, noin 27 %, ja vähiten Sveitsissä, vajaa 20 %. Suomessa määritelmän mukaisia lihavia on 22 %

      • Kreikassakin oliiviöljyn kulutus on tippunut reilusti. Oli muistaakseni jotain 35 l per vuosi toisen maailmansodan jälkeen. Tuo olisi noin 100 g per päivä eli noin 35E%. Eläinrasvaa ei mennyt silloin juurikaan.

        Nykyään sitten "vain" 12E%.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Kreikassakin oliiviöljyn kulutus on tippunut reilusti. Oli muistaakseni jotain 35 l per vuosi toisen maailmansodan jälkeen. Tuo olisi noin 100 g per päivä eli noin 35E%. Eläinrasvaa ei mennyt silloin juurikaan.

        Nykyään sitten "vain" 12E%.

        On vain luonnollista ja ympäristölle ystävällistä kuluttaa sitä, mitä on lähialueella. Kreikassa oliiveja ja oliivituotteita, ja sodan jälkeen tilanne oli sitä mitä se oli. Suomessa vastaava tilanne lähiruuan kanssa on vaikkapa rypsi, kotimaiset viljat, marjat, kasvikset, hedelmät, peruna, kala, liha jne. Kahvia, suklaata appelsiineja, oliiveja, kookosta, avokadoja jne. Suomessa ei ole eli siitä ei saa terveellistä lähiruokaa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        On vain luonnollista ja ympäristölle ystävällistä kuluttaa sitä, mitä on lähialueella. Kreikassa oliiveja ja oliivituotteita, ja sodan jälkeen tilanne oli sitä mitä se oli. Suomessa vastaava tilanne lähiruuan kanssa on vaikkapa rypsi, kotimaiset viljat, marjat, kasvikset, hedelmät, peruna, kala, liha jne. Kahvia, suklaata appelsiineja, oliiveja, kookosta, avokadoja jne. Suomessa ei ole eli siitä ei saa terveellistä lähiruokaa.

        Eteläisellä Välimerellä viljalle sopivia peltoja on suhteellisen vähän ja viljat tarvitsevat lannoitusta. Sen sijaan oliivipuu ja viinirypäle tulevat toimeen aika köyhässä maassa ja lopputuotteissa on varsin vähän typpeä, kaliumia tai fosforia eli kasvien pääravinteita.

        Oliivi on hyvin työvoimavaltainen ja viinikin aika lailla niin mutta niitä voidaan helposti kasvattaa merkittäviä määriä omalla pihalla. Viljaa huonommin ja se vaatii vielä myllyn.

        Rypsi soveltuu paremmin teolliseen kasvatukseen ja se ei oikein kestä tuholaisia. Kun neonikotinoidit kiellettiin niin sen viljely hankaloitui. Se myöskin vie maasta paljon typpeä eli palkokasvit Oliivi on tuossa suhteessa aika ylivoimainen.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Kreikassakin oliiviöljyn kulutus on tippunut reilusti. Oli muistaakseni jotain 35 l per vuosi toisen maailmansodan jälkeen. Tuo olisi noin 100 g per päivä eli noin 35E%. Eläinrasvaa ei mennyt silloin juurikaan.

        Nykyään sitten "vain" 12E%.

        Oliiviöljyn kulutuksesta suurin osa aiheutuu siitä että sitä käytetään: Säilöntäöljynä kalojen säilykkeissä, muiden merenelävien säilykkeissä, feta-juustojen säilykeissä, sekä eläinten rehussa edistämässä niiden nopeaa lihoamista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Oliiviöljyn kulutuksesta suurin osa aiheutuu siitä että sitä käytetään: Säilöntäöljynä kalojen säilykkeissä, muiden merenelävien säilykkeissä, feta-juustojen säilykeissä, sekä eläinten rehussa edistämässä niiden nopeaa lihoamista.

        Sinä et pidä öljystä.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Oliiviöljyn kulutuksesta suurin osa aiheutuu siitä että sitä käytetään: Säilöntäöljynä kalojen säilykkeissä, muiden merenelävien säilykkeissä, feta-juustojen säilykeissä, sekä eläinten rehussa edistämässä niiden nopeaa lihoamista.

        Eläimiä ei lihoteta vaan niihin halutaan mahdollisimman paljon lihaa. Rehuna on hiilihydraatti ja proteiini, molemmat mahdollisimman halpoina.

        Oliiviöljy on kallista eli noin 10 kertaa kalliimpaa kuin halvemmat siemenöljyt ja siksi sitä ei käytetä juurikaan säilöntään.

        Espanjalaiset syövät päivässä 80 g rasvaa (ja suomalaiset enemmän). Mitäköhän rasvaa tuosta suuri osa on?


      • Anonyymi kirjoitti:

        Sinä et pidä öljystä.

        Kyseessä on anorektikko joka kieltää tosiasiat. Rasva kyllä lihottaa helposti mutta tosiasia on että ihmiset käyttävät aika paljon rasvaa nykyään. Suomalaisten energian saannista rasvasta tulee 37%.

        Jos maakohtaiset rasvan käyttömäärät kiinnostavat niin ne löytyvät kun etsii:'Global, regional, and national consumption levels of dietary fats and oils in 1990 and 2010: a systematic analysis including 266 country-specific nutrition surveys'.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Eläimiä ei lihoteta vaan niihin halutaan mahdollisimman paljon lihaa. Rehuna on hiilihydraatti ja proteiini, molemmat mahdollisimman halpoina.

        Oliiviöljy on kallista eli noin 10 kertaa kalliimpaa kuin halvemmat siemenöljyt ja siksi sitä ei käytetä juurikaan säilöntään.

        Espanjalaiset syövät päivässä 80 g rasvaa (ja suomalaiset enemmän). Mitäköhän rasvaa tuosta suuri osa on?

        "Eläimiä ei lihoteta vaan niihin halutaan mahdollisimman paljon lihaa"

        Muun muassa Kreikassa lampaiden ja vuohien rehuun lisätään oliiviöljyä sekä sen valmistuksessa syntyvää jätemassaa, että eläimet saavat energiaa ja että niihin muodostuu ruhtinaallisesti läskiä. Kreikassa halutaan sellainen koostunus k.o. teurailta. Siellä myös lisätään eläinten rehuun oliivipuun lehtiä, ne ovat ympäristöjäte -ongelma (OTL waste) monissa Välimeren maissa, jäte vähenee pikkuisen, en tiedä mitä vaikutuksia lehdistä on eläimille tai eläinten syöjille.

        Ihmiselle oliiviöljy ja kaikki muut kasviperäiset öljyt ovat pahoja, ne edistelevät sairastumista ja ennenaikasta kuolemaa. Elimistömme ei ole ehtinyt sopeutua biopolttoaineiden hyödyntämiseen joten etenkin nieltynä ne menevät oikopäätä kehon läskivarastoihin odottelemaan nälänhädän aikaa, ja ylipaino on hitaasti tappava sairaus/vaiva. Iholle pinnallisesti annosteltuna hapokkaat öljyt imeytyvät (syöpyvät) kehoon samoin seurauksin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Eläimiä ei lihoteta vaan niihin halutaan mahdollisimman paljon lihaa"

        Muun muassa Kreikassa lampaiden ja vuohien rehuun lisätään oliiviöljyä sekä sen valmistuksessa syntyvää jätemassaa, että eläimet saavat energiaa ja että niihin muodostuu ruhtinaallisesti läskiä. Kreikassa halutaan sellainen koostunus k.o. teurailta. Siellä myös lisätään eläinten rehuun oliivipuun lehtiä, ne ovat ympäristöjäte -ongelma (OTL waste) monissa Välimeren maissa, jäte vähenee pikkuisen, en tiedä mitä vaikutuksia lehdistä on eläimille tai eläinten syöjille.

        Ihmiselle oliiviöljy ja kaikki muut kasviperäiset öljyt ovat pahoja, ne edistelevät sairastumista ja ennenaikasta kuolemaa. Elimistömme ei ole ehtinyt sopeutua biopolttoaineiden hyödyntämiseen joten etenkin nieltynä ne menevät oikopäätä kehon läskivarastoihin odottelemaan nälänhädän aikaa, ja ylipaino on hitaasti tappava sairaus/vaiva. Iholle pinnallisesti annosteltuna hapokkaat öljyt imeytyvät (syöpyvät) kehoon samoin seurauksin.

        Tuossa edellä siis tarkoitushakuinen Kanannahkamiehen kirjoitus.

        Ei kannata luottaa yhtä ainoaa sanaa hänen sanavarastossaan, sillä sanat uskottavuus ja luotettavuus on sieltä tuhottu.

        Kanannahoissa (engl. aviation chicken skin) ei ole mitään hyvää, ellei satu pitämään käristettyjen nahkojen mausta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Eläimiä ei lihoteta vaan niihin halutaan mahdollisimman paljon lihaa"

        Muun muassa Kreikassa lampaiden ja vuohien rehuun lisätään oliiviöljyä sekä sen valmistuksessa syntyvää jätemassaa, että eläimet saavat energiaa ja että niihin muodostuu ruhtinaallisesti läskiä. Kreikassa halutaan sellainen koostunus k.o. teurailta. Siellä myös lisätään eläinten rehuun oliivipuun lehtiä, ne ovat ympäristöjäte -ongelma (OTL waste) monissa Välimeren maissa, jäte vähenee pikkuisen, en tiedä mitä vaikutuksia lehdistä on eläimille tai eläinten syöjille.

        Ihmiselle oliiviöljy ja kaikki muut kasviperäiset öljyt ovat pahoja, ne edistelevät sairastumista ja ennenaikasta kuolemaa. Elimistömme ei ole ehtinyt sopeutua biopolttoaineiden hyödyntämiseen joten etenkin nieltynä ne menevät oikopäätä kehon läskivarastoihin odottelemaan nälänhädän aikaa, ja ylipaino on hitaasti tappava sairaus/vaiva. Iholle pinnallisesti annosteltuna hapokkaat öljyt imeytyvät (syöpyvät) kehoon samoin seurauksin.

        Kysymys Kanannahkamiehelle.

        Oliivin jäännösmassa karjan rehuna on todellinen huolenaihe, sillä se sisältää yhteensä uuttuvia tanniineja noin 10 prosenttia ja uuttuvia polyfenoleja lähes 15 prosenttia. Nämä ovat määrinä sellaisia, että yhdisteet heikentävät rehun laatua ja eläinten kasvua sekä lihan tai maidon tuotantokykyä.

        Miksi tuota mukamas läskin tuoton edistelevyyttä annettaisiin karjalle, jos sen tiedetään olevan karjalle pahasta, jolloin tuottajan lompakko kärsii? Tuota jätettähän käytetään mm. rakentamiseen. Kerropa meille muille.

        Kerro samalla, miten oliiviöljy syöpyy kehoon tuottaen läskivarastoja. Rakastamasi britit käyttävät noin 1,5 litraa oliiviöljyä vuodessa. Onko se paljon heidän tuottamastaan henkilöläskistä, vai tuleeko läski jostakin ihan muualta?

        Ps. Lopeta tuo sikamainen valehtelu!


      • Anonyymi kirjoitti:

        "Eläimiä ei lihoteta vaan niihin halutaan mahdollisimman paljon lihaa"

        Muun muassa Kreikassa lampaiden ja vuohien rehuun lisätään oliiviöljyä sekä sen valmistuksessa syntyvää jätemassaa, että eläimet saavat energiaa ja että niihin muodostuu ruhtinaallisesti läskiä. Kreikassa halutaan sellainen koostunus k.o. teurailta. Siellä myös lisätään eläinten rehuun oliivipuun lehtiä, ne ovat ympäristöjäte -ongelma (OTL waste) monissa Välimeren maissa, jäte vähenee pikkuisen, en tiedä mitä vaikutuksia lehdistä on eläimille tai eläinten syöjille.

        Ihmiselle oliiviöljy ja kaikki muut kasviperäiset öljyt ovat pahoja, ne edistelevät sairastumista ja ennenaikasta kuolemaa. Elimistömme ei ole ehtinyt sopeutua biopolttoaineiden hyödyntämiseen joten etenkin nieltynä ne menevät oikopäätä kehon läskivarastoihin odottelemaan nälänhädän aikaa, ja ylipaino on hitaasti tappava sairaus/vaiva. Iholle pinnallisesti annosteltuna hapokkaat öljyt imeytyvät (syöpyvät) kehoon samoin seurauksin.

        Harvard on eri mieltä kanssasi. Lue: 'The truth about fats: the good, the bad, and the in-between'.

        Toinen mielenkiintoinen artikkeli sieltä on:'Mediterranean-style: the healthy fats and healthy carbs diet'. Pienenä spoilerina se, että Kreetalla oli pieni sydäntautikuolleisuus vaikka dieetistä oli paljon oliiviöljyä ja kuitu rikkaita hiilihydraatteja.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Kysymys Kanannahkamiehelle.

        Oliivin jäännösmassa karjan rehuna on todellinen huolenaihe, sillä se sisältää yhteensä uuttuvia tanniineja noin 10 prosenttia ja uuttuvia polyfenoleja lähes 15 prosenttia. Nämä ovat määrinä sellaisia, että yhdisteet heikentävät rehun laatua ja eläinten kasvua sekä lihan tai maidon tuotantokykyä.

        Miksi tuota mukamas läskin tuoton edistelevyyttä annettaisiin karjalle, jos sen tiedetään olevan karjalle pahasta, jolloin tuottajan lompakko kärsii? Tuota jätettähän käytetään mm. rakentamiseen. Kerropa meille muille.

        Kerro samalla, miten oliiviöljy syöpyy kehoon tuottaen läskivarastoja. Rakastamasi britit käyttävät noin 1,5 litraa oliiviöljyä vuodessa. Onko se paljon heidän tuottamastaan henkilöläskistä, vai tuleeko läski jostakin ihan muualta?

        Ps. Lopeta tuo sikamainen valehtelu!

        Oliivien puristusmassa menee puristuksen jälkeen yleensä uuttoon. Sekoitetaan siis heksaaniin tms. ja suodatetaan ja heksaani tislataan pois. Pienillä tiloilla voisi mennä rehuksikin mutta tarkoituksena ei ole eläinten liottaminen kuten ei Suomessakaan kun syötetään rypsiporsaita. Öljyä ei ole niin paljoa että sillä lihoiksi, lihomisen aiheuttaa liika energia eikä rasva.


      • hvp27 kirjoitti:

        Oliivien puristusmassa menee puristuksen jälkeen yleensä uuttoon. Sekoitetaan siis heksaaniin tms. ja suodatetaan ja heksaani tislataan pois. Pienillä tiloilla voisi mennä rehuksikin mutta tarkoituksena ei ole eläinten liottaminen kuten ei Suomessakaan kun syötetään rypsiporsaita. Öljyä ei ole niin paljoa että sillä lihoiksi, lihomisen aiheuttaa liika energia eikä rasva.

        Pienellä googlauksella näyttää menevän lämmitykseen. Eli uuton jälkeen massa puristetaan briketeiksi ja kuivataan. Ei ilmeisesti kelpaa sitten eläimille toisin kuin rypsin puristusjäte.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Pienellä googlauksella näyttää menevän lämmitykseen. Eli uuton jälkeen massa puristetaan briketeiksi ja kuivataan. Ei ilmeisesti kelpaa sitten eläimille toisin kuin rypsin puristusjäte.

        No, kaikilla oli tiedossa, että Kanannahkamies valehtelee, koska kyseessä on tarkoitushakuisuus. Keksitään tarinoita, jotta oma näkemys vahvistuisi.

        Briteistä 27 % on vankasti ylipainoisia, mutta he käyttävät alle 1,5 litraa oliiviöljyä vuodessa. Kanannahkamiehen on siis aivan turha etsiä brittien lihavuudelle syytä oliiviöljystä. Kanannahkamies vihaa kaikkia öljyjä (engl. raakaöljy, lentopetrooli, valopetrooli, ruokaöljy, ompelukoneöljy jne.), mutta hän ei halua ymmärtää, että kukaan ei juo näitä öljyjä.

        Taustalla lihomiselle on ihmisen eloonjäämisviettiin ja makuaistiin perustuva todellisuusharha. Kun mitä tahansa rasvaa tai öljyä, sokeria, suolaa sekä hiilihydraattipohjaista sotketaan keskenään, kyseessä on herkku. Jokaisella on omat henkilökohtaiset herkkunsa, joiden energimäärä on huikea: suklaa, wiener, munkki, pulla, kermakakku, toffee, lihapiirakka, makkara, ribsit, pihvit, juusto, ranskalaiset perunat, sipsit, juustonaksut.....

        Vain harvan herkku on oliiviöljy, valkolihainen kala, vihreä salaatti, kurkku, kaura- tai ruispuuro, hernekeitto, rasvaton maito tai raejuusto....... Kun herkuista oppii pois, laihduttaminen ja painonhallinta on paljon helpompaa. Lihavuudesta on kuitenkaan turha syyttää oliiviöljyä ja välimerellistä ruokavaliota, siis aivan toisin kuin Kanannahkamies haluaa meille muille valehdella. Kun herkullista, edullista ja energiatiheää ruokaa ahmii suun täydeltä, lihominen on taattu.


      • Anonyymi kirjoitti:

        No, kaikilla oli tiedossa, että Kanannahkamies valehtelee, koska kyseessä on tarkoitushakuisuus. Keksitään tarinoita, jotta oma näkemys vahvistuisi.

        Briteistä 27 % on vankasti ylipainoisia, mutta he käyttävät alle 1,5 litraa oliiviöljyä vuodessa. Kanannahkamiehen on siis aivan turha etsiä brittien lihavuudelle syytä oliiviöljystä. Kanannahkamies vihaa kaikkia öljyjä (engl. raakaöljy, lentopetrooli, valopetrooli, ruokaöljy, ompelukoneöljy jne.), mutta hän ei halua ymmärtää, että kukaan ei juo näitä öljyjä.

        Taustalla lihomiselle on ihmisen eloonjäämisviettiin ja makuaistiin perustuva todellisuusharha. Kun mitä tahansa rasvaa tai öljyä, sokeria, suolaa sekä hiilihydraattipohjaista sotketaan keskenään, kyseessä on herkku. Jokaisella on omat henkilökohtaiset herkkunsa, joiden energimäärä on huikea: suklaa, wiener, munkki, pulla, kermakakku, toffee, lihapiirakka, makkara, ribsit, pihvit, juusto, ranskalaiset perunat, sipsit, juustonaksut.....

        Vain harvan herkku on oliiviöljy, valkolihainen kala, vihreä salaatti, kurkku, kaura- tai ruispuuro, hernekeitto, rasvaton maito tai raejuusto....... Kun herkuista oppii pois, laihduttaminen ja painonhallinta on paljon helpompaa. Lihavuudesta on kuitenkaan turha syyttää oliiviöljyä ja välimerellistä ruokavaliota, siis aivan toisin kuin Kanannahkamies haluaa meille muille valehdella. Kun herkullista, edullista ja energiatiheää ruokaa ahmii suun täydeltä, lihominen on taattu.

        Juu, tieto oliivin muskausjätteen käytöstä oli kyllä kiintoisa.

        Rasvasta valtaosa tulee rasvaisista elintarvikkeista. Esimerkiksi jos ottaa 100 g proteiinia broilerin koipireisistä niin saa massiiviset 80 g rasvaa. Leivän päälle tungetaan myös paljon rasvaa.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Juu, tieto oliivin muskausjätteen käytöstä oli kyllä kiintoisa.

        Rasvasta valtaosa tulee rasvaisista elintarvikkeista. Esimerkiksi jos ottaa 100 g proteiinia broilerin koipireisistä niin saa massiiviset 80 g rasvaa. Leivän päälle tungetaan myös paljon rasvaa.

        Ei Kanannahkamies ole ihan väärässä oliivien ja lampaiden osalta. Kun oliivikakkujätettä käytetään säilörehussa 15 - 20 % lampaiden saannista, lammashalloumissa laatuun ja terveyteen liittyvät juustoindeksit paranevat! Kun käsiteltyä oliivijätettä sisällytettiin säilörehuun, tyydyttymättömän rasvahappojen osuus maidossa nousi lineaarisesti jopa 20%: iin, josta monotyydyttymättömän rasvahapon jopa 23%: iin.

        Kiitos Kanannahkamies! Sen lisäksi, että oliivijätettä käytetään rakennusteollisuudessa, kemian- ja terveydenhoitoteollisuudessa (mm. polyfenolit), polttoaineena, tuota jätettä voidaan todellakin käyttää myös lampaiden rehussa, kun määrä on kohtuullinen. halloumi-juustossa sen rasvahappojen laatu parani tutkimuksissa terveyttä edistelevään suuntaan. Jos määrä rehussa on liian suuri, kaikki häviävät, sillä maidon laatu ja tuotto huononee. Tämä siis vain esimerkkinä. (Trop Anim Health Prod. 2021 Mar 26;53(2):229.
        doi: 10.1007/s11250-021-02674-7)

        Asiaa tutkittaneen lisää, sillä on kaikkien etu saada juustoistakin terveyttä edistelevää, ja tyydyttymättömät rasvahapot tiedetään sellaisiksi.

        Kiitos Kanannahkamies vielä kerran tästä oliivijätteen terveyttä edistelevästä vihjeestä.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Ei Kanannahkamies ole ihan väärässä oliivien ja lampaiden osalta. Kun oliivikakkujätettä käytetään säilörehussa 15 - 20 % lampaiden saannista, lammashalloumissa laatuun ja terveyteen liittyvät juustoindeksit paranevat! Kun käsiteltyä oliivijätettä sisällytettiin säilörehuun, tyydyttymättömän rasvahappojen osuus maidossa nousi lineaarisesti jopa 20%: iin, josta monotyydyttymättömän rasvahapon jopa 23%: iin.

        Kiitos Kanannahkamies! Sen lisäksi, että oliivijätettä käytetään rakennusteollisuudessa, kemian- ja terveydenhoitoteollisuudessa (mm. polyfenolit), polttoaineena, tuota jätettä voidaan todellakin käyttää myös lampaiden rehussa, kun määrä on kohtuullinen. halloumi-juustossa sen rasvahappojen laatu parani tutkimuksissa terveyttä edistelevään suuntaan. Jos määrä rehussa on liian suuri, kaikki häviävät, sillä maidon laatu ja tuotto huononee. Tämä siis vain esimerkkinä. (Trop Anim Health Prod. 2021 Mar 26;53(2):229.
        doi: 10.1007/s11250-021-02674-7)

        Asiaa tutkittaneen lisää, sillä on kaikkien etu saada juustoistakin terveyttä edistelevää, ja tyydyttymättömät rasvahapot tiedetään sellaisiksi.

        Kiitos Kanannahkamies vielä kerran tästä oliivijätteen terveyttä edistelevästä vihjeestä.

        Jeps, kanannahkamies vaan ei itse tuollaista juustoa voi syödä kun siinä on lisättyä öljyä.

        Sama sovellus siis kuin rypsiporsas. Siinä tosin rasvahappo muutos on vielä dramaattisempi. Mistäköhän Heikkilä laiset ostavat sianlihansa? Rypsiporsaassa on tietysti rypsiä mutta kun muutkin siat saattavat saada rypsiä rehusa seassa.

        Edelleenkään eläimiä ei lihoteta rasvalla vaan rasvalla korvataan hiilihydraattia. Tuon rehuksi menevän puristejätteen täytyy tulla neitsytöljyn puristuksesta koska kuumapuristuksen jälkeen rasvaa ei massaan paljoa jää. Sama tietysti rypsillä.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Jeps, kanannahkamies vaan ei itse tuollaista juustoa voi syödä kun siinä on lisättyä öljyä.

        Sama sovellus siis kuin rypsiporsas. Siinä tosin rasvahappo muutos on vielä dramaattisempi. Mistäköhän Heikkilä laiset ostavat sianlihansa? Rypsiporsaassa on tietysti rypsiä mutta kun muutkin siat saattavat saada rypsiä rehusa seassa.

        Edelleenkään eläimiä ei lihoteta rasvalla vaan rasvalla korvataan hiilihydraattia. Tuon rehuksi menevän puristejätteen täytyy tulla neitsytöljyn puristuksesta koska kuumapuristuksen jälkeen rasvaa ei massaan paljoa jää. Sama tietysti rypsillä.

        Eikös Kanannahkamies jossakin kertonut, että kanannahkojen ja kaalin lisäksi hänelle kelpaa kerran viikossa 153 grammaa kalaa sekä ranskalaiset täysrasvaiset juustot?

        Jos Kanannahkamiehelle kelpaa täysrasvainen ranskalainen juusto, hänelle voisi kelvata myös kreikkalainen oliivijätepuristerehulisällä (15 %) ruokitun lampaan halloumijuustokin. Ai ei kelpaa? No eipä tietenkään kelpaa, koska asiassa mainitaan oliivi. Eikä muuten kelpaa rypsiporsaskaan, ihan saman periaatteen mukaan. Rypsi, oliivi jne. - kirosanoja.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eikös Kanannahkamies jossakin kertonut, että kanannahkojen ja kaalin lisäksi hänelle kelpaa kerran viikossa 153 grammaa kalaa sekä ranskalaiset täysrasvaiset juustot?

        Jos Kanannahkamiehelle kelpaa täysrasvainen ranskalainen juusto, hänelle voisi kelvata myös kreikkalainen oliivijätepuristerehulisällä (15 %) ruokitun lampaan halloumijuustokin. Ai ei kelpaa? No eipä tietenkään kelpaa, koska asiassa mainitaan oliivi. Eikä muuten kelpaa rypsiporsaskaan, ihan saman periaatteen mukaan. Rypsi, oliivi jne. - kirosanoja.

        Kanannahkamies: "Ihmiselle oliiviöljy ja kaikki muut kasviperäiset öljyt ovat pahoja, ne edistelevät sairastumista ja ennenaikasta kuolemaa."

        Tämän vuoksi Kanannahkamies pitää rypsiä, camelinaa ja oliivia kirosanoina, samoin kuin kaikkia siemeniä ja pähkinöitä.

        Kananahkamiehen väite on kaikkia perusteluja ja todisteluja vaille totta.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Kanannahkamies: "Ihmiselle oliiviöljy ja kaikki muut kasviperäiset öljyt ovat pahoja, ne edistelevät sairastumista ja ennenaikasta kuolemaa."

        Tämän vuoksi Kanannahkamies pitää rypsiä, camelinaa ja oliivia kirosanoina, samoin kuin kaikkia siemeniä ja pähkinöitä.

        Kananahkamiehen väite on kaikkia perusteluja ja todisteluja vaille totta.

        En tiedä kuinka paljon rypsiä käytetään sikojen ravintona mutta luulisin, että paljon. Rypsi maksaa 500 € per tn ja puristejätteessä on jopa 40% proteiinia joten aika edullista on.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        En tiedä kuinka paljon rypsiä käytetään sikojen ravintona mutta luulisin, että paljon. Rypsi maksaa 500 € per tn ja puristejätteessä on jopa 40% proteiinia joten aika edullista on.

        Naudat ja muut märehtijät käsittelevät huonosti suuria määriä rasvaa. Possuilla rehun rasva vaikuttaa silavan laatuun. Rypsirouheena yli 25-kiloisille possuille rypsin määrä voi olla hieman reilu 20 % kaikesta rehusta. Rypsin ansiosta rypsillä syötetyn possun liha muistuttaa huomattavasti siipikarjan lihaa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Naudat ja muut märehtijät käsittelevät huonosti suuria määriä rasvaa. Possuilla rehun rasva vaikuttaa silavan laatuun. Rypsirouheena yli 25-kiloisille possuille rypsin määrä voi olla hieman reilu 20 % kaikesta rehusta. Rypsin ansiosta rypsillä syötetyn possun liha muistuttaa huomattavasti siipikarjan lihaa.

        Jeps. Vilkaisin yhtä rypsipuristetta ja siinä oli 12% rasvaa eli ei mitenkään hirveästi. Lehmillä lisäksi elimistö muuntaa osan monityydyttymättömässä rasvasta transrasvaksi ja tyydyttyneeksi rasvaksi joten etua ei tuossa suhteessa synny.

        Jos rypsipuristetta tehdään puhtaasti mekaanisesti niin tuotantokustannukset ovat hyvin mataliat. Siihen siis kannattaa jättää enemmän rasvaa kuin tukeutua uuttoon. Rypsissä on muistaakseni 40% öljyä joten rehuun jää liki kolmasosa. 4 kg rypsiä tuottaa siis kilon öljyä ja 3 kg puristetta. Öljy noista ehkä hiukan kalliimpi, sanotaan 75 snt/kg niin puristeelle jää hinnaksi 40 snt/kg ja proteiinille sitten 1 €/kg kun rypsin kilohinta on 50 snt.

        Sioilla tilanne on toinen. Lihan rakennekin paranee. Rehun määriä mietitään tarkkaan. Rypsi on kuitenkin paljon kalliimpaa kuin vilja. Lisäksi tuottajalle jää niin vähän lihasta että kustannukset täytyy pitää kurissa.


    • Anonyymi

      Yhteenvetona voidaan todeta että Välimeren Aamiainen ei sisällä mitään muuta terveyttä edistelevää kuin tooisinaan voisarven tai maksapasteijan.

      Ja, että helppoheikit sun muut käärmelöjljyjen trokarit vääntävät aiheen kuin aiheen oliiviöljyn (suom: säilöntäöljy) mainosvalheiksi.

      • Anonyymi

        Yhteenvetona voidaan todeta, että hyviä kasviperäisiä öljyjä ei kannata korvata kanannahoilla (engl. chicken shit).


      • Voisarvi on kehnointa mahdollista ruokaa. Huonoja rasvoja yhdistyneenä huonoihin hiilihydraatteihin ja älytön energiatiheys.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Voisarvi on kehnointa mahdollista ruokaa. Huonoja rasvoja yhdistyneenä huonoihin hiilihydraatteihin ja älytön energiatiheys.

        Ja tunnetusti ihan onneton kyky estää näläntunnetta. Paras puoli on voisarven herkullisuus - sunnuntaiaamun herkku ja 0 % varmuudella laihduttajan ruokaa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Ja tunnetusti ihan onneton kyky estää näläntunnetta. Paras puoli on voisarven herkullisuus - sunnuntaiaamun herkku ja 0 % varmuudella laihduttajan ruokaa.

        Jostain kummasta syystä inhoan voisarvia. Muuten voitaikinaleivonnaiset kyllä menevät mutta jostain syystä en pidä makeista enkä suolaisista voisarvista. Ei kylläkään ole mikään menetys koska ne ovat sekä lihottavia että epäterveellisiä. Omenaleivos voitaikinapohjalla (itse tehtynä, voitaikinalevyn päälle massaa, jossa on hapanta omenaa, voita ja fariinisokeria paistettuna ja uunissa paistettuna) on harvoja leivonnaisia joita teen. Kaveri tekee nakkipölleröitä eli voitaikinaan käärittyä makkaraa ja nekin ovat ihan ok.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Jostain kummasta syystä inhoan voisarvia. Muuten voitaikinaleivonnaiset kyllä menevät mutta jostain syystä en pidä makeista enkä suolaisista voisarvista. Ei kylläkään ole mikään menetys koska ne ovat sekä lihottavia että epäterveellisiä. Omenaleivos voitaikinapohjalla (itse tehtynä, voitaikinalevyn päälle massaa, jossa on hapanta omenaa, voita ja fariinisokeria paistettuna ja uunissa paistettuna) on harvoja leivonnaisia joita teen. Kaveri tekee nakkipölleröitä eli voitaikinaan käärittyä makkaraa ja nekin ovat ihan ok.

        Välimeren maissa huipputerveet Välimeren ihmiset hyvin usein herkuttelevat aamiaisella uunituoreen lämpimän voisarven (ranskassa ja espanjassa "croissant", italiassa "cornetto" tai "brioche", kreikaksi en osaa kirjoittaa). Makean aamukahvin kanssa. Sarvi on yleensä tyhjä mutta siellä voi olla jotain kevyttä vaahtoa, tai sarveen on voitu leipoa suklaamuruja. Tyhjät sarvet ovat yllättävän kevyitä eikä ne täytettynä/lisättynäkään painavia ole.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Välimeren maissa huipputerveet Välimeren ihmiset hyvin usein herkuttelevat aamiaisella uunituoreen lämpimän voisarven (ranskassa ja espanjassa "croissant", italiassa "cornetto" tai "brioche", kreikaksi en osaa kirjoittaa). Makean aamukahvin kanssa. Sarvi on yleensä tyhjä mutta siellä voi olla jotain kevyttä vaahtoa, tai sarveen on voitu leipoa suklaamuruja. Tyhjät sarvet ovat yllättävän kevyitä eikä ne täytettynä/lisättynäkään painavia ole.

        Eivät olleet ainakaan Malagassa kovin yleisiä. En kyllä niitä etsinytkään mutta perinteisesti Espanjassa on käytetty hyvin vähän voita niin tuskin ovat ainakaan perinteisiä. Sama koskee Etelä-Italiaa. Arvaisin, että enemmänkin siis Ranskalainen ja ehkä Pohjois-Italialainen juttu siis.

        Itse en niistä pidä. Kun ovat hankalia tehdä niin en usko että niitä on missään syöty paljon ennen ja kun Ranskassakaan ei voita käytetä kuin 20 g per päivä niin sielläkään se ei ole kaikkien jokapäiväinen aamiainen.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Eivät olleet ainakaan Malagassa kovin yleisiä. En kyllä niitä etsinytkään mutta perinteisesti Espanjassa on käytetty hyvin vähän voita niin tuskin ovat ainakaan perinteisiä. Sama koskee Etelä-Italiaa. Arvaisin, että enemmänkin siis Ranskalainen ja ehkä Pohjois-Italialainen juttu siis.

        Itse en niistä pidä. Kun ovat hankalia tehdä niin en usko että niitä on missään syöty paljon ennen ja kun Ranskassakaan ei voita käytetä kuin 20 g per päivä niin sielläkään se ei ole kaikkien jokapäiväinen aamiainen.

        1986 alkaneen, koronaa lukuunnottamatta vuosittaisten havaintojeni perusteella kaupunkimme keskustan paikallisten espanjalaisten melko yleinen aamupala muodostuu paahdetusta sämpylän puolikkaasta jonka päälle ne löträävät oliiviöljyä.
        Jotkut tehostavat öljyn imeytymistä rouhimalla paahtopuolen rikki teelusikan varren päällä.
        Kyytipoikana maitokahvi.

        Mereltä aamuvarhain palaavat kalastajat heittävät naamaansa niukat viskit. Onkohan paikallinen tapa?


      • Anonyymi kirjoitti:

        1986 alkaneen, koronaa lukuunnottamatta vuosittaisten havaintojeni perusteella kaupunkimme keskustan paikallisten espanjalaisten melko yleinen aamupala muodostuu paahdetusta sämpylän puolikkaasta jonka päälle ne löträävät oliiviöljyä.
        Jotkut tehostavat öljyn imeytymistä rouhimalla paahtopuolen rikki teelusikan varren päällä.
        Kyytipoikana maitokahvi.

        Mereltä aamuvarhain palaavat kalastajat heittävät naamaansa niukat viskit. Onkohan paikallinen tapa?

        Kalastajista en tiedä mutta paahtoleipä/sämpylä On yleinen myös Malagassa. Täytyykin ostaa paahdin seuraavalla reissulla jollei kämpillä ole sellaista. En kyllä aio käyttää oliiviöljyä.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Eivät olleet ainakaan Malagassa kovin yleisiä. En kyllä niitä etsinytkään mutta perinteisesti Espanjassa on käytetty hyvin vähän voita niin tuskin ovat ainakaan perinteisiä. Sama koskee Etelä-Italiaa. Arvaisin, että enemmänkin siis Ranskalainen ja ehkä Pohjois-Italialainen juttu siis.

        Itse en niistä pidä. Kun ovat hankalia tehdä niin en usko että niitä on missään syöty paljon ennen ja kun Ranskassakaan ei voita käytetä kuin 20 g per päivä niin sielläkään se ei ole kaikkien jokapäiväinen aamiainen.

        "Eivät olleet ainakaan Malagassa kovin yleisiä. En kyllä niitä etsinytkään"

        Voisarvi on yleinen myös Espanjasa ihan netihaunkin mukaan https://www.google.com/search?q=croissant in spain mutta kun ei mitään "etsi" niin ei voi "löytääkään".

        Täällä Suomessa en ole koskaan saanut hyvää croissant:ia, siihen tarvitaan jokin erioistaikina sekä työmenetelmä, ja ennenkaikkea sen pitää olla uunituore, justiin uunista otettu, lämmin.


      • Anonyymi kirjoitti:

        "Eivät olleet ainakaan Malagassa kovin yleisiä. En kyllä niitä etsinytkään"

        Voisarvi on yleinen myös Espanjasa ihan netihaunkin mukaan https://www.google.com/search?q=croissant in spain mutta kun ei mitään "etsi" niin ei voi "löytääkään".

        Täällä Suomessa en ole koskaan saanut hyvää croissant:ia, siihen tarvitaan jokin erioistaikina sekä työmenetelmä, ja ennenkaikkea sen pitää olla uunituore, justiin uunista otettu, lämmin.

        Espanjassa käytetään voita jotain 300 g per asukas ja vuosi joten voista tehdyt croissantit eivät voi olla kovin yleisiä. Ehkä niitä syödään enemmän pohjoisessa kuin etelässä?

        Meikäläisen vehnän leipoutumisominaisuudet ovat huonot ja vehnäleipäkin on siksi paljon huonompaa. En osta sitäkään juurikaan kaupasta.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Espanjassa käytetään voita jotain 300 g per asukas ja vuosi joten voista tehdyt croissantit eivät voi olla kovin yleisiä. Ehkä niitä syödään enemmän pohjoisessa kuin etelässä?

        Meikäläisen vehnän leipoutumisominaisuudet ovat huonot ja vehnäleipäkin on siksi paljon huonompaa. En osta sitäkään juurikaan kaupasta.

        Espanjan aamiaisten asiantuntijoille.
        Espanja koostuu 17:sta itsehallintoalueesta joilla useimmilla on oma kieli, historia ja kulttuuri ml. ruokailutottumukset.
        Lisäksi on tietenkin kunkin kulttuurialueen sisällä alueellista vaihtelua tottumuksissa.

        Malaga, Baleaarit ja Kanarian saaret eivät ole koko Espanja!


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Espanjassa käytetään voita jotain 300 g per asukas ja vuosi joten voista tehdyt croissantit eivät voi olla kovin yleisiä. Ehkä niitä syödään enemmän pohjoisessa kuin etelässä?

        Meikäläisen vehnän leipoutumisominaisuudet ovat huonot ja vehnäleipäkin on siksi paljon huonompaa. En osta sitäkään juurikaan kaupasta.

        Härskiintyvätkö hyllyyn?
        Läheisissä marketeissa, Manperissa ja Mercadonassa laskin eri voilaatuja yli 10 kpl.
        Espanjalaisten lisäksi muutamasta muusta maasta tuotuja.
        Tavallisen, suolaisen voin löytäminen ei ollut läpihuutojuttu.
        Suolatonta voita oli lukuisia vaihtoehtoja.
        Miten hiivatissa niiden kannattaa pitää noin laajaa voivalikoimaa jos niitä ei käytetä.
        Huom! Suomalaiset ja muut muualta tulijat ovat omissa reservatioissaan kaupungin ulkopuolella.
        Torrevija ei ole mikään turistikohde!


      • Anonyymi kirjoitti:

        Härskiintyvätkö hyllyyn?
        Läheisissä marketeissa, Manperissa ja Mercadonassa laskin eri voilaatuja yli 10 kpl.
        Espanjalaisten lisäksi muutamasta muusta maasta tuotuja.
        Tavallisen, suolaisen voin löytäminen ei ollut läpihuutojuttu.
        Suolatonta voita oli lukuisia vaihtoehtoja.
        Miten hiivatissa niiden kannattaa pitää noin laajaa voivalikoimaa jos niitä ei käytetä.
        Huom! Suomalaiset ja muut muualta tulijat ovat omissa reservatioissaan kaupungin ulkopuolella.
        Torrevija ei ole mikään turistikohde!

        Tuskin härskiintyvät hyllyyn mutta käyttö on todella pientä. Siinäkin lienee alueellisia eroja. Voi kuitenkin säilyy kohtuullisen hyvin ja vaikka Espanjassa voin kulutus on kymmenesosa suomalaisesta niin kyllä sitä käytetään. Vastaavasti Suomessa kaupoissa on montaa merkkiä oliiviöljyä vaikka meillä sitä menee vähän (litra vuodessa?).

        Osa kaupan valikoimista on aika järjettömiä eli esimerkiksi tavallista rypsiöljyä on montaa merkkiä vaikka makueroa ei ole.

        Onko Espanjassa Lidlissä saksalaista ruisleipää? Sen menekki voi olla aika mitätöntä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Härskiintyvätkö hyllyyn?
        Läheisissä marketeissa, Manperissa ja Mercadonassa laskin eri voilaatuja yli 10 kpl.
        Espanjalaisten lisäksi muutamasta muusta maasta tuotuja.
        Tavallisen, suolaisen voin löytäminen ei ollut läpihuutojuttu.
        Suolatonta voita oli lukuisia vaihtoehtoja.
        Miten hiivatissa niiden kannattaa pitää noin laajaa voivalikoimaa jos niitä ei käytetä.
        Huom! Suomalaiset ja muut muualta tulijat ovat omissa reservatioissaan kaupungin ulkopuolella.
        Torrevija ei ole mikään turistikohde!

        Espanjan voin käyttö kansana on Euroopan mittakaavassa pikkuruista, siis todella vähäistä. Näin kertovat EU:n tilastot. Siis aivan toisin kuin Ranskassa jossa kulutus on 10- 20 -kertaista. Suomi on tuolta välistä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Espanjan voin käyttö kansana on Euroopan mittakaavassa pikkuruista, siis todella vähäistä. Näin kertovat EU:n tilastot. Siis aivan toisin kuin Ranskassa jossa kulutus on 10- 20 -kertaista. Suomi on tuolta välistä.

        Mutta se suolattomien voiden laaja valikoima?
        Vaimoni väittää sitä käytettävän leivontaan. Oliskohan ne croissantitkin leivottu voilla?


      • Anonyymi kirjoitti:

        Mutta se suolattomien voiden laaja valikoima?
        Vaimoni väittää sitä käytettävän leivontaan. Oliskohan ne croissantitkin leivottu voilla?

        No croisantti on suomeksi voisarvia niin pitäisi olla tehty voihin. Täytyy tutkia asiaa Malagassa ja ehkä syödäkin muutama niitä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mutta se suolattomien voiden laaja valikoima?
        Vaimoni väittää sitä käytettävän leivontaan. Oliskohan ne croissantitkin leivottu voilla?

        Ehkä espanjalaiset tekee oliiviöljyyn, mutta kyllä ainakin voisarvien kodissa eli Ranskassa rasva on aina voita. Tuskin onnistuu edes mihinkään muuhun leivottuna muuallakaan.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Ehkä espanjalaiset tekee oliiviöljyyn, mutta kyllä ainakin voisarvien kodissa eli Ranskassa rasva on aina voita. Tuskin onnistuu edes mihinkään muuhun leivottuna muuallakaan.

        Tämä keskustelu oli oikein avartava. Meillä näet tuntuvat tekevän voisarvet margariiniin ja vaikka minulla ei olekaan mitään rasiamargariinia vastaan (jos joskus ostan leipärasvaa niin se on Flora Kultaa) mutta kaavilointimargariini on pahaa ja siinä on huono suutuntuma. Tuo voi hyvinkin olla syy miksi en pidä voisarvista. Enkä monesta muustakaan kaupallisesta pullasta.

        Öljyä ei voi käyttää voisarviin, tuollaisista tulee hyvin öljyisiä. Koskee kaikkia leivonnaisia joihin on aikoinaan käytetty voita.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En voi jutella kanssasi

      tietenkään, mutta täällä voin sanoa sinulle, että se sinun hiljaisuutesi ja herkkyytesi eivät ole heikkoutta. Ne ovat ih
      Tunteet
      51
      6976
    2. Trump ja Vance murskasivat ja nolasivat Zelenskyn tiedotusvälineiden edessä Valkoisessa talossa.

      Jopa oli uskomaton tilaisuus Valkoisessa talossa. Zelensky jäi täydelliseksi lehdellä soittelijaksi suhteessa Trumpiin j
      Maailman menoa
      688
      3039
    3. Kokoomus haluaa hoitaa flussat yksityisellä, jotta säästettäisiin rahaa ja aikaa

      Mies hakeutui Terveystalo Kamppiin flunssaoireiden takia helmikuisena sunnuntai-iltana. Diagnoosiksi kirjattiin influens
      Maailman menoa
      83
      1300
    4. Mikä on kaivattusi ärsyttävin piirre?

      Mun kaivattu on erittäin vastahakoinen puhumaan itsestä. Kääntää puheenaiheen aina muuhun kun hänestä tulee puhetta.
      Ikävä
      98
      1281
    5. Koska olet rakastellut

      Kaivattusi kanssa viimeksi?
      Ikävä
      84
      1275
    6. Anteeksi Pekka -vedätys

      Apuna Ry:n somessa levinnyt Anteeksi Pakka -kampanja saa aina vaan kummallisempia piirteitä. ”Mä pyydän anteeksi. Mä
      Maailman menoa
      61
      1164
    7. Miten saisin

      Sinut omakseni?
      Ikävä
      89
      1160
    8. Rakkaus ei iloitse vääryydestä vaan iloitsee yhdessä TOTUUDEN kanssa.

      Tajuatteko, että jotkut ihmiset pitävät siitä, kun toiset kaatuvat? He nauttivat siitä, kun toiset mokaavat tai käyttävä
      Idän uskonnot
      237
      1130
    9. Kumpi tästä

      Teidän tilanteesta teki vaikeaa? Sivusta
      Ikävä
      72
      1022
    10. Zelenskyi ei suostunut nöyrtymään Trumpin ja Vancen edessä, siksi meni pieleen

      Trumppia täytyy imarrella, silloin homma toimii aina. Tähän Zelenskyi ei suostunut.
      Maailman menoa
      210
      999
    Aihe