Kysymys:
Heitetään kolikkoa yhdesti. Mahdollisuus klaavaan on 1/2.
Heitetään sama kolikko uudestaan. Mahdollisuus klaavaan on 1/2.
Mutta sanotaan että tämä on sarja, jolloin 1/2 x 1/2 = 1/4.
Mutta kos yksi heitto on yhteydessä toiseen heittoon, niin se olisi yhteydessä myös aivan erilliseen kolikon heittoon, joka tehtäisiin. Tulos olisi yhteydessä myös kaikkiin muihin kolikonheittoihin maailmassa.
Eli jos on sata kolikon heittäjää ja 99 heittää klaavan, niin onko todennäköisyys että heitetään 100 klaavaa 1/2 ?
Todennäköisyyden sarjojen illuusio
9
180
Vastaukset
- Anonyymi
Eli miten voi määrittää missä raja menee? Ei ole yhtä todennäköistä heittää klaava, kuin olisi jos sitä ennen on heitetty 99 klaavaa.
Tässä sain selkeytettyä ajatustani lyhyemmäksi.- Anonyymi
Siis ei ole yhtä todennäköistä heittää klaava sen jälkeen kun sitä ennen on heitetty 99 klaavaa, kuin olisi jos kysymys olisi vain yhdestä heitosta?
Toinen selkeytys
T-aloittaja
- Anonyymi
Jos kolikko on rehellinen, aiemmilla heitoilla ei ole mitään merkitystä riippumatta siitä montako ja miten jakautuneita heitot ovat olleet.
Jos et tiedä, onko kolikko rehellinen, ja heität sillä 99 klaavaa peräkkäin, todennäköisyys, että kyseessä on rehellinen kolikko, alkaa olla aika pieni. - Anonyymi
Todennäköisyyslaskennan perusasioita, ovatko tapahtumat toisistaan riippuvia vai eivät. Kolikonheiton kohdalla on aiheellista päätellä, ja myös vahvasti kokeellisesti todistettu että heitot eivät ole toisistaan riippuvia.
Tämä on näitä joissa amatöörit usein menevät metsään. Taitaa olla ihmisluonnolle tyypillistä ajatella, että jos on pitkään käynyt huono tuuri, on pakko pian käydä hyvä tuuri jne. Ehkä myös joskus päinvastoin mutta vähemmissä määrin.- Anonyymi
Joo. On heitetty 4 kertaa rehellisellä lantilla ja kaikki kruunuja. Arvuutellaan seuraavaa heittoa. Tuntuu, että on jo "klaavan vuoro", jooko. Heitetään vielä kerran ja taas kruunu. Viiden kruunun sarjan todenäköisyys on (1/2)^5 = 0,031. Silti viimeiselläkin heitolla kruunun todennäköisyys oli 0.50.
- Anonyymi
Aloittajan kannattaa opetella ensin todennäköisyyslaskennan perusteiden alkeet.
Sitten voi aloittaa suomen kielen opiskelun. Asiat pitää pystyä esittämään yksikäsitteisesti ja loogisesti oikein. Muuten kaikki menee täysin pieleen.
Ei kannata harjoittaa itsenäistä ajattelua, jos ei ymmärrä asiasta yhtikäs mitään. Pää menee sekaisin.- Anonyymi
Entä onko hyvä idea kommentoida kenenkään aloituksia, jos sisältö on täysin olematon ja käteen jää vain kuva näsäviisaasta mulkusta?
- Anonyymi
Jokainen kolikonheitto on itsenäinen tapahtuma, joten edelliset kolikonheitot eivät vaikuta seuraavan kolikonheiton todennäköisyyteen. Siksi, vaikka 99 henkilöä olisi heittänyt klaavan, todennäköisyys saada klaava seuraavalla heitolla on edelleen 1/2.
Tämä tarkoittaa myös sitä, että todennäköisyys saada 100 klaavaa peräkkäin on erittäin pieni, sillä jokainen heitto on erillinen tapahtuma, jonka todennäköisyys on 1/2. Todennäköisyys saada yhtäkään kruunua 100 heiton sarjassa on (1/2)^100, mikä on erittäin pieni luku. - Anonyymi
Normaalisti kolikossa on paristovermennettu muisti jonne tilastoidaan aiemman heitot aina kolikon liikkeellelaslusta alkaen.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nainen, yrittäessäsi olla vahva olet heikoksi tullut
Tiedätkö mitä todellinen vahvuus on? Selviätkö, kun valtakunnat kukistuvat? Miten suojaudut kun menetät kaiken? :/1901201Miettimisen aihetta.
Kannattaa yrittää vain niitä oman tasoisia miehiä. Eli tiputa ittes maan pinnalle. Tiedoksi naiselle mieheltä.1221068- 70800
- 48794
Just nyt mä
En haluais sanoa sulle mitään. Voisi vaikka istua vierekkäin hiljaa. Ehkä nojaten toisiimme. Tai maata vierekkäin, ilman53740- 60649
- 33642
Nainen miltä tuntuu olla ainoa nainen Suomessa, joka kelpaa ja on yheen sopiva minulle
Sydämeni on kuin muuri, valtavat piikkimuurit, luottamusongelmat, ulkonäkövaatimukset, persoonavaatimukset ja älykkyysva48642- 52607
- 50595