Aikoinaan olen käynyt lukion. Opiskelin silloin lyhyttä matematiikkaa. Nyt ehkä aion ottaa muutaman kurssin pitkää matematiikkaa. Maolia sai käyttää aikoinaan joillakin matematiikan kursseilla ja fysiikan kurssilla 2000-luvulla. En koskaan oppinut käyttämään maolia. Muistaakseni ei neuvottu miten sitä käytetään. Muistaakseni ainakin matematiikan kokeessa tiesin suurin piirtein sivut mihin se koe liittyy. En silti osannut soveltaa maolia siihen kokeeseen.
Eräs toinen opiskelija joka ei ikinä ollut ollut hyvä vaikka fysiikassa ja joka oli toisessa lukiossa sanoi että hänkin sai kympin kokeesta koska paljon vastauksia oli maolissa. Itse en samassa kokeessa osannut käyttää maolia. En tiedä johtuiko se kokeesta johtuneesta ahdistuksesta tai sitten en vain osannut.
Miksei sitä voitu edes yhdellä esimerkillä havainnollistaa miten sitä käytetään? Jos vaikka kokeessa olisi kuva kolmiosta ja pyydettäisiin laskemaan sen pinta-ala, voisiko maolissa olla vaikka kuvio jonka mukaan kolmion pinta-ala lasketaan kertomalla kolmion kannan pituus korkeudella ja sitten tulos jaetaan kahdella? Siinä voisi olla kuva vaikka että kanta on a ja korkeus on b, niin se olisi a x b/2 = A. Tämä voisi olla jollain tavalla selvää. Ei tällaista silti taitanut olla.
Onko tämä maolin käyttö jokin sellainen testi itsessään että pitää oppia itse käyttämään sitä ilman neuvoa?
Maolin käyttäminen
4
570
Vastaukset
- Anonyymi
Lyhyen matematiikan kevään koe. Mene tehtävään 9
https://yle.fi/plus/abitreenit/2023/kevat/2023-03-22_N_fi/index.html#9
Siinä sanotaan: laske keskiarvo ja keskihajonta.
Mene maoliin
https://www.taulukot.com/matematiikka/
Todennäköisyys ja tilastot
https://www.taulukot.com/matematiikka/todennakoisyyslaskentajatilast/
Etsi keskiarvon kaava ja keskihajonnan kaava.
Keskihajonnan kaavassa n on taulukon arvojen lukumäärä, x_i:t ovat taulukon arvoja, ja tarvitaan keskiarvo.
...
Osassa 3, sanotaan odotusarvo ja keskihajonta. Äskeisellä Maolin sivulla voi löytää tiedon, että Maol merkitsee odotusarvoa mu:lla ja keskihajontaa sigmalla. Sen jälkeen samalla sivulla voi mennä kohtaan normaalijakauma, jossa sanotaan, että on olemassa funktio nimeltä kertymäfunktio, joka antaa vastauksena todennäköisyyden esiintyä välillä 36kk - ääretön, mitä tehtävässä kysytään.
Voit katsoa myös Normaalijakauman omaa sivua yhtäaikaa
https://www.taulukot.com/matematiikka/normaalijakauma/
Näiden avulla koeta päätyä siihen tulokseen, että tarvitaan funktio 1 - Phi (a), missä
a = ( c - mu ) / sigma = ( 36- 23 ) / 2.55 = 5.098...
Maolin taulukossa suurin taulukoitu luku on 3.49. Vastaukseksi voisi antaa P < 0.0002.
Tästä saa YO-kokeessa kuitenkin nolla pistettä, koska siinä ei pidä käyttää Maolia, vaan taulukkolaskentaohjelmia, Geogebraa ja ties mitä. Kysyisit mielummin, muistaako kukaan, onko näitä neuvottu käyttämään aikanaan,- Anonyymi
maol on digitaalisena kirjoituksissa nykyään
- Anonyymi
Toisessa keskustelussa sanottiin maolista keskustellessa että perusasiat pitäisi olla hallussa ennen kuin voi "johtaa" asioita maolista. Näin jos olisi aikoinaan sanottu niin olisi ollut parempi neuvo kuin ei mitään.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nainen, yrittäessäsi olla vahva olet heikoksi tullut
Tiedätkö mitä todellinen vahvuus on? Selviätkö, kun valtakunnat kukistuvat? Miten suojaudut kun menetät kaiken? :/1901201Miettimisen aihetta.
Kannattaa yrittää vain niitä oman tasoisia miehiä. Eli tiputa ittes maan pinnalle. Tiedoksi naiselle mieheltä.1221068- 70800
- 48794
Just nyt mä
En haluais sanoa sulle mitään. Voisi vaikka istua vierekkäin hiljaa. Ehkä nojaten toisiimme. Tai maata vierekkäin, ilman53740- 60649
- 33642
Nainen miltä tuntuu olla ainoa nainen Suomessa, joka kelpaa ja on yheen sopiva minulle
Sydämeni on kuin muuri, valtavat piikkimuurit, luottamusongelmat, ulkonäkövaatimukset, persoonavaatimukset ja älykkyysva48642- 52607
- 50595