Siis kyllähän minä tietenkin tiedän jotain, mutta mitkä ovat ne maistuvimmat perinneruuat, mitä porukka syö mielellään tänäkin päivänä? Tietääkö kaikki edes mitä on perunatuuvinki ja miten se tehdään? Entisaikojen leipää ei taideta enää tehdä missään, joka tehtiin ruis- ja ohrajauhojen sekoituksesta ja siihen lisättiin hienonnettuja olkia vaikeina aikoina? Vieläkö pätee muuten vanha sanonta "savolainen pulloposki syö puuronkin leivän kanssa"?
No, ne nykypäivän syötävät perinneruuat kiinnostavat, joten kertokaapa niistä? Jospa vaikka Savonlinnassa olisi hiukan enemmän mielikuvitusta perinneruokien suhteen kuin esim. Oulunsalossa, jossa perinneruoaksi ilmoitettiin "tuppipotut", eli kuorineen suolavedessä keitetyt perunat.
Savonlinnan perinneruuat?
11
1777
Vastaukset
Kyllä minä syön edelleen puuron kanssa leipää joten pätee minun tapauksessa, ruisleipää lähinnä.
Täällä savossa taitaa olla niin paljon perinneruokia että tietäneekö kukaan varmasti mikä se oikea on?
Karjalanpaistia muuten valmistelin tuossa eilen ja on tosi hyvää. teinkin sellaisen satsin että sillä söisi vaikka Afrikkalainen legioona puoli vuotta,hehheh..
On taas näköjään pennut riehumapäällä ja minäkin olen kuulemma taas kirjoitellut jollain muilla nikeillä. Sinänsä hauskaa kun nettiyhteys oli äsken vähän takkuista enkä käynyt koneella kun 22:40 tienoilla ja näyttää alempana Batimynttooni väittävän että olen kirjoitellut ainakin 10-20 viestiä?
Hauskoja veijareita, tosin väsyttäviä tarinoita ja jonninjoutavia.Täytyypä alkajaisiksi tunnustaa, että minäkin voin syödä puuron kanssa leivän jostain kumman syystä. Mistä lie tapa periytynyt? No, ovathan sukujuureni osittain Savon suunnallakin.
Hauskoja sanontoja noihin ruokiin liittyy eri paikkakunnilla. Täälläpäin lapset joskus toivoivat, että "kuolis joku, että sais kiiltovelliä", hehheh. Se kiiltovelli oli jotain hautajaisissa tarjottua ruokaa joskus aikoinaan ja tykättyä.
Minä kylmäsavustin ne aiemmin mainitut Raudut: http://groups.msn.com/Kairaketunkuvagalleria/shoebox.msnw?action=ShowPhoto&PhotoID=319
Nyt on vuorossa nämä: http://groups.msn.com/Kairaketunkuvagalleria/shoebox.msnw?action=ShowPhoto&PhotoID=321
http://groups.msn.com/Kairaketunkuvagalleria/shoebox.msnw?action=ShowPhoto&PhotoID=320
Ovat parhaillaan savussa ja valmiita aivan kohta.Kairakettu kirjoitti:
Täytyypä alkajaisiksi tunnustaa, että minäkin voin syödä puuron kanssa leivän jostain kumman syystä. Mistä lie tapa periytynyt? No, ovathan sukujuureni osittain Savon suunnallakin.
Hauskoja sanontoja noihin ruokiin liittyy eri paikkakunnilla. Täälläpäin lapset joskus toivoivat, että "kuolis joku, että sais kiiltovelliä", hehheh. Se kiiltovelli oli jotain hautajaisissa tarjottua ruokaa joskus aikoinaan ja tykättyä.
Minä kylmäsavustin ne aiemmin mainitut Raudut: http://groups.msn.com/Kairaketunkuvagalleria/shoebox.msnw?action=ShowPhoto&PhotoID=319
Nyt on vuorossa nämä: http://groups.msn.com/Kairaketunkuvagalleria/shoebox.msnw?action=ShowPhoto&PhotoID=321
http://groups.msn.com/Kairaketunkuvagalleria/shoebox.msnw?action=ShowPhoto&PhotoID=320
Ovat parhaillaan savussa ja valmiita aivan kohta.No enpä ole ennen kuullutkaan, mitäkä lie mahtanee olla vellin ainesosat?
Raudut näyttivät siis tosi herkullisilta, täytyy sanoa että melkein rupesi hiukomaan muttei viitsi näin yötä vasten ruveta syöpöttelemään.
Ja poroahan siinä on sitten tänään vuorossa. Mitäs muuten otat noiden kanssa ruokajuomana, olisiko kylmä olut mitään?SavoRULES kirjoitti:
No enpä ole ennen kuullutkaan, mitäkä lie mahtanee olla vellin ainesosat?
Raudut näyttivät siis tosi herkullisilta, täytyy sanoa että melkein rupesi hiukomaan muttei viitsi näin yötä vasten ruveta syöpöttelemään.
Ja poroahan siinä on sitten tänään vuorossa. Mitäs muuten otat noiden kanssa ruokajuomana, olisiko kylmä olut mitään?En minäkään tarkalleen muista mitkä sen kiiltovellin ainesosat olivat, mutta jotain puuron tapaista se on lie ollut. Täälläkin maininta: http://cc.joensuu.fi/~spitkan/kotitalous/suomalainen/Page33.html
Minulla on se omissa tiedostoissa jossain, mutta sen löytäminen vie aikaa, reseptejä kun on tuhansia ja eivät ole kovin helpossa järjestyksessä (pitäis kai tehdä jotain :-))
Olut on hyvä kyytipoika lähes minkä ruoan kanssa tahansa ja sellaisen ehkä otankin, mutta nyt olen jättänyt alkoholijuomat aika vähiin, kun on aika pitkäkestoinen projekti menossa ja pitää olla "skarppina". Ensi keväänä sitten, ehtiihän sitä sittenkin :-)SavoRULES kirjoitti:
No enpä ole ennen kuullutkaan, mitäkä lie mahtanee olla vellin ainesosat?
Raudut näyttivät siis tosi herkullisilta, täytyy sanoa että melkein rupesi hiukomaan muttei viitsi näin yötä vasten ruveta syöpöttelemään.
Ja poroahan siinä on sitten tänään vuorossa. Mitäs muuten otat noiden kanssa ruokajuomana, olisiko kylmä olut mitään?Kiehuvaan veteen lisätään vehnäjauhosuurus ja keitetään niin kauan, että se alkaa kiiltää. Valmis velli maustetaan suolalla ja siirapilla.
Huh, melkein hiki tuli etsiessä ja ohje ei sitten tuon kummempi, hehheh.
- Realisti
Ei tuu mieleen kuin lörtsy, siis se lihapiirakan ja hillomunkin risteytys. Rasvassa paistettua, epäterveellistä ja hygieenisesti epämääräistä kioskiruokaa, jonka nimi jo kertoo kaiken...
Mitäs sinä sitten tiedät?- ei ole
mitään tekemistä hillomunkin kanssa. Jos kyseessä on sellainen paksu ällöttävä pullamainen tuote, se on lihapiirakka, lörtsy on ohut ja ei ole mitään munkkitaikinaa. Maistappa Laurikaisen lörtsyjä joskus.
http://www.mikkeli.fi/fi/sisalto/03_mikkeli_tieto/02_historia/09_savolaista_ruokaa/02_perinneruuat_etela-ja_ita-savossa
Tuosta lörtsystä en paljon tiedä, mutta olettaisin sen jonkinlaiseksi lihapiirakaksi, liekö sitten?- lörtsyt
ei ole kirjoitti:
mitään tekemistä hillomunkin kanssa. Jos kyseessä on sellainen paksu ällöttävä pullamainen tuote, se on lihapiirakka, lörtsy on ohut ja ei ole mitään munkkitaikinaa. Maistappa Laurikaisen lörtsyjä joskus.
ovat ainoa ja oikea lörtsy (nykyaikana) täällä. Jos muita tarjotaan, en syö.
(Nykyaikana tarkoittaa, että vuosikymmenet sitten oli toinenkin perheleipomo Kellarpellossa, joka lörpäkkeen kehittikin. Maku oli aivan toisenlainen kuin nyt, kuulemma. Itse en koskaan kerennyt maistamaan, vanhimmat ihmiset muistavat vielä myyjänkin varmasti...). Kairakettu kirjoitti:
http://www.mikkeli.fi/fi/sisalto/03_mikkeli_tieto/02_historia/09_savolaista_ruokaa/02_perinneruuat_etela-ja_ita-savossa
Tuosta lörtsystä en paljon tiedä, mutta olettaisin sen jonkinlaiseksi lihapiirakaksi, liekö sitten?Yhtään valehtelematta se on maailman paras lihapiirakka.
Kannattaa käydä sinunkin ensikerralla Viremon nakkarilla keskikaupungilla hujauttamassa lörtsy suomimakkaralla tuulensuojaan. Se on nakkarisafkaksi ihan bueno.- että on litteä
Kairakettu kirjoitti:
http://www.mikkeli.fi/fi/sisalto/03_mikkeli_tieto/02_historia/09_savolaista_ruokaa/02_perinneruuat_etela-ja_ita-savossa
Tuosta lörtsystä en paljon tiedä, mutta olettaisin sen jonkinlaiseksi lihapiirakaksi, liekö sitten?ja puolikuun muotoinen. Valmistetaan kaulitsemalla taikina litteäksi ja leikkaamalla pyöreäksi. (kait...?) Täytteet väliin (riisi-jauhis) ja taitetaan puoliksi ja rasvaan tirisemään.
Parasta vielä hieman lämpimänä, tuoreena ilman mausteita. AHHHHHHHHHH mikä makunautinto.
Kiitos Laurikaisille, viikonloppuna lähtee yksi satsi tuliaisina parin sadan kilometrin päähän!
Ei ole teidän lörtsyn voittanutta!!!
Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
En voi jutella kanssasi
tietenkään, mutta täällä voin sanoa sinulle, että se sinun hiljaisuutesi ja herkkyytesi eivät ole heikkoutta. Ne ovat ih577260Trump ja Vance murskasivat ja nolasivat Zelenskyn tiedotusvälineiden edessä Valkoisessa talossa.
Jopa oli uskomaton tilaisuus Valkoisessa talossa. Zelensky jäi täydelliseksi lehdellä soittelijaksi suhteessa Trumpiin j7243446Mikä on kaivattusi ärsyttävin piirre?
Mun kaivattu on erittäin vastahakoinen puhumaan itsestä. Kääntää puheenaiheen aina muuhun kun hänestä tulee puhetta.1601741Zelenskyi ei suostunut nöyrtymään Trumpin ja Vancen edessä, siksi meni pieleen
Trumppia täytyy imarrella, silloin homma toimii aina. Tähän Zelenskyi ei suostunut.3351723- 841385
Kokoomus haluaa hoitaa flussat yksityisellä, jotta säästettäisiin rahaa ja aikaa
Mies hakeutui Terveystalo Kamppiin flunssaoireiden takia helmikuisena sunnuntai-iltana. Diagnoosiksi kirjattiin influens841361- 911260
Anteeksi Pekka -vedätys
Apuna Ry:n somessa levinnyt Anteeksi Pakka -kampanja saa aina vaan kummallisempia piirteitä. ”Mä pyydän anteeksi. Mä631237Rakkaus ei iloitse vääryydestä vaan iloitsee yhdessä TOTUUDEN kanssa.
Tajuatteko, että jotkut ihmiset pitävät siitä, kun toiset kaatuvat? He nauttivat siitä, kun toiset mokaavat tai käyttävä2571228- 811144