Savonlinnan perinneruuat?

Siis kyllähän minä tietenkin tiedän jotain, mutta mitkä ovat ne maistuvimmat perinneruuat, mitä porukka syö mielellään tänäkin päivänä? Tietääkö kaikki edes mitä on perunatuuvinki ja miten se tehdään? Entisaikojen leipää ei taideta enää tehdä missään, joka tehtiin ruis- ja ohrajauhojen sekoituksesta ja siihen lisättiin hienonnettuja olkia vaikeina aikoina? Vieläkö pätee muuten vanha sanonta "savolainen pulloposki syö puuronkin leivän kanssa"?

No, ne nykypäivän syötävät perinneruuat kiinnostavat, joten kertokaapa niistä? Jospa vaikka Savonlinnassa olisi hiukan enemmän mielikuvitusta perinneruokien suhteen kuin esim. Oulunsalossa, jossa perinneruoaksi ilmoitettiin "tuppipotut", eli kuorineen suolavedessä keitetyt perunat.

11

1777

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kyllä minä syön edelleen puuron kanssa leipää joten pätee minun tapauksessa, ruisleipää lähinnä.

      Täällä savossa taitaa olla niin paljon perinneruokia että tietäneekö kukaan varmasti mikä se oikea on?

      Karjalanpaistia muuten valmistelin tuossa eilen ja on tosi hyvää. teinkin sellaisen satsin että sillä söisi vaikka Afrikkalainen legioona puoli vuotta,hehheh..

      On taas näköjään pennut riehumapäällä ja minäkin olen kuulemma taas kirjoitellut jollain muilla nikeillä. Sinänsä hauskaa kun nettiyhteys oli äsken vähän takkuista enkä käynyt koneella kun 22:40 tienoilla ja näyttää alempana Batimynttooni väittävän että olen kirjoitellut ainakin 10-20 viestiä?

      Hauskoja veijareita, tosin väsyttäviä tarinoita ja jonninjoutavia.

      • Täytyypä alkajaisiksi tunnustaa, että minäkin voin syödä puuron kanssa leivän jostain kumman syystä. Mistä lie tapa periytynyt? No, ovathan sukujuureni osittain Savon suunnallakin.

        Hauskoja sanontoja noihin ruokiin liittyy eri paikkakunnilla. Täälläpäin lapset joskus toivoivat, että "kuolis joku, että sais kiiltovelliä", hehheh. Se kiiltovelli oli jotain hautajaisissa tarjottua ruokaa joskus aikoinaan ja tykättyä.

        Minä kylmäsavustin ne aiemmin mainitut Raudut: http://groups.msn.com/Kairaketunkuvagalleria/shoebox.msnw?action=ShowPhoto&PhotoID=319

        Nyt on vuorossa nämä: http://groups.msn.com/Kairaketunkuvagalleria/shoebox.msnw?action=ShowPhoto&PhotoID=321

        http://groups.msn.com/Kairaketunkuvagalleria/shoebox.msnw?action=ShowPhoto&PhotoID=320

        Ovat parhaillaan savussa ja valmiita aivan kohta.


      • Kairakettu kirjoitti:

        Täytyypä alkajaisiksi tunnustaa, että minäkin voin syödä puuron kanssa leivän jostain kumman syystä. Mistä lie tapa periytynyt? No, ovathan sukujuureni osittain Savon suunnallakin.

        Hauskoja sanontoja noihin ruokiin liittyy eri paikkakunnilla. Täälläpäin lapset joskus toivoivat, että "kuolis joku, että sais kiiltovelliä", hehheh. Se kiiltovelli oli jotain hautajaisissa tarjottua ruokaa joskus aikoinaan ja tykättyä.

        Minä kylmäsavustin ne aiemmin mainitut Raudut: http://groups.msn.com/Kairaketunkuvagalleria/shoebox.msnw?action=ShowPhoto&PhotoID=319

        Nyt on vuorossa nämä: http://groups.msn.com/Kairaketunkuvagalleria/shoebox.msnw?action=ShowPhoto&PhotoID=321

        http://groups.msn.com/Kairaketunkuvagalleria/shoebox.msnw?action=ShowPhoto&PhotoID=320

        Ovat parhaillaan savussa ja valmiita aivan kohta.

        No enpä ole ennen kuullutkaan, mitäkä lie mahtanee olla vellin ainesosat?

        Raudut näyttivät siis tosi herkullisilta, täytyy sanoa että melkein rupesi hiukomaan muttei viitsi näin yötä vasten ruveta syöpöttelemään.

        Ja poroahan siinä on sitten tänään vuorossa. Mitäs muuten otat noiden kanssa ruokajuomana, olisiko kylmä olut mitään?


      • SavoRULES kirjoitti:

        No enpä ole ennen kuullutkaan, mitäkä lie mahtanee olla vellin ainesosat?

        Raudut näyttivät siis tosi herkullisilta, täytyy sanoa että melkein rupesi hiukomaan muttei viitsi näin yötä vasten ruveta syöpöttelemään.

        Ja poroahan siinä on sitten tänään vuorossa. Mitäs muuten otat noiden kanssa ruokajuomana, olisiko kylmä olut mitään?

        En minäkään tarkalleen muista mitkä sen kiiltovellin ainesosat olivat, mutta jotain puuron tapaista se on lie ollut. Täälläkin maininta: http://cc.joensuu.fi/~spitkan/kotitalous/suomalainen/Page33.html

        Minulla on se omissa tiedostoissa jossain, mutta sen löytäminen vie aikaa, reseptejä kun on tuhansia ja eivät ole kovin helpossa järjestyksessä (pitäis kai tehdä jotain :-))

        Olut on hyvä kyytipoika lähes minkä ruoan kanssa tahansa ja sellaisen ehkä otankin, mutta nyt olen jättänyt alkoholijuomat aika vähiin, kun on aika pitkäkestoinen projekti menossa ja pitää olla "skarppina". Ensi keväänä sitten, ehtiihän sitä sittenkin :-)


      • SavoRULES kirjoitti:

        No enpä ole ennen kuullutkaan, mitäkä lie mahtanee olla vellin ainesosat?

        Raudut näyttivät siis tosi herkullisilta, täytyy sanoa että melkein rupesi hiukomaan muttei viitsi näin yötä vasten ruveta syöpöttelemään.

        Ja poroahan siinä on sitten tänään vuorossa. Mitäs muuten otat noiden kanssa ruokajuomana, olisiko kylmä olut mitään?

        Kiehuvaan veteen lisätään vehnäjauhosuurus ja keitetään niin kauan, että se alkaa kiiltää. Valmis velli maustetaan suolalla ja siirapilla.

        Huh, melkein hiki tuli etsiessä ja ohje ei sitten tuon kummempi, hehheh.


    • Realisti

      Ei tuu mieleen kuin lörtsy, siis se lihapiirakan ja hillomunkin risteytys. Rasvassa paistettua, epäterveellistä ja hygieenisesti epämääräistä kioskiruokaa, jonka nimi jo kertoo kaiken...

      Mitäs sinä sitten tiedät?

      • ei ole

        mitään tekemistä hillomunkin kanssa. Jos kyseessä on sellainen paksu ällöttävä pullamainen tuote, se on lihapiirakka, lörtsy on ohut ja ei ole mitään munkkitaikinaa. Maistappa Laurikaisen lörtsyjä joskus.



      • lörtsyt
        ei ole kirjoitti:

        mitään tekemistä hillomunkin kanssa. Jos kyseessä on sellainen paksu ällöttävä pullamainen tuote, se on lihapiirakka, lörtsy on ohut ja ei ole mitään munkkitaikinaa. Maistappa Laurikaisen lörtsyjä joskus.

        ovat ainoa ja oikea lörtsy (nykyaikana) täällä. Jos muita tarjotaan, en syö.

        (Nykyaikana tarkoittaa, että vuosikymmenet sitten oli toinenkin perheleipomo Kellarpellossa, joka lörpäkkeen kehittikin. Maku oli aivan toisenlainen kuin nyt, kuulemma. Itse en koskaan kerennyt maistamaan, vanhimmat ihmiset muistavat vielä myyjänkin varmasti...).


      • Kairakettu kirjoitti:

        http://www.mikkeli.fi/fi/sisalto/03_mikkeli_tieto/02_historia/09_savolaista_ruokaa/02_perinneruuat_etela-ja_ita-savossa

        Tuosta lörtsystä en paljon tiedä, mutta olettaisin sen jonkinlaiseksi lihapiirakaksi, liekö sitten?

        Yhtään valehtelematta se on maailman paras lihapiirakka.

        Kannattaa käydä sinunkin ensikerralla Viremon nakkarilla keskikaupungilla hujauttamassa lörtsy suomimakkaralla tuulensuojaan. Se on nakkarisafkaksi ihan bueno.


      • että on litteä
        Kairakettu kirjoitti:

        http://www.mikkeli.fi/fi/sisalto/03_mikkeli_tieto/02_historia/09_savolaista_ruokaa/02_perinneruuat_etela-ja_ita-savossa

        Tuosta lörtsystä en paljon tiedä, mutta olettaisin sen jonkinlaiseksi lihapiirakaksi, liekö sitten?

        ja puolikuun muotoinen. Valmistetaan kaulitsemalla taikina litteäksi ja leikkaamalla pyöreäksi. (kait...?) Täytteet väliin (riisi-jauhis) ja taitetaan puoliksi ja rasvaan tirisemään.

        Parasta vielä hieman lämpimänä, tuoreena ilman mausteita. AHHHHHHHHHH mikä makunautinto.

        Kiitos Laurikaisille, viikonloppuna lähtee yksi satsi tuliaisina parin sadan kilometrin päähän!

        Ei ole teidän lörtsyn voittanutta!!!


    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En voi jutella kanssasi

      tietenkään, mutta täällä voin sanoa sinulle, että se sinun hiljaisuutesi ja herkkyytesi eivät ole heikkoutta. Ne ovat ih
      Tunteet
      57
      7260
    2. Trump ja Vance murskasivat ja nolasivat Zelenskyn tiedotusvälineiden edessä Valkoisessa talossa.

      Jopa oli uskomaton tilaisuus Valkoisessa talossa. Zelensky jäi täydelliseksi lehdellä soittelijaksi suhteessa Trumpiin j
      Maailman menoa
      724
      3446
    3. Mikä on kaivattusi ärsyttävin piirre?

      Mun kaivattu on erittäin vastahakoinen puhumaan itsestä. Kääntää puheenaiheen aina muuhun kun hänestä tulee puhetta.
      Ikävä
      160
      1741
    4. Zelenskyi ei suostunut nöyrtymään Trumpin ja Vancen edessä, siksi meni pieleen

      Trumppia täytyy imarrella, silloin homma toimii aina. Tähän Zelenskyi ei suostunut.
      Maailman menoa
      335
      1723
    5. Koska olet rakastellut

      Kaivattusi kanssa viimeksi?
      Ikävä
      84
      1385
    6. Kokoomus haluaa hoitaa flussat yksityisellä, jotta säästettäisiin rahaa ja aikaa

      Mies hakeutui Terveystalo Kamppiin flunssaoireiden takia helmikuisena sunnuntai-iltana. Diagnoosiksi kirjattiin influens
      Maailman menoa
      84
      1361
    7. Miten saisin

      Sinut omakseni?
      Ikävä
      91
      1260
    8. Anteeksi Pekka -vedätys

      Apuna Ry:n somessa levinnyt Anteeksi Pakka -kampanja saa aina vaan kummallisempia piirteitä. ”Mä pyydän anteeksi. Mä
      Maailman menoa
      63
      1237
    9. Rakkaus ei iloitse vääryydestä vaan iloitsee yhdessä TOTUUDEN kanssa.

      Tajuatteko, että jotkut ihmiset pitävät siitä, kun toiset kaatuvat? He nauttivat siitä, kun toiset mokaavat tai käyttävä
      Idän uskonnot
      257
      1228
    10. Kumpi tästä

      Teidän tilanteesta teki vaikeaa? Sivusta
      Ikävä
      81
      1144
    Aihe