Ostin kirppikseltä vanhan toimivan Original Odhnerin. Ikää noin 50 vuotta. Kokeilemalla olen oppinut laskemaan kerto- ja jakolaskut. Jännä peli. Joku tuttu kertoi, että ennen vanhaan näillä laskettiin myös neliöjuuria. Onko kenelläkään tietoa miten se käytännössä tapahtui?
Miten mekaanisella laskukoneella
15
1503
Vastaukset
- vasus
Älä tule esittelemään lelujasi tälla foorumille (uskon, että golleekani ovat samaa mieltä kanssani), koska täällä väitellään huomattavasti korkeammasta matematiikasta. Vie pelisi takaisin sinne, mistä sen ostit, ja palaa 2006 luvulle. Hae itsellesi ensin vaikka taskulaskin. Kun sitten opit käyttämään sitä, voi siirtyä entistä kehittyneempiin työkaluihin. Niin.
- Jurpo
aika tomppeli, varmaan Big Brotherin ja muun hömpän suurkuluttaja jolla ei ole mitään käsitystä oikeasta matematiikasta ja yleensäkin eri tieteenaloista kuten historiasta jne.
- Takarivin Taavi
Mikä on "golleeka?
- Jonsson.
oli web-sivusto: laskin-museo tms. Koeta sanalla calculator museum tms googlessa, niin voisi löytyä lisää tietoa.
Näin 70-luvulla myös mekaanisia kirjanpitokoneita, joissa oli tallennettu ohjelma kamparivistönä, piikit pystyssä. Laittet olivat kai alkuaan 40-luvulta ja niitä tuntevia huoltomiehiä oli jo silloin harvassa. Jos elektroniikaa ei olisi keksitty, niin mekaaniset ja ehkä myös pneumaattiset (siis paineilma-) tietokoneet olisivat tänään edelleenkin käytössä. Toisen maailmansodan aikaan nällä laskeskeltiin kohtuullisen monimutkaisia ilmatorjunnan ja tykistön tulenjohdon algoritmejä.
Kaivele netistä tietoja, varmaan alan harrastelijoita on olemassa.- Valkea kuulas
Google haut viittaavat siihen, että neliöjuuret ja kuutiojuuret ratkaistiin mekaanisilla laskimilla käyttäen Newtonin menetelmää (Newton's method). Mielenkiintoista olisi lukea jonkun näitä mekaanisia laitteita 50-60-luvuilla käyttäneen kokemuksia. Miten esim. neliöjuuren laskeminen käytännössä tapahtui.
- Asuy
... mekaaniset ja ehkä myös pneumaattiset (siis paineilma-) tietokoneet olisivat...
Joskus puhuttiin myös fluidistoreista, että niillä voidaan toteuttaa loogisia operaatioita ja tehdä suurempiakin (matemaattis)loogisia systeemeitä. - Valkea kuulas
Asuy kirjoitti:
... mekaaniset ja ehkä myös pneumaattiset (siis paineilma-) tietokoneet olisivat...
Joskus puhuttiin myös fluidistoreista, että niillä voidaan toteuttaa loogisia operaatioita ja tehdä suurempiakin (matemaattis)loogisia systeemeitä.Alunperin engl. kielen sana computer tarkoitti ihmistä, joka suoritti matemaattisia laskutoimituksia...
- Asuy
Asuy kirjoitti:
... mekaaniset ja ehkä myös pneumaattiset (siis paineilma-) tietokoneet olisivat...
Joskus puhuttiin myös fluidistoreista, että niillä voidaan toteuttaa loogisia operaatioita ja tehdä suurempiakin (matemaattis)loogisia systeemeitä.Fluidiikasta näköjään löytyy tietoa, jos viitsiipi kaivella:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fluidics
http://en.wikipedia.org/wiki/Fluidic_logic
http://www.google.fi/search?hl=fi&q=Fluidic logic&btnG=Google-haku&meta= - Valkea kuulas
Asuy kirjoitti:
Fluidiikasta näköjään löytyy tietoa, jos viitsiipi kaivella:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fluidics
http://en.wikipedia.org/wiki/Fluidic_logic
http://www.google.fi/search?hl=fi&q=Fluidic logic&btnG=Google-haku&meta=Vaan enpä ollut muistaakseni etsimässä tietoa fluidiikasta
- Valkea kuulas
Asuy kirjoitti:
Fluidiikasta näköjään löytyy tietoa, jos viitsiipi kaivella:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fluidics
http://en.wikipedia.org/wiki/Fluidic_logic
http://www.google.fi/search?hl=fi&q=Fluidic logic&btnG=Google-haku&meta=Puhutaan siis tämännäköisestä laitteesta:
http://www.vintagecalculators.com/html/operating_a_pinwheel_calculato.html Valkea kuulas kirjoitti:
Puhutaan siis tämännäköisestä laitteesta:
http://www.vintagecalculators.com/html/operating_a_pinwheel_calculato.htmlJuuri tuollaisella leikin aikoinaan isäni työpaikan pöydällä 50-luvulla.
- Accumulator
Valkea kuulas kirjoitti:
Vaan enpä ollut muistaakseni etsimässä tietoa fluidiikasta
Jos vielä kaipaat esimerkkejä siitä, miten mekaanisella laskukoneella laskettiin, niin seuraavasta lähteestä löytyy hyviä esimerkkejä (mekaanisen) laskukoneen käytöön. Vuosi oli 1933.
Gunnar Wanheim. Exempel på räknemaskinens användning. Teknisk Tidskrift. Mars 1933.
http://runeberg.org/tektid/1933v/0033.html
IV = inställningsverket (asetusrekisteri)
KR = kvotregistret (osamäärärekisteri)
PR = produktregistret (tulorekisteri)
- Anonyymi
Yksisoluisella eliöllä saattaa olla jonkinlainen mekaaninen ohjainlaite. Ohjaimen ajatellaan muodostuvan solun mikrotubiluksista.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/e397f590-415a-46ee-a722-c6980ffdb49c
Kiinnostavaa, ovatko eliöt "vain" koneita, olemmeko me ihmiset koneita?- Anonyymi
Viestiin tuli näppäilyvirhe, p.o. "mikrotubuluksista".
Iltalehti:
"Euploteksen mekaaninen tietokone koostuu niin sanotuista mikrotubuluksista eli tubuliiniproteiinin muodostamista reilun 20 nanometrin kokoisista säikeistä. Ne ovat kiinnittyneet solukalvoon ja yhdistävät jalkoja toisiinsa."
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nainen, yrittäessäsi olla vahva olet heikoksi tullut
Tiedätkö mitä todellinen vahvuus on? Selviätkö, kun valtakunnat kukistuvat? Miten suojaudut kun menetät kaiken? :/1911214Miettimisen aihetta.
Kannattaa yrittää vain niitä oman tasoisia miehiä. Eli tiputa ittes maan pinnalle. Tiedoksi naiselle mieheltä.1221078- 48814
- 70810
Just nyt mä
En haluais sanoa sulle mitään. Voisi vaikka istua vierekkäin hiljaa. Ehkä nojaten toisiimme. Tai maata vierekkäin, ilman53750- 60659
- 33652
Nainen miltä tuntuu olla ainoa nainen Suomessa, joka kelpaa ja on yheen sopiva minulle
Sydämeni on kuin muuri, valtavat piikkimuurit, luottamusongelmat, ulkonäkövaatimukset, persoonavaatimukset ja älykkyysva48652- 52617
- 50605