mistäkö lie johtuu että sisätiloissa kuvatessa kuvista tulee sävyltään punertavia ? kamera on canonin filmijärkkäri ja objektiivi voigtländer ultragon 19-35 ongelma esiintyy silloin kun kuvaan ilman salamaa siis hehkulampun tai halogeenien valossa. voisiko ilmiön poistaa esim jollain suodattimella.
Värittäiskö kyseiset valaisimet otokseni ?
oudoksi homman vaan tekee se että ilmiötä ei esiinny silloin kun objektiivina on canonin oma 35-70 mm
lämmintä sävyä ??
9
1477
Vastaukset
- Tapaus*
Käytät päivänvalofilmiä keinovalossa.
Suotimilla saa hehkulampun korjattua, ehkä halogeeninkin.
Ettei mainitsemassasi objektiivissa ole mitään sisäistä suodinta? Joissakin erikoislaajakulmissa on, koska niiden rakenne ei salli "normaaleja" suotimia.
Eri objektiivit antaa kyllä hieman erilaisia sävyjä, mutta eron ei pitäisi olla silmiinpistävä.
Jos objektiivi alivalottaa korostuu värivirhe. - Alvari Raappavaara, antiikk...
Normaali värifilmi on päivänvalolle tarkoitettu ja tehty. Salama vastaa väriltään päivänvaloa, tai on inansa sinisempi. Lordi Kelvinin asteikolla ollaan lukemissa 5500 ja ylöspäin. Hehkulamput ja halogeenit liikkuu 3000 Kelvinin molemmin puolin ja vaativat joko keinovalofilmin tai sinisen kääntösuotimen (80B esim Wratten-asteikolla) jotta värit olis oikein.
Neonvalaistus onkin aivan oma juttunsa. Putkia on kymmeniä tyyppejä ja spektri ei ole tasainen vaan jyrkkiä piikkejä jollain asalla ja täyskorjaus vaatisi värilämpötilamittarin ja pakallisen suotimia. Hermot säilyy paremmin jos silmä sietää pienet virheet.
Ledien kanssa seuraava kuvaajapolvi ehkä oppii pelaamaan, nyt ei puhdasta valoa saa oikein millään, ainakaan helposti.
Sitä en tällä syömisellä (tacoja) usko, että ilmiö suuresti vaihtelis objektiivin mukaan, kyllä tämä on puhdasta valo-oppia ja fysiikkaa. Saattasko olla niin, että kuvantekijä olisi korjannut toisia kuvia pikkusen enemmän tekovaiheessa vai kuvaakkonää dioja? Tai päivänvaloa on päässyt mukaan enemmän kuin toisiin.
Sitten jos samaa aihetta valaisee sekä päivänvalo, ikkunasta, että lamput, varjopuolella, ollaan mahottomassa tilanteessa ja ihan itte on päätettävä kumman mukaan valotus säädetään. Silmä ehkä tykkää enempi lämminsävyisestä osa-alueesta kuin ylisinisestä menneeksi ikkunan valaisemasta alueesta.- ihmettelevä
kiitoksia kommenteista , vika lienee just siinä että mulla on päivänvalofilmi keinovalossa ,
Mutta entäpä jos lataan kamerani keinovalofilmillä ja kuvaan ulkosalla päivänvalossa , minkä sävyisiä kuvia sitten saan. - Alvari Raappavaara
ihmettelevä kirjoitti:
kiitoksia kommenteista , vika lienee just siinä että mulla on päivänvalofilmi keinovalossa ,
Mutta entäpä jos lataan kamerani keinovalofilmillä ja kuvaan ulkosalla päivänvalossa , minkä sävyisiä kuvia sitten saan.Sinistä tulee. Vanha elokuvakikka silloin kun halutaan leffaan yövaikutelma mutta kuvataan päivällä kun valo riittää paremmin. Alivalotusta vaan sopivasti ja Keskiyön Gayboy näyttää itseltään.
- ihmettelevä
Alvari Raappavaara kirjoitti:
Sinistä tulee. Vanha elokuvakikka silloin kun halutaan leffaan yövaikutelma mutta kuvataan päivällä kun valo riittää paremmin. Alivalotusta vaan sopivasti ja Keskiyön Gayboy näyttää itseltään.
entäpä jos tai kun kuvaan mustavalkofilmiä, löytyykö niistä keinovalo / päivänvalofilmejä ?
sehän lienee selvää että punaista tai keltaista niihin kuviin ei saa yrittämälläkään , mutta muuttuuko harmaan sävyt valonlähteen vaihtuessa. - A.R.
ihmettelevä kirjoitti:
entäpä jos tai kun kuvaan mustavalkofilmiä, löytyykö niistä keinovalo / päivänvalofilmejä ?
sehän lienee selvää että punaista tai keltaista niihin kuviin ei saa yrittämälläkään , mutta muuttuuko harmaan sävyt valonlähteen vaihtuessa.Hokasin tän vasta, sorry. Mustavalkoselle ei erikseen keinovalofilmiä tehdä, mutta jos oikeen tarkkoja ollaan niin filmin herkkyys muuttuu hieman kun keinovalosta puuttuu osa aallonpituuksia. Filmikohtasissa teknisissä ohjeissa mainittu, noin kolmannesaukon väheneminen. Käytännön merkitys meleko pieni, sanosin.
Sävyasteikko pikkusen elää, mutta sitä voidaan säädellä monin keinoin. Kuvatessa mustavalkoisella filmillä ja värillisellä suotimella saadaan suotimen vastaväri toistumaan tummempana. Vanha valokuvaaja pistää pilvitaivassommitelmaan keltasen filtterin jolloin taivaan sinisyys tulee tummempana.
Muotokuvaaja saattaa pistää naamakuvaan vihreen suotimen jotta punaset huulet toistuu verevämpinä. Riskinsä siinäkin, punertavat finnit korostuu. Sikspä nykyään vedetään meikkiä naamaan.
Kirjoissa näistä on enempi, jos kiinnostaa.
- keltakuva
Hain juuri 96 valokuvaa kehityksestä. Joukossa oli muutama nappikuva ja suurin osa kotialbumiin kelpaavia. Mukana oli tunnearvokkaita lomakuvia Pariisinmatkalta. Arvaa harmittiko, kun lähes kaikki museoissa ilman salamaa otetut kuvat olivat aivan keltaisia!
- Irma Tarmo
Ei se ole vika, vaan ominaisuus ja toimintasi tulos.
- hhhh
Irma Tarmo kirjoitti:
Ei se ole vika, vaan ominaisuus ja toimintasi tulos.
Enpä mene kieltämään, etteikö se olisi ollut minun ihan ikioma vika.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nainen, yrittäessäsi olla vahva olet heikoksi tullut
Tiedätkö mitä todellinen vahvuus on? Selviätkö, kun valtakunnat kukistuvat? Miten suojaudut kun menetät kaiken? :/2131722Miettimisen aihetta.
Kannattaa yrittää vain niitä oman tasoisia miehiä. Eli tiputa ittes maan pinnalle. Tiedoksi naiselle mieheltä.1411455- 721238
- 541173
- 741065
- 109999
Nainen miltä tuntuu olla ainoa nainen Suomessa, joka kelpaa ja on yheen sopiva minulle
Sydämeni on kuin muuri, valtavat piikkimuurit, luottamusongelmat, ulkonäkövaatimukset, persoonavaatimukset ja älykkyysva55960Kesän odotuksia hyrynsalmella
Kyllä kesällä hyrynsalmellakin on mahdollisuus osallistua kylän menoon monella tavalla . On kaunislehdon talomuseolla6921Just nyt mä
En haluais sanoa sulle mitään. Voisi vaikka istua vierekkäin hiljaa. Ehkä nojaten toisiimme. Tai maata vierekkäin, ilman53870- 82850