Mikseivät suomalaiset syö enemmän kalaa? Ihmettelen sitä todella, koska kalan maku on minusta paljon hienompi kuin maaeläinten lihan maku...
Myös kesäisin grillijuhlissa kalan valmistaminen sujuu mainiosti: siika- tai kuhafilee grilliin folion päälle, voita kalan alle, päälle valko-/mustaapippuria ja kaveriksi kasvisvarras tai grillattuja perunoita, lasiin kylmää valkkaria, njam! Myös pelkkä raikas tuoresalaatti oliiviöljyllä sopii lisukkeeksi.
Onko sinulla kalaohjetta grillibileisiin?
Herkullista kesän odotusta!
Ihanaa kalaruokaa
9
1477
Vastaukset
- Skäri
Moni valittaa, että kala on liian kallista, mutta käsittääkseni tarjouksia on tämän tästä.
- söisin enemmänkin
sisämaassa... ei täällä saa juuri muuta kuin kasvatettua kirjolohta ja itämeren silakkaa. lähinnä tulee sitten ostettua säilykemakrillia, säilyketonnikalaa ja silakkaa. olisihan se kiva syödä enemmänkin kalaa jos olisi laadukkaampi ja laajempi tarjonta, niin kuin vaikka välimerellä tai japanissa ja muualla aasian rannikkoseuduilla. norjalaista turskaakin saa välimerellä vaikka missä muodossa, mutta täällä ei myydä turskaa, ei tuoreena, ei säilykkeenä, ei kuivattuna, suolattuna, ei pakasteena, ei mitenkään.
- vanha kokki
Kyllä kalaa söisi mielellään enempikin, mutta mainitsemasi kuha ja siika ovat siinä hintaluokassa, että sillä saa jo tosi laadukasta pihvifileetä.
Valitettavasti tuon siian ovat vielä pilanneet, kun alkoivat sitä kasvattaa kuten kirjolohta. Ei paljon huvita maksaa maltaita kalasta joka ei edes maistu kalalle. Itse käytän niin paljon kuin vain voin Norjalaista viljeltyä lohta, koska siinä on sentään kalan maku tallella, eikä hinta hivo pilviä. Olen jo sillä kyllästänyt vaimonikin.
Grillissä voi valmistaa tosiherkkua myös silakasta tai muikusta jotka ovat vielä inhimillisessä hinnassa. Helpoin tapa on halstrata ne halsterilla grillin päällä, sen jälkeen kastaa tiukkaan suolaveteen ja herkku on valmis, voin ja tilliperunoiden kera nautittavaksi. Kalan hinta on hissun kissun kivunnut pilviin, aivan kuten puutavarankin. Syytä kumpaankaan en tiedä. - miguxxx
vanha kokki kirjoitti:
Kyllä kalaa söisi mielellään enempikin, mutta mainitsemasi kuha ja siika ovat siinä hintaluokassa, että sillä saa jo tosi laadukasta pihvifileetä.
Valitettavasti tuon siian ovat vielä pilanneet, kun alkoivat sitä kasvattaa kuten kirjolohta. Ei paljon huvita maksaa maltaita kalasta joka ei edes maistu kalalle. Itse käytän niin paljon kuin vain voin Norjalaista viljeltyä lohta, koska siinä on sentään kalan maku tallella, eikä hinta hivo pilviä. Olen jo sillä kyllästänyt vaimonikin.
Grillissä voi valmistaa tosiherkkua myös silakasta tai muikusta jotka ovat vielä inhimillisessä hinnassa. Helpoin tapa on halstrata ne halsterilla grillin päällä, sen jälkeen kastaa tiukkaan suolaveteen ja herkku on valmis, voin ja tilliperunoiden kera nautittavaksi. Kalan hinta on hissun kissun kivunnut pilviin, aivan kuten puutavarankin. Syytä kumpaankaan en tiedä.Miten on, voitko suositella myös samaa suolaustapaa
savustetulle silakalle ja muikulle?
Paljonko litraan vettä suolaa?
Itse olen suolannut aina ennen savustusta karkealla suolalla.
Yleensä suolaus on riittävä mutta melko epätasainen.
Vesuviukselle
Totta turiset. Kala on hyvää, helppoa ja nopeaa. Usein tulee
grillattua, mutta myös jonkun verran savustan.
Kaupasta siikaa, muikkua, silakkaa, lohta ym. mitä tiskiltä löytyy.
Ahventa ja haukea nautitaan jos tarttuu syöttiin.
Valmistustapoja on monia. Kokonaisena, fileenä, vartaissa... - vanha kokki
miguxxx kirjoitti:
Miten on, voitko suositella myös samaa suolaustapaa
savustetulle silakalle ja muikulle?
Paljonko litraan vettä suolaa?
Itse olen suolannut aina ennen savustusta karkealla suolalla.
Yleensä suolaus on riittävä mutta melko epätasainen.
Vesuviukselle
Totta turiset. Kala on hyvää, helppoa ja nopeaa. Usein tulee
grillattua, mutta myös jonkun verran savustan.
Kaupasta siikaa, muikkua, silakkaa, lohta ym. mitä tiskiltä löytyy.
Ahventa ja haukea nautitaan jos tarttuu syöttiin.
Valmistustapoja on monia. Kokonaisena, fileenä, vartaissa...Itse käytän merisuolaa, mutta sitä hienoksi jauhettua, sillä se liukenee nopeammin.
Sopiva liemen vahvuus on noin 10 prosenttia, eli se
vanha perunakoe toimii. Jos raaka peruna kelluu, on liemi sopivan suolaista. Kalojen kastelu siinä riittää, ei tarvitse liottaa. Lisää suolaisuutta saa kastamalla kalat useamman kerran. Kuuma kala suolaantuu helpommin, joten se kannattaa tehdä kalojen ollessa vielä halstarissa heti paistamisen jälkeen.
Mitä tulee savukalaan, eipä ole tullut kokeiltua, mutta luulisin menetelmän toimivan myös savustetulle pikkukalalle. Siitä on jo kauan, kun viimeksi savustin silakoita, muikkuja en ole jostain syystä koskaan savustanut, silakat suolasin tavalliseen tapaan mutta kuten sanoin sillä hienommalla merisuolalla. Karkean suolan käytön olen hylännyt lähes kokonaan, juuri tuon epätasaisen tuloksen vuoksi. Koetahan sinäkin sitä jauhettua merisuolaa, tulos saattaa parantua.
Isommat kalat tapaan suolata edellisenä päivänä, jolloin tulos on tasaisempi, kuin jälkikäteen tehtynä. - migu
vanha kokki kirjoitti:
Itse käytän merisuolaa, mutta sitä hienoksi jauhettua, sillä se liukenee nopeammin.
Sopiva liemen vahvuus on noin 10 prosenttia, eli se
vanha perunakoe toimii. Jos raaka peruna kelluu, on liemi sopivan suolaista. Kalojen kastelu siinä riittää, ei tarvitse liottaa. Lisää suolaisuutta saa kastamalla kalat useamman kerran. Kuuma kala suolaantuu helpommin, joten se kannattaa tehdä kalojen ollessa vielä halstarissa heti paistamisen jälkeen.
Mitä tulee savukalaan, eipä ole tullut kokeiltua, mutta luulisin menetelmän toimivan myös savustetulle pikkukalalle. Siitä on jo kauan, kun viimeksi savustin silakoita, muikkuja en ole jostain syystä koskaan savustanut, silakat suolasin tavalliseen tapaan mutta kuten sanoin sillä hienommalla merisuolalla. Karkean suolan käytön olen hylännyt lähes kokonaan, juuri tuon epätasaisen tuloksen vuoksi. Koetahan sinäkin sitä jauhettua merisuolaa, tulos saattaa parantua.
Isommat kalat tapaan suolata edellisenä päivänä, jolloin tulos on tasaisempi, kuin jälkikäteen tehtynä.Kiitos neuvoista. Pitää seuraavalla kerralla
kokeilla tuota liemisuolausta.
Pakastetun lohen laitoin kokeilumielessä kerran
jäisenä n.3-4% suolaveteen. Annoin kalan sulaa
vedessä ja samalla suolaantua.
Lopputulos ihan kohtalainen, vaikka tietysti
pakastetun kalan lihan rakenne ja maku hieman
kärsii savustettaessa.
Muikusta..
Kyllä savumuikku maultaan on vähintäänkin silakan
veroinen. Kypsentämisessä pitää olla kuitenkin
tarkkana, ettei pilaa muikun hyvää makua liialla
savustamisella.
Kannattaa kokeilla, kunhan et osta Säkylän
Pyhäjärvestä kesällä pyydettyjä muikkuja.
Niissä on aika ikävä mudan maku. Taitaa silti olla
että nykyään Pyhäjärvessä pyynti keskittyy lähinnä
syksylle ja talvelle.
- Nimetön
Merilohta Laproaigh-mallasviski
Scampit Pernod
Huom! Jo pieni määrä riittää! - ihan maittavaa
eikä aina niin hintavaa. http://www.prokala.fi/
http://www.arvokokkonen.fi/ - Anonyymi
Taas joku huippukokki antoi ymmärtää että vaikkapa kuhaa kuuluu maustaa erillaisilla yrteillä reilulla kädellä. Miksi ostaa kallista kuhaa kun vaikkapa halvasta särjestä saa maustettua ihan samanmakuista kuin "reilulla kädellä " maustetusta kuhastakin. Hauki vaatii enemmän maustamista, pelkkä suola ei riitä. Minulle on turha tulla länkyttämään kuhasta ja sen mausta mitään. Kalastan niin paljon että joka hetki pakastimestani löytyy noin 25 kiloa ruodottomia kuha sekä haukifileitä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nainen, yrittäessäsi olla vahva olet heikoksi tullut
Tiedätkö mitä todellinen vahvuus on? Selviätkö, kun valtakunnat kukistuvat? Miten suojaudut kun menetät kaiken? :/1911234Miettimisen aihetta.
Kannattaa yrittää vain niitä oman tasoisia miehiä. Eli tiputa ittes maan pinnalle. Tiedoksi naiselle mieheltä.1221088- 48814
- 70810
Just nyt mä
En haluais sanoa sulle mitään. Voisi vaikka istua vierekkäin hiljaa. Ehkä nojaten toisiimme. Tai maata vierekkäin, ilman53760Nainen miltä tuntuu olla ainoa nainen Suomessa, joka kelpaa ja on yheen sopiva minulle
Sydämeni on kuin muuri, valtavat piikkimuurit, luottamusongelmat, ulkonäkövaatimukset, persoonavaatimukset ja älykkyysva49677- 33662
- 60659
- 52627
- 50615