Puolukka viinihapolla mehuksi?

vuorenkilpi

Tämä vuosi 2007 näyttäisi tuottavan metsässä puolukkaa ainakin täällä Pohjois-Karjalassa kiitettävästi. Ongelma on ettei kellari ole riittävän kylmä ja pakastimeen ei mahdu. Kuulin viinihappoa käytettävä ko. marjan mehustamiseen, mutta ohjetta en ole vielä keneltäkään saanut. Etsin ohjetta joka olisi mahdollisimman yksinkertainen ja suhteellisen helppotöinen. Näin maalaistalon emäntänä ei jaksa / ehdi kovin työläitä juttuja tekemään syksyisin.

6

16469

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • auttaa

      kirjoita hakusanaksi puolukkamehu, eka
      linkissä on ohje.

    • kaikin maustein

      Nyt ne meitä metsässä odottavat, nuo punaiset marjat terveyttä täynnä. Kirjoittanut
      Ulla-Maija von Hertzen

      Lautasella kuohkea, vaaleanpunainen saareke valkoisessa maitojärvessä. Puolukkapuuroa, pilven kevyttä ja makeankirpeää!

      Pirteää kirkkaanpunaista mehua lasissa? tai se maksalaatikon ja poronkäristyksen ehdoton kaveri, puolukkahillo?

      Eihän sitä ilman voi olla!

      Puolukka kuuluu suomalaiseen syksyyn. Nyt sitä taas on metsissä punaisenaan, odottamassa meitä poimijoita sankoinemme.

      Puolukkaa kasvaa metsissä syksyisin180-200 miljoonaa kiloa, mutta parhaina marjavuosina sato voi olla jopa 500 miljoonaa kiloa.

      Kaupalliseen käyttöön kerätään hyvänä marjavuonna 5-10 miljoonaa kiloa. Kotien vispipuuroja ja puolukkapiiraita varten ämpäreissä kannetaan valtaisa määrä puolukoita.

      Mutta vielä paljon, paljon enemmän tätä ilmaista herkkua voisimme metsistä noutaa.

      Nimittäin terveellistäkin se on.

      Puolukka sisältää paljon kuituja ja kivennäisaineita kuten kalsiumia ja magnesiumia sekä flavonoideja ja lignaaneja.

      Flavonoidien uskotaan ehkäisevän sydän- ja verisuonitauteja sekä syöpää ja tulehduksia.

      Puolukan kasvihormoni, lignaani, ehkäisee osteoporoosia ja esimerkiksi rintasyöpää. Karpalon lailla puolukkaa on perinteisesti käytetty virtsatietulehdusten hoitoon.

      Siis tällaista apteekkitavaraa metsien mättäillä kasvaa!

      Puolukka sopii monenlaiseen ruuanlaittoon. Pakastettuja puolukoita voi näppärästi ripotella aamupuuron, myslin tai viilin sekaan.

      Isomummit ja heidän äitinsä hauduttivat puolukasta ja ruisjauhosta uunin jälkilämmössä muhevan maukasta puuroa.

      Kiireinen nykyihminen voi valmistaa ruispuolukkapuuronsa seuraavasti:

      Kaksi kahvikupillista kiehuvaa vettä, 1 kupillinen ruisjauhoja, 1 kupillinen puolukkasurvosta, 1 dl sokeria ja ripaus suolaa yhdistetään ja vatkataan tehosekoittimella niin kauan, että vaahto on kuohkeaa.

      Puolukkasurvos on vanha, kätevä tapa säilöä puolukkaa. Se säilyy hyvin ilman sokeria ja säilöntäaineita, koska kypsät puolukat sisältävät luonnostaan runsaasti bentsoehappoa.

      Survoksesta voi näppärästi valmistaa vaikka puolukkakiisseliä. Näin helppoa se on:

      Mittaa kattilaan 6 dl vettä, 2 dl puolukkasurvosta, 3 rkl perunajauhoja ja 3 rkl sokeria. Hämmennä seosta huolellisesti ja kuumenna, kunnes se sakenee ja kiehahtaa. Nosta kattila pois liedeltä ja kaada kiisseli tarjoiluastiaan. Ripottele sokeria kiisselin pinnalle, jottei siihen synny kuorta.

      Nauti kylmänä tai lämpimänä maidon kanssa. Jos haluat oikein herkutella, kaada kiisselin sekaan hiukan vaniljakastiketta tai laita siihen vaniljajäätelönokare.

      Ja tässäpä vielä muita mainioita puolukkaohjeita!

      Puolukkajuoma 1 kg puolukoita 5 dl vettä 1 tl sitruunahappoa 300 g sokeria

      Survo puolukat ja pane ne lasitölkkiin. Liuota sitruunahappo veteen ja kaada puolukkasurvoksen päälle. Peitä tölkki ja anna sen seistä kylmässä 1-2 vuorokautta. Sekoita välillä muutaman kerran. Siivilöi mehu ja lisää sokeri. Sekoita kunnes sokeri on liuennut, poista mahdollisesti muodostuva vaahto ja pullota juoma. Laimenna juoma tarjottaessa. (Ohje Kaarina Virtanen: Monipuolinen kasvisravinto)

      Helppo puolukkapiirakka 3 dl piimää ½ dl rypsiöljyä 1 ¾ dl sokeria 4 ½ dl sämpyläjauhoja 1 ¼ tl soodaa 2 tl kardemummaa Pinnalle: 4 dl puolukoita n. ½ dl fariini- tai ruskeaa sokeria

      Sekoita piimän joukkoon öljy, sokeri ja jauhot, joihin sooda ja kardemumma on sekoitettu. Kaada taikina voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun piirakkavuokaan (halkaisija 27-28 cm).

      Levitä pinnalle puolukat ja sokeri. Paista 200 asteessa 25-30 minuuttia uunin toiseksi alimmalla tasolla.

      Kaksinkertaistamalla annoksen saat uunipellillisen piirakkaa. Voit käyttää marjoina myös mustikoita. (Ohje Kati Nappa, Simo Moisio: Metsän makuja.)

      Syksyn voimakulaus 1 banaani 3 dl pakastepuolukoita 3 dl appelsiinituoremehua

      Paloittele banaani. Lisää jäiset puolukat suoraan pakastimesta. Täytä astia appelsiinituoremehulla, niin että puolukat ja banaani peittyvät. Hienonna ainekset sauvasekoittimella. Juo jäisen kylmänä tai lämmenneenä. (Kaksi annosta)

      Puolukkatahna paahtoleivälle 1 l puolukoita 1 dl vettä 2 ½ dl (ruoko)sokeria 50 g voita 2 munaa

      Puhdista puolukat ja soseuta ne. Lisää vesi. Sekoita puolukkaseos, sokeri ja voi kattilassa ja keitä 10 minuuttia. Anna seoksen jäähtyä. Vatkaa munat vaahdoksi ja sekoita ne puolukkaseokseen. Keitä miedolla lämmöllä silloin tällöin sekoittaen noin 15 minuuttia, kunnes seos sakenee. Jaa seos kuumiin lasipurkkeihin.

      Kaura-Kaisan puolukkapiirakka 100 g margariinia 1 dl sokeria 1 muna 1 ½ dl vehnäjauhoja 1 dl kauralesettä tai -hiutaleita 1 tl leivinjauhetta ½ dl maitoa Täyte: 4 dl puolukoita 1 dl sokeria Pinnalle: 50 g margariinia 2 rkl fariinisokeria 2 dl kaurahiutaleita

      Vaahdota rasva ja sokeri, lisää muna hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja maito. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita marjat ja sokeri keskenään ja kaada tasaisesti piirakan päälle.

      Paista pohjaa marjoineen uunin alaosassa 200 asteessa noin 15 minuuttia. Sekoita pinnalle tarkoitetut aineet. Ota piirakka uunista ja murustele seos sen päälle. Paista edelleen noin 15 minuuttia 200 asteessa.

      Marja-aroniamehu
      3 kg marja-aroniaa
      4 l vettä
      ¾ tl viinihappoa
      1,8 kg sokeria
      Puhdista marjat ja survo ne sosemyllyllä, tehosekoittimella tai survimella. Kiehauta ja jäähdytä vesi. Kaada jäähtynyt vesi marjasurvoksen päälle. Sekoita viini- tai sitruunahappo joukkoon.Anna seoksen seisoa 2 vrk kylmässä. Sekoita muutaman kerran. Siivilöi mehu. Mittaa mehun määrä ja lisää sokeri niin, että se liukenee (sokeria lisätään 300 g mehulitraa kohti). Pullota mehu.

      Tuoremehu marja-aroniasta:
      3 kg marja-aronioita
      4 l vettä
      3/4 tl viini- tai sitruunahappoa
      n. 1,8 kg sokeria
      Puhdista marjat ja survo ne sosemyllyllä, tehosekoittimella tai survimella. Kiehauta ja jäähdytä vesi. Vettä käytetään n. 1,2 l marjakiloa kohti. Kaada jäähtynyt vesi marja- survoksen päälle. Sekoita viini- tai sitruunahappo joukkoon. Happoa käytetään 1/4 tl marjakiloa kohti. Anna seoksen seisoa kaksi vuorokautta kylmässä. Sekoita muutaman kerran. Siivilöi mehu. Käytä mieluiten sideharsokangasta ja anna mehun valua kaikessa rauhassa sekoittamatta lainkaan. Näin mehusta tulee kirkas. Mittaa mehu ja lisää sokeri. Sekoita kunnes kaikki sokeri on sulanut. Sokeria käytetään 300 9 mehulitraa kohti. Pullota mehu huolellisesti puhdistettuihin pulloihin. Säilytä kylmässä

      Tässä Olli Ihamäen pikalikörii
      Puhdistetut marjat pannaan kattilaan, johon lisätään vettä niin, että marjat juuri ja juuri peittyvät. Keitetään kunnes kaikki mehu on irronnut marjoista. Kaadetaan mehu esimerkiksi harsokankaan läpi.
      Mitataan 3 dl mehua ja 31/2 dl sokeria ja keitetään kunnes sokeri liukenee. Annetaan jäähtyä. Lisätään ½ l valkoista väkevää viinaa (esim. vodka).
      Juoma on heti valmista nautittavaksi.
      Näitä soveltaen ei kun ouuhaamaan

    • käymään vaan tänne .
    • Anonyymi

      punaherukka mehu viinihapolla

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, yrittäessäsi olla vahva olet heikoksi tullut

      Tiedätkö mitä todellinen vahvuus on? Selviätkö, kun valtakunnat kukistuvat? Miten suojaudut kun menetät kaiken? :/
      Ikävä
      191
      1244
    2. Miettimisen aihetta.

      Kannattaa yrittää vain niitä oman tasoisia miehiä. Eli tiputa ittes maan pinnalle. Tiedoksi naiselle mieheltä.
      Ikävä
      122
      1098
    3. Kai sä näät

      Ku sua katson et olen aika rakastunut. Rakkaus ei vain ole aina niin yksinkertaista
      Ikävä
      70
      820
    4. Mitkä on 3 viimeistä sanaa

      sun ja kaivattusi viesteilyssä? Ensin sun, sitten kaivatun?
      Ikävä
      48
      814
    5. Just nyt mä

      En haluais sanoa sulle mitään. Voisi vaikka istua vierekkäin hiljaa. Ehkä nojaten toisiimme. Tai maata vierekkäin, ilman
      Ikävä
      53
      760
    6. Nainen miltä tuntuu olla ainoa nainen Suomessa, joka kelpaa ja on yheen sopiva minulle

      Sydämeni on kuin muuri, valtavat piikkimuurit, luottamusongelmat, ulkonäkövaatimukset, persoonavaatimukset ja älykkyysva
      Ikävä
      50
      695
    7. Kuinka hyvin tunnet mut?

      Kerro musta mies jotain.
      Ikävä
      33
      662
    8. Piristä mua ystävä

      Hyvä💫...
      Ikävä
      60
      659
    9. Nainen, mitä ajattelet minusta?

      Mitä tuntemuksia saan aikaan sinussa? :/
      Ikävä
      52
      627
    10. Hakeudu hoitoon.

      En oo kiinnostunut susta.
      Ikävä
      50
      615
    Aihe