eli tälläinen otsikko maaseudussa, marraskuun alusta alkaen voi uuden lain mukaan valtuuttaa itse kenet tahansa edunvalvojaksi. Kirjallisesti kuten testamenttikin ja kahden todistajan läsnäollessa.Eikä tarvitse enää maistraattia tai käräjäoikeutta vaivata tällä asialla. Tämä herättää kyllä meikäläisessä paljon ajatuksia, onkohan tämä nyt hyvä tai huono asia dementiaa sairastavalle, paperihommia se varmasti keventää, mutta kun niitä testamenttejakin sairas tekee välillä useita, entäs sitten kun edunvalvojakin vaihtuu viikosta toiseen??
Edunvalvojan voi valtuuttaa itse;Maaseudun Tulevaisuus 2.11.2007
6
1002
Vastaukset
- ölölökök
Tuota. Henkilö, joka nyt on edunvalvonnan tarpeessa, ei voi tehdä edunvalvojavaltuutusta, koska ei enää kykene valtuutuksen tarkoitusta käsittämään.
Lain tarkoitus on, että ihminen voi täysissä sielunvoimissaan ollessaan antaa määräyksen siitä, kuka toimii tulevaisuudessa hänen edunvalvojanaan.
Jo dementoituneen henkilön edunvalvojan määrääminen hoidetaan samalla tavalla kuin ennenkin eli maistraatin tai käräjäoikeuden kautta.
Jos edunvalvontaa tarvitseva henkilö tai hänen puolisonsa ei vastusta edunvalvojan määräämistä, niin menettely on suhteellisen yksinkertainen eikä paperihommia paljoa ole. - ei dementoitunut
Valtakirjan asioiden hoitamiseen voi tehdä vaikka tänä päivänä ennen kuin se laki tulee voimaan. Edellytyksenä tietenkin on se, että henkilö on oikeustoimikelpoinen. Jos on jo dementoitunut, ei tietenkään voi enää vaihtaa edunvalvojaa yhtenään, vaan se valtuutus on tehtävä ENNEN sairastumista, sairauden varalle.
Kun käräjäoikeus nykykäytännön mukaista edunvalvontaa käsittelee, asianomaiselta ja hänen läheisiltään asiaa kysytään. Jos hakemus tehdään ajoissa, hän voi olla hyvinkin yhteistyökykyinen ja keskustella sopivasta henkilöstä. Jos taas sairastuneen asiat pystytään hoitamaan hänen aikaisemmin kirjoittamallaan valtakirjalla, ei edunvalvojan määräämistä välttämättä tarvita. Tiedän tapauksen, jossa joku sukulainen sitä vaati, mutta muiden lausuntojen perusteella käräjäoikeus totesi, että virallisen edunvalvonnan tarvetta ei ole juuri sillä perusteella, että kyseinen henkilö oli aikanaan antanut valtuutuksen asioidensa hoitamiseen yhdelle läheisistään.- ???
osaako kukaan selventää että miten ja kuka antaa tämän virallisen tiedon että onko tämä dementoitunut oikeustoimikelpoinen? Ei varmaan selviä yhdellä käynnillä terveyskeskuslääkärillä..?
- miksi ihmeessä???
??? kirjoitti:
osaako kukaan selventää että miten ja kuka antaa tämän virallisen tiedon että onko tämä dementoitunut oikeustoimikelpoinen? Ei varmaan selviä yhdellä käynnillä terveyskeskuslääkärillä..?
Ei taida selvitä millään lääkärillä. Ja tuksin kukaan lääkäri ottaa vastuun ja kirjoittaa 'terveen paperit' ihmiselle, joka on jo dementoitunut.
Oikeustoimikelpoisuutta on perinteisesti arvioitu vasta jälkikäteen.
Miksi ihmeessä tämä dementikko pitää saada todistettua oikeustoimikelpoiseksi?
Jos hän tarvitsee edunvalvojaa, niin pistä hakemus sisään, se on yksinkertaisinta. Täytät yhden paperin, jossa laitat asian vireille. Mukaan liitteeksi lääkärintodistus dementoivasta sairaudesta. Maistraatti ottaa yhteyttä, hankkii edunvalvojaksi ehdotetulta suostumuksen, haastattelee edunvalvontaa tarvitsevan ja kuulee puolisoa, jos sellainen on. Jos edunvalvontaa tarvitseva ei vastusta, asia on selvä ja päätös tulee postissa. Maksaa 30 €. Mikä siinä nyt on niin vaikeaa? - on se vaikeeta
miksi ihmeessä??? kirjoitti:
Ei taida selvitä millään lääkärillä. Ja tuksin kukaan lääkäri ottaa vastuun ja kirjoittaa 'terveen paperit' ihmiselle, joka on jo dementoitunut.
Oikeustoimikelpoisuutta on perinteisesti arvioitu vasta jälkikäteen.
Miksi ihmeessä tämä dementikko pitää saada todistettua oikeustoimikelpoiseksi?
Jos hän tarvitsee edunvalvojaa, niin pistä hakemus sisään, se on yksinkertaisinta. Täytät yhden paperin, jossa laitat asian vireille. Mukaan liitteeksi lääkärintodistus dementoivasta sairaudesta. Maistraatti ottaa yhteyttä, hankkii edunvalvojaksi ehdotetulta suostumuksen, haastattelee edunvalvontaa tarvitsevan ja kuulee puolisoa, jos sellainen on. Jos edunvalvontaa tarvitseva ei vastusta, asia on selvä ja päätös tulee postissa. Maksaa 30 €. Mikä siinä nyt on niin vaikeaa?sehän se on vaikeeta kun edunvalvontaa tarvitseva vastustaa sitä vaikka on sen tarpeessa!!Ei ymmärrä tilaansa..Toivottavasti unohtaa sitten koko asian kun sen hankimme..Ja kiitos neuvoista, selväksi tuli.
- vielä kerran ja tarkkailla
on se vaikeeta kirjoitti:
sehän se on vaikeeta kun edunvalvontaa tarvitseva vastustaa sitä vaikka on sen tarpeessa!!Ei ymmärrä tilaansa..Toivottavasti unohtaa sitten koko asian kun sen hankimme..Ja kiitos neuvoista, selväksi tuli.
Jos jos edunvalvojan tarve on ilmeinen, niin hänet pitää saada lääkäriin jollain verukkeella. Mutta tarvitaan nimenomaan tarvitaan tutkimus siinä mielessä, että tarvitseeko edunvalvontaa, pelkkä sairauden toteaminen ei riitä esim. oikeudessa. Jos maistraatin edustaja tapaa ko. henkilön niin kyllähän hänkin ilmiselvät tapaukset huomaa.
Toisaalta jossain myöhemmässä vaiheessa ko. henkilö saattaa itsekin huomata tarvitsevansa apua - kun esim. raha-asiat ovat menneet tarpeeksi solmuun eli esim. laskuja jää hoitamatta.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nainen, yrittäessäsi olla vahva olet heikoksi tullut
Tiedätkö mitä todellinen vahvuus on? Selviätkö, kun valtakunnat kukistuvat? Miten suojaudut kun menetät kaiken? :/1911274Miettimisen aihetta.
Kannattaa yrittää vain niitä oman tasoisia miehiä. Eli tiputa ittes maan pinnalle. Tiedoksi naiselle mieheltä.1221118- 48844
- 70840
Just nyt mä
En haluais sanoa sulle mitään. Voisi vaikka istua vierekkäin hiljaa. Ehkä nojaten toisiimme. Tai maata vierekkäin, ilman53770Nainen miltä tuntuu olla ainoa nainen Suomessa, joka kelpaa ja on yheen sopiva minulle
Sydämeni on kuin muuri, valtavat piikkimuurit, luottamusongelmat, ulkonäkövaatimukset, persoonavaatimukset ja älykkyysva50715- 33682
- 60679
- 50655
- 52647