Mistä se johtuu?

Ostin kaupasta hapanleivän, sellaisen valmiiksi halkaistun.
Otin palasesta puolikkaan ja voitelin ja sitten havaitsin yhden vanhan jo kuivuneen saman valmistajan leipäpalasen ja voitelin senkin.

Se kuivunut oli paljon maukkaampi kuin tuore.

Mistä se johtuu?
Toki tuoreen vesipitoisuus on melkoinen, mutta onko se yksin syy maun muuttumiseen?

9

901

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sitä samaa ihmettelee välistä itsekkin.
      Kai se on monen asian summa. kuten oman vatsan happamuustilanteesta.
      Joskus juuri tuo vanha, vähän jo kuivattanut ruisleipä maistuu taivaallisen hyvältä ja suorastaan makealta !
      Varsinkin jos on syönyt "imelää", silloin ruisleipä "puhdistaa pelin"!ei jää niin makea olotila.
      Kuulostaa kyllä aika omituiselta,, mutta maistuu hyvältä !
      Siksiköhän ne ennen säilyttivät reikäleipiä niillä orsilla, vai miksi niitä sanottiin?
      Toinen oli tietysti yleensä vaan leivän säilyttämisen takia !
      Mutta eipä liioin pakastin tuhonnut leivän B vitamiineja, kun ei pakastettu.

      • Minä mietin noita orsilla kuivattuja reikäleipä kanssa, mutta muistini mukaan minun mummolassani oli leipien paisto päivä. Silloin paistettiin paljon leipiä, jotka sitten pujotettiin pitkiin puihin ja nostettiin tuvan kattoon. Kai se oli sen ajan rationalisointia ja kuiva leipähän ei homehdu.


      • Jopel kirjoitti:

        Minä mietin noita orsilla kuivattuja reikäleipä kanssa, mutta muistini mukaan minun mummolassani oli leipien paisto päivä. Silloin paistettiin paljon leipiä, jotka sitten pujotettiin pitkiin puihin ja nostettiin tuvan kattoon. Kai se oli sen ajan rationalisointia ja kuiva leipähän ei homehdu.

        Muistan lapsena,meillä syötiin Elannon häälimppua.Se oli semmoinen iso ruislimppu.
        Mummoni sanoi,että pyydä eilisenpäivän leipä ja
        totta oli,maistui paremmalta,kuin tuore.Mistä
        lie johtuvan? Ehkä leivässä tapahtuu ,jotain
        sisäistä kypsymistä vielä...Siitä limpusta, on jäänyt mieleeni,että oli tosi hankala leikata
        palasta.Monet kerrat veistelin peukaloon haavan.
        Lapsena,en muuta keksinyt,pidin sitä rintaani vasten ja sitten yritin vetää palasta..Voi että,
        kaikkea muistuukin mieleen..Siinä varmaan syy,miksi,aina laitoin ,omille lapsilleni ,
        valmiiksi ,ainakin leivänsiivut.Aamua..t.Irkku


      • Pirkko3
        irkku-37 kirjoitti:

        Muistan lapsena,meillä syötiin Elannon häälimppua.Se oli semmoinen iso ruislimppu.
        Mummoni sanoi,että pyydä eilisenpäivän leipä ja
        totta oli,maistui paremmalta,kuin tuore.Mistä
        lie johtuvan? Ehkä leivässä tapahtuu ,jotain
        sisäistä kypsymistä vielä...Siitä limpusta, on jäänyt mieleeni,että oli tosi hankala leikata
        palasta.Monet kerrat veistelin peukaloon haavan.
        Lapsena,en muuta keksinyt,pidin sitä rintaani vasten ja sitten yritin vetää palasta..Voi että,
        kaikkea muistuukin mieleen..Siinä varmaan syy,miksi,aina laitoin ,omille lapsilleni ,
        valmiiksi ,ainakin leivänsiivut.Aamua..t.Irkku

        Olen jo vuosia kuivannut ruisleivän viipaleet ennen kuin syön ne, ne maistuu paljon paremmalta kun ovat sen verran kovia että 'naukuuvat' hampaissa !
        Tuore leipä ei ole niin hyvää kuin tuo kunnolla kuivunut, ja siihen olen tottunut niin, että joissain kaupoissa on alennettuun hintaan eiliset leivät ja niitä ostan kun kohdalle sattuu.
        Ilot on pienestä kiinni!


      • Pirkko3 kirjoitti:

        Olen jo vuosia kuivannut ruisleivän viipaleet ennen kuin syön ne, ne maistuu paljon paremmalta kun ovat sen verran kovia että 'naukuuvat' hampaissa !
        Tuore leipä ei ole niin hyvää kuin tuo kunnolla kuivunut, ja siihen olen tottunut niin, että joissain kaupoissa on alennettuun hintaan eiliset leivät ja niitä ostan kun kohdalle sattuu.
        Ilot on pienestä kiinni!

        Joita myös pitää ensin "säilyttää" tietty aika.
        Maustuvat ja paranevat maku ikäänkuin kypsyy,, ehkä ruisleivässä on jokin sama ilmiö ??
        Ennen tosiaan leivottiin kerralla isot määrät.


    • Mallamargareetta

      Kuivaa leipää täytyy haukata varovasti pieni pala kerrallaan, mutustella kauan hampaissa , ja niin maun ehtii tuntea suussaan.Sitä ei vain hotkita mahaan kovalla kiireellä kuten pehmeää leipää. Varsinkin linjojen hoitamiskuureilla syön paljon varrasleipää, koska se on niin hidasta puuhaa, ja tuo ruisleivan makeaksi muuttuminen syljen vaikutuksesta vie makenannälänkin.
      Harmi, että melkein kaikissa kaupassa myytävissä varrasleivissä on kuminaa, sen makua en voi sietää.
      Kuivatan joskus tarkoituksella revittyä ruisleipää.

      • Mummolassa oli aina leivontapäivän jälkeen uusipuuroa. Se oli kai ohraryyneistä tehtyä. Olenkohan oikeassa?
        Puuro oli ainakin herkullista, sen muistan.
        Ison leivinuunin jälkilämpöä varmaan hyödynnettiin.


      • Hintriika*
        Jopel kirjoitti:

        Mummolassa oli aina leivontapäivän jälkeen uusipuuroa. Se oli kai ohraryyneistä tehtyä. Olenkohan oikeassa?
        Puuro oli ainakin herkullista, sen muistan.
        Ison leivinuunin jälkilämpöä varmaan hyödynnettiin.

        Oikea leivinuuni jälkilämpöineen on kerrostaloasukkaalle vain haave, mutta voi sitä uuniohrapuuroa tai muutakin uunipuuroa tehdä myös sähköuunissa. Syötävän makuista siitä tulee.

        Luulenpa, että Google löytää montakin reseptiä. Turhan isoa uunin lämpötilaa ei kannata totella. Kiireetön eläkeläinen jaksaa odottaa pienellä lämmöllä hautuvaa puuroa. Tulos on aina sitä parempi, mitä pitempi kärsivällisyys.


      • Hintriika* kirjoitti:

        Oikea leivinuuni jälkilämpöineen on kerrostaloasukkaalle vain haave, mutta voi sitä uuniohrapuuroa tai muutakin uunipuuroa tehdä myös sähköuunissa. Syötävän makuista siitä tulee.

        Luulenpa, että Google löytää montakin reseptiä. Turhan isoa uunin lämpötilaa ei kannata totella. Kiireetön eläkeläinen jaksaa odottaa pienellä lämmöllä hautuvaa puuroa. Tulos on aina sitä parempi, mitä pitempi kärsivällisyys.

        Se hidas hiljainen kypsyminen,, se tekee makeaksi mm.uunipuuron.
        Nykyisin on saatavilla jos jonkinmoista ryyniä.
        Tein uunipuuron valmiista sekoituksesta: puoliksi ohraa ja riisiä.
        Kun se piiitkään "tekeytyi" uunissa kaikessa rauhassa, niin jopas oli makoisaa js "lutuista"
        popsia. Ja on helppo,valmista vaan ootella,kun sen on ensin uuniin laittanut.
        Siihen marjakiiseli, mehukeitto tai vaan kanelin kanssa (kukin makunsa mukaan). Kaikki on kokeiltu
        Hyväksi!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oletko tyytyväinen viime tapaamiseemme?

      Vai toivoitko sen menevän toisella tavalla? Miten?
      Ikävä
      71
      2983
    2. Nyt se sit loppuu

      Et ei enää nähdä ja yhteyttä pidetä.
      Ikävä
      46
      2604
    3. Kuoleman pelko katosi

      Olen pelännyt koko elämän ajan kuolemaa mutta yhtäkkiä kun hindut paljastivat totuuksia uskonnoista noin aloin yhtäkkiä
      Hindulaisuus
      432
      2245
    4. Viikonloppu terveiset kaivatulle

      tähän alas ⬇️⬇️⬇️
      Ikävä
      79
      2158
    5. Jos sitä keittelis teetä

      Ja miettis mitä mies siellä jossain touhuilee... ☕️
      Ikävä
      95
      1966
    6. Myötähäpeä kun näkee sut,

      tekisit jotain ittelles. Ihan hyvällä tämä!
      Ikävä
      32
      1732
    7. Huomenta ........

      Huomenta 💗 Tiedän, että tuntuisit hyvälle.
      Ikävä
      12
      1546
    8. Kuhmolainen on selvästi kepun lehti

      Kuhmolaise etukannessa oli Kuva kun Jaskalle annettiin karhu patsas.mutta kukmolaislehti oli niin kepulainen että Jaskan
      Kuhmo
      17
      1497
    9. Mitä nämä palautteet palstalla ovat?

      Joku uusi toimintatapa rohkaista kirjoittajia vai mistä on kyse?
      Ikävä
      29
      1319
    10. Ei mun tunteet

      ole mihinkään kadonnut. Enkä mä sua inhoa tai ole kyllästynyt. Mä ymmärsin, ettet ole kiinnostunut minusta, ainakaan sil
      Ikävä
      27
      1308
    Aihe