Voisko joku asiantuntija vastata että mikä on valon vaikutus kalliimpiin viskeihin. Elikkäs sen kyllä tiedän että auringonvalolta pitää pitää suojattuna, mutta entäs lamppujen valo baarikaapissa, huoneen valo?
Kiitoksia vastauksista.
viskin säilytys
10
7624
Vastaukset
Kuinka kauan säilytät? Jos vuosia, niin ehdottomasti viileän tasalämpöinen pimeä tila, niinkuin on omille 50-vuotissynttäreitäni varten varattu vuonna 1982 ostamilleni 17-vuotiaille viskeille.
Ei se säästämäni kama mitään "kypsy", mutta tulee silti olemaan kivaa ottaa hömpsy viskiä, joka on tislattu silloin, kun itsellä ei ollut vielä huolen häivää ja koulukin vasta edessä. ;)
Pullo valoisassa on avausta ja nautintoa varten, ei koristeeksi.- viskejä mulla
vaan, pari pottua chivas regalia ja mustaa johnyä pottu. Renaultin konjakkia samassa lasivitriinissä joka huoneen valolle altis. Siis tarkoitin että pitäskö näinkin "halvat" juomat säilyttää kokonaan valolta suojassa?? Ehkä seuraavalla kerralla ostan kultasta johnyä ja/tai laffrokkia.
- säilytys tehdään
viskejä mulla kirjoitti:
vaan, pari pottua chivas regalia ja mustaa johnyä pottu. Renaultin konjakkia samassa lasivitriinissä joka huoneen valolle altis. Siis tarkoitin että pitäskö näinkin "halvat" juomat säilyttää kokonaan valolta suojassa?? Ehkä seuraavalla kerralla ostan kultasta johnyä ja/tai laffrokkia.
asiallisesti, valolta suojattuna.
Itse pidän viskit alkuperäisissä tuubeissa, mikäli sellainen on olemassa, noin 70% tuubilla, 20% pahviaskissa ja loput ilman.
Viski pullot säilötään aina pysty asennossa, valolta suojattuna ja max 22°C lämpötilassa, mielummin 12-22°C. Pullossa tavara ei kypsy, kypsytys on tehty tynnyrissä, jonkin sortin makujen tasaantumista ja vastaavaa voi pullossa tapahtua kun sitä säilytetään 10-50 vuotta.
Pahimassa tapauksessa korkki kuivuu rusinaksi ja kapsyyli päästää alkoholia ulos, välillä näkee pulloja joista on säilytyksen (30-40 vuotta) aikana haihtunut melkein koko kaula, tämä voi vaikuttaa myös makuun.
Tärkeintä on muistaa se, että kaikki viski on tehty juotavaksi, ja säilytys on vain väliaikaista. - täytyy korjata
säilytys tehdään kirjoitti:
asiallisesti, valolta suojattuna.
Itse pidän viskit alkuperäisissä tuubeissa, mikäli sellainen on olemassa, noin 70% tuubilla, 20% pahviaskissa ja loput ilman.
Viski pullot säilötään aina pysty asennossa, valolta suojattuna ja max 22°C lämpötilassa, mielummin 12-22°C. Pullossa tavara ei kypsy, kypsytys on tehty tynnyrissä, jonkin sortin makujen tasaantumista ja vastaavaa voi pullossa tapahtua kun sitä säilytetään 10-50 vuotta.
Pahimassa tapauksessa korkki kuivuu rusinaksi ja kapsyyli päästää alkoholia ulos, välillä näkee pulloja joista on säilytyksen (30-40 vuotta) aikana haihtunut melkein koko kaula, tämä voi vaikuttaa myös makuun.
Tärkeintä on muistaa se, että kaikki viski on tehty juotavaksi, ja säilytys on vain väliaikaista.tilanne ja laittaa pullot valolta suojaan. Onkos noissa mun viskeissä nyt sitten maku muuttunut, kun esim musta johhny on ollut tossa huoneen valossa vuosia?
- millä saa
viskin maun parhaiten esiin? Olen kokeillut jäitä, vettä ja suoraan pullosta huoneenlämpöistä viskiä mut ei kumminkaan tule kaikkia vivahteita, nyt tossa kolmen leijonan viski, joka ei kauaa tossa vanhene ja pitäisi saada se savun muku kaivettua kunnolla sieltä:D
Kunnollinen paksupohjainen viskilasi ja huoneenlämpöistä tai hiukan alle viskiä siihen, ei liikaa, ravintolan neljä senttilitraa on ihan hyvä.
Ei tarvitse huljutella lasia eikä maiskutella makua: ensin kevyt siemaus ja makustelu kuinka hyvää se onkaan ja sitten vetäistään loput huiviin. Viski on kuitenkin äijien ja tosinaisten jalo juoma. ;)- kunnon
Kollimaattori kirjoitti:
Kunnollinen paksupohjainen viskilasi ja huoneenlämpöistä tai hiukan alle viskiä siihen, ei liikaa, ravintolan neljä senttilitraa on ihan hyvä.
Ei tarvitse huljutella lasia eikä maiskutella makua: ensin kevyt siemaus ja makustelu kuinka hyvää se onkaan ja sitten vetäistään loput huiviin. Viski on kuitenkin äijien ja tosinaisten jalo juoma. ;)tasting lasi ja pullo oikeata viskiä.
Alkon hyllystäkin löytyy tätä nykyään aika monta oikeata single malt whiskyä. Edullinen ja suhteellisen antoisa aloitus viski voisi olla Glenlivet 12YO, Highland Park 12YO tai Balvenie Double Wood 12YO, kaikkien hinnat keikkuvat 40€ kieppeillä eli varsin kohtuullisia. Kokeilemalla löytää omat suosikit. Tarkoitushan ei ole vetää lärvejä vaan nauttia viskistä.
Kaada lasiin noin 2-3cl, huoneen lämpöistä viskiä, anna juoman olla lasissa hetken ja nauti tuoksusta ja mausta. Hyviä viskejä löytyy satoja, valitettavasti joukossa on myös vähemmän hyviä sekotteita. Suosittelen pysymään single malt viskeissä, jätä beldit cocacolan jatkeeksi.
Paras tapa tutustua viskien maailmaan on mennä tasting tilaisuuteen mukaan ja pääsee maistamaan kohtuu hinnalla useamman viskin selostuksen kera. Tasting tilaisuuksia järjestävät alan ravintolat.
- LongJohn8
Niin, jos viskit ollu lasivitriinissä vuosia huoneen valolle alttiina, niin onko maku radikaalisti muuttunut? Vai onko se auringonvalo pahin??
Kiitti.- helppo todeta
avaamalla korkki, kaikki (lähes) viskit on tehty juotaviksi, ei vitriinin täytteeksi.
- Anonyymi
Viski on nautinto. Ee sitä ryyppäämiseen oo tarkotettu. Eekä missää nimessä jäellä.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 873237
- 622957
Kuoleman pelko katosi
Olen pelännyt koko elämän ajan kuolemaa mutta yhtäkkiä kun hindut paljastivat totuuksia uskonnoista noin aloin yhtäkkiä4322465- 802293
- 742199
- 952026
Toiselle puolikkaalleni
Sinulla ei taida olla kaikki nyt ihan hyvin? Minua itketti eilen kauheasti, sinunko itkuja itkin? Kyllä kaikki selviää j361753- 121626
Kuhmolainen on selvästi kepun lehti
Kuhmolaise etukannessa oli Kuva kun Jaskalle annettiin karhu patsas.mutta kukmolaislehti oli niin kepulainen että Jaskan201613Ei mun tunteet
ole mihinkään kadonnut. Enkä mä sua inhoa tai ole kyllästynyt. Mä ymmärsin, ettet ole kiinnostunut minusta, ainakaan sil301450