Olisi vielä yksi tyhmä kysymys hehkulampuista: Kuluttaako kirkas lamppu vähemmän sähköä kuin matta ? Nyt, kun hehkulampuissa on kielletty myymästä yli 80 wattiset ja kaikki n.s. mattakupuiset, niin mitä hyötyä siitä on ? Käytän pöytälampuissa 25 wattisia mattalamppuja. Jos nyt haluan säästää sähköä, niin pitäisikö minun ostaa pienempitehoisia kirkkaita lamppuja ? Mikä on seuraava wattimäärä pienempään päin 25 wattisesta ? Se, että kirkaslasisesta lampusta lähtee vähän enemmän valoa kuin matasta, ei merkitse minulle mitään. Se 25 W riittää joka tapauksessa.
Toinen kysymykseni koskee energiansäästölamppuja. Eli mitä järkeä ? Ensin kielletään hehkulamput ja heti perään valmistajat luopuvat kirkkaan valkoisten yli 4000 K lamppujen valmistuksen. Ainakin Philips on lopettanut ihan hiljattain niiden pistokantaisten 840-merkinnällä olevien pienloistelamppujen valmistuksen. Niitä ruokakaupoissa myytäviä keltaisia 827-lamppuja en osta. Kun hehkulamput kielletään kohta kokonaan, niin miksei ihmisille voi edes tuossa asiassa antaa valinnan vapautta ?
Hehkulampuista: Kuluttaako kirkas vähemmän kuin matta ?
8
1021
Vastaukset
- Das nicht gut
on kaikki yli 60W himmennetyt tai kirkkaat. Vain ns. energiaa säästävät 58W ( vastaa 75W hehkulamppua) hologeeni lamput E27 kannalla pysyvät myynnissä. Virran kulutus on sama himmeällä ja kirkkaalla.
Suomalaisten suuressa suosiossa olevat 2500K (825) ja 2700K (827) kuuluvat valikoimaan kysynnän vuoksi, kannattais patistaa kauppojen sisäänostajia. Vähitellen saadaan kuluttajat siirtymään 3000K eli halogeenin väriin. Siitä yli menee kyllä aikaa ennenkuin kauppa käy. - Heepw
"Olisi vielä yksi tyhmä kysymys hehkulampuista: Kuluttaako kirkas lamppu vähemmän sähköä kuin matta ? Nyt, kun hehkulampuissa on kielletty myymästä yli 80 wattiset ja kaikki n.s. mattakupuiset, niin mitä hyötyä siitä on ?" Enempää sähköä mattakupuinen lamppu ei vie kuin kirkaskaan. Mattakupu vähentää valovirtaa, joten sen takia sitä ei kannata suosia. Siis sama sähkökulutus, mutta vähemmän valo = huonompi hyötysuhde. Ideana näissä mattapintaisissa on se, ettei valosta tule liian pistävän kirkas. Ajatuksena se on kuitenkin melkein sama, kuin pistäisi lampun päälle säkin. Ei paljoa häikäise, muttei myöskään ole kovin fiksu ratkaisu.
"Jos nyt haluan säästää sähköä, niin pitäisikö minun ostaa pienempitehoisia kirkkaita lamppuja ?" Kyllä. Tai sitten vähentää käyttötunteja. Paremmalla hyötysuhteella oleva lamppu tuottaa enemmän valoa samalla tehon määrällä, joten voit joko nauttia enemmästä valon määrästä samalla rahalla, tai sitten nauttia samansuuruisesta valon määrästä pidemmän aikaa samalla rahalla. Näin ollen energiansäästölamppu ei pitäisi ainakaan ajatuksen tasolla kuulostaa huonolta.
"niin miksei ihmisille voi edes tuossa asiassa antaa valinnan vapautta ?" Koska kylmä fakta on, ettei ihmiset useinkaan teknisissä ja monisyisissä asioissa tiedä mikä olisi itselleen parasta, joten heidän ei anneta itse päättää. Tässä asiassa ihmiset tietäisivät kyllä mitä kannattaisi tehdä, mutta nyt tämä näyttää taas vaan menevän näin. Tässä voi itseään lohduttaa, että ei tämä idiotismi Suomesta sentään tullut. - Energiatehottomat
Erityisen energiatehottomien lamppujen kielto etenee vaiheittain vuoteen 2016 mennessä. Ympäristölle ja kuluttajalle tästä on etua lähinnä rahan ja energian säästymisessä sekä saasteiden ja savusumun pienentyessä. Seuraavia lamppuja ei enää saa tuoda markkinoille...
Vaihe 1: 1. syyskuuta 2009
- Himmeäkupuiset hehkulamput (lukuun ottamatta energialuokkaan A kuuluvia lamppuja)
- Kirkaskupuiset hehkulamput, joiden teho on 80 W tai enemmän
Vaihe 2: 1. syyskuuta 2010
- Kirkaskupuiset hehkulamput, joiden teho on yli 65 W
Vaihe 3: 1. syyskuuta 2011
- Kirkaskupuiset hehkulamput, joiden teho on yli 45 W
Vaihe 4: 1. syyskuuta 2012
- Kirkaskupuiset hehkulamput, joiden teho on yli 7 W
Vaihe 5: 1. syyskuuta 2013
- Laatuvaatimusten nosto
Vaihe 6: 1. syyskuuta 2016
- Lamput, joiden energialuokitus on C
Tämä direktiivi koskee vapaasti säteileviä lamppuja. Kohdelamppuja koskevat säännökset laaditaan toisen direktiivin yhteydessä vuoden 2009 lopussa. Tämä toteutetaan syyskuussa 2010.
EU-direktiivi säätää lisäksi, että termiä "energiansäästö" saa käyttää ainoastaan energialuokkaan A kuuluvien tuotteiden yhteydessä.
Nimelliset vastaavuudet tehoissa:
- Hehkulamppu >> Halogeenilamppu >> Energiansäästölamppu
- 25 W >> 18 W >> 5 W
- 35 W/40 W >> 28 W >> 7 W
- 60 W >> 42 W >> 11 W
- 75 W >> 52 W >> 15 W
- 100 W >> 70 W >> 20 W
- 150 W >> 105 W >> 30 W
Se, mikä himmeäkupuisella ja kirkaskupuisella hehkulampulla on eroa johtuu niiden fysikaalisista ominaisuuksista. Kirkaskupuinen hehkulamppu tuottaa valoa sillä suurimmalla mahdollisella teholla. Koska tämä valo voi olla laadultaan joskus heikkoa ja liiankin kirkasta, on lampun pintaan tehty tasoittava - himmentävä kupu (eli ns. himmeäkupuinen) jota voidaan käyttää mm. ravintoloissa.
Siis lyhyesti sanottuna, kirkas ei kuluta vähemmän sähköä kuin vastaava matta, mutta sen sijaan matta tuottaa tasaisemmin ja pehmeämmin valoa jolloin haittana on valaisutehon vähentyminen.
Uusinta tekniikkaa on valodiodilamput (LED-lamput), jotka voivat olla himmeäkupuisia peittäen näin pienet diodit kokonaan taakseen. (Näin saadaan aikaan hehkulamppujen kanssa täysin identtinen, mutta luontaisempi ja energiatehokkaampi, valaistus.) Kuitenkin valoteho on vähintäänkin yhtä hyvä ellei parempi (50 lm/W) kuin pienloistelampuilla (CFL). Heikkoutena on valaisutehon voluumi (satoja lumenia) verrattuna kaasupurkauslamppuihin (tuhansia lumenia) ja hinta.
Seuraavan sukupolven valaistus toteutetaan taas erilaisilla orgaanisten valodiodilamppujen (OLED-lamppujen) sovellutuksilla. Näillä saadaan aikaan jopa läpinäkyvä valaistus joka on täysin luontainen ja erittäin energiatehokas. Heikkoutena on toistaiseksi hinta ja elinkaari (noin 10 000 h, sama kuin CFL:lla) verrattuna valodiodilamppuihin (jopa 100 000 h).- lumeninvahtaaja
"Siis lyhyesti sanottuna, kirkas ei kuluta vähemmän sähköä kuin vastaava matta, mutta sen sijaan matta tuottaa tasaisemmin ja pehmeämmin valoa jolloin haittana on valaisutehon vähentyminen."
Jos pakkausmerkintöjä on uskominen, himmennyspinnoite ei vähennä valon määrää. Esim. 60-wattinen 230-volttinen lamppu, vaikkapa Osram, antaa 710 lumenia sekä kirkkaana että himmeänä.
Minulla on muuten muutama Bilteman 25-wattinen E27-kantainen hehkulamppu, joista kirkas antaa 200 lumenia, mutta himmeä 230 lumenia. Hitto! Mittaankin myöhemmin tänään noiden kahden virrankulutuksen samalla jännitteellä. Jos molempien ottoteho on sama, joku saa selittää, miksi himmeä antaakin enemmän valoa kuin kirkas. Tuo 230lm on muuten paras arvo, jonka olen nähnyt tavallisessa 25-w hehkussa. Moni "merkkilamppu" antaa vähemmän, tyypillisesti 220lm, mutta kynttilälamput vain 200lm. - lumeninvahtaaja
lumeninvahtaaja kirjoitti:
"Siis lyhyesti sanottuna, kirkas ei kuluta vähemmän sähköä kuin vastaava matta, mutta sen sijaan matta tuottaa tasaisemmin ja pehmeämmin valoa jolloin haittana on valaisutehon vähentyminen."
Jos pakkausmerkintöjä on uskominen, himmennyspinnoite ei vähennä valon määrää. Esim. 60-wattinen 230-volttinen lamppu, vaikkapa Osram, antaa 710 lumenia sekä kirkkaana että himmeänä.
Minulla on muuten muutama Bilteman 25-wattinen E27-kantainen hehkulamppu, joista kirkas antaa 200 lumenia, mutta himmeä 230 lumenia. Hitto! Mittaankin myöhemmin tänään noiden kahden virrankulutuksen samalla jännitteellä. Jos molempien ottoteho on sama, joku saa selittää, miksi himmeä antaakin enemmän valoa kuin kirkas. Tuo 230lm on muuten paras arvo, jonka olen nähnyt tavallisessa 25-w hehkussa. Moni "merkkilamppu" antaa vähemmän, tyypillisesti 220lm, mutta kynttilälamput vain 200lm.Tein suppean otoksen mittauksen (mittarina Fluke 177), ja mittasin yhden kirkkaan ja yhden himmeän Bilteman 25-wattisen hehkulampun ottaman virran. Verkkojännite oli 234 volttia, ja virta kirkkaalla lampulla oli 111mA, himmeällä 110 mA. Tehoksi saadan 234* 111mA = 25,97W ja 234* 110mA = 25,74W.
Samalla teholla siis kirkas lamppu antaa pakkauksen mukaan vain 200 lumenia, kun himmeä antaa 230lm !
Nyt odottelen niitä selityksiä. :) - ei noin helppoooo
lumeninvahtaaja kirjoitti:
Tein suppean otoksen mittauksen (mittarina Fluke 177), ja mittasin yhden kirkkaan ja yhden himmeän Bilteman 25-wattisen hehkulampun ottaman virran. Verkkojännite oli 234 volttia, ja virta kirkkaalla lampulla oli 111mA, himmeällä 110 mA. Tehoksi saadan 234* 111mA = 25,97W ja 234* 110mA = 25,74W.
Samalla teholla siis kirkas lamppu antaa pakkauksen mukaan vain 200 lumenia, kun himmeä antaa 230lm !
Nyt odottelen niitä selityksiä. :)Vaihtovirralla pätöteho ei ole U*I vaan pitää tietää myös cosfii. Nämä pienloistelamput aiheuttavat myös harmonisia yliaaltoja (säröä) joka pitäisi huomioida.
Mutta vertailuna ihan mielenkiintoinen. - lumeninvahtaaja
ei noin helppoooo kirjoitti:
Vaihtovirralla pätöteho ei ole U*I vaan pitää tietää myös cosfii. Nämä pienloistelamput aiheuttavat myös harmonisia yliaaltoja (säröä) joka pitäisi huomioida.
Mutta vertailuna ihan mielenkiintoinen.En puhunut enkä mitannut mitään pienloistelamppuja, vaan tuikitavallisia hehkulamppuja, eli resitiivistä kuormaa. Jos tehollisjännite kertaa tehollisvirta ei olekaan teho, olen hämmästynyt. Kaiken lisäksi tulokset ovat hyvinkin oikeansuuntaisia, eli se nimellinen 25 wattia ylittyy hieman, koska jännitettä oli 4 volttia liikaa. Lamput kun ovat 230-volttisia.
- Ertsu2
ei noin helppoooo kirjoitti:
Vaihtovirralla pätöteho ei ole U*I vaan pitää tietää myös cosfii. Nämä pienloistelamput aiheuttavat myös harmonisia yliaaltoja (säröä) joka pitäisi huomioida.
Mutta vertailuna ihan mielenkiintoinen.[i]"Vaihtovirralla pätöteho ei ole U*I vaan pitää tietää myös cosfii."[/i]
Just noinhan se menee, mutta vastuskuormalla cos.fii = 1,0. Tuossa puhuttiin hehkulampuista, jotka ovat vastuskuormaa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nainen, yrittäessäsi olla vahva olet heikoksi tullut
Tiedätkö mitä todellinen vahvuus on? Selviätkö, kun valtakunnat kukistuvat? Miten suojaudut kun menetät kaiken? :/1911304Miettimisen aihetta.
Kannattaa yrittää vain niitä oman tasoisia miehiä. Eli tiputa ittes maan pinnalle. Tiedoksi naiselle mieheltä.1221128- 48854
- 70850
Just nyt mä
En haluais sanoa sulle mitään. Voisi vaikka istua vierekkäin hiljaa. Ehkä nojaten toisiimme. Tai maata vierekkäin, ilman53780Nainen miltä tuntuu olla ainoa nainen Suomessa, joka kelpaa ja on yheen sopiva minulle
Sydämeni on kuin muuri, valtavat piikkimuurit, luottamusongelmat, ulkonäkövaatimukset, persoonavaatimukset ja älykkyysva50725- 33692
- 60689
- 50665
- 52657