Wien

mystikkko

Miksi sanotaan, että Wienin kongressi edusti taantumuksen voittoa? Tarkoitetaanko tällä sitä, että haluttiin palata "vanhaan" aikaa ennen Napoleonia?

3

182

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • w83

      Tämä kuuluisi ennemminkin yhteiskunta/historia keskusteluun kun ei ole arkeologiaa eikä muinaista.

      Itse en osaa tuohon vastata, minulla kun on vähän näkemys että mitä vanhempaa sitä kiinnostavampaa, ja tuohon aikakauteen en ole suuremmin ehtinyt tutustua.

    • Arrakis

      En tiedä uskallanko vastata kovin puutteelisella tiedolla, mutta kun muistelen koulun historianopetusta, niin eikös stoori mene vähän näin:

      1700-luvulla Euroopassa elettiin vielä pitkälti feodaali- ja sääty-yhteiskunnissa. Valta oli kuninkaalla joka sitten oli antanut läänityksinä maita aatelisille, jotka samalla toimivat oman alueensa veronkantajina. Verot piti tilittää kuninkaalle, mutta iso osa päätyi tietenkin heidän omaan kassaansa. Sitten 1700-luvun lopulla Ranskassa ja myös joissakin muissa maissa alkoi kansa vaatia demokratiaa. Ranskassa päädyttiin jopa vallankumoukseen (siihen suureen), joka kuitenkin epäonnistui kun syntyneessä kaaoksessa Keisari Napoleon otti vallan itselleen. Samalla Napoleon ei tyytynyt pelkästään Ranskan alueeseen, vaan yritti sodillaan valoittaa lähes koko muunkin Euroopan. Sitten sota päättyi lopulta Napoleonin karkoitukseen Sain Helenalle. Tämä Wienin kongressi oli tavallaan jonkinlainen sodan loppunäytös, jossa Euroopan hallitsijat vakiinnuttivat valtansa ja saivat aikaan jonkinlaisen järjestyksen (siis vanha valta ja taantumus tuli voimaan).

      Varmaan joku, joka oikeasti tietää asiasta, osaa vastata tähän vielä paremmin.

    • Aapo Jukola

      Paluulla vanhaan ja siis taantumuksellisuudella tarkoitettiin paluuta, silloin Wienin kongressissa vallassa olevaa ajattelua paluusta vakauden aikaan, aikaan ennen Ranskan vallankumouksesta alkanutta Euroopan sekasortoa.

      Ranskan vallankumouksen siirtyminen Napoleonin keisarivallaksi ei ollut siihen aikaan suurimman osan ihmisistä mielestä vallankumouksen epäonnistumista, vaan nimenomaan sen ihanteiden ja aatteiden eteenpäinmenoa. Napoleonin valta ymmärrettiiin edistyksellisten mielissä vallankumouksen järjellistymisenä pahimpien ylilyöntien jälkeen. Myös Euroopan vanhat kuningashuoneet ja vallanpitäjät pitivät Napoleonia kumouksellisena vallankumouksen aatteiden levittäjänä. Napoleonin hallinto perustui lainsäädäntöön ei mielivaltaan. Hän levitti sodillaan vallankumouksen ajatuksia kansalaisuudesta alamaisuuden vastakohtana ja laillista oikeusjärjestelmää yli koko Euroopan. Aikalaisetn ja hänen kannattajiensa mielestä Napoleonin päämäärä ei ollut Euroopan valloitus vaan oikeudenmukaisuuden ja modernien ihmisoikeusaatteiden levittäminen Eurooppaan vanhojen hallitsijoiden kaatamisella.

      Feodaaliyhteiskunta ei Eurooppa ollut enää vallankumouksen alkaessa Venäjää lukuunottamatta. Feodaaliyhteiskunta oli läntisessä Euroopassa hajonnut jo renessanssista alkaen. Euroopassa oli itse asiassa silloin hyvin erilaisia valtajärjestelmiä. Kuninkaan tai hallitsijan valta suhteessa erilaisiin parlamentteihin vaihtui hyvin vahvasta parlamentin hallinnasta aina lähes täysin kuninkaan yksinvaltaan. Myös parlamenteissa oli hyvin erilaisia ryhmiä edustettuina eri maissa. Pohjoismaissa oli talonpoikaistolla merkittävä asema, kun taas Ranskassa ja Venäjästä puhumattakaan nämä kokoukset olivat lähes täysin aateliston vallassa.

      Napoleonin sotien yhtenä seurauksena oli myös käsitys siitä, ettei suuret ylikansalliset valtiot olekaan tavoiteltava päämäärä. Tämä ajatus suuresta valtiosta, jota kuningas tai keisari hallitsee ja johon kuuluu lukemattomia kansoja oli jäänne ihanteena pidetystä Rooman valtakunnasta. Kansallisuusaatten siemenet oli kylvetty. Suuret monikansalliset valtiot kuten Itävalta ja Venäjä ajoivat Wienissä paluuta suuriin keisarikuntiin, joissa on yksi vahva hallitsija. Tämä oli vastustajien mielessä paluuta vanhaan, vaikka kansoille tulisi heidän mielessään antaa mahdollisuus itsemääräämisoikeuteen. Tämä suuri aate kansojen oikeudesta itsemääräämiseen pääsi kuitenkin valtaan vasta lähes sata vuotta myöhemmin, ensimmäisen maailmansodan lopputuloksessa, jolloin Itävallan ja Venäjän keisarikunnat hajosivat hyvin moniksi valtioiksi. Tuon kansallisuusaatteen huippuhetken jälkeen suunta on hiljaa jälleen kääntynyt niin, että ihanteena on jälleen ollut suuri yhtenäinen valtio. Näin suuresti sen takia. että kansalllisuusaatteen läpitunkema Eurooppa ajautui niin pahoihin sotiin 1900-luvulla.

      Wienissä sovittiin myös, uuden vallankumouksen estämiseksi, että kunigashuoneet auttavat toinen toisiaan kumouksia vastaan, jotta Ransakan katastrofia ei enää pääsisi tapahtumaan. Tätä keskinäistä apua kapinoiden kukistamiseksi käytettiinkin 1800-luvun alkupuoliskolla.

      Wienissä oli pyrkimys vanhojen valtarakenteiden ja valtiorakenteiden pitämisessä pystyssä tulevaisuuteenkin uusien vallankumouksellisten aatteiden vaikuttaessa. Tässä mielessä kyse oli siis taantumuksesta. Wieni kongressi onnistui pyrkimyksissään erittäin hyvin. Euroopan valtarakenteet, jotka olivat kaatumassa ennen Wieniä pysyivät pystyssä vielä lähes sata vuotta aina ensimmäiseen maailmansotaan saakka, jolloin ne sitten rytisten kaatuivatkin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, yrittäessäsi olla vahva olet heikoksi tullut

      Tiedätkö mitä todellinen vahvuus on? Selviätkö, kun valtakunnat kukistuvat? Miten suojaudut kun menetät kaiken? :/
      Ikävä
      195
      1486
    2. Miettimisen aihetta.

      Kannattaa yrittää vain niitä oman tasoisia miehiä. Eli tiputa ittes maan pinnalle. Tiedoksi naiselle mieheltä.
      Ikävä
      123
      1248
    3. Mitkä on 3 viimeistä sanaa

      sun ja kaivattusi viesteilyssä? Ensin sun, sitten kaivatun?
      Ikävä
      50
      988
    4. Kai sä näät

      Ku sua katson et olen aika rakastunut. Rakkaus ei vain ole aina niin yksinkertaista
      Ikävä
      70
      930
    5. Nainen miltä tuntuu olla ainoa nainen Suomessa, joka kelpaa ja on yheen sopiva minulle

      Sydämeni on kuin muuri, valtavat piikkimuurit, luottamusongelmat, ulkonäkövaatimukset, persoonavaatimukset ja älykkyysva
      Ikävä
      52
      843
    6. Just nyt mä

      En haluais sanoa sulle mitään. Voisi vaikka istua vierekkäin hiljaa. Ehkä nojaten toisiimme. Tai maata vierekkäin, ilman
      Ikävä
      53
      830
    7. Hakeudu hoitoon.

      En oo kiinnostunut susta.
      Ikävä
      56
      822
    8. Mikä on ollut

      Epämiellyttävin hetki sinun ja kaivattusi romanssissa?
      Ikävä
      102
      804
    9. Piristä mua ystävä

      Hyvä💫...
      Ikävä
      82
      800
    10. Kuinka hyvin tunnet mut?

      Kerro musta mies jotain.
      Ikävä
      32
      745
    Aihe