Tieteen juuret - hedelmällinen puolikuu?

City State

Onko modernin tieteen alkukoti kaksoisvirtainmaassa?

------------------------------------

Tiede

Sumer oli maailman ensimmäisiä korkeakulttuurin ja tieteen alueita.[31] Sumerilaiset ottivat ensimmäisinä ratkaisevan askeleen taikauskosta kohti tieteellistä maailmankuvaa. Uskonnolla oli kuitenkin yhä vahva vaikutus. Sumerilaisessa mytologiassa on kertomus puutarhuri Šukallitudasta, jonka viljelykset kesän helteet ja kuivuus olivat tuhonneet. Šukallituda pohti tapaa, jolla hän voisi jatkossa pelastaa sadon. Hän sai ajatuksen siirtää viljelmät puun varjoon, jossa ei ollut lainkaan niin kuumaa kuin suorassa auringonpaisteessa. Ajatus osoitti toimivuutensa ja Šukallituda sai paremman sadon kuin normaalisti. Tämä osoittaa kuinka Šukallituda omaksui tieteelle ominaisen lähestymistavan. Ensin selvitetään ongelma, jonka ratkaisemiseksi kehitetään hypoteesi. Hypoteesia koellaan empiirisesti eli kokeillaan käytännössä hypoteesin toimivuutta. Sumerilaisista savitauluista on selvinnyt myös, kuinka maanviljelijät ovat merkinneet ylös eri aikoina tehtyjen kylvöjen satoisuudet, josta saamiensa tietojen perusteella he päättelivät parhaimman ajan kylvöille.[31]

Sumerilaisilta 2000-luvulla eaa. eläneitä lääkäreiltä on säilynyt muutamia savitauluja, joihin he ovat kirjanneet eri yrttiaineita, jotka tepsivät tiettyihin oireisiin. Yrttien ohella lääkinnässä käytettiin apuna kasviöljyjä sekä suoloja. Oluella huuhdottiin tavallisesti sisäisesti nautittavat lääkkeet.[31] Sumerilaisten lääkeainevalmistuksen perinteessä on huomionarvoista, etteivät he lausuneet loitsuja tai suorittaneet muita maagisia rituaaleja ja taikoja parantaakseen lääkkeiden vaikutuksia.[31] Sairaukset nähtiin kuitenkin jumalten vitsauksina aina Hippokrateeseen saakka.

Sumerilaiset tekivät kontribuutioita niin sanottujen kovien tieteiden sarallakin. Matematiikassa he kehittivät niin sanotun seksagesimaalisen lukujärjestelmän, jossa kantalukuna on luku 60, kun nykyaikaisessa desimaalijärjestelmässä kantaluku on kymmenen. Sumerilaisten perintö tässä suhteessa näkyy edelleen muun muassa kulmanyksikköasteessa (yksi aste on 60 kaariminuuttia ja yksi kaariminuutti on 60 kaarisekuntia) ja ajanyksiköissä (tunti rakentuu 60 minuutista ja minuutti 60 sekunnista). Babylonialaiset omaksuivat tämän lukujärjestelmän, mutta ottivat rinnalle käyttöön myös desimaalijärjestelmän. Kemian saralla sumerilaiset keksivät menetelmiä kuparin ja pronssin valmistukseen. Molempien metallien keksimisellä oli perustavanlaatuisia vaikutuksia niin sumerilaiseen taiteeseen kuin sodankäyntiinkin. Kullan juotosta on säilynyt merkkejä 2500-luvun eaa. Urista. Ensimmäisenä tieteilijänä pidetyn joonialaisen Thaleksen käsitys, että vesi on kaikkeuden alkuaine, on peräisin sumerilaisilta.[31]

Tekniikassa sumerilaiset olivat edelläkävijöitä sillä he keksivät pyörän ja auran noin vuoden 3500 eaa. tienoilla sekä rakensivat ensimmäiset merenkulkuun kelpaavat alukset, joissa he käyttivät bitumia vesieristeenä 2400-luvulta alkaen.[31][32] Ensimmäiset airot keksittiin kuitenkin Egyptissä[33] samoin kuin purjekin on egyptiläisten keksintöä.[34] Keinokastelujärjestelmä paransi satoa ja mahdollisti suurikokoisen valtakunnan rakentamisen. Se koitui kuitenkin sumerilaisten kohtaloksi, sillä kasteluvesi toi mukanaan suoloja maanpinnalle ja teki maasta viljelykelvotonta. Kastelussa käytettiin myös vinttikaivoa (saduf). Ur-Nammun hallintokaudella aloitettiin suuria rakennusprojekteja, kuten kaupunkien korjaaminen, kanaalien ja zikkuratien rakentaminen. Ensimmäinen kaupunkia esittävä kartta esittää Akkadin Lagašia (2300 eaa.).

Kaupankäynnin standardiyksiköt sumerilaiset johtivat 129 jyvää vastaavasta šekelistä (8,36 grammaa) sekä 60 šekeliä vastaavasta minasta. Ensimmäinen standardiyksikkö pituudelle omaksuttiin hallitsija Gudeaa esittävän patsaan jalan pituudesta (26,45 cm).

6

470

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • maallikko evp

      -- kyllä se ensimmäinen korkea kulttuuri tais olla jo 6000 eea tuolla indusvirran laaksossa -- sitä kulttuuria ei läsimaissa paljon opeteta .siis kyllä se on jäänyt läsimaille melko tuntemattomaksi --- osasivat jo silloin laskea pinta-aloja puntarilla ,mitä taitoa ei suomen koululaitoksissa ole vieläkään otettu käyttöön

      • mette.soderman

        Ei ihan niin. Indus-kulttuuri - käytetään myös nimeä Harappa - kehittyi noin 2500-1800 eaa. Se sai vaikutteita Mesopotamiasta ja on kolmanneksi vanhin suurista jokikulttuureista (Egypti!)


      • ettuskalla?
        mette.soderman kirjoitti:

        Ei ihan niin. Indus-kulttuuri - käytetään myös nimeä Harappa - kehittyi noin 2500-1800 eaa. Se sai vaikutteita Mesopotamiasta ja on kolmanneksi vanhin suurista jokikulttuureista (Egypti!)

        Tiede on BABYLON !
        Saapasnahkatorni.
        Jos et usko, katso peiliisi.


    • Me Again

      "Onko modernin tieteen alkukoti kaksoisvirtainmaassa?"

      Sellaista argumenttia on kyllä aika vaikea esittää. Sumerilaiset näkivät, muiden silloisten kulttuurien tapaan, koko maailmanjärjestyksen taustalla tuhottoman määrän eriarvoisia "jumalia" - tai oikeastaan henkiolentoja. Noiden henkiolentojen edesottamusten pohjalta he myös selittivät kaikki maailman tapahtumat normaaleista luonnonilmiöistä aikansa poliittisiin tapauksiin.

      "Sumerilaisten lääkeainevalmistuksen perinteessä on huomionarvoista, etteivät he lausuneet loitsuja tai suorittaneet muita maagisia rituaaleja ja taikoja parantaakseen lääkkeiden vaikutuksia."

      No, tämä jälkimmäinen osa ei pidä paikkaansa. Demonien karkuun ajaminen kuului samalla tavalla sumerilaisten "lääketieteeseen" kuin muillakin kulttuureilla.

      "Ensimmäisenä tieteilijänä pidetyn joonialaisen Thaleksen käsitys, että vesi on kaikkeuden alkuaine, on peräisin sumerilaisilta."

      Jep, mutta sumerilaisille kyseessä oli jumalalllinen prosessi. Oikeastaan tuo alkumeri itsessään ymmärrettiin heidän mytologiassaan äitijumalattarena, mikä puolestaan johtaa takaisin sumerilaisten duaaliseen ymmärrykseen kaikista luonnon elementeistä (meri, maa, taivas ja taivaankappaleet) henkilöllistettyinä jumaluuksina.

      Aivan epäilemättä he kuitenkin kansana saivat aikaan paljon keksintöjä tai ainakin parannuksia keksintöihin.

    • minkälaista???

      Onkos täältä kukaan käynyt kiertelemässä tuolla Turkin maaseudulla?

      tekisi mieleni mennä paikan päälle ottamaan selvää meidän sivilisaation alkuvaiheista ... :)

      • haaa

        Göpekli Tepe ois hyvä matkakohde!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, yrittäessäsi olla vahva olet heikoksi tullut

      Tiedätkö mitä todellinen vahvuus on? Selviätkö, kun valtakunnat kukistuvat? Miten suojaudut kun menetät kaiken? :/
      Ikävä
      188
      1419
    2. Miettimisen aihetta.

      Kannattaa yrittää vain niitä oman tasoisia miehiä. Eli tiputa ittes maan pinnalle. Tiedoksi naiselle mieheltä.
      Ikävä
      123
      1208
    3. Mitkä on 3 viimeistä sanaa

      sun ja kaivattusi viesteilyssä? Ensin sun, sitten kaivatun?
      Ikävä
      50
      948
    4. Kai sä näät

      Ku sua katson et olen aika rakastunut. Rakkaus ei vain ole aina niin yksinkertaista
      Ikävä
      70
      900
    5. Just nyt mä

      En haluais sanoa sulle mitään. Voisi vaikka istua vierekkäin hiljaa. Ehkä nojaten toisiimme. Tai maata vierekkäin, ilman
      Ikävä
      53
      810
    6. Nainen miltä tuntuu olla ainoa nainen Suomessa, joka kelpaa ja on yheen sopiva minulle

      Sydämeni on kuin muuri, valtavat piikkimuurit, luottamusongelmat, ulkonäkövaatimukset, persoonavaatimukset ja älykkyysva
      Ikävä
      51
      808
    7. Hakeudu hoitoon.

      En oo kiinnostunut susta.
      Ikävä
      56
      792
    8. Mikä on ollut

      Epämiellyttävin hetki sinun ja kaivattusi romanssissa?
      Ikävä
      102
      774
    9. Piristä mua ystävä

      Hyvä💫...
      Ikävä
      69
      748
    10. Kuinka hyvin tunnet mut?

      Kerro musta mies jotain.
      Ikävä
      33
      712
    Aihe