Hapattamalla imelletty perunalaatikko

65-75 astetta

Hapanimellettyyn perunalaatikkoon tulee pistävä maku, mutta hämäläisittäin imellettyyn perunalaatikkoon ei pistävää makua ei tule jos imellysaika on 2-4(6) tuntia. Hämäläisittäin imellettyyn perunalaatikkoonkin saa makuun pistävyyttä jos imeltämistä jatkaa kuuteen tuntiin ja yli. On lisäksi huomattava että lämpimässä happaneminen on erittäin nopeaa joten jo 6 tuntia imellettämisaikaa saa jo aikaan happanremisreaktion.

Hapattamalla imelletetty perunalaatikko imeltyy huoneenlämmössä 1-2 vuorokaudessa ja viileämmässä voi hapattaa kolmekin vuorokautta.

Mielestäni hämäläisittäin imellytetty perunalaatikko on paremman makuinen verrattuna pistävänmakuiseen hapattamalla imellytettyyn.

12

1780

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ei hapateta

      Perinteistä tuuvinkia ei hapateta

    • efhvv

      Se on tasapaino laji tuo imellyttäminen .

      • ei nyt muuta

        Se on yhdyssana tuo tasapainolaji.


    • syrströmming

      Kun jäähtyy liian hitaasti, hapantuu. Ruoka on pilalla kuin hapanvelli.

      • Hapanperunaa

        "Hapanvelli" on ihan oikea ruokalaji. Näitä hapatettuja ruokalajeja on useita.


    • ainkin sillon,kun

      käy pas`kalla.

    • bulls hit

      Aloituksessa on kyllä fysikaaliset asiat aivan päin mäntyä.

      Normaalisti imellyttämällä tehty perunalaatikko ei happane imellytyksen aikana koska lämpötila on liian korkea jotta laktobasilli voisi laatikon hapannuttaa. Se kyllä selviytyy noista lämpötiloista elossa joten jos perunalaatikon jättää paistamatta pitkäksi aikaa se happanee. Joten jos happanee on imellytyslämpötila ollut väärä.

      Toisekseen hapannuttaminen eli laktobasilli ei todellakaan imellytä yhtikäs mitään, imellytys tarkoittaa sitä että entsyymit pilkkovat tärkkelysketjut sokereiksi. Hapantuminen tarkoittaa sitä että maitohappobakteerit syövät nuo sokerit ja ulostavat maitohappoa, alkoholia ja hiilidioksidia.

      Hapantuminen on siis oikeastaan täysin päinvastainen reaktio kun imeltyminen. Imeltymisessä tuote makeutuu, happamoitumisessa siitä poistuu sokereita.


      Ja ikinä en siis edes ole kuullut metodista jossa perunalaatikko hapatettaisiin, liekö tekijä korkannut vähän liian monta kossua.

    • pernakiskoo tuuvinki
    • bulls hit

      Ah.. ehkäpä nyt alkaa vähän niinkun selkeytymään tämä terminologia.

      Tuulipukukansan tuntojen syvin tulkki alkoholisti paskanpuhuja Jaajo lienee käyttänyt virheellisesti termiä hapanimelletty...

      Se kuulkaa on ihan näitä kiinalaisia juttuja nämä hapanimelletyt kanat jolla taas ei ole mitään tekemistä imellytyksen kanssa, kunhan vaan halutaan sanoa että ruoka on makeaa ja hapanta... eli imelää.

      Imellytys taas on ihan kemiallinen prosessi jossa tärkkelyksestä hajotetaan entsyymien avulla sokereita ts.. perunalaatikko makeutuu.

      Mutta perunalaatikkoa ei siis ikinä ole "hapanimelletty" ja kyseisen termin käyttö on täysin väärin.

      • Hämäläistä

        Imelletyn hämäläisen perunalaatikon amylaasi-imellyttäminen tapahtuu 60-78 asteen lämpötilassa, ja imeltyminen tapahtuu nopeasti 3-5 tunnissa.

        Useiden ohjeidenkin mukaan imellyttäminen tapahtuu huoneenlämmössä tai vain vähän lämpimämmässä, niin silloin kysymyksessä sama reaktio kuin leipätaikinan nostattamisessa hiivalla tai hapattamalla. Onnistuu näinkin, mutta lopputulos ei ole hämäläistä imellytettyä perunalaatikkoa.

        Jos perunalaatikko ei imelly alle 6 tunnissa, niin silloin kysymyksessä on jokin muu imellyttäminen kuin millä hämäläinen perunalaatikko tulisi imellyttää.


      • Hapantaimelää

        Hapanimelletty perunalaatikko on imelletty yön yli huoneenlämmössä. Huoneenlämmössä ei oikeaa imeltymistä tapahdu.


    • Hapantatulee

      Hapanta tulee vaikka tarkoitus on imellyttää. Suurin osa nykyisistä ohjeista antaa imellyttämislämpötilaksi niin alhaisen lämpötilan - 62 astetta tai alle - että siinä monet happobakteerit elää ja voi hyvin. Harvassa ohjeessa on imelyttämislämpötila oikein.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, yrittäessäsi olla vahva olet heikoksi tullut

      Tiedätkö mitä todellinen vahvuus on? Selviätkö, kun valtakunnat kukistuvat? Miten suojaudut kun menetät kaiken? :/
      Ikävä
      209
      1608
    2. Miettimisen aihetta.

      Kannattaa yrittää vain niitä oman tasoisia miehiä. Eli tiputa ittes maan pinnalle. Tiedoksi naiselle mieheltä.
      Ikävä
      139
      1358
    3. Mitkä on 3 viimeistä sanaa

      sun ja kaivattusi viesteilyssä? Ensin sun, sitten kaivatun?
      Ikävä
      54
      1123
    4. Kai sä näät

      Ku sua katson et olen aika rakastunut. Rakkaus ei vain ole aina niin yksinkertaista
      Ikävä
      72
      995
    5. Sun ja kaivattusi

      ikäero? Kumpi vanhempi, m vai n?
      Ikävä
      52
      969
    6. Mikä on ollut

      Epämiellyttävin hetki sinun ja kaivattusi romanssissa?
      Ikävä
      106
      912
    7. Nainen miltä tuntuu olla ainoa nainen Suomessa, joka kelpaa ja on yheen sopiva minulle

      Sydämeni on kuin muuri, valtavat piikkimuurit, luottamusongelmat, ulkonäkövaatimukset, persoonavaatimukset ja älykkyysva
      Ikävä
      52
      903
    8. Just nyt mä

      En haluais sanoa sulle mitään. Voisi vaikka istua vierekkäin hiljaa. Ehkä nojaten toisiimme. Tai maata vierekkäin, ilman
      Ikävä
      53
      850
    9. Piristä mua ystävä

      Hyvä💫...
      Ikävä
      82
      830
    10. Kuinka hyvin tunnet mut?

      Kerro musta mies jotain.
      Ikävä
      31
      764
    Aihe