Aika tuntuu kuluvan näin vanhemmiten nopeammin kuin nuorempana ja menneet tapahtumat tuntuvat olevan suhteessa lähempänä kuin ennen.
Muistan hyvin kun teini-iässä muisteli menneitä tapahtumia jotka saattoi olla vain muutama vuosi sitten tapahtuneita, ne tuntuivat tosi kaukaisilta. Esimerkiksi jos tapasi entisen koulukaverin, jota tapasi muutama vuosi sitten päivittäin, se väliaika tuntui tosi pitkältä. Nyt jos tapaa entisen työkaverin 10 v takaa, joissain tapauksissa se aika tuntuu hyvinkin lyhyeltä, kuin olisi tavattu viimeksi joitain viikkoja sitten. Jos nyt muistelen 10 v takaisia tapahtumia, ne eivät tunnu kovin kaukaisilta. Teininä 10 v takaiset tapahtumnat tuntuivat tosi kaukaisilta.
Itse olen ajatellut syyksi sen, että ihmisen myöhemmässä elämässä on vähemmän merkittäviä tapahtumia/kokemuksia ja toisaalta ihminen itse ei enää juurikaan muutu (ainakaan omasta näkökulmastaan) 10 vuodessa. Elämäntilanne saattaa pysyä hyvinkin stabiilina pitkiäkin aikoja. Perhesuhteissa ei ole muutoksia, työ on pysynyt entisellään, asuinpaikka on muuttumaton jne., ei mitään merkittäviä muutoksia ja toisaalta ei enää mitään etappeja joita odottaa kuten nuorena: koulun päättyminen ja siirtyminen seuraavalle tasolle, ajokortti-iän täyttyminen ja ajokortin saaminen, armeija, perheen perustaminen jne. jne.
Kaiketikin todellinen aika kuitenkin kuluu samaa vakaata tahtia, vain ajan kokeminen muuttuu.
Ajan kulumisen kokeminen
10
220
Vastaukset
- laskee
Meillä on muistoja tietyn pituiselta aikaikkunalta, jonka pituus on suhteessa ikään. Nuoren ja ikääntyneen mielessä "puoli elämää" sitten tapahtuneeseen on sama kokemusaika. Silti suuri kalenteriaikaero, vaikka se tapahtuikin molemmilla suhteellisen muistojanan puolivälissä.
- jhygjhgjhgjhg
Karkea<sti sanottuna ihminen suhtautuu aikaan kuin murtolukuun. Kymmenenkesäiselle 1 v on kymmenesosa iästä ja viisikymppiselle viideskymmenesosa. Myös kokemuksien karttuminen on samassa suhteessa.
Myöskin aivot rappeutuvat, kuten muukin ruumis.
- 56v_kokemuksella
Tuskinpa ajan kokeminen eri ikäkausina aivojen rappeutumisesta johtuu. Alle 10 -vuotiaana yksi vuosi tuntuu lähes ikuisuudelta, ja parikymppisenä se jo tuntuu vähän lyhyemmältä jaksolta, ja edelleen siitä eteenpäin vuodet tasaisesti tuntuvat lyhenevän.
56v_kokemuksella kirjoitti:
Tuskinpa ajan kokeminen eri ikäkausina aivojen rappeutumisesta johtuu. Alle 10 -vuotiaana yksi vuosi tuntuu lähes ikuisuudelta, ja parikymppisenä se jo tuntuu vähän lyhyemmältä jaksolta, ja edelleen siitä eteenpäin vuodet tasaisesti tuntuvat lyhenevän.
Pentuna ehti vartin välitunnin aikana kiusata yläasteen tyttöjä, pelata hiukan jalista, painia kaverin kanssa ja vaihdella keräilykortteja. Nykyään tuntuu, että vartissa ei saisi kuin ulkovaatteet päälle kun jo pitäisi palata sisälle.
Pentuna meinasi kuolla ikävään jos joutui odottelemaan bussia kymmenen minuuttia. Nykyään tunti kuluu hujauksessa.- 56v_kokemuksella
Ehkä ajan kuluminen tuntuu nopeammalta jos päässä on enemmän ajatuksia. Lapsena päässä oli ehkä niin vähän ajatuksia. Jatkuvasti oli vaan pää kuhmuilla ja haavoilla ahkeran sähläämisen seurauksena.
- Einari-K-P
Entäs ihan puhdas pitkästyminen? Ihminenhän käy elämänsä alkuvuosina peruskoulua ja istuu siitä ison osan ajasta kiltisti pulpetissa vähintään n. 9 vuotta. Sen jälkeen valtaosalla opiskelu jatkuu, jonka jälkeen vasta alkaa se "todellinen arki tai elämä miten vaan". Jos nyt joku niin, teoriaopiskelu on valtaosalle totaalisen pitkästymisen aikaa. Työkin voi olla pitkästyttävää mutta harvoin yhtä pitkästyttävää kuin pulpetissa istuskelu. Ilmeisesti aika ei kuitenkaan tunnu hidastuvan eläkkeelle jäämisen jälkeen. Ehkä se pitkästyminen silloin on taas eri luonteista ja toki monihan kertoo kiireiden vasta alkaneen eläkkeellä.
- neuvokasta
Olen mielestäni ratkaissut pitkästymisen puuttumisen vanhempana. Koska ihmisellä on vanhemmalla iällä enemmän mitä ajatella, eli muistoja, ideoita jne. niin hän ei helposti enää koe ajan kuluvan hitaasti, vaikkei mitään erityistä ohjelmaa ja tekemistä olisikaan. Hän viihdyttää itseään aivojensa varastoilla eikä pitkästy kuten nuorempana, jolloin aivot olivat tyhjemmät. Koska ihmisellä riittää puuhaa aivojensa sisällön kanssa miltei jatkuvasti, hänestä tuntuu että aika hujahtaa nopeammin.
- älylaitteiden_ansiota
Nuorempana ei ollut mitään ajankulua, älypuhelimia, tabletteja yms. Korkeintaan rannekellon sekuntiviisari jonka tikitystä pystyi tuijottamaan. Joten kaikki auto- ja bussimatkat ja muut odottelut tuntuivat todella pitkiltä ja hitailta.
Nykyisin roikuu somessa tai pelaa Candy crushia jolloin ei ole pitkäveteisiä odotteluitakaan - 5 tuntiakin menee tarvittaessa ihan nopeasti ja juna on perillä ennen kuin huomakaan.
- Aikasuure
Aika on vertikaalinen suure. Nuorempana (lyhyempänä) aika kuluu hitaasti ja mitä pidemmäksi kasvaa, sitä nopeammin aika kuluu.
Toisaalta ajan kulumiseen vaikuttaa myös gravitaatio, eli painovoima.
Nuorempana (kevyempänä) aika kuluu verrattain hitaasti ja mitä enemmän kiloja karttuu, sitä nopeammin aika kuluu. Eli, ajan kuluminen on suoraan suhteessa painoon ja pituuteen.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nainen, yrittäessäsi olla vahva olet heikoksi tullut
Tiedätkö mitä todellinen vahvuus on? Selviätkö, kun valtakunnat kukistuvat? Miten suojaudut kun menetät kaiken? :/2091628Miettimisen aihetta.
Kannattaa yrittää vain niitä oman tasoisia miehiä. Eli tiputa ittes maan pinnalle. Tiedoksi naiselle mieheltä.1401394- 541133
- 721005
- 541005
- 106922
Nainen miltä tuntuu olla ainoa nainen Suomessa, joka kelpaa ja on yheen sopiva minulle
Sydämeni on kuin muuri, valtavat piikkimuurit, luottamusongelmat, ulkonäkövaatimukset, persoonavaatimukset ja älykkyysva52903Just nyt mä
En haluais sanoa sulle mitään. Voisi vaikka istua vierekkäin hiljaa. Ehkä nojaten toisiimme. Tai maata vierekkäin, ilman53860- 82830
- 31764