Perinteinen imelletty perunalaatikko - sähkölieden uunissa

Anonyymi

Perinteinen vanhanajan imelletty perunalaatikko. Annetaan hiukan periksi ja imelletään sähkölieden uunissa. Jos haluaa imeltää perinteisesti "vällyissä" lämpimässä paikassa, niin sekin tienkin onnistuu.
Ei makeuteta sokerilla eikä siirapilla. Makeus saadaan aidosti sähkölieden nuunissa imeltämällä.

Näin onnistut:

Valitse hyvin soseutuvia perunoita. Pese ja kuori perunat kattilaan. Isot perunat voi halkaista ja lohkoa. Keitä perunat kypsiksi suolattomassa vähässä vedessä .
Survo perunat kuumina suoraan keittoveteen. Vesi varmistaa imeltymisen alkamisen. Kuumana soseuttaminen estää paakkujen syntymistä. Jäähdytä sose huolellisesti ja samalla sekoittaen 70-74 asteiseksi. Kun sose on jäähdytetty 70-74 asteiseksi. Lisää jauho ripottelemalla ja sekoita soseeseen. Imeltyminen alkaa heti.
Imellä perunalaatikkoa 65-70 asteisessa sähkölieden uunissa noin 3 tuntia.

IMELLETTY PERUNALAATIKKO

AINEKSET:
2½ kg hyvin soseutuvia perunoita, jauhoisia tai kiinteitä
vettä keittämiseen
4-5 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoja
50-100 g voita
1 litra täysmaitoa, maidon määrä vaihtelee runsaasti
2 teelusikallista suolaa

TYÖVAIHEET:
Kuori pestyt perunat kattilaan ja keitä vähässä vedessä täysin kypsiksi. Älä lisää keitinveteen suolaa. Arvioi keittoveden määrä niin että koko vesimäärä saa jaadä soseeseen. Näin vältetään suurimmat kuorinta ja keittotappiot.
Soseuta kuumat perunat perunasurvimella. Jäähdytä sose huolellisesti ja samalla sekoittaen 70-74 asteiseksi.
Lisää soseeseen ripottelemalla jauhot ja sekoita samalla.
Laita kansi kattilaan. Laita kattila 65-70 asteiseen uuniin ja anna perunasoseen imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita sosetta välillä.
Lisää soseeseen voisula tai ohuina siivuina sulamaan. Sekoita tasaiseksi. Lisää maitoa niin että saadaan notkeahko puuromainen sose. Lisää suola.
Laita sose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita ja jos haluaa pinnalle voi lisätä myös korppujauhoja.
Paista aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä, alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen niin kupliminen rauhoittu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.

1

202

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Noihin perinteisten ruokien laittoon, kannattaa hankkia esim. "Vuolukivi arina" sähkö uunin pohjalle. Tulee tasaisempi lämpö ja ... perinteinen karjalanpaisti onnistuu energia pihisti sähköuunissa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, yrittäessäsi olla vahva olet heikoksi tullut

      Tiedätkö mitä todellinen vahvuus on? Selviätkö, kun valtakunnat kukistuvat? Miten suojaudut kun menetät kaiken? :/
      Ikävä
      195
      1506
    2. Miettimisen aihetta.

      Kannattaa yrittää vain niitä oman tasoisia miehiä. Eli tiputa ittes maan pinnalle. Tiedoksi naiselle mieheltä.
      Ikävä
      123
      1268
    3. Mitkä on 3 viimeistä sanaa

      sun ja kaivattusi viesteilyssä? Ensin sun, sitten kaivatun?
      Ikävä
      50
      1003
    4. Kai sä näät

      Ku sua katson et olen aika rakastunut. Rakkaus ei vain ole aina niin yksinkertaista
      Ikävä
      70
      940
    5. Nainen miltä tuntuu olla ainoa nainen Suomessa, joka kelpaa ja on yheen sopiva minulle

      Sydämeni on kuin muuri, valtavat piikkimuurit, luottamusongelmat, ulkonäkövaatimukset, persoonavaatimukset ja älykkyysva
      Ikävä
      52
      863
    6. Hakeudu hoitoon.

      En oo kiinnostunut susta.
      Ikävä
      58
      853
    7. Just nyt mä

      En haluais sanoa sulle mitään. Voisi vaikka istua vierekkäin hiljaa. Ehkä nojaten toisiimme. Tai maata vierekkäin, ilman
      Ikävä
      53
      840
    8. Mikä on ollut

      Epämiellyttävin hetki sinun ja kaivattusi romanssissa?
      Ikävä
      102
      814
    9. Piristä mua ystävä

      Hyvä💫...
      Ikävä
      82
      810
    10. Kuinka hyvin tunnet mut?

      Kerro musta mies jotain.
      Ikävä
      32
      745
    Aihe