Perinteinen vanhanajan imelletty perunalaatikko. Annetaan hiukan periksi ja imelletään sähkölieden uunissa. Jos haluaa imeltää perinteisesti "vällyissä" lämpimässä paikassa, niin sekin tienkin onnistuu.
Ei makeuteta sokerilla eikä siirapilla. Makeus saadaan aidosti sähkölieden nuunissa imeltämällä.
Näin onnistut:
Valitse hyvin soseutuvia perunoita. Pese ja kuori perunat kattilaan. Isot perunat voi halkaista ja lohkoa. Keitä perunat kypsiksi suolattomassa vähässä vedessä .
Survo perunat kuumina suoraan keittoveteen. Vesi varmistaa imeltymisen alkamisen. Kuumana soseuttaminen estää paakkujen syntymistä. Jäähdytä sose huolellisesti ja samalla sekoittaen 70-74 asteiseksi. Kun sose on jäähdytetty 70-74 asteiseksi. Lisää jauho ripottelemalla ja sekoita soseeseen. Imeltyminen alkaa heti.
Imellä perunalaatikkoa 65-70 asteisessa sähkölieden uunissa noin 3 tuntia.
IMELLETTY PERUNALAATIKKO
AINEKSET:
2½ kg hyvin soseutuvia perunoita, jauhoisia tai kiinteitä
vettä keittämiseen
4-5 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoja
50-100 g voita
1 litra täysmaitoa, maidon määrä vaihtelee runsaasti
2 teelusikallista suolaa
TYÖVAIHEET:
Kuori pestyt perunat kattilaan ja keitä vähässä vedessä täysin kypsiksi. Älä lisää keitinveteen suolaa. Arvioi keittoveden määrä niin että koko vesimäärä saa jaadä soseeseen. Näin vältetään suurimmat kuorinta ja keittotappiot.
Soseuta kuumat perunat perunasurvimella. Jäähdytä sose huolellisesti ja samalla sekoittaen 70-74 asteiseksi.
Lisää soseeseen ripottelemalla jauhot ja sekoita samalla.
Laita kansi kattilaan. Laita kattila 65-70 asteiseen uuniin ja anna perunasoseen imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita sosetta välillä.
Lisää soseeseen voisula tai ohuina siivuina sulamaan. Sekoita tasaiseksi. Lisää maitoa niin että saadaan notkeahko puuromainen sose. Lisää suola.
Laita sose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita ja jos haluaa pinnalle voi lisätä myös korppujauhoja.
Paista aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä, alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen niin kupliminen rauhoittu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.
Perinteinen imelletty perunalaatikko - sähkölieden uunissa
Anonyymi
1
202
Vastaukset
- Anonyymi
Noihin perinteisten ruokien laittoon, kannattaa hankkia esim. "Vuolukivi arina" sähkö uunin pohjalle. Tulee tasaisempi lämpö ja ... perinteinen karjalanpaisti onnistuu energia pihisti sähköuunissa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nainen, yrittäessäsi olla vahva olet heikoksi tullut
Tiedätkö mitä todellinen vahvuus on? Selviätkö, kun valtakunnat kukistuvat? Miten suojaudut kun menetät kaiken? :/1951506Miettimisen aihetta.
Kannattaa yrittää vain niitä oman tasoisia miehiä. Eli tiputa ittes maan pinnalle. Tiedoksi naiselle mieheltä.1231268- 501003
- 70940
Nainen miltä tuntuu olla ainoa nainen Suomessa, joka kelpaa ja on yheen sopiva minulle
Sydämeni on kuin muuri, valtavat piikkimuurit, luottamusongelmat, ulkonäkövaatimukset, persoonavaatimukset ja älykkyysva52863- 58853
Just nyt mä
En haluais sanoa sulle mitään. Voisi vaikka istua vierekkäin hiljaa. Ehkä nojaten toisiimme. Tai maata vierekkäin, ilman53840- 102814
- 82810
- 32745