Saako Nurmeksessa enää hyvää?

Anonyymi-ap

Siis hyvää römpälettä tai rönttöstä?
Osaako kukaan enää näitä herkkuja tehdä? 🤔

27

491

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Jaa pinppiä?

      • Anonyymi

        Pölöjä, no ei.


    • Anonyymi

      Karjalanpiirakan Historia ja Tiedot
      Karjalanpiirakka on yksi tunnetuimmista suomalaisista perinneruoista ja vahvasti osa karjalaista ruokakulttuuria. Se on levinnyt laajalti ympäri Suomea ja saanut erilaisia muotoja ja nimityksiä alueesta riippuen.

      1. Karjalanpiirakan Historia
      Karjalanpiirakan juuret ovat Karjalan alueella, erityisesti Laatokan Karjalassa, Vienan Karjalassa ja Aunuksessa. Piirakka oli alun perin osa arkiruokaa, mutta myöhemmin se vakiintui myös juhlaruoaksi. Evakkojen myötä piirakan reseptit levisivät muualle Suomeen 1900-luvun alkupuolella, erityisesti talvisodan ja jatkosodan jälkeen.

      Alkuperäiset karjalanpiirakat tehtiin lähinnä ruisjauhoista, ja täytteinä käytettiin ohrapuuroa, perunamuusia tai riisipuuroa – riisi yleistyi vasta myöhemmin, kun se tuli helpommin saataville.

      2. Aito Karjalanpiirakka
      Vuonna 2003 karjalanpiirakka sai EU:n nimisuojauksen (Aito perinteinen tuote -status). Tämä tarkoittaa, että:

      Karjalanpiirakan nimellä saa myydä vain tuotteita, jotka on valmistettu perinteisin menetelmin ja tunnistettavin aineksin.
      Aito karjalanpiirakka on ohutkuorinen, ja sen taikinassa käytetään pääasiassa ruisjauhoja.
      Täytteet voivat olla riisipuuroa, ohrapuuroa tai perunamuusia.
      3. Muita Nimiä ja Alueelliset Erot
      Karjalanpiirakka tunnetaan eri alueilla myös muilla nimillä:

      Kukko: Joissakin Itä-Suomen osissa piirakoita saatettiin kutsua kukoksi, vaikka nykyään "kukkona" tunnetaan enemmän kalakukko.

      Pirakka / Piirakka: Karjalaisessa murteessa "pirakka" oli yleinen termi. Monissa karjalaisperheissä piirakoita kutsutaan edelleen yksinkertaisesti "pirakoiksi".

      Krelait / Krelat: Vienan Karjalassa saatettiin käyttää tätä nimitystä tietyntyyppisistä piirakoista.

      Rönttönen: Vaikka rönttönen on eri piirakkatyyppi (täytteenä puolukkaa ja ohraa), nimi viittaa karjalaiseen piirakkakulttuuriin ja on sukua karjalanpiirakalle.

      Sulhaspiirakka: Tämä on eräänlainen juhlaversio karjalanpiirakasta, joka on perinteisesti pienempi ja koristellumpi, ja sitä on tarjottu erityisesti häissä.

      4. Karjalanpiirakan Valmistus
      Ainekset taikinaan:

      Ruisjauhoja (usein pieni määrä vehnäjauhoja helpottamaan käsittelyä)
      Vettä
      Ripaus suolaa
      Ainekset täytteisiin:

      Riisipuuro (yleisin nykyään)
      Ohrapuuro (perinteinen)
      Perunamuusi (toisinaan käytetty täyte)
      Valmistusvaiheet:

      Taikinasta kaulitaan ohuita soikioita.
      Täyte levitetään taikinan keskelle.
      Reunat nipistetään käsin taitoksille (tämä tekee karjalanpiirakalle sen tunnusomaisen ulkonäön).
      Piirakat paistetaan kuumassa uunissa (250-300°C).
      Paiston jälkeen piirakat voidellaan usein voilla tai voisulalla ja peitetään liinalla, jotta ne pehmenevät.
      5. Karjalanpiirakan Syöminen ja Lisukkeet
      Karjalanpiirakka nautitaan usein voin tai munavoin kanssa. Munavoi valmistetaan keitetystä kananmunasta ja voista, ja se levitetään lämpimän piirakan päälle.

      Piirakka voi toimia myös lisukkeena esimerkiksi keittojen tai salaattien kanssa. Monille se on myös tärkeä osa aamupalaa tai iltakahvipöytää.

      6. Karjalanpiirakka Nykyään
      Karjalanpiirakka on Suomen suosituimpia leivonnaisia, ja niitä myydään ympäri maata niin kaupoissa kuin leipomoissa.
      Karjalanpiirakka on myös kansainvälisesti tunnettu suomalaisen ruokakulttuurin symboli.
      Vaikka resepteissä saattaa olla pieniä alueellisia eroja, EU:n nimisuojauksen ansiosta tietyt valmistustavat säilyvät perinteisinä.

    • Anonyymi

      Kyllä piirakka maistuisi näin lauantaina saunan jälkeen tai rönttönen 🤭

      • Anonyymi

        Pistä hakuun vaikka pilluvideo, niin eiköhän riitä vähäksi aikaa.


    • Anonyymi

      Karjalanpiirakat oli kooltaan paljon suurempia, mitkä tuli evakkojen mukana. Tänään piirakat on pieniä ja sopii käteen hyvin.

    • Anonyymi

      En ole koskaan syönyt rönttöstä, enkä aivan ymmärrä miksi piirakassa olisi puolukkaa, eihän se nyt sovi ollenkaan ja varmasti pahaa!

      • Anonyymi

        Ronttonen on kumikenkä ja rönttönen on puolukkapiirakka, on tosi maukas jos siihen makuun on tottunu. Otan usein matkaevääksi rönttösiä.


    • Anonyymi

      Viikonloppuna maistoin Nurmeksen tytön piirakkaa, täytyy sanoa että Karjalassa osataan, tulen toistekin perinneruuan perässä.

      • Anonyymi

        Pääsit siis maistamaan römsää?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pääsit siis maistamaan römsää?

        Hyvällä tavaralla monta nimeä.


    • Anonyymi

      Sama homma kun autokaupassa akkaa valitessa pitäs kattoo paljonko sillä on ajettu

      • Anonyymi

        Naisissa kilometrit tuo kokemusta ja varmuutta, kyydit paranee.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Naisissa kilometrit tuo kokemusta ja varmuutta, kyydit paranee.

        Ei se ainakaan vähene.


    • Anonyymi

      Rönttöstä jeee uuh!

    • Anonyymi

      On hyvää piirakkaa tarjolla 38 v naaras.💪💪💪😁😁

      • Anonyymi

        Aah aaaaaa...


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Aah aaaaaa...

        Poltitko sormesi, varo siellä hellan ääressä.


    • Anonyymi

      Lörtsy on maukasta suuhun pantavaa.

    • Anonyymi

      Miksi piirakalle pitää keksiä niin monta nimeä?

      • Anonyymi

        Piirakat on erilaisia!


    • Anonyymi

      Kahta samanlaista piirakkaa ei ole olemassa, kuten ei malliakaan.

    • Anonyymi

      Pielisen kalasäilykkeet aivan liikaa suolaa 🤢

      • Anonyymi

        Miksi ne suolataan pilalle? Yritetäänkö suolalla peittää mätää makua?


    • Anonyymi

      PITÄISI SAADA UIMAHALLI HETI UIMAHALLI MIKSI SAADA UIMAHALLIA

    • Anonyymi

      Tavallisen sähköuunin teho ei meinaa riittää piirakan tekoon, omassa uunissa max 250 ja se on liian vähän! Mitään leivinuunia ei ole.

    • Anonyymi

      Saunapuhdas römpsä on hyvää.

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, yrittäessäsi olla vahva olet heikoksi tullut

      Tiedätkö mitä todellinen vahvuus on? Selviätkö, kun valtakunnat kukistuvat? Miten suojaudut kun menetät kaiken? :/
      Ikävä
      188
      1419
    2. Miettimisen aihetta.

      Kannattaa yrittää vain niitä oman tasoisia miehiä. Eli tiputa ittes maan pinnalle. Tiedoksi naiselle mieheltä.
      Ikävä
      123
      1208
    3. Mitkä on 3 viimeistä sanaa

      sun ja kaivattusi viesteilyssä? Ensin sun, sitten kaivatun?
      Ikävä
      50
      948
    4. Kai sä näät

      Ku sua katson et olen aika rakastunut. Rakkaus ei vain ole aina niin yksinkertaista
      Ikävä
      70
      900
    5. Just nyt mä

      En haluais sanoa sulle mitään. Voisi vaikka istua vierekkäin hiljaa. Ehkä nojaten toisiimme. Tai maata vierekkäin, ilman
      Ikävä
      53
      810
    6. Nainen miltä tuntuu olla ainoa nainen Suomessa, joka kelpaa ja on yheen sopiva minulle

      Sydämeni on kuin muuri, valtavat piikkimuurit, luottamusongelmat, ulkonäkövaatimukset, persoonavaatimukset ja älykkyysva
      Ikävä
      51
      808
    7. Hakeudu hoitoon.

      En oo kiinnostunut susta.
      Ikävä
      56
      792
    8. Mikä on ollut

      Epämiellyttävin hetki sinun ja kaivattusi romanssissa?
      Ikävä
      102
      774
    9. Piristä mua ystävä

      Hyvä💫...
      Ikävä
      69
      748
    10. Kuinka hyvin tunnet mut?

      Kerro musta mies jotain.
      Ikävä
      33
      712
    Aihe