Siis hyvää römpälettä tai rönttöstä?
Osaako kukaan enää näitä herkkuja tehdä? 🤔
Saako Nurmeksessa enää hyvää?
27
491
Vastaukset
- Anonyymi
Jaa pinppiä?
- Anonyymi
Pölöjä, no ei.
- Anonyymi
Karjalanpiirakan Historia ja Tiedot
Karjalanpiirakka on yksi tunnetuimmista suomalaisista perinneruoista ja vahvasti osa karjalaista ruokakulttuuria. Se on levinnyt laajalti ympäri Suomea ja saanut erilaisia muotoja ja nimityksiä alueesta riippuen.
1. Karjalanpiirakan Historia
Karjalanpiirakan juuret ovat Karjalan alueella, erityisesti Laatokan Karjalassa, Vienan Karjalassa ja Aunuksessa. Piirakka oli alun perin osa arkiruokaa, mutta myöhemmin se vakiintui myös juhlaruoaksi. Evakkojen myötä piirakan reseptit levisivät muualle Suomeen 1900-luvun alkupuolella, erityisesti talvisodan ja jatkosodan jälkeen.
Alkuperäiset karjalanpiirakat tehtiin lähinnä ruisjauhoista, ja täytteinä käytettiin ohrapuuroa, perunamuusia tai riisipuuroa – riisi yleistyi vasta myöhemmin, kun se tuli helpommin saataville.
2. Aito Karjalanpiirakka
Vuonna 2003 karjalanpiirakka sai EU:n nimisuojauksen (Aito perinteinen tuote -status). Tämä tarkoittaa, että:
Karjalanpiirakan nimellä saa myydä vain tuotteita, jotka on valmistettu perinteisin menetelmin ja tunnistettavin aineksin.
Aito karjalanpiirakka on ohutkuorinen, ja sen taikinassa käytetään pääasiassa ruisjauhoja.
Täytteet voivat olla riisipuuroa, ohrapuuroa tai perunamuusia.
3. Muita Nimiä ja Alueelliset Erot
Karjalanpiirakka tunnetaan eri alueilla myös muilla nimillä:
Kukko: Joissakin Itä-Suomen osissa piirakoita saatettiin kutsua kukoksi, vaikka nykyään "kukkona" tunnetaan enemmän kalakukko.
Pirakka / Piirakka: Karjalaisessa murteessa "pirakka" oli yleinen termi. Monissa karjalaisperheissä piirakoita kutsutaan edelleen yksinkertaisesti "pirakoiksi".
Krelait / Krelat: Vienan Karjalassa saatettiin käyttää tätä nimitystä tietyntyyppisistä piirakoista.
Rönttönen: Vaikka rönttönen on eri piirakkatyyppi (täytteenä puolukkaa ja ohraa), nimi viittaa karjalaiseen piirakkakulttuuriin ja on sukua karjalanpiirakalle.
Sulhaspiirakka: Tämä on eräänlainen juhlaversio karjalanpiirakasta, joka on perinteisesti pienempi ja koristellumpi, ja sitä on tarjottu erityisesti häissä.
4. Karjalanpiirakan Valmistus
Ainekset taikinaan:
Ruisjauhoja (usein pieni määrä vehnäjauhoja helpottamaan käsittelyä)
Vettä
Ripaus suolaa
Ainekset täytteisiin:
Riisipuuro (yleisin nykyään)
Ohrapuuro (perinteinen)
Perunamuusi (toisinaan käytetty täyte)
Valmistusvaiheet:
Taikinasta kaulitaan ohuita soikioita.
Täyte levitetään taikinan keskelle.
Reunat nipistetään käsin taitoksille (tämä tekee karjalanpiirakalle sen tunnusomaisen ulkonäön).
Piirakat paistetaan kuumassa uunissa (250-300°C).
Paiston jälkeen piirakat voidellaan usein voilla tai voisulalla ja peitetään liinalla, jotta ne pehmenevät.
5. Karjalanpiirakan Syöminen ja Lisukkeet
Karjalanpiirakka nautitaan usein voin tai munavoin kanssa. Munavoi valmistetaan keitetystä kananmunasta ja voista, ja se levitetään lämpimän piirakan päälle.
Piirakka voi toimia myös lisukkeena esimerkiksi keittojen tai salaattien kanssa. Monille se on myös tärkeä osa aamupalaa tai iltakahvipöytää.
6. Karjalanpiirakka Nykyään
Karjalanpiirakka on Suomen suosituimpia leivonnaisia, ja niitä myydään ympäri maata niin kaupoissa kuin leipomoissa.
Karjalanpiirakka on myös kansainvälisesti tunnettu suomalaisen ruokakulttuurin symboli.
Vaikka resepteissä saattaa olla pieniä alueellisia eroja, EU:n nimisuojauksen ansiosta tietyt valmistustavat säilyvät perinteisinä. - Anonyymi
Kyllä piirakka maistuisi näin lauantaina saunan jälkeen tai rönttönen 🤭
- Anonyymi
Pistä hakuun vaikka pilluvideo, niin eiköhän riitä vähäksi aikaa.
- Anonyymi
Karjalanpiirakat oli kooltaan paljon suurempia, mitkä tuli evakkojen mukana. Tänään piirakat on pieniä ja sopii käteen hyvin.
- Anonyymi
En ole koskaan syönyt rönttöstä, enkä aivan ymmärrä miksi piirakassa olisi puolukkaa, eihän se nyt sovi ollenkaan ja varmasti pahaa!
- Anonyymi
Ronttonen on kumikenkä ja rönttönen on puolukkapiirakka, on tosi maukas jos siihen makuun on tottunu. Otan usein matkaevääksi rönttösiä.
- Anonyymi
Viikonloppuna maistoin Nurmeksen tytön piirakkaa, täytyy sanoa että Karjalassa osataan, tulen toistekin perinneruuan perässä.
- Anonyymi
Pääsit siis maistamaan römsää?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Pääsit siis maistamaan römsää?
Hyvällä tavaralla monta nimeä.
- Anonyymi
Sama homma kun autokaupassa akkaa valitessa pitäs kattoo paljonko sillä on ajettu
- Anonyymi
Naisissa kilometrit tuo kokemusta ja varmuutta, kyydit paranee.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Naisissa kilometrit tuo kokemusta ja varmuutta, kyydit paranee.
Ei se ainakaan vähene.
- Anonyymi
Rönttöstä jeee uuh!
- Anonyymi
On hyvää piirakkaa tarjolla 38 v naaras.💪💪💪😁😁
- Anonyymi
Aah aaaaaa...
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Aah aaaaaa...
Poltitko sormesi, varo siellä hellan ääressä.
- Anonyymi
Lörtsy on maukasta suuhun pantavaa.
- Anonyymi
Miksi piirakalle pitää keksiä niin monta nimeä?
- Anonyymi
Piirakat on erilaisia!
- Anonyymi
Kahta samanlaista piirakkaa ei ole olemassa, kuten ei malliakaan.
- Anonyymi
Pielisen kalasäilykkeet aivan liikaa suolaa 🤢
- Anonyymi
Miksi ne suolataan pilalle? Yritetäänkö suolalla peittää mätää makua?
- Anonyymi
PITÄISI SAADA UIMAHALLI HETI UIMAHALLI MIKSI SAADA UIMAHALLIA
- Anonyymi
Tavallisen sähköuunin teho ei meinaa riittää piirakan tekoon, omassa uunissa max 250 ja se on liian vähän! Mitään leivinuunia ei ole.
- Anonyymi
Saunapuhdas römpsä on hyvää.
Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nainen, yrittäessäsi olla vahva olet heikoksi tullut
Tiedätkö mitä todellinen vahvuus on? Selviätkö, kun valtakunnat kukistuvat? Miten suojaudut kun menetät kaiken? :/1881419Miettimisen aihetta.
Kannattaa yrittää vain niitä oman tasoisia miehiä. Eli tiputa ittes maan pinnalle. Tiedoksi naiselle mieheltä.1231208- 50948
- 70900
Just nyt mä
En haluais sanoa sulle mitään. Voisi vaikka istua vierekkäin hiljaa. Ehkä nojaten toisiimme. Tai maata vierekkäin, ilman53810Nainen miltä tuntuu olla ainoa nainen Suomessa, joka kelpaa ja on yheen sopiva minulle
Sydämeni on kuin muuri, valtavat piikkimuurit, luottamusongelmat, ulkonäkövaatimukset, persoonavaatimukset ja älykkyysva51808- 56792
- 102774
- 69748
- 33712