Saarioisten lanttu- ja porkkanalaatikko

Lisätty maitojauhetta :(

8

3025

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • maistuu pahalle

      viime talvena vielä syötiin niitä - ei enää. Imelletty perunalootakin ihan karseeta!

    • Improvisoija

      Joo, tosi törkeä temppu. Tuli aika usein syötyä niitä ennen tätä lisäystä, kun ne olivat käteviä lämmittää.

      No tuleepa nykyään syötyä terveellisemmin, kun tekee ruoan itse.

    • Xveg

      Luettavissa tässä:

      "Viite: Joululaatikot

      Hyvä asiakkaamme

      Kiitämme yhteydenotostanne.

      Olemme pahoillamme että tuotteemme on aiheuttanut Teille pettymyksen.

      Saarioisten lanttu- ja porkkanalaatikoita uudistettiin viime syksynä palaamalla perinteisempiin
      resepteihin. Kuluttajatesteissä nämä vähälaktoosista maitoa sisältävät laatikot arvioitiin
      täyteläisemmiksi ja rakenteeltaan paremmiksi.

      ...

      Välitämme terveisenne tuotekehitysryhmälle.

      Ystävällisin terveisin
      Saarioisten kuluttajaneuvonta
      Annamaija Oksanen"

      Tämä kohta on mielenkiintoinen:

      "Kuluttajatesteissä nämä vähälaktoosista maitoa sisältävät laatikot arvioitiin
      täyteläisemmiksi ja rakenteeltaan paremmiksi."

      Avaintermi on "rakenteeltaan parempi". Syy siihen, miksi maito ja etenkin sen proteiineista kaseiini ovat suosittuja lisäiltäviä elintarviketeollisuudessa, on se, että tuotteeet kiinteytyvät ja pysyvät helpommin koossa (kaseiini on liiman raaka-ainetta) sekä näyttävät hyviltä.

      Valitettavasti maidon ja kaseiinin lisääminen ei paranna tuotteen terveydellisiä vaikutuksia -päinvastoin.

      • Asafoetida

        Kyllä kaameaa prosessoitua mössöä valmistava tehdas taitaa olla tässä oikeassa: laatikkoon kuuluu käsittääkseni laittaa maitoa tai jopa munamaitoa. Peruna-, lanttu- ja porkkanalaatikoissa tämä ei aina päde: niitä tehdään myös imellettyinä.

        Ihan teoriana: kikhernejauho (besan) voisi tehdä saman; sitä olen itse käyttänyt kananmunan korvikkeena joissain vegaanisissa virityksissäni. (Ja vehnän korvikkeena joissakin keliaakikko- tai muuten vain vehnäallergisille tarkoitetuissa virityksissäni.)

        No kuitenkin: ymmärrän kiireisyydet jne oikein hyvin, mutta lanttu- tai porkkanalaatikon tekeminen ei ole iso vaiva. Raastaa juurekset, heittää rasvattuun uunipannuun suolalla (ja kenties jollain muulla) maustettuna ja paistaa 2-4 tuntia, riippuen siitä, miten isolla raastimella oli liikkeellä ja millaista haluaa. Jos haluaa esim. ohraa mukaan, vettä tai soijamaitoa tarvitaan myös.

        Aktiivinen valmistusaika 6-8 annokselle 15 minuuttia. Hinta on murto-osa einestuotteen hinnasta.

        Itse asiassa tein lanttu'laatikon' (lähinnä 'paistos') viime viikolla ja hyvää oli, 6 tuntia uunissa eli juuri siihen pisteeseen, jossa imeltyminen alkaa. Inhoan imellettyjä laatikoita!


      • kokki kokin kokin kokki
        Asafoetida kirjoitti:

        Kyllä kaameaa prosessoitua mössöä valmistava tehdas taitaa olla tässä oikeassa: laatikkoon kuuluu käsittääkseni laittaa maitoa tai jopa munamaitoa. Peruna-, lanttu- ja porkkanalaatikoissa tämä ei aina päde: niitä tehdään myös imellettyinä.

        Ihan teoriana: kikhernejauho (besan) voisi tehdä saman; sitä olen itse käyttänyt kananmunan korvikkeena joissain vegaanisissa virityksissäni. (Ja vehnän korvikkeena joissakin keliaakikko- tai muuten vain vehnäallergisille tarkoitetuissa virityksissäni.)

        No kuitenkin: ymmärrän kiireisyydet jne oikein hyvin, mutta lanttu- tai porkkanalaatikon tekeminen ei ole iso vaiva. Raastaa juurekset, heittää rasvattuun uunipannuun suolalla (ja kenties jollain muulla) maustettuna ja paistaa 2-4 tuntia, riippuen siitä, miten isolla raastimella oli liikkeellä ja millaista haluaa. Jos haluaa esim. ohraa mukaan, vettä tai soijamaitoa tarvitaan myös.

        Aktiivinen valmistusaika 6-8 annokselle 15 minuuttia. Hinta on murto-osa einestuotteen hinnasta.

        Itse asiassa tein lanttu'laatikon' (lähinnä 'paistos') viime viikolla ja hyvää oli, 6 tuntia uunissa eli juuri siihen pisteeseen, jossa imeltyminen alkaa. Inhoan imellettyjä laatikoita!

        SIIIS MITÄÄÄ!
        6 tuntia uunissa? juuri siihen pisteeseen missä imeltyminen alkaa? Mikä mahtoi olla uuninlämpötila?

        Imeltyminen tapahtuu 30-40 asteessa.
        Vehnän entsyymit hajottavat tärkkelystä jolloin tärkkelys muuttuu glukoosiksi ja ruoka makeutuu.
        VAIKKA PITÄISIT LANTTULAATIKKOA SATA TUNTIA UUNISSA SE EI MAKEUDU JOS ENTSYYMIT ON TUHOTTU KUUMUDELLA!

        eli jos jotain halutaan imellyttää, se tehdään ennen tavaran uuniin laittoa...


      • Asafoetida
        kokki kokin kokin kokki kirjoitti:

        SIIIS MITÄÄÄ!
        6 tuntia uunissa? juuri siihen pisteeseen missä imeltyminen alkaa? Mikä mahtoi olla uuninlämpötila?

        Imeltyminen tapahtuu 30-40 asteessa.
        Vehnän entsyymit hajottavat tärkkelystä jolloin tärkkelys muuttuu glukoosiksi ja ruoka makeutuu.
        VAIKKA PITÄISIT LANTTULAATIKKOA SATA TUNTIA UUNISSA SE EI MAKEUDU JOS ENTSYYMIT ON TUHOTTU KUUMUDELLA!

        eli jos jotain halutaan imellyttää, se tehdään ennen tavaran uuniin laittoa...

        Tärkkelys kyllä muuttuu sokereiksi (eli pitkät hiilihydraattiketjut katkeavat lyhyiksi) ihan ilman entsyymejäkin, joskin hitaammin.

        Lähetäpä minulle sata tuntia uunissa pidettyä lanttua, joka ei ole makeutunut!

        Yhteydenotto: asafoetida@suomi24.fi


      • siis tosi paljon hitaammin...
        Asafoetida kirjoitti:

        Tärkkelys kyllä muuttuu sokereiksi (eli pitkät hiilihydraattiketjut katkeavat lyhyiksi) ihan ilman entsyymejäkin, joskin hitaammin.

        Lähetäpä minulle sata tuntia uunissa pidettyä lanttua, joka ei ole makeutunut!

        Yhteydenotto: asafoetida@suomi24.fi

        Niin jos laatikkosi on ollut 125 asteessa 6 tuntia niin lämpö laatikossa on ollut ensimmäisen kolmen neljän tunnin ajan alle 60 (jos massa oli aluksi kylmää) ja joukossa oli jotain vehnäjauhoa tms. niin voi olla että makeutuu hyvinkin.

        Perusperiaate "imellyttämisessä" kuitenkin on se että vehnäjauhoa lisätään haaleaan kasvissoseeseen ja annetaan seistä "yön yli".

        Toki tehköön kukin tavallaan, tärkkelyksen hajoamiseen kun vaikuttaa niin moni asia, ei kai perinteinen tapa välttämättä ainut ole.


      • Optimilämmössä
        kokki kokin kokin kokki kirjoitti:

        SIIIS MITÄÄÄ!
        6 tuntia uunissa? juuri siihen pisteeseen missä imeltyminen alkaa? Mikä mahtoi olla uuninlämpötila?

        Imeltyminen tapahtuu 30-40 asteessa.
        Vehnän entsyymit hajottavat tärkkelystä jolloin tärkkelys muuttuu glukoosiksi ja ruoka makeutuu.
        VAIKKA PITÄISIT LANTTULAATIKKOA SATA TUNTIA UUNISSA SE EI MAKEUDU JOS ENTSYYMIT ON TUHOTTU KUUMUDELLA!

        eli jos jotain halutaan imellyttää, se tehdään ennen tavaran uuniin laittoa...

        Vehnän alfa-amylaasiensyymin optimilämpötila on noin 75 astetta ja beetta-amylaasientsyymin optimilämpötila on noin 65 astetta.

        Jo 1800 luvulla vehnän amylaasientsyymien hyväksikäyttö hallittiin imellyttämisessä.

        Tämä ohje imellyttää "idioottivarmasti", koska imeltyminen tapahtuu optimissa imeltymislämpötilassa ja vesi varmistaa imeltymisen.

        Kuori perunat, keitä vähässä vedessä ja soseuta. Notkista tarvittaessa noin 80 asteisella vedellä, vesi on tärkeä osa imeltymisprosessia. Kun sose on 77-78 asteista, lisää jauho. Laita 77asteinen sose vällyillä hyvin eristettynä lämpimään paikkaan . Tämä 1800 luvun ohje toimii hyvin nykyaikanakin.

        Soseen voi imeltää noin 65 asteisessa sähköuunissa.

        Tarkista imeltymisen alkaminen maistamalla noin puolen tunnin kuluttua. Jos imeltyminen ei ole alkanut, niin lisää jauhoa. Imeltämisaika on 2-6 tuntia. Imeltämistä voi jatkaa yön yli.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, yrittäessäsi olla vahva olet heikoksi tullut

      Tiedätkö mitä todellinen vahvuus on? Selviätkö, kun valtakunnat kukistuvat? Miten suojaudut kun menetät kaiken? :/
      Ikävä
      188
      1409
    2. Miettimisen aihetta.

      Kannattaa yrittää vain niitä oman tasoisia miehiä. Eli tiputa ittes maan pinnalle. Tiedoksi naiselle mieheltä.
      Ikävä
      123
      1198
    3. Mitkä on 3 viimeistä sanaa

      sun ja kaivattusi viesteilyssä? Ensin sun, sitten kaivatun?
      Ikävä
      50
      938
    4. Kai sä näät

      Ku sua katson et olen aika rakastunut. Rakkaus ei vain ole aina niin yksinkertaista
      Ikävä
      70
      900
    5. Just nyt mä

      En haluais sanoa sulle mitään. Voisi vaikka istua vierekkäin hiljaa. Ehkä nojaten toisiimme. Tai maata vierekkäin, ilman
      Ikävä
      53
      810
    6. Nainen miltä tuntuu olla ainoa nainen Suomessa, joka kelpaa ja on yheen sopiva minulle

      Sydämeni on kuin muuri, valtavat piikkimuurit, luottamusongelmat, ulkonäkövaatimukset, persoonavaatimukset ja älykkyysva
      Ikävä
      51
      798
    7. Hakeudu hoitoon.

      En oo kiinnostunut susta.
      Ikävä
      56
      782
    8. Mikä on ollut

      Epämiellyttävin hetki sinun ja kaivattusi romanssissa?
      Ikävä
      102
      774
    9. Piristä mua ystävä

      Hyvä💫...
      Ikävä
      64
      731
    10. Kuinka hyvin tunnet mut?

      Kerro musta mies jotain.
      Ikävä
      33
      712
    Aihe