Ennen näitä pystyi syömään vegaanit sekä maitoallergiset. Nyt ovat menneet lisäämään maitojauhetta, muka mauan parantamiseksi :(
Laittakaahan tekin palautetta Saarioisille, thanks!
http://www.saarioinen.fi/index~id~03294B14B8794344B06E49D2016169EC.asp
Saarioisten lanttu- ja porkkanalaatikko
8
3025
Vastaukset
- maistuu pahalle
viime talvena vielä syötiin niitä - ei enää. Imelletty perunalootakin ihan karseeta!
- Improvisoija
Joo, tosi törkeä temppu. Tuli aika usein syötyä niitä ennen tätä lisäystä, kun ne olivat käteviä lämmittää.
No tuleepa nykyään syötyä terveellisemmin, kun tekee ruoan itse. - Xveg
Luettavissa tässä:
"Viite: Joululaatikot
Hyvä asiakkaamme
Kiitämme yhteydenotostanne.
Olemme pahoillamme että tuotteemme on aiheuttanut Teille pettymyksen.
Saarioisten lanttu- ja porkkanalaatikoita uudistettiin viime syksynä palaamalla perinteisempiin
resepteihin. Kuluttajatesteissä nämä vähälaktoosista maitoa sisältävät laatikot arvioitiin
täyteläisemmiksi ja rakenteeltaan paremmiksi.
...
Välitämme terveisenne tuotekehitysryhmälle.
Ystävällisin terveisin
Saarioisten kuluttajaneuvonta
Annamaija Oksanen"
Tämä kohta on mielenkiintoinen:
"Kuluttajatesteissä nämä vähälaktoosista maitoa sisältävät laatikot arvioitiin
täyteläisemmiksi ja rakenteeltaan paremmiksi."
Avaintermi on "rakenteeltaan parempi". Syy siihen, miksi maito ja etenkin sen proteiineista kaseiini ovat suosittuja lisäiltäviä elintarviketeollisuudessa, on se, että tuotteeet kiinteytyvät ja pysyvät helpommin koossa (kaseiini on liiman raaka-ainetta) sekä näyttävät hyviltä.
Valitettavasti maidon ja kaseiinin lisääminen ei paranna tuotteen terveydellisiä vaikutuksia -päinvastoin.- Asafoetida
Kyllä kaameaa prosessoitua mössöä valmistava tehdas taitaa olla tässä oikeassa: laatikkoon kuuluu käsittääkseni laittaa maitoa tai jopa munamaitoa. Peruna-, lanttu- ja porkkanalaatikoissa tämä ei aina päde: niitä tehdään myös imellettyinä.
Ihan teoriana: kikhernejauho (besan) voisi tehdä saman; sitä olen itse käyttänyt kananmunan korvikkeena joissain vegaanisissa virityksissäni. (Ja vehnän korvikkeena joissakin keliaakikko- tai muuten vain vehnäallergisille tarkoitetuissa virityksissäni.)
No kuitenkin: ymmärrän kiireisyydet jne oikein hyvin, mutta lanttu- tai porkkanalaatikon tekeminen ei ole iso vaiva. Raastaa juurekset, heittää rasvattuun uunipannuun suolalla (ja kenties jollain muulla) maustettuna ja paistaa 2-4 tuntia, riippuen siitä, miten isolla raastimella oli liikkeellä ja millaista haluaa. Jos haluaa esim. ohraa mukaan, vettä tai soijamaitoa tarvitaan myös.
Aktiivinen valmistusaika 6-8 annokselle 15 minuuttia. Hinta on murto-osa einestuotteen hinnasta.
Itse asiassa tein lanttu'laatikon' (lähinnä 'paistos') viime viikolla ja hyvää oli, 6 tuntia uunissa eli juuri siihen pisteeseen, jossa imeltyminen alkaa. Inhoan imellettyjä laatikoita! - kokki kokin kokin kokki
Asafoetida kirjoitti:
Kyllä kaameaa prosessoitua mössöä valmistava tehdas taitaa olla tässä oikeassa: laatikkoon kuuluu käsittääkseni laittaa maitoa tai jopa munamaitoa. Peruna-, lanttu- ja porkkanalaatikoissa tämä ei aina päde: niitä tehdään myös imellettyinä.
Ihan teoriana: kikhernejauho (besan) voisi tehdä saman; sitä olen itse käyttänyt kananmunan korvikkeena joissain vegaanisissa virityksissäni. (Ja vehnän korvikkeena joissakin keliaakikko- tai muuten vain vehnäallergisille tarkoitetuissa virityksissäni.)
No kuitenkin: ymmärrän kiireisyydet jne oikein hyvin, mutta lanttu- tai porkkanalaatikon tekeminen ei ole iso vaiva. Raastaa juurekset, heittää rasvattuun uunipannuun suolalla (ja kenties jollain muulla) maustettuna ja paistaa 2-4 tuntia, riippuen siitä, miten isolla raastimella oli liikkeellä ja millaista haluaa. Jos haluaa esim. ohraa mukaan, vettä tai soijamaitoa tarvitaan myös.
Aktiivinen valmistusaika 6-8 annokselle 15 minuuttia. Hinta on murto-osa einestuotteen hinnasta.
Itse asiassa tein lanttu'laatikon' (lähinnä 'paistos') viime viikolla ja hyvää oli, 6 tuntia uunissa eli juuri siihen pisteeseen, jossa imeltyminen alkaa. Inhoan imellettyjä laatikoita!SIIIS MITÄÄÄ!
6 tuntia uunissa? juuri siihen pisteeseen missä imeltyminen alkaa? Mikä mahtoi olla uuninlämpötila?
Imeltyminen tapahtuu 30-40 asteessa.
Vehnän entsyymit hajottavat tärkkelystä jolloin tärkkelys muuttuu glukoosiksi ja ruoka makeutuu.
VAIKKA PITÄISIT LANTTULAATIKKOA SATA TUNTIA UUNISSA SE EI MAKEUDU JOS ENTSYYMIT ON TUHOTTU KUUMUDELLA!
eli jos jotain halutaan imellyttää, se tehdään ennen tavaran uuniin laittoa... - Asafoetida
kokki kokin kokin kokki kirjoitti:
SIIIS MITÄÄÄ!
6 tuntia uunissa? juuri siihen pisteeseen missä imeltyminen alkaa? Mikä mahtoi olla uuninlämpötila?
Imeltyminen tapahtuu 30-40 asteessa.
Vehnän entsyymit hajottavat tärkkelystä jolloin tärkkelys muuttuu glukoosiksi ja ruoka makeutuu.
VAIKKA PITÄISIT LANTTULAATIKKOA SATA TUNTIA UUNISSA SE EI MAKEUDU JOS ENTSYYMIT ON TUHOTTU KUUMUDELLA!
eli jos jotain halutaan imellyttää, se tehdään ennen tavaran uuniin laittoa...Tärkkelys kyllä muuttuu sokereiksi (eli pitkät hiilihydraattiketjut katkeavat lyhyiksi) ihan ilman entsyymejäkin, joskin hitaammin.
Lähetäpä minulle sata tuntia uunissa pidettyä lanttua, joka ei ole makeutunut!
Yhteydenotto: asafoetida@suomi24.fi - siis tosi paljon hitaammin...
Asafoetida kirjoitti:
Tärkkelys kyllä muuttuu sokereiksi (eli pitkät hiilihydraattiketjut katkeavat lyhyiksi) ihan ilman entsyymejäkin, joskin hitaammin.
Lähetäpä minulle sata tuntia uunissa pidettyä lanttua, joka ei ole makeutunut!
Yhteydenotto: asafoetida@suomi24.fiNiin jos laatikkosi on ollut 125 asteessa 6 tuntia niin lämpö laatikossa on ollut ensimmäisen kolmen neljän tunnin ajan alle 60 (jos massa oli aluksi kylmää) ja joukossa oli jotain vehnäjauhoa tms. niin voi olla että makeutuu hyvinkin.
Perusperiaate "imellyttämisessä" kuitenkin on se että vehnäjauhoa lisätään haaleaan kasvissoseeseen ja annetaan seistä "yön yli".
Toki tehköön kukin tavallaan, tärkkelyksen hajoamiseen kun vaikuttaa niin moni asia, ei kai perinteinen tapa välttämättä ainut ole. - Optimilämmössä
kokki kokin kokin kokki kirjoitti:
SIIIS MITÄÄÄ!
6 tuntia uunissa? juuri siihen pisteeseen missä imeltyminen alkaa? Mikä mahtoi olla uuninlämpötila?
Imeltyminen tapahtuu 30-40 asteessa.
Vehnän entsyymit hajottavat tärkkelystä jolloin tärkkelys muuttuu glukoosiksi ja ruoka makeutuu.
VAIKKA PITÄISIT LANTTULAATIKKOA SATA TUNTIA UUNISSA SE EI MAKEUDU JOS ENTSYYMIT ON TUHOTTU KUUMUDELLA!
eli jos jotain halutaan imellyttää, se tehdään ennen tavaran uuniin laittoa...Vehnän alfa-amylaasiensyymin optimilämpötila on noin 75 astetta ja beetta-amylaasientsyymin optimilämpötila on noin 65 astetta.
Jo 1800 luvulla vehnän amylaasientsyymien hyväksikäyttö hallittiin imellyttämisessä.
Tämä ohje imellyttää "idioottivarmasti", koska imeltyminen tapahtuu optimissa imeltymislämpötilassa ja vesi varmistaa imeltymisen.
Kuori perunat, keitä vähässä vedessä ja soseuta. Notkista tarvittaessa noin 80 asteisella vedellä, vesi on tärkeä osa imeltymisprosessia. Kun sose on 77-78 asteista, lisää jauho. Laita 77asteinen sose vällyillä hyvin eristettynä lämpimään paikkaan . Tämä 1800 luvun ohje toimii hyvin nykyaikanakin.
Soseen voi imeltää noin 65 asteisessa sähköuunissa.
Tarkista imeltymisen alkaminen maistamalla noin puolen tunnin kuluttua. Jos imeltyminen ei ole alkanut, niin lisää jauhoa. Imeltämisaika on 2-6 tuntia. Imeltämistä voi jatkaa yön yli.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nainen, yrittäessäsi olla vahva olet heikoksi tullut
Tiedätkö mitä todellinen vahvuus on? Selviätkö, kun valtakunnat kukistuvat? Miten suojaudut kun menetät kaiken? :/1881409Miettimisen aihetta.
Kannattaa yrittää vain niitä oman tasoisia miehiä. Eli tiputa ittes maan pinnalle. Tiedoksi naiselle mieheltä.1231198- 50938
- 70900
Just nyt mä
En haluais sanoa sulle mitään. Voisi vaikka istua vierekkäin hiljaa. Ehkä nojaten toisiimme. Tai maata vierekkäin, ilman53810Nainen miltä tuntuu olla ainoa nainen Suomessa, joka kelpaa ja on yheen sopiva minulle
Sydämeni on kuin muuri, valtavat piikkimuurit, luottamusongelmat, ulkonäkövaatimukset, persoonavaatimukset ja älykkyysva51798- 56782
- 102774
- 64731
- 33712