lisäaineet kiinalaisissa ravintoloissa

***

Hei, luin City-lehdestä, että kiinalaiset ravintolat käyttävät ruuissaan paljon aromivahventeita. Siis kemiallista lisäainetta vahvistamaan ruuan makua. Luulin, että niitä käytetään lähinnä vain valmisruuissa. Kuvittelin, että ravintolaruoka olisi tältä osin vielä "kotiruokaa".

Tietääkö kukaan asiasta enemmän, pitääkö paikkansa? Ja käyttävätkö ehkä muutkin ravintolat kemiallisia mömmöjä antimiensa paranteluun.

Minä haluaisin kyllä aitoa ruokaa, aidoista aineista, taidokkaan kokin valmistamana.

19

2015

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ***

      Niin, ja tietääkö kukaan Helsingistä sellaista kiinalaista (tai ylipäänsä mitään) ravintolaa, joka ei käytä kemiallisia lisäaineita.

      Esimerkiksi lihaliemihän pitäisi keittää lihasta, luista, mausteista ym. luonnonaineista eikä lisäainesekoituksesta kuten valmiskuutioissa on. Ravintolakokilta pitäisi voida odottaa ammattitaitoa ja viitseliäisyyttä sen verran, että pystyisi tarjoamaan asiakkaille aitoa lihalientä keittojensa pohjana.

    • asiasta

      Tietääkseni kaikki kiinalaiset ja japanilaiset ravintolat käyttävät natriumglutamaattia (kirjoitinkohan oikein?). Voithan pyytää, että haluat ruokasi täysin ilman sitä.

      • Sorkkis

        Japanilaisissa ravintoloissa käytetään natriumglutamaatin sijasta yleisemmin dashi-lientä, joka on valmistettu keittämällä kombu-merilevää ja kuivattua bonito-kalaa vedessä. Kombussa ja muissa merilevissä on paljon luontaista glutamaattia, joka syventää ruoan makua. Japanilaiset puhuvat umami-mausta, joka tarkoittaa juuri glutamaatin makua. Se maistuu lähinnä suolattomalta lihaliemeltä ja japanilaiset pitävät sitä yhtenä perusmakuna suolaisen, makean, happamen ja karvaan ohessa.

        Natriumglutamaatin haittoja on suuresti liioiteltu. Siitä voi olla haittaa suurina annoksina lähinnä sydän- ja verisuonitaudeista kärsiville, kuten suolastakin.


      • neiti halla
        Sorkkis kirjoitti:

        Japanilaisissa ravintoloissa käytetään natriumglutamaatin sijasta yleisemmin dashi-lientä, joka on valmistettu keittämällä kombu-merilevää ja kuivattua bonito-kalaa vedessä. Kombussa ja muissa merilevissä on paljon luontaista glutamaattia, joka syventää ruoan makua. Japanilaiset puhuvat umami-mausta, joka tarkoittaa juuri glutamaatin makua. Se maistuu lähinnä suolattomalta lihaliemeltä ja japanilaiset pitävät sitä yhtenä perusmakuna suolaisen, makean, happamen ja karvaan ohessa.

        Natriumglutamaatin haittoja on suuresti liioiteltu. Siitä voi olla haittaa suurina annoksina lähinnä sydän- ja verisuonitaudeista kärsiville, kuten suolastakin.

        Ei varsinaisesti liity aiheeseen, mutta nykyään umami tunnetaan (ja tunnustetaan) muuallakin kun japanissa. Lukion kirjoissa oli vielä lainausmerkeissä, mutta lääkiksen pääsykoekirjassa muiden makujen kanssa samalla viivalla.


      • umami 5.maku

    • Tero

      Sitä on hyvin vaikea sanoa, missä natriumgrutamaattia ei käytettäisi, mutta asiasta tuskin tarvitsee olla huolissaan. Katso alla olevassa tutkimuksessa erityisesti kohta 4.3.1.

      http://www.elintarvikevirasto.fi/kuluttajalle/p3306.pdf

      Se että kyseessä on "kemikaali" ei tarkoita yksin mitään, ihminenkin on kemikaaleista tehty ja kaikki sen ravinto.

      • Hui hai hapelit

        Kuolinturhakevirasto nyt on täysin teollisuuden asialla.

        Elintarvikevirastoa ei kiinnosta ns. pätkääkään, että onko meille syötetty sapuska ns. pitkäaikaisturvallisutta.

        Huvittavaa oli kun Dumell haastatteli jossain ohjelmassa kyseisen pelleviraston johtavaa asiantuntijaa jostain elintarkkeesta, niin tämä ei edes tiennyt mitä sen KUULUISI sisältää! Kun Dumell siten oikaisi em. asiantuntijaa, niin tämä vaan räpsyttelee silmiään että "öyks öyks, jos teollisuus kokee että tämmöistä tarttee tehdä/käyttää, niin sit käytetään, töks töks".

        Eli ETV tekee jutut ihan sen mukaan, mikä maksimoi teollisuuden tuotot. Kunhan kukaan ei vaan ihan akuutisti ruokaansa kuole, niin silloin viranomaisen mielestä on kaikki hyvin (se että Glutamaattisaastutettu ruoka aiheuttaa päänsärkyä, pahoinvointia jne monille - ei kiinnosta).

        Tai että se, että monet elintarvikevärit saattavat lisätä syövän esiintyvyttä, ei haittaa. Koska syövän kehittyminen vie vuosikausia eikä se yhdisty viime viikolla syömääsi nitriittilihaan...


    • Asafoetida

      Elintarvikevirasto kenties ei ole huolissaan, mutta tunnen monia ihmisiä, joille natriumglutamaatti (MSG) ei sovi. Huimausta, päänsärkyä jne.

      Tunnetaan nimellä 'Chinese Restaurant Syndrome'; sen toisena mahdollisena syynä pidetään suolaisuutta.

      Oli miten oli, halvoissa kiinalaisissa ravintoloissa käytetään paljon rasvaa ja maissitärkkelystä sekä valmiita maustekastikkeita ja puolivalmisteita. Kaukana kotiruoasta.

      • Tero

      • Jos jaksaa ja sietää
        Tero kirjoitti:

        Älkää tuhlatko aikaanne näiden yksittäisten ja perustelemattomien mielipiteiden linkittämiseen. Noilla ei ole mitään informaatioarvoa. Jos olisi, niin tässä maailmassa ei voisi syödä tai tehdä yhtään mitään. Käytännön kokemus kertoo ihan muuta.

        http://www.helsinki.fi/~tekivela/kaihi/syyt.html


      • Trumanshow on totta

    • alkuper.

      Kiitos vastauksista. Luin tuon elintarvikeviraston linkin. Ei se natriumglutamaatti varmaan vaarallinen aine siis kohtuullisessa määrässä ole, ja onhan sitä luonnontuotteissakin kuten vihanneksissa ja juustossa.

      Arvostan kuitenkin kokkia, joka osaa laittaa ruokaa ilman lisäaineita. On eri asia käyttää mausteina yrttejä ja muuta suoraan luonnosta poimittua kuin laboratorioputkessa kehitettyä arominvahvennetta.

      Esimerkiksi itse tehdyssä liha- tai kalaliemessä makuvivahteet ovat paljon herkemmät kuin voimakkaassa, natriumglutamaatilla kyllästetyssä liemikuutiossa.

      • sieltä N kohdalta

        natriumglutamaatti.


    • mikä keskustelu?

      Kokilta ei ravinton omistaja kysy miten hän haluaa liemensä, tehdäkkö itse vai miten. Ravintolan linjasta ja hintatasosta on siinä kyse. Ne on nuo ns. fine dining ravintolat jotka liemensä itse hauduttaa, muut käyttää valmista kamaa ja kiinan ravintoloissa sitä glutamaattia käytetään yleisesti kaikessa muussakin kuin liemimien lisäain eena.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, yrittäessäsi olla vahva olet heikoksi tullut

      Tiedätkö mitä todellinen vahvuus on? Selviätkö, kun valtakunnat kukistuvat? Miten suojaudut kun menetät kaiken? :/
      Ikävä
      186
      1395
    2. Miettimisen aihetta.

      Kannattaa yrittää vain niitä oman tasoisia miehiä. Eli tiputa ittes maan pinnalle. Tiedoksi naiselle mieheltä.
      Ikävä
      123
      1198
    3. Mitkä on 3 viimeistä sanaa

      sun ja kaivattusi viesteilyssä? Ensin sun, sitten kaivatun?
      Ikävä
      49
      921
    4. Kai sä näät

      Ku sua katson et olen aika rakastunut. Rakkaus ei vain ole aina niin yksinkertaista
      Ikävä
      70
      890
    5. Just nyt mä

      En haluais sanoa sulle mitään. Voisi vaikka istua vierekkäin hiljaa. Ehkä nojaten toisiimme. Tai maata vierekkäin, ilman
      Ikävä
      53
      800
    6. Nainen miltä tuntuu olla ainoa nainen Suomessa, joka kelpaa ja on yheen sopiva minulle

      Sydämeni on kuin muuri, valtavat piikkimuurit, luottamusongelmat, ulkonäkövaatimukset, persoonavaatimukset ja älykkyysva
      Ikävä
      51
      788
    7. Hakeudu hoitoon.

      En oo kiinnostunut susta.
      Ikävä
      56
      772
    8. Mikä on ollut

      Epämiellyttävin hetki sinun ja kaivattusi romanssissa?
      Ikävä
      102
      764
    9. Kuinka hyvin tunnet mut?

      Kerro musta mies jotain.
      Ikävä
      33
      712
    10. Piristä mua ystävä

      Hyvä💫...
      Ikävä
      60
      709
    Aihe