Vilja-allergisen reagointi E621:een?

allergikon äityli

Kysymys kuuluu, että kun lapsi on todella herkkä vehnälle, ohralle, rukiille, eli ei voi syödä mitään missä on tuntemattomaksi jäänyttä maltodekstriiniä tai glukoosisiirappia - useimmille isoille ruuanvalmistajille olen jo joutunut soittamaan - niin reagoiko kukaan muu E621:een, joka on arominvahvenne nimeltään natriumglutamaatti, ja jonka valmistukseen on käytetty vehnää?

Poikkeuksetta lapseni saa vatsan kipeäksi kaikesta (grillimakkarat, marinoidut kanasuikaleet jne.), missä sitä on, mutta haukunko väärää puuta..? Esimerkiksi lisäaineeton Vatajan makkara, jossa on kuitenkin paljon mausteita, ei aiheuta vatsakipuja.... siksi epäilin tuota glutamaattia.

Onko kellään kokemuksia tästä?

6

2078

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • anskutin_89

      Moikka! Itsellä myös ollut erittäin herkät vilja-allergiat. Ongelmia on tehnyt just maltodekstriini, tärkkelyssiirappi, muunneltu tärkkelys ym. epämääräiset. Sen sijaan ei glukoosisiirappi - 99% allergisistahan kestää sen määrän, joten siitä ei tarvitse ilmoittaa alkuperää. Sinulla on siis poikkeuksellisen herkkä lapsi.

      No, asiaan. Olen lapsena oireillut 621:lle. Asiaa sotkee osaltaan se, että minulla oli silloin myös ihan yhtä paha soija-allergia, ja E621 voi olla myös soijaperäinen. Mutta kyllä se vatsavaivoja teki. Ei niin pienellä määrällä mitään kovin dramaattista, mutta kuitenkin.

      By the way... Minulla on edelleen vilja-allergia, mutta olen alkanut sietää jopa pieniä satunnaisia määriä vehnätärkkelystä. Soija ei käy, mutta soijalesitiini ja palkokasviperäiset lisäaineet eivät enää haittaa. Toivoa siis on!

      • allergikon äityli

        Kiitos! Oli kiva kuulla etten ole ihan hakoteillä tuon epäilyni kanssa...

        hyvä että siedät jo noin paljon enemmän, toivossa täälläkin eletään. =)


    • mutta tällainen vinkki

      Itselläni ei ole varsinaisesti asiasta kokemusta, mutta E621 eli natriumglutamaatti aiheuttaa monille yliherkkyysoireita vaikka allergiaa ei olisikaan. Eli lapsi voi oireilla sille muistakin syistä kuin allergiasta. Erityisen yleistä käsittääkseni E621:lle oireilu on atoopikoilla ja astmaatikoilla.

      Googlaa seuraavilla hakusanoilla:
      - E621
      - natriumglutamaatti
      - MSG
      - monosodiumglutamate
      - chinese restaurant syndrome

      Itse vältin aiemmin E621:tä vähän varmuuden vuoksi ja olen huomasin, että se tuo ruokiin usein "teollisen" maun. Joten sen käyttö on jäänyt vähille nykyään koko perheessä, kun ruoka maistuu oikeilla mausteilla paremmalta.

    • Vilja-allergikko-76

      olen myös ihmetellyt sitä, miksi en pysty syömään mitään, missä on kovasti mausteita (lihaliemijauheet, kasvisliemikuutiot jne. lukuunottamatta Reformin luomutuotteita).

      Joko siis reagoin natriumglutamaatille (ei ole testattu), oli se sitten allergiaa tai muuta yliherkkyyttä, tai sitten selleri, soija, tms. vaikuttaa. Tai pahimmillaan natriumglutamaatin vehnä.

      Viimeeksi tänään söin työpaikkaruokalassa bataattisosekeittoa, jota oli hieman maustettu aromisuolalla, ja sain pahat oireet...

      Hyvä siis tietää että E621 voi olla myös vehnäperäistä... uutta mulle.

      • Allergikon äiti

        Joo todennäköisesti reagoit sille natriumglutamaatille. Ei ehkä sen vehnän takia pelkästään, vaan vain siksi että se on todella elimistöä ärsyttävää ainetta. Aloin seurata itseäni ja huomasin, että itsekin sain suun kipeäksi kun söin esim. sipsejä, joissa sitä oli. Samalla sormista aukes nahka ihan haavoille ja vatsa tuli kipeäksi....


      • Allius
        Allergikon äiti kirjoitti:

        Joo todennäköisesti reagoit sille natriumglutamaatille. Ei ehkä sen vehnän takia pelkästään, vaan vain siksi että se on todella elimistöä ärsyttävää ainetta. Aloin seurata itseäni ja huomasin, että itsekin sain suun kipeäksi kun söin esim. sipsejä, joissa sitä oli. Samalla sormista aukes nahka ihan haavoille ja vatsa tuli kipeäksi....

        Mielenkiintoinen juttu tuo E621 yliherkkyys. Olen yliherkkä tuon lisäksi kotimaiselle viljalle, puhtaalle kanan- sian- ja naudanlihalle. Riistalihalle ja kaloille en ole yliherkkä. Oudoksi tämän tekee se, etten ole löytänyt yhtään lääkäriä, joka olisi voinut tehdä minkaanlaista diagnoosia asiasta. Antavat vain mukisematta erilaisia särkylääkereseptejä epämääräisiin kipuihin. Tämän oireilun kun tietää, niin välttelen mahdollisuuksieni mukaan herkistävien ruoka-aineiden käyttöä ja säästyn samalla pillereiltä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, yrittäessäsi olla vahva olet heikoksi tullut

      Tiedätkö mitä todellinen vahvuus on? Selviätkö, kun valtakunnat kukistuvat? Miten suojaudut kun menetät kaiken? :/
      Ikävä
      209
      1628
    2. Miettimisen aihetta.

      Kannattaa yrittää vain niitä oman tasoisia miehiä. Eli tiputa ittes maan pinnalle. Tiedoksi naiselle mieheltä.
      Ikävä
      140
      1394
    3. Mitkä on 3 viimeistä sanaa

      sun ja kaivattusi viesteilyssä? Ensin sun, sitten kaivatun?
      Ikävä
      54
      1143
    4. Sun ja kaivattusi

      ikäero? Kumpi vanhempi, m vai n?
      Ikävä
      55
      1025
    5. Kai sä näät

      Ku sua katson et olen aika rakastunut. Rakkaus ei vain ole aina niin yksinkertaista
      Ikävä
      72
      1005
    6. Mikä on ollut

      Epämiellyttävin hetki sinun ja kaivattusi romanssissa?
      Ikävä
      106
      932
    7. Nainen miltä tuntuu olla ainoa nainen Suomessa, joka kelpaa ja on yheen sopiva minulle

      Sydämeni on kuin muuri, valtavat piikkimuurit, luottamusongelmat, ulkonäkövaatimukset, persoonavaatimukset ja älykkyysva
      Ikävä
      52
      913
    8. Just nyt mä

      En haluais sanoa sulle mitään. Voisi vaikka istua vierekkäin hiljaa. Ehkä nojaten toisiimme. Tai maata vierekkäin, ilman
      Ikävä
      53
      860
    9. Piristä mua ystävä

      Hyvä💫...
      Ikävä
      82
      840
    10. Kuinka hyvin tunnet mut?

      Kerro musta mies jotain.
      Ikävä
      31
      774
    Aihe