PUOLPIELAS

Mie, sie.....

Isäni on kotoisin Karjalan Kannakselta (Valkjärveltä). Muistan kun mummo leipoi joka viikko PUOLPIELASTA. Se oli sellaista vaaleaa rusinoilla maustettua mausteleipää. Olisikohan kenelläkään mummoa tai vastaava elossa, joka muistaisi kyseisen leivän. Olisin kiinnostunut ohjeesta - haluaisin ilahduttaa iäkästä isääni jouluna!! Mukavaa joulunodotusta kaikille!!!

12

4340

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • verho

      Googlettamalla löytyy puolpielasen resepti. Katsoin huvikseni:D Hyviä leivontahetkiä.

      • meillä.

        Laatokan rannoilla oli kesäisin sultsinoita ja monenmoista piirasta. Oli särkeä tai suolalahnaa piiraisiin tupsutettu. Leipiin laitoimma mustikkaa ja puolukkaa,vai oliko se marjapiirasta?


    • Anumarja

      Heippa! Minun isäni on myös Valkjärveltä ja opetti äidin leipomaan pielasta. Sain äidiltäni ohjeen kauan sitten. Melko työläs leipä on, mutta tosi hyvää. Pielas kuuluu jouluun!!! Älä säästele aineita.

      2 l kieuvan kuumaa vettä
      n 1/2 kg ruisjauhoja (seassa voi olla hieman vehnäjauhoja, enintään 1/4 tästä)
      2 palaa hiivaa

      mausteet:
      1 pkt rusinoita
      1 pss kuminoita
      2/3 purkkia siirappia (kilon purkista)
      5-6 rkl suolaa
      alustetaan vehnäjauhoilla

      Sekoita ruisjauhot kuumaanveteen puuromaiseksi seokseksi. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi välillä juurta sekoittaen. Lisää hiiva ja anna taikinajuuren seistä nii kauan kunnes se "kunnolla kuhajaa". (Jos haluat voit lisätä välillä hieman ruisjauhoja). Lisää mausteet ja alusta vehnäjauhoilla sopivaksi. Annakunnolla kohota ja leivo leiviksi. Jälleenkohotetaan ja voidellaan vahvala sokeri-kahviseoksella. Paistetaan n 25min 250C. Voidellaanuunista otettaessa ja peitellään voipaperilla pyyheliinalla. Voidellaan vielä kerran kahvilla hieman jäähtyneinä, jotta saataisiin pinnalle kaunis kiilto.

      Hyvää joulua! Terveisin "heimosiskosi" Anu

      • Mie, sie.......

        Kiitos Anu ohjeesta. Se kuulosti kovin tutulta, joten uskon sen olevan juuri se oikea Puolpielas!!!

        Oletkos muuten koskaan käynyt Valkjärvellä itse?? Minä olen käynyt kaksi kertaa isäni kanssa. Siellä on taas ensi kesänä Valkjärven juhlat. Ajattelin lähteä taas käymään. Ovat olleet ihan mukavia ja mielenkiintoisia reissuja!!

        Hyvää joulua myöskin Sinulle - toivottelee Pirjo


    • kauppa50

      Puolpielanen

      Taikinapohja:

      1 l vettä

      2½ dl ruisjauhoja

      Varsinaiseen taikinaan tulee taikinapohjan lisäksi:

      1 dl vettä

      50 g hiivaa

      1 rkl suolaa

      2 rkl kuminoita

      1 dl rusinoita

      kupillinen siirappia

      17 dl vehnäjauhoja

      Taikinapohja:

      Kuumenna vesi noin 70 asteeseen. Sekoita ruisjauhot veteen ja jätä taikinapohja lämpimään

      paikkaan

      imeltymään yön yli.

      Varsinainen taikina:

      Sekoita aamulla taikinapohjaan desi kiehuvaa vettä, rusinat, suola, kuminat ja muserrettu

      hiiva.

      Sekoita härkimellä joukkoon puolet vehnäjauhoista. Anna taikinan käydä tunnin verran. Taikina

      saa

      kunnolla kuplia.

      Tarkista taikinan maku. Saa olla hieman makeaa. Lisää tarvittaessa siirappia. Lisää loput

      vehnäjauhoista, alusta taikina ja jätä se nousemaan lämpimään paikkaan.

      Leivo taikinasta kolme pitkulaista leipää eli pulkkia. Anna leipien kohota kunnolla. Leikkaa

      niiden

      pintaan 34 viiltoa ja voitele leivät sokerivedellä.

      Paista leipiä 225 asteessa 40 minuuttia. Leipä on kypsää, kun pohja koputettaessa kumisee. TK

      Taipaleen lauttarannassa Terenttilän puolella oli Rauha Koskisen muistin mukaan ainakin

      1920-

      luvulta 1930-luvulle Pärssisen kauppa ja leipomo. Leipuri oli venäläinen. Hänen

      puolpielaansa eli

      setsuurinsa ohje levisi koko lähitienoolle. On mahdoton tietää, onko kyseessä tuo venäläinen

      resepti

      tai sen muunnelma vai vanhan vaskeloisen leipomaperinteen sovellutus. Reseptin antajaksi on

      mainittu Elvi Urpanen. MV

      • asdtgsa

        Tosta anumarjan ohjeesta? Onko se joku sydämmenpysäytyspuolpielas??? 660grammaa suolaa? Ei voi kyllä kovin hyvää olla tolla ohjeella


      • evakon avokas
        asdtgsa kirjoitti:

        Tosta anumarjan ohjeesta? Onko se joku sydämmenpysäytyspuolpielas??? 660grammaa suolaa? Ei voi kyllä kovin hyvää olla tolla ohjeella

        lauantaisin oli leipomispäivä ja jälkilämpökin uunissa käytettiin liharuokaan tai puuroon.. Rusupiirakka ja hapanlohko...nam nam tai a vot..


    • ei kokaan tehnyt

      Puolpielanen
      Taikinapohja:
      1 l vettä
      2½ dl ruisjauhoja
      Varsinaiseen taikinaan tulee taikinapohjan lisäksi:
      1 dl vettä
      50 g hiivaa
      1 rkl suolaa
      2 rkl kuminoita
      1 dl rusinoita
      kupillinen siirappia
      17 dl vehnäjauhoja
      Taikinapohja:
      Kuumenna vesi noin 70 asteeseen. Sekoita ruisjauhot veteen ja jätä taikinapohja lämpimään paikkaan
      imeltymään yön yli.
      Varsinainen taikina:
      Sekoita aamulla taikinapohjaan desi kiehuvaa vettä, rusinat, suola, kuminat ja muserrettu hiiva.
      Sekoita härkimellä joukkoon puolet vehnäjauhoista. Anna taikinan käydä tunnin verran. Taikina saa
      kunnolla kuplia.
      Tarkista taikinan maku. Saa olla hieman makeaa. Lisää tarvittaessa siirappia. Lisää loput
      vehnäjauhoista, alusta taikina ja jätä se nousemaan lämpimään paikkaan.
      Leivo taikinasta kolme pitkulaista leipää eli pulkkia. Anna leipien kohota kunnolla. Leikkaa niiden
      pintaan 34 viiltoa ja voitele leivät sokerivedellä.
      Paista leipiä 225 asteessa 40 minuuttia. Leipä on kypsää, kun pohja koputettaessa kumisee. TK
      Taipaleen lauttarannassa Terenttilän puolella oli Rauha Koskisen muistin mukaan ainakin 1920-
      luvulta 1930-luvulle Pärssisen kauppa ja leipomo. Leipuri oli venäläinen. Hänen puolpielaansa eli
      setsuurinsa ohje levisi koko lähitienoolle. On mahdoton tietää, onko kyseessä tuo venäläinen resepti
      tai sen muunnelma vai vanhan vaskeloisen leipomaperinteen sovellutus. Reseptin antajaksi on
      mainittu Elvi Urpanen. MV

    • Anonyymi

      Mummoni oli Raudusta ja meillä leivottiin puolpielaita pitkin vuotta. Kuumaan veteen sekoitetaan ruisjauhoja, kuminoita, suolaa ja halutessa myös sokeria. Sakeaa velliä hämmennellään silloin tällöin ja kädenlämpöiseenseen seokseen lisätään vesitilkassa herätelty hiiva (1 pala, jos vettä on n 7 dl). Annetaan hiivan käydä kunnolla ja sekoitetaan taikinaa pari kertaa. Vehnäjauhot alustetaan taikinaan vasta ruisseoksen käymisen jälkeen. Kun napakaksi alustettu taikina on kohonnut tarpeeksi, tehdään leivät ja rusinat vaivataan taikinaan vasta tässä vaiheessa. Leipiin tehdään viiltoja ja voidellaan ne sokerikahvilla. Minulla kahden pielain paistamiseen 200 asteessa menee liki tunti. Kokeilen tikulla ja kopistelemalla kypsyyttä. Vielä sokerikahvivoitelu ja odottamaan jäähtymistä.
      Mieheni, lapseni, lapsenlapseni ja monet ystäväni olen saanut pielain ystäviksi.

    • Anonyymi

      Myyköhän noita mikään leipomo/kauppa? Jotain samantapaisia joulu/pääsisäislimppuja on.

    • Anonyymi

      Puolpielava
      1 l vettä
      2½ dl ruisjauhoja
      50 g hiivaa
      1 rkl suolaa
      2 rkl kuminoita
      1 dl rusinoita
      17 dl vehnäjauhoja
      1. Kuumenna vesi n. 70 asteeseen. Sekoita ruisjauhot veten ja jätä taikinapohja lämpimään paikkaan imeltymään yön yli.
      2. Sekoita aamulla taikinapohjaan desi kiehuvaa vettä, rusinat, suola, kuminat ja muserrettu hiiva. Sekoita härkimellä joukkoon puolet vehnäjauhoista. Anna taikinan käydä tunnin verran. Taikina saa kunnolla kuplia.
      3. Tarkista taikinan maku. Taikina saa olla hieman makea. Lisää tarvittaessa siirappia. Alusta kiinteä taikina ja jätä se nousemaan lämpimään paikkaan.
      4. Leivo taikinasta kolme pitkulaista leipää eli pulkkia. Anna leipien kokota kunnolla. Leikkaa niiden pintaan 3-4 viiltoa ja voitele leivät sokerivedellä.
      5. Paista leipiä 225 asteessa 40 minuuttia. Leipä on kypsää, kun pohja koputettaessa kumisee.

      Puolpielavaa tai puolpielasta tehtiin kahdella eri reseptillä. Toinen taikina oli selvästi toista kiinteämpää. Tässä kuitenkin vain yksi resepti. Oiken hyviä olivat kaikki leivät.

      Googlesta löytyi tällainen resepti.

    • Anonyymi

      Minun vanhempain ovat karjalasta Pyhäjärvellä ja aHarlusta, puolpielasta en ollut kuullutkaan, mutta eilen sain tuttava rouvalta maistissa leivän. Olipa hyvää ,oman makuistansa, kokeiluuun menee, teen muutenkin kotona erilaisia leipiä. Jatkoon.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, yrittäessäsi olla vahva olet heikoksi tullut

      Tiedätkö mitä todellinen vahvuus on? Selviätkö, kun valtakunnat kukistuvat? Miten suojaudut kun menetät kaiken? :/
      Ikävä
      211
      1668
    2. Miettimisen aihetta.

      Kannattaa yrittää vain niitä oman tasoisia miehiä. Eli tiputa ittes maan pinnalle. Tiedoksi naiselle mieheltä.
      Ikävä
      141
      1425
    3. Mitkä on 3 viimeistä sanaa

      sun ja kaivattusi viesteilyssä? Ensin sun, sitten kaivatun?
      Ikävä
      54
      1153
    4. Sun ja kaivattusi

      ikäero? Kumpi vanhempi, m vai n?
      Ikävä
      59
      1087
    5. Kai sä näät

      Ku sua katson et olen aika rakastunut. Rakkaus ei vain ole aina niin yksinkertaista
      Ikävä
      72
      1025
    6. Nainen miltä tuntuu olla ainoa nainen Suomessa, joka kelpaa ja on yheen sopiva minulle

      Sydämeni on kuin muuri, valtavat piikkimuurit, luottamusongelmat, ulkonäkövaatimukset, persoonavaatimukset ja älykkyysva
      Ikävä
      55
      940
    7. Mikä on ollut

      Epämiellyttävin hetki sinun ja kaivattusi romanssissa?
      Ikävä
      106
      932
    8. Just nyt mä

      En haluais sanoa sulle mitään. Voisi vaikka istua vierekkäin hiljaa. Ehkä nojaten toisiimme. Tai maata vierekkäin, ilman
      Ikävä
      53
      860
    9. Piristä mua ystävä

      Hyvä💫...
      Ikävä
      82
      840
    10. Kuinka hyvin tunnet mut?

      Kerro musta mies jotain.
      Ikävä
      31
      784
    Aihe