Yrittäjä työttämyysturvalain mukaan?

Työtön yrittäjä

Kysymykseni koskee sitä, milloin yrittäjyys estää työttömyysetuuden saamisen. Käsittääkseni yrittäjyyttä arvioidaan siten, että ratkaisevaa on työmäärä suhteessa työn vastaanottokykyyn. Eli jos työllistyy päätöimisesti yritystoiminnassaan, ei ole oikeutettu työttömyysetuuteen.

Työttömyysturvalain mukaan henkilön katsotaan olevan johtavassa asemassa yrityksessään, jos hän on esim. osakeyhtiön toimitusjohtaja tai hallituksen jäsen.
Toimitusjohtaja, saati hallituksen jäsen ei kuitenkaan välttämättä työllisty pienessä perheyrityksessä lainkaan, ei saa asemansa perusteella palkkaa tai palkkioita, ja voi milloin tahansa aloittaa kokopäiväisen työn muualla.

Onko kyse siis siitä, että ensin arvioidaan, onko henkilö yrittäjä ja sen jälkeen, työllistyykö hän yritystoiminnassaan päätoimisesti, VAI siitä, että jos henkilö on hallituksen jäsen tai nimellisesti toimitusjohtaja, hän ei saa työttömyysetuutta, vaikkei käytännössä työskentele yrityksessä ollenkaan?

7

333

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aijaiaijai

      '''Onko kyse siis siitä, että ensin arvioidaan, onko henkilö yrittäjä ja sen jälkeen, työllistyykö hän yritystoiminnassaan päätoimisesti, VAI siitä, että jos henkilö on hallituksen jäsen tai nimellisesti toimitusjohtaja, hän ei saa työttömyysetuutta, vaikkei käytännössä työskentele yrityksessä ollenkaan?'''

      Pelkistetysti: Päätoiminen yrittäjä ei voi saada työttömyyskorvausta muuten kuin yrityksen lopettamalla tai yritystoiminnan keskeyttämällä. Keskeyttämistilanteessakin työttömyyskorvaus alkaa juosta vasta 4 kk:n keskeyttämisajan ja viikon omavastuuajan jälkeen.

      Edelliseen poikkeus: kausiluontoiset yrittäjät, jotka eivät luonnonolosuhteiden vuoksi voi yrittää läpi vuoden. Tuossakin on tietyt edellytykset täytettävä.

      Osa-aikainen yrittäjä voi saada työttömyyskorvausta, jos on harjoittanut yritystoimintaa riittävän kauan kokoaikatyön ohessa. Mikä on riittävän kauan, sen on lainsäätäjä jättänyt työvoimaviranomaisen harkintaan. Ministeriön ohjeistus on 10 kk, mutta tuo on vain ohje. Käytännössä taidetaan vaatia pidempää aikaa.

      '''Onko kyse siis siitä, että ensin arvioidaan, onko henkilö yrittäjä ja sen jälkeen, työllistyykö hän yritystoiminnassaan päätoimisesti, VAI siitä, että jos henkilö on hallituksen jäsen tai nimellisesti toimitusjohtaja, hän ei saa työttömyysetuutta, vaikkei käytännössä työskentele yrityksessä ollenkaan?'''

      Ensin arvioidaan, että onko henkilö yrittäjä ja myönteisessä tilanteessa sitä, onko hän tehnyt riittävät yrityksen lopettamistoimet.

      Lukaisepa tuo, vaikkei ihan samaa asiaa koskekaan:

      http://keskustelu.suomi24.fi/node/3898879

      Lainsäännös:

      Yritystoiminnan päättyminen ja keskeytyminen

      Päätoimisesti yritystoiminnassa 4 §:n 1 tai 2 momentissa tarkoitetulla tavalla työllistyneen henkilön katsotaan edelleen työllistyvän siinä siihen ajankohtaan asti, jona yritystoiminta todistettavasti on lopetettu tai se on ollut yhdenjaksoisesti keskeytyneenä neljän kuukauden ajan. Yritystoiminta on katsottava lopetetuksi konkurssiin asettamisella tai siinä aiemmin työllistyneen henkilön työkyvyn alennuttua olennaisesti tai kun muutoin on ilmeistä, ettei sitä enää jatketa. Yritystoiminta katsotaan todistettavasti keskeytetyksi, kun yhtiön selvitystilan tai yhtiön purkamista koskevan sopimuksen taikka ammatinharjoittajan tekemien ilmoitusten ja toimenpiteiden perusteella on pääteltävissä, että tuotannollinen ja taloudellinen toiminta on keskeytetty. Yritystoiminnan tai oman työn päättymisestä tai keskeytymisestä ja siitä vaadittavista selvityksistä säädetään tarkemmin valtioneuvoston asetuksella. (19.12.2008/997)

      Yritystoiminta katsotaan sivutoimiseksi, jos henkilö on ollut vähintään 10 kuukautta kyseiseen yritystoimintaan liittymättömässä kokoaikatyössä tai muutoin voidaan päätellä yritystoiminnan vaatiman työmäärän olevan niin vähäinen, ettei se ole esteenä kokoaikaisen työn vastaanottamiselle. (19.12.2008/997)

      Yritystoiminnan lopettamista tai vähintään neljän kuukauden keskeytystä ei edellytetä, jos:

      1) henkilön päätoiminen työllistyminen on ollut satunnaista;

      2) henkilön työ on loppunut tuotantosuunnan lopettamisen tai vastaavan syyn johdosta;

      3) henkilöä on pidettävä palkansaajaan rinnastettavana yrittäjänä;

      4) yritystoimintaa luonnonolosuhteista johtuen on pidettävä kausiluonteisena; tai

      5) henkilön työ on loppunut yritystoiminnan edellytysten pysyväisluonteisen heikentymisen johdosta ja yritystoiminnasta siinä työskentelevää henkilöä kohti syntyvä tulo on vähemmän kuin 5 luvun 7 §:n 1 momentissa tarkoitettu yritystoiminnan olennaisuutta osoittava työtulon määrä.
      (22.12.2009/1188)

      Mitä edellä 3 momentin 1, 2 ja 5 kohdassa säädetään, sovelletaan 1 luvun 6 §:n 4 momentissa tarkoitettuun perheenjäseneen, jolla itsellään ei ole eikä kahden edellisen vuoden aikana ole ollut vähintään 15 prosenttia yrityksen osakepääomasta tai osakkeiden tuottamasta äänivallasta eikä muutoinkaan määräysvaltaa yrityksessä. Mitä tämän pykälän 3 momentin 5 kohdassa säädetään, koskee perheenjäsentä yrityksessä, jossa ei työskentele muita kuin yrittäjän perheenjäseniä. Henkilön päätoimisen työllistymisen katsotaan olleen satunnaista, jos hän on työllistynyt yrityksessä tai omassa työssä yhteensä enintään kuuden kuukauden ajan. (22.12.2009/1188)

      Palkansaajaan rinnastettavalla yrittäjällä tarkoitetaan yrittäjää, joka itse osallistuu työsuoritukseen ja on pysyvässä toimeksiantosuhteessa pääsääntöisesti yhteen toimeksiantajaan, jonka välittömän johdon ja valvonnan alainen hän on. Lisäksi edellytetään, ettei hänellä ole viimeksi kuluneen vuoden aikana työnhakijaksi ilmoittautumisesta lukien ollut yhteensä enempää kuin yksi ulkopuolinen työntekijä kerrallaan palveluksessaan.

      Kausiluonteisena pidetään yritystoimintaa, jota on keskimäärin mahdollista harjoittaa yhteensä enintään kuuden kuukauden ajan vuodessa. Lisäksi edellytetään, ettei kausiluonteisesta yritystoiminnasta saatu tulo turvaa eikä ole tarkoitettu turvaamaan ympärivuotista toimeentuloa.

    • Työtön yrittäjä

      Kiitos!

      Tarkistin hallituksen esityksestä, mitä omassa yrityksessä työllistymisellä oikeastaan tarkoitetaan:

      "Yritystoiminnan tai oman työn katsotaan
      työllistävän henkilön päätoimisesti, jos toiminnan vaatima työmäärä on niin
      suuri, että se estää kokoaikaisen työn vastaanottamisen."

      Jos siis en työllisty yrityksessäni lainkaan (olen siis vain osakas), ns. yrittäjyyteni ei ilmeisesti pitäisi vaikuttaa. Eli yritystoiminnan lopettaminen ei olisi käsittääkseni tarpeen.

    • tyottomyyskassat

      Hei nimimerkki Työtön Yrittäjä

      Sinun kannattaa ottaa yhteyttä työ- ja elinkeinotoimistoon ja selvittää asiasi.
      Työvoimaviranomainen (TE-toimisto) tutkii työllistytkö yritystoiminnassasi ja onko yritystoimintaa pidettävä päätoimisena vai sivutoimisena. Työvoimaviranomainen arvioi yrittäjyyden laatua aina työmäärän perusteella eikä ansaittujen tulojen perusteella.
      Sivutoimiselle yrittäjälle voidaan yritystoiminnan sitä estämättä maksaa soviteltua päivärahaa, kun työvoimaviranomainen on tutkinut yrittäjyyden ja todennut sen lausunnossaan sivutoimiseksi. Päivärahaa haetaan joko Kelasta tai Työttömyyskassasta.

      ystävällisin terveisin
      Tiina Työttömyyskassasta

    • tyokkari

      Hei nimimerkki Työtön yrittäjä,

      kiitos kysymyksestäsi.

      Ennen kuin ryhdytään selvittämään työnhakijan tai hänen perheenjäsenensä harjoittaman yritystoiminnan merkitystä hänen oikeuteensa saada työttömyysetuutta, työ- ja elinkeinotoimisto (TE-toimisto) arvioi, pidetäänkö työnhakijaa ylipäätään työttömyysturvalaissa (1290/2002) tarkoitettuna yrittäjänä.

      Jos henkilöllä on johtava asema yrityksessä (hän on esimerkiksi toimitusjohtaja, hallituksen puheenjohtaja tai hallituksen jäsen), tutkitaan henkilön työllistyminen tässä asemassa sekä selvitetään hänellä mahdollisesti olevan omistusoikeuden laajuus.

      Yrittäjäksi katsominen edellyttää, että henkilö työskentelee yrityksessä. Pelkkä omistaminen tai määräysvalta taikka samassa taloudessa yrityksen omistajan kanssa asuminen ei oikeuta pitämään henkilöä yrittäjänä.
      Siten esimerkiksi yrittäjäaseman saaminen puolison tai perheenjäsenen yritystoiminnan kautta edellyttää aina sitä, että asianomainen henkilö työskentelee tai on työskennellyt yrityksessä.

      Jos työnhakija on työttömyysturvalain mukainen yrittäjä, TE-toimisto tutkii, työllistyykö henkilö yritystoiminnassa päätoimisesti. Henkilöllä ei ole oikeutta työttömyysetuuteen siltä ajalta, jona hän työllistyy päätoimisesti yrittäjänä tai sitä vastaavalla tavalla omassa työssään.

      Jos olet toimitusjohtajan asemassa, mutta et ole työttömyysturvalain mukainen yrittäjä, huomioidaan johtavassa asemassa työllistymisesi. Työnhakijalla, joka palkatta työskentelee yrityksessä tai sellaisissa tehtävissä, jotka yleisesti tehdään työsuhteessa tai yritystoimintana, ei ole oikeutta työttömyysetuuteen.

      Yrittäjän määritelmästä voit lukea Opintojen, yrittäjyyden ja osa-aikatyön vaikutus -koosteesta kohdista ”Olenko yrittäjä työttömyysturvalain mukaan?” sekä ”Olenko sivutoiminen yrittäjä?” oheisesta linkistä:
      http://keskustelu.suomi24.fi/node/9765505

      Terveisin Teppo työkkäristä

      • epätoivoinen työtön

        Voiko työtön äänellinen yhtiömies(ky)joka ei ole työskennellyt yrit6yksessä,alkaa työskenteleen oppisopimuksella ko.yrityksessä.Miten kela ja verottaja suhtautuu.Nollautuuko liiton päivärahat?


    • Työtön yrittäjä

      Kiitokset vastauksista!

      Itse olen oy:ssä hallituksen jäsenenä, mutta hallituksen jäsenet eivät työskentele yritykselle, käyttävät vain määräysvaltaa. Siksi tuntuu vähän hassulta, että pelkän määräysvallan vuoksi tutkitaan työllistymistä siinä asemassa.

      Kysyisin vielä sivutoimisesta yrittämisestä ja sovitellusta ansiopäivärahasta:

      Työkkärin sivuilla sanotaan, että päiväraha sovitellaan yritystoiminnasta saadun tulon kanssa. Tarkoitetaanko tällä ANSIOtuloa?

      Kiitos etukäteen.

      • tyottomyyskassat

        Hei,

        Kyllä, sovittelussa otetaan huomioon sivutoimisesta yritystoiminnasta saatu ansiotulo.

        Ystävällisin terveisin
        Tiina työttömyyskassasta


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, yrittäessäsi olla vahva olet heikoksi tullut

      Tiedätkö mitä todellinen vahvuus on? Selviätkö, kun valtakunnat kukistuvat? Miten suojaudut kun menetät kaiken? :/
      Ikävä
      211
      1668
    2. Miettimisen aihetta.

      Kannattaa yrittää vain niitä oman tasoisia miehiä. Eli tiputa ittes maan pinnalle. Tiedoksi naiselle mieheltä.
      Ikävä
      141
      1425
    3. Mitkä on 3 viimeistä sanaa

      sun ja kaivattusi viesteilyssä? Ensin sun, sitten kaivatun?
      Ikävä
      54
      1153
    4. Sun ja kaivattusi

      ikäero? Kumpi vanhempi, m vai n?
      Ikävä
      59
      1087
    5. Kai sä näät

      Ku sua katson et olen aika rakastunut. Rakkaus ei vain ole aina niin yksinkertaista
      Ikävä
      72
      1025
    6. Nainen miltä tuntuu olla ainoa nainen Suomessa, joka kelpaa ja on yheen sopiva minulle

      Sydämeni on kuin muuri, valtavat piikkimuurit, luottamusongelmat, ulkonäkövaatimukset, persoonavaatimukset ja älykkyysva
      Ikävä
      55
      940
    7. Mikä on ollut

      Epämiellyttävin hetki sinun ja kaivattusi romanssissa?
      Ikävä
      106
      932
    8. Just nyt mä

      En haluais sanoa sulle mitään. Voisi vaikka istua vierekkäin hiljaa. Ehkä nojaten toisiimme. Tai maata vierekkäin, ilman
      Ikävä
      53
      860
    9. Piristä mua ystävä

      Hyvä💫...
      Ikävä
      82
      840
    10. Kuinka hyvin tunnet mut?

      Kerro musta mies jotain.
      Ikävä
      31
      784
    Aihe