Lapsena söin kotona tehtyä makkaraa. Olin mukana kun sitä tehtiinkin, mutta en ymmärtänyt painaa mieleeni mitä siihen laitettiin täytteeksi. Keuhkot ainakin hakkeluksena?
Toinen asia on, että rannikolla kerrottiin hylkeenmaksalaatikon olleen todellinen herkku. Osaako joku vielä tehdä sitä? Harmittaa kun en kysellyt aikanaan tarkemmin sen ruuan valmistusta ja tykötarpeita.
Entisajan herkut
15
418
Vastaukset
- juuret Karjalassa
Seiskarissa tekivät hylkeestä monenlaista ruokaa. Tämän opin jostain karjalaisia ruokia käsittelevästä artikkelista.
Nykyään monet syövät valmisruokia tai kokkailevat muodikkaita herkkuja kaukomailta tuoduista aineksista.
Muotivillitys pätee syömisessäkin ja unohtuu se pääasia, että ruoka on vain polttoainettamme.- *mummeli*
Saahan se silti olla maistuvaa tuo polttoaineemme, jopa herkkuakin!
Hyvä on perehtyä muidenkin maiden ruokailuun. Siciliassa esimerkiksi ei sydän ja verisuonitauteja ole juuri lainkaan, terveellisen ruokavalion seurauksena. Samoin useimmissa Välimeren maissa.
Idän ruokakulttuuri on myös huomattavasti paremmalla pohjalla, kuin länsimainen lihan ja rasvan lihottamat syöjät!
Eiköhän maksalaatikko ole mahdollista valmistaa hylkeenkmaksasta samoin kuin minkä muun nisäkkään, tapoja voi toki olla monia riisin puuttuessa, mutta uskoisin riisiä olleen pitkään Suomessa. - sitroen.
*mummeli* kirjoitti:
Saahan se silti olla maistuvaa tuo polttoaineemme, jopa herkkuakin!
Hyvä on perehtyä muidenkin maiden ruokailuun. Siciliassa esimerkiksi ei sydän ja verisuonitauteja ole juuri lainkaan, terveellisen ruokavalion seurauksena. Samoin useimmissa Välimeren maissa.
Idän ruokakulttuuri on myös huomattavasti paremmalla pohjalla, kuin länsimainen lihan ja rasvan lihottamat syöjät!
Eiköhän maksalaatikko ole mahdollista valmistaa hylkeenkmaksasta samoin kuin minkä muun nisäkkään, tapoja voi toki olla monia riisin puuttuessa, mutta uskoisin riisiä olleen pitkään Suomessa.Se sydän- ja verisuonitautien puuttuminen johtuu viinin lipityksestä. Viina sopivasti annosteltuna pitää suonet kunnossa. Mitä se sitten maksalle ja muille elimille tekee, se onkin jo toinen asia.
Suo siellä, vetelä täällä...
- tULI ISOLLA
oLEN AINA VALMISTANUT ALUSTAASTI RUUAN -- SIIS AINEET OVAT ALUNPERINKIN OIKEITA ,EIKÄ pUOLIVALMISTEITA -
nYTHÄN SAA IHMETELLÄ NÄITÄ PALJASTUKSIA --KUN EI RUOKAKAUPPIAATKAAN TIEDÄ MITÄ KAUPPAAVAT .
nÄIN SAA AINAKIN KUNNON RUOKAA KUN VALMISTAA SEN KOKONAAN ITSE .
sÄÄLIKS VAAN KÄY NUORTAPORUKKAA JOTKA EIVÄT OLE KOSKAAN SAANEET KOTIRUOKAA . KOULUISSAKAAN EI ENÄÄN TEHDÄ RUOKIA NIINKUN MEIDÄN IKÄPOLVIEN AIKAAN --JA SOTAAIKANAKIN PIDETTIIN LAPSET KOULURUOKAILUN TAKIA HYVÄSSÄ KUNNOSSA .
kETÄ TÄSTÄKIN SAIS KIITTÄÄ NYT . enkehtaa sanoa kuka olen aNTEEKSI cAPS LOCK --SORMI LIPSAHTI- Makriina ek
Meidän koulussa sota-aikana oli kaurapuuroa jossa oli kauheasti akanoita, sekä hernekeittoa, jossa todennäköisesti ei ollut lainkaan lihaa, ja lihakeittoa, jota eräs oppilas kiitteli ja sanoi, että koulun lihakeitto on niin hyvää, kun siinä ei ole kuin perunoita ja vettä. Kotona siinä on niin inhottavia läskinpaloja.
Luultavasti koulun keitto oli luusoppaa.
Näkkileipää myös oli, ilman voita.
Elettiinpä ennenkin...laulavat Jukolan pojatkin. - sitroen.
Makriina ek kirjoitti:
Meidän koulussa sota-aikana oli kaurapuuroa jossa oli kauheasti akanoita, sekä hernekeittoa, jossa todennäköisesti ei ollut lainkaan lihaa, ja lihakeittoa, jota eräs oppilas kiitteli ja sanoi, että koulun lihakeitto on niin hyvää, kun siinä ei ole kuin perunoita ja vettä. Kotona siinä on niin inhottavia läskinpaloja.
Luultavasti koulun keitto oli luusoppaa.
Näkkileipää myös oli, ilman voita.
Elettiinpä ennenkin...laulavat Jukolan pojatkin.Kouluruuista tiedä, mutta ennen tosiaan oli kaurapuurossa akanoita. Ja keitoissa saattoi olla läskinpaloja joissa nahka mukana karvansänkineen. Hyvää kuitenkin ja oikeista raaka-aineista tehtyä, ei mitään epämääräistä mössöä.
- hepp hepp
No enpä allekirjoita entisajan kouluruokia verrattuna nykyaikaan. Valikoima on laaja, vihanneksineen, on keliaakia ja laktosivapaita annoksia, todella hatkittua ruokaetua!
Missähän ajanjaksossa mahdat elellä huutoinesi !!! - ''''''''''''
Ennen oli luokassa muutama oppilas, jolla oli ruoka-aineallergia.
Nyt on muutama, jolla ei ole.
Kyllä kouluruokailussa olisi parantamisen varaa, vaikka mahdollisimman hyvää yrittävätkin tehdä, liian vähillä senteillä, jotka siihen annetaan. Jos vaikkapa perunat rahdataan vacuumissa jostain Puolasta, ja liikaa on puolivalmisteita, ei varmasti ole edullista terveyttä ja suomalaistuottajia ajatellen.
Lehdet ovat myös uutisoineet, kuinka varsinkin tytöt syövät pienen hitusen ruokaa lautaseltaan kouluruokailussa, kun pienestä pitäen pitää laihduttaa.
Sairas yhteiskunta, jossa jopa vanhemmat tuota puoltavat puheissaan.
http://www.pohjalainen.fi/arki-ja-elämä/lapset-ja-nuoret/sanomalehtiviikko/miksi-kouluruoka-pilataan-1.1341229 - makkaristi...
No tuo makkaranteko kotona on kyllä nykyaikaakin. Pari viikkoa sitten viimeksi tein hirvi-possumössöstä. Tuo luonnon suolen saanti on vaan "kiven alla". Ammattikurssikeskukset onneksi moisia luovuttavat nimellisestä korvauksesta. :)))
Äidin tekemät ryynimakkarat, NAM!
- oli tosi maukkaita
Ennen äiti teki verilettuja - ostettiin tuoretta verta hallista. Kyllä olivat suussasulavia ja maukkaita.
- sitroen.
oli tosi maukkaita kirjoitti:
Ennen äiti teki verilettuja - ostettiin tuoretta verta hallista. Kyllä olivat suussasulavia ja maukkaita.
Verilättyjä tehtiin, verileipää ja rössyäkin joskus. Ja ne kampsut ne vasta hyviä olivatkin! Ihan kotona teurastetusta siasta, vasikasta tai lampaasta.
- texsanell1
Niin, tuoreeltaan kun saa kotonatehtyä makkaraa, ai jai kuinka hyvää oli itsetehty joulumakkarakin, kun nuorena innokkaana halusin kokeilla maalla kaikkea, mitä voi teurastuksen jälkeen ottaa talteen ja valmistaa.
Nyt onkin hirveä halloo hevosesta, ja makkaroista kun ei tavallinen kuluttaja tiedä, miten tarkkaan hyödynnettiin ja jauhettiin vähemmän *ehjät* ruhonosat juuri makkarantekoon.
Tosin keuhkoja en ole käyttänyt, mutta kyllä sekin on ruokalaji, ruotsissa *lungpölsa* nimeltään. Varmaan on suomessakin osattu käyttää, ihan kuin kivipiira kanoillakin.
Sorkkia myöten porsaalta, sianpäästä sylttyä, sonnin muhkeasta hännäntyvestäkin Ossobucoa.
Jakaisivat nyt tuoreeltaan tarvitseville kaikki kiistaa herättävät lihatuotteet kaupoista. - *Kukkahame*
Osso bucco valmistetaan potkasta, piti tarkistaa kuukkelista kun kun luin edellisen tekstin.
Häränhäntä liemi on sitten toinen juttu. - texsanell ek
Tosi on *kukkahame* sekoitin ne kiekot, isommat hännän tyvestä, pienemmät mitä alemmas leikataan. En ole ossobuccoon ihastunut sen luuytimen rasvan vuoksi, sama häränhäntäkeittossa, mutta piti ne kaikki käyttää. Skottlannin paimenkoira ne ytimet hotkaisi:D
Onhan taas pyryttänyt, ulko-ovea en vielä ole aukaissut edes, pitänee mennä harjalla putsaamaan oven edusta.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1031359
Se helpottaisi oloa jos
Se toinen tietäisi että molemmat tykkäämme toisistamme. Se on asia mikä vaivaa ja ahdistaa minua vaikka tilanne olisikin831229Palsta kysely..
Mikä on mielestäsi hyvä ikäero parisuhteessa? Tulevassa/kuvitteellisessa tulevaisuuden suhteessa, voisitko harkita ”ott133985- 67913
- 39827
- 71823
Haluaisin nainen vain välillä heilutella peittoa sinun kanssa
Mutta kuitenkin oltaisiin uskollisia toisillemme.53777- 71757
- 59754
Ihmeellistä millaisissa tilanteissa ajatukset kulkuun sinuun
Eilen seurasin kun ihmiset ajoivat kaupan parkkipaikalle ja menivät yhdessä kauppaan. Iski jotenkin ikävä. Mietin että39744